Andreib18 Postat Decembrie 13, 2011 Partajează Postat Decembrie 13, 2011 Buna seara! As dori sa construiesc o "chestie" pentru masina,rolul ei fiind ca atunci cand inchid usa masinii , lumina interioara sa ramana aprinsa aprox 5 secunde iar apoi daca se si poate(si este simplu) sa "cada" /faca fade.Am mai gasit pe net anumite scheme insa sincer nu ma pricep la domeniul acesta ,nu inteleg termenii si mai rau ma supar.Ce componente pot lua dintr-o sursa de pc(condensatoare,rezistente,etc) si ce ar trebuii sa cumpar?(va rog sa-mi spuneti de exemplu .condensator ...modelul N de ex.) Atasez mai jos o schema din care sincer nu inteleg mai nimic:(( Link spre comentariu
Andreib18 Postat Decembrie 13, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2011 Later Edit: m-am uitat pe o schema din care am cautat imagini cu denumirile sa-mi dau seama,ce nu am inteles din schema sunt triunghiuriile si lm358-ul cum se monteaza.MultumescSchema: Link spre comentariu
srdjan Postat Decembrie 13, 2011 Partajează Postat Decembrie 13, 2011 triunghiurile alea arata asa in realitate: acela este simbolul pentru amplificator (in cazul acesta amplificator operational) de obicei un op-amp are 2 pini alimentare, 2 pini de intrare si 1 pin de iesire. dupa cum observi, cipul respectiv are 8 pini. in el practic sunt puse doua amplificatoare operationale si care au in comun alimentarea. Link spre comentariu
Andreib18 Postat Decembrie 13, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2011 Deci sagetiile indica ca ambele triunghiuri sunt lm358?Inca ceva ...care este codul de culoare la o rezistenta de 5k (am cautat pe net si am verificat cu un programel insa 5k nu am gasit) iar condensatorul de 0.1uF cati volti trebuie sa aiba?Multumesc! Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 13, 2011 Partajează Postat Decembrie 13, 2011 Vezi ca 5K pe schema nu este o rezistenta simpla. Este o rezistenta semireglabila (are un al treilea contact care se deplaseaza intre cele doua extremitati). In poza ta sunt doua (patratele albastre). Pe partea laterala scrie valoarea, fara cod de culori.Condensatorul trebuie sa aiba tensiunea mai mare decat cea folosita (cam 15V pe masina). Prima valoare standard este 16V, desi mai prudent ar fi sa o alegi pe urmatoarea, adica 25V. Asa scrie si pe condensatorul verde din poza. Link spre comentariu
Andreib18 Postat Decembrie 14, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2011 pe condesatorul respectiv scrie 100uF,mie parca imi trebuia 0.1uF,m-am uitat acum pe sursa aceea de pc si am gasit doar o rezistenta ,cea de 100ohm:( un sg. amplificator 2003 bay62480342E,deci nu cel care trebuie.Cand o sa ma duc sa cumpar rezistente si ce mai trebuie ,trebuie sa cumpar si o placa ca cea din poza (pe care se aseaza componentele) ? Link spre comentariu
srdjan Postat Decembrie 14, 2011 Partajează Postat Decembrie 14, 2011 un sg. amplificator 2003 bay62480342E,deci nu cel care trebuievezi ca nu tot ce zboara se mananca. sunt mii de cip-uri care arata exact ca LM358 dar fac cu totul alte functii. teoretic codul lor le face sa stim la ce folosesc, nu modul cum arata. Link spre comentariu
Andreib18 Postat Decembrie 14, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2011 da,am inteles,maine ma duc sa cumpar componentele,deci cer condensator 0.1uF sau 100uf si 25v ?LE:am uitat sa intreb ce este mai important : schema este buna/functionala pentru ce vreau eu sa fac? Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 14, 2011 Partajează Postat Decembrie 14, 2011 Ultima schema pusa de tine pare sa regleze intensitatea luminii cand actionezi cu mana semireglabilul de 5K. Nici vorba de intarziere la stingere. Nu ai citit ce zicea autorul in locul de unde ai luat-o? Probabil ca asocierea intre schema si fotografie ai facut-o tu, nu stiu pe ce criterii.Trebuie sa te hotarasti exact ce vrei si, daca nu gasesti tu, sa astepti sa-ti indice cineva un site sau o schema care sa faca acea functie. Link spre comentariu
Andreib18 Postat Decembrie 14, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2011 Intr-adevar schema pusa de mine ultima data este doar un simplu dimmer pentru reglarea intensitatii Atasez alte scheme gasite...poate ajuta cu ceva: Link spre comentariu
Andreib18 Postat Decembrie 14, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2011 Si o schema care pare extrem de simpla:Explicatia:R1-2 Resistor 2.2 KOhm 1/4 Watt 5% Carbon Film R3 Resistor 33 KOhm 1/4 Watt 5% Carbon Film R4 47K trimmerCapacitorsC1 47 uF 25 Volts electrolytic CapacitorDiodesD1 1N4002 General Purpose Diode Rectifier D2 1N4148 Switching Diode TransistorsT1 BD243 NPN Silicon Power Transistor T2 BD140 Plastic Medium Power PNP Transistor T3-4 BC547 Switching and Applications NPN Epitaxial Transistor Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Pe aici mai sunt cateva scheme si comentarii: http://www.niqro.3x.ro/dome/dome.htm Link spre comentariu
Andreib18 Postat Decembrie 15, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Totusi ... imi poate atasa cineva o schema care sa mearga ?adica sa o construiesc si sa aiba un efect dorit ?este ceva bun din ce am postat eu mai sus ?imi cer scuze dar nu ma pricep deloc la electronica:( Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum