Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator vintage

alex26

Postări Recomandate

Buna.Am un nou amplificator Pioneer QL-600 ,sa i dau de cap.A venit cu urmatoarea problema nu mergea decat un canal.L-am desfacut si avea o siguranta de pe placa de amplificare unde este 40 V , arsa .Am desfacut placa am masurat finalii, si celelalte tranzistoare , toate rezistentele , condensatorii inlocuiti, si totul e ok.Am pus siguranta si nu se arde dar se incalzeau foarte tare si repede finalii. Pe placa sunt 4 rezistente variabile dar daca invart de una se modifica valoarea curentului pe cealalta.Am masurat doar pe un canal iar pe celalalt am scos siguranta si invers.Cat ar trebui sa fie curentul de mers in gol pe un canal ?Am schema care e foarte bine facuta , dar unde sa o postez , ca are 1,6 MB.Finalii sunt toti 4 = 2SD234.Poze.

post-53408-139829352406_thumb.jpg

post-53408-139829352423_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alex26

12

• George

6

• zal

4

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dar acesti 85 mA, din care din cei 4 rezistori se regleaza?Si dupa aceea nu trebuie sa reglez tensiunea baza emitor pe finali , si cam cat sa fie aceea pe fiecare tranzistor in parte?

Link spre comentariu

Ca bine ai zis, chiar fierbeau tranzistorii, sper sa nu se fi arsa,oricum nu au stat in starea aia decat cateva secunde,dar am redus curentul si se raceau.Multumesc mult ,sper sa fie totul in regula.

Link spre comentariu

Regleaza-i un curent de mers in gol de 15-20mA, este arhisuficient!Poti pune ceva finali mai puternici in capsula To 220, cum ar fi MJE15032.Neaparat termistorii TH 1 si TH 2 , sa fie in contact termic cu radiatorul.

Link spre comentariu

@zal

"Prostia" de care zici tu mai sus, e scrisa in schema nu am visat-o eu azi-noapte. Uita-te cu atentie ca arata 85 mA pentru ambele canale si daca imparti la doi vin 42,5 mA pentru fiecare canal. Sageata ii indica plecand de la blocul de alimentare si mergand pe puctul 8 (punctul de alimentare al ambelor canale). Se vede in imaginea de mai jos. Iar in imaginea pusa de tine se vede clar ca dupa punctul 8 vin cele 2 sigurante de pe alimentare pentru fiecare canal. E vorba de 42,5 mA pentru un canal si nu de 85 mA pentru un canal, cum au inteles multi de pe aici. Ca sunt suficienti si 15-20 mA, e adevarat. Dar eu am spus exact cum scrie in schema.

http://www.mediafire.com/i/?j48qxzn9acncbcb

Link spre comentariu

Este o problema.Am scos finalii si am reglat tensiunile exact ca in schema, toate identice, am verificat tranzistorii si imi arata pe aparat ca sunt buni.Dupa ce am montat finalii doar pe un canal am montat in loc de siguranta un ampermetru, si aici apare problema. Nu pot reduce curentul de mers in gol , pe miliampermetru nu merge, arata 0, si am mutat pe scala 20A, unde imi indica 0,40,si nu scade mai jos.Finalii se incing de trazneste,dar nu i tin mult, si decuplez.Am masurat finalii si cu aparat digital si cu electronic si arata ok.Ce sa fie problema.Am 2 piese pe fiecare canal care nu stiu ce sunt, una de culoare verde cu 2 picioare si lipita de radiator banuiesc ca e superdioda, si inca una galbena, banuiesc ca este termistor sau cum naiba i zice.

Link spre comentariu

george_ct şi ceilalţi, învăţaţi să evitaţi capcanele din documentaţiile amplifurilor comerciale şi să ''citiţi printre rînduri''. Indicaţiile de reglaj sînt date tocmai ptr a nu putea clientul să-şi repare singur ampliful, dar firma să fie acoperită. Schema nu minte.

alex26, e clar că-s defecte, fie semireglabilul, fie tripladiodă, fie termistorul. Eu aş profita de ocazie şi aş schimba trz finali cu unii mai forţoşi, gen TIP35, BD249... etc.

Link spre comentariu

george_ct şi ceilalţi, învăţaţi să evitaţi capcanele din documentaţiile amplifurilor comerciale şi să ''citiţi printre rînduri''. Indicaţiile de reglaj sînt date tocmai ptr a nu putea clientul să-şi repare singur ampliful, dar firma să fie acoperită. Schema nu minte.

alex26, e clar că-s defecte, fie semireglabilul, fie tripladiodă, fie termistorul. Eu aş profita de ocazie şi aş schimba trz finali cu unii mai forţoşi, gen TIP35, BD249... etc.

Pai daca zici ca schema nu minte inseamna ca imi dai dreptate, nu? :101
Link spre comentariu

Mai exact 400mA.

am mutat pe scala 20A, unde imi indica 0,40,si nu scade mai jos

-----------------------------

Eu m-am băgat doar ptr că-mi place ampliful, mai departe nu am de gînd să continui. :tcare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări