Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

un mic proiect cu MSP430G2231(incepator)


Vizitator martina

Postări Recomandate

Vizitator martina

hei, sunt noua pe forum si as dori daca se poate sa ma luminati in ceea ce priveste un proiect pentru facultate care include un microcontroler MSP430G2231. nu am mai facut niciodata programare de microcontrolere, e totul nou pentru mine si as vrea sa intreb daca ideea mea de a face un mic proiectel cu launchpad-ul de mai sus si un servo motor m-ar ajuta si m-ar scapa cat mai repede de sarcina.eu am gasit cica ideea proiectului dar numai ca nu prea stiu de unde sa incep. Am inteles de prin alte posturi ca ar fi recomandat da incep a lucra in AVRStudio...Va rog mult daca poate cineva sa ma ajute si sa ma lumineze! :cry: :cry: :cry: Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cirip

    2

Am inteles de prin alte posturi ca ar fi recomandat da incep a lucra in AVRStudio...

E clar de la o posta ca n-ai citit nici macar un cuvintel despre procesorul ala. Cam greu sa stii de unde sa incepi in conditiile astea.AVRStudio e ptr procesoare Atmel.MSP430 se programeaza cu 2 IDEuri: IAR Embedded Workbench sau Code Composer Studio. Ambele, impreuna cu tutorialele asociate se pot downloada din site de la Texas Instruments, producatorul MSPului.De aici pana la comanda servomotorului mai e cale lunga, daca intr-adevar vrei sa comanzi un servo. Daca e doar un motor pas cu pas, e mai simplu.Bafta!
Link spre comentariu

Daca te descurci cu engleza incearca sa pornesti de aici:

http://processors.wiki.ti.com/index.php ... P-EXP430G2)

Lectii introductive si cursuri video:

http://processors.wiki.ti.com/index.php ... d_Workshop

http://software-dl.ti.com/trainingTTO/t ... nchPad.pdf

http://processors.wiki.ti.com/index.php ... shop_Video

 

Domeniul este foarte, foarte vast si te poate coplesi cu usurinta, mai ales la cand esti la primii pasi.

Mai bine spune ce urmaresti sa obtii, si scapi astfel de "ajutorul" nesolicitat.

 

Sa inteleg ca sarcina este sa inveti microcontrolere sau vrei doar sa invartesti un motor, sau altceva? In cat timp sa fie gata?

Link spre comentariu
Vizitator martina

da deja ma coplesit :| am nevoie de un proiect pt facultate care sa includa folosirea unui microcontroler. eu am cumparat acel lanchpad la recomandarea unor colegi si am cautat pe net ce as putea sa fac cu el ca sa iasa un mic proiect.asa am gasit proiectul cu servo-motorasul (sa-l fac sa se invarteasca ,ceva simplu), doar ca nu stiu de unde sa ma apuc. de proiect am nevoie in prima sapt din ianuarie.am mai citit pe site-uri despre cum se face, dar mi se pare foooarte greu...daca imi poti spune de unde ar trebui sa incep as fii foarte recunoscatoare :d

Link spre comentariu

Buna,

 

Timpul este foarte scurt si nu cred ca sta nimeni sa scoata un proiect la lumina pana in ianuarie, mai ales ca vin sarbatorile.

 

Ca sugestie pot sa iti spun sa instalezi IAR si sa urmaresti tutorialul (Quick Start Guide sau User Guide)pas cu pas. Nu astepta!

 

Dar launchpadul ala nu vine cu un CD? Daca da, ai acolo tot ce iti trebuie. Kitul de instalare al IDEului si tutoriale cu primii pasi. Cred ca e bine sa incepi cu "Hello world!" din lumea microcontrolerelor, adica sa clipocesti un LED.

 

Uite aici pagina wiki: http://processors.wiki.ti.com/index.php ... P-EXP430G2) O sa fii cam ocupata de sarbatori :)

 

Poate mai primesti ajutor daca intrebi foarte la obiect, nu "de unde sa incep". Ia ore de citit ca sa incepi. Daca intrebi foarte la obiect, eu am IAR instalat si poate fac teste scurte. Ceva de genul: asta e codul (maxim 10 linii, nu cum pun unii pagini intregi), ma astept sa faca aia, dar face ailalta. Dar nu te baza numai pe ajutor extern.

 

Craciun Fericit si spor!

Link spre comentariu

Inteleg ca ai nevoie de un proiect pentru facultate. Nu se stie tema dar trebuie sa fie ceva cu (MCU = MicroController Unit) si sa fie gata in ianuarie. Ai cumparat un LaunchPad si, pentru inceput, vrei sa invartesti un motor.

 

In concluzie, ai nevoie de:

- un PC (PC = Personal Computer) de preferinta cu Windows si neaparat cu port USB (USB = Universal Serial Bus)

- placuta aia rosie care se cheama LaunchPad (si care are infipt in soclu MCU-ul MSP430G2231, exact modelul cu care ziceai ca vrei sa lucrezi)

- un cablu USB intre LaunchPad si PC, cablu care este inclus in kit-ul LaunchPad (impreuna cu un Q pe 32768 Hz, nelipit, la fel ca si cele 2 perechi de conectori si inca un MCU de alt fel, MSP430G2211). Deocamdata avem nevoie doar de cablul cel negru si de placuta cea rosie, restul le lasam in pace

- un motor pe care sa-l invartim, vedem mai tarziu ce fel de motor. Pentru inceput, fara motor. Sa vedem mai intai ca restul merge

- acces la internet de unde sa putem descarca documentatia si IDE-ul (IDE = Integrated Development Environment) pentru familia MSP430

- instalarea IDE-ului descarcat, instalare cu ajutorul careia vom concepe soft pentru G2231 si vom transfera programele scrise de noi catre G2231.

- multa, multa rabdare.

De ce am pomenit de rabdare?

Pentru ca lumea se asteapta ca totul sa fie extrem de simplu. Doar e o jucarie mica si foarte ieftina, costa mai putin decat un sandwich, nu? Cat de complicat poate fi? Suficient de complicat, credeti-ma! Acolo sunt inghesuite sute de ani de descoperiri stiintifice ale omenirii plus multe alte mii de ore de inginerie ale TI (TI = Texas Instruments).

Ca dovada ca nu exagerez, "foaia de catalog" pentru MSP430 are 650 pagini... :nebunrau:

Vestea proasta e ca orice ai incalca din alea 650 de pagini, nu mai merge nimic.

Vestea buna e ca se poate sa faci ce vrei si daca nu stii chiar tot.

 

LaunchPad nu vine cu CD (CD = Compact Disk), va trebui sa descarci lectiile si compilatorul de la producatorul MCU-ului, TI.

 

Pentru ca vorbim despre fisiere descarcate de la TI, e bine sa vedem cum noteaza ei fisierele: cu 4 litere si 3 cifre.

Exemplu: "slau144h.pdf" este revizia "h" a fisierului PDF numit "slau144.pdf". Fisierul "slau144.pdf" are titlul "MSP430x2xx User Guide" si contine manualul de utilizare pentru toata familia lui G2231, nu doar acel model de MPU.

http://www.ti.com/lit/ug/slau144h/slau144.pdf

De multe ori litera din coada, adica revizia sau versiune fisierului, se mai schimba in timp. Daca un link nu merge atunci folositi search fara ultima litera TI si alegeti cea mai noua varianta.

 

In afara de slau144.pdf mai avem nevoie de un alt fisier specific MCU-ului G2231

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/msp430g2231.pdf

 

Si inca un fisier unde sunt lectiile din tutorilalele video ale TI:

http://software-dl.ti.com/trainingTTO/t ... nchPad.pdf

Getting Started with the MSP430 LaunchPad - Student Guide and Lab Manual

 

Cam atat despre documentatie.

 

Pentru a putea programa MCU-ul exista mai multe IDE-uri. Toate exemplele din lectiile de mai sus au fost testate cu un compilator de la TI, compilator numit CCS (CCS = Code Composer Studio). Mai exista cateva printre care si unul numit IAR dar e facut de o alta firma. Frumos ar fi ca orice program de pe CCS sa mearga pe IAR si invers, in realitate asta se poate dar cu unele limitari.

 

Pentru ca TI are acele lectii scrise pentru CCS v4, il recomand. Programul se descarca gratuit de aici:

http://software-dl.ti.com/dsps/forms/se ... v4/latest/

Nu conteaza ca scrie ca e o versiune "limitata". Limitele sunt pentru cu totul alte MCU-uri, nu pentru modele tale. Dupa ce instalezi CCS v4, nu v5 (v = version), bagi cablul USB dintre PC si LaunchPad. Driver-ele de Windows pentru LaunchPad se vor instala automat.

 

Inca un acronim pentru azi: MSP430 (MSP = Mixed Signal Processor).

 

Pana acum ar trebui sa ai 3 fisiere salvate cu documentatie si CCS v4 instalat. Daca deschizi "LaunchPad.pdf" vei vedea ca lectiile de acolo corespund cu lectiile video de care ti-am mai scris.

 

Tu in ce stadiu esti?

Pana aici ti-a iesit?

 

Mai departe astept intrebari.

Link spre comentariu
Vizitator martina

am facut sa clipoceasca led-ul :d :101 pana acum a fost simplu,am urmat pasi :d mai departe....doamne ajuta!imi poti spune ce motoras sa cumpar ca sa vina cat mai repede? si de ce alte lucruri mai am nevoie: pistol de lipit vazusem in niste filmulete de pe TI, fire....intre timp o sa citesc prin pdf-urile alea ca poate inteleg ceva din "electronica" asta :tv Eu mi-am ales proiectul cu invartitul motorasului ca am vazut niste filmelete pe net si mi-au mai spus unii dintre colegii mai priceputi in ale electronicii ca ar fii usor. Daca imi recomanzi altceva,voi merge pe ideea ta.PS: multumesc foarte mult de raspuns RoGeorge, mi-ai mai dat o speranta ca as putea sa duc la capat afurisitul acesta de proiect

Link spre comentariu

am facut sa clipoceasca led-ul :d

:aplauze

 

 

In mod normal LP-ul (LP = LaunchPad) vine cu un program incarcat din fabrica, program care la inceput clipeste din LED-uri, iar dupa ce apesi butonul S2, face pe termometrul. O alta posibilitate ar fi ca tu sa fi ajuns cu lectiile la laboratorul 3 din fisierul "LaunchPad.pdf". Da te rog mai multe detalii pe viitor. De data asta am sa presupun ca ai ajuns la Lab.3, ceea ce ar fi foarte bine.

 

Sa faci un LED sa clipeasca este echivalentul lui "Hello world" din programarea in C. Acum incearca sa-l faci sa clipeasca de doua ori mai repede sau mai incet. Mai departe fa sa clipeasca LED-ul rosu in loc de cel verde. Ti-a iesit?

 

In general, daca ceva nu-ti iese sau merge altfel decat te-ai fi asteptat, atunci descrie cat mai clar ce ai facut, ce vroiai sa iasa, ce nu merge, apoi intreaba.

 

Continua sa faci laboratoarele din fisierul "LaunchPad.pdf". Incearca sa intelegi ce explica acolo si incearca de fiecare data sa faci mici modificari la programele pe care le gasesti in exemple.

 

-----------------------------

 

Despre tema proiectului, cu motor sau cu altceva, depinde doar de tine. Nu as vrea sa aleg in locul tau. Depinde ce urmaresti: sa afli cat mai multe, sau sa dai proiectul si sa "scapi", sau ti-ai propus sa devii "electronista", nu stiu. Iarasi, depinde cat de importanta e materia asta in cadrul facultatii, si altele.

 

Daca spui ca nu are importanta tema proiectului si nu ai mai folosit un pistol de lipit, atunci ai urmatoarele variante:

1. cumperi un pistol de lipit sau un letcon, sacaz (colofoniu), fludor (aliaj pentru lipit), un servomotor sau altfel de motoras electric, fire, cateva tranzistoare si rezistente, un suport pentru baterii sau alta alimentare pentru motor (depinde de ce fel de motor alegi), o placa universala de test sau un breadboard, pe urma inveti sa lipesti fire, piese, sa citesti scheme electrice, faci montajul (partea hardware) si scrii programul (partea software)

2. nu mai cumperi nimic si te apuci direct de proiect folosind doar piesele care sunt deja lipite pe LP: LED-ul rosu, LED-ul verde, cele doua butoane S1 si S2, portul USB care asigura, printre altele, un canal pentru comunicatia seriala (virtual COM port) intre PC si LP, si senzorul de temperatura din MCU. Adica lasi hardware-ul exact asa cum e si treci direct la programare. Uite si un exemplu de tema de proiect fara motor: "Aparat pentru masurarea atentiei si a vitezei de reactie". Adica faci un program care aprinde aleator un LED si subiectul testat trebuie sa apese cat mai repede butonul S1 pentru LED-ul rosu si S2 pentru cel verde. Daca apasa inainte ca LED-ul sa se aprinda e penalizat. Intarzierea intre aprinderea LED-ului si apasare este cronometrata si afisata pe PC. Desi descrierea functionarii are multe cuvinte, cred ca e un proiect realizabil pana in ianuarie. Bineinteles, poate fi si alta tema care sa se foloseasca de ce exista deja pe placa LP.

Alegerea e a ta.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator martina

Hei!Tot in legatura cu proiectelul meu....Pana la urma m-am descurcat...am reusit sa-l fac. Se invarte face ce vreau eu. Dar am o problema, intrucat codul de programare l-am luat de pe net si sincer nu-l inteleg mai deloc...am citit eu acolo in documentatia LaunchPad-ului dar nu prea am inteles....Daca are timp cineva sa ma ajute in seara acesta, pana maine la 9 :-SS va rog :jytuiyu

cod_motoras.txt

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări