Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Puterea rezistentelor in serie si paralel

Vizitator mya

Postări Recomandate

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

4

• daisarqx

2

• dan cod

2

• tntgarbage

1

Top autori în acest subiect

100 de ohmi in serie cu alta identica este echivalenta cu una de 200 de ohmi, puterea (disipata) se dubleaza normal la un acelasi curent ce le strabate.valoare de 50 de ohmi era pentru montajul in paralel, si acolo puterea (disipata) dublandu-se datorita faptului ca si curentul ce le strabate se dubleaza.

Link spre comentariu

La legarea in serie a rezistentelor, puterile se aduna ?Adica daca am 100R / 0,25W in serie cu 100R / 0,25W va fi echivalenta cu una de 200R / 0,5W ?

Nici vorba sa se adune puterile.Atat ca montand doua rezistente in serie caderea de tensiune pe una va fi mai mica dar tot 0,25W va avea.
Link spre comentariu

pai tot 0,25 va avea fiecare rezistenta, dar tot ansamlul nu e ca una de 0,5W ?cu alte cuvinte.... daca nu am o rezistenta de 200R / 0,5W pot s-o fac din doua de 100R / 0,25 legate in serie ?nustiu cum naiba sa ma exprim ce vreau sa zic....

Link spre comentariu

Daca vrei sa maresti puterea la rezistente le pui in paralel nu in serie.Daca ai spune exact la ce vrei sa le folosesti am putea discuta la concret.

hop si eu!ieri m-am lovit de problema asta.caz concret: monitorizarea tensiunii filtrate de pe retea la pin3 tda 4605are o rezistenta de 680k la 1w si am inlocuit cu doua de 330k la 0.5w legate in serienu se incalzeste deloc....concluzia?
Link spre comentariu

Si aceea de 680k la 1W se incalzea?In primul rand suprafata de contact cu mediul ambiant e mai mica la o singura rezistenta, de aceea 2 bucati merg ceva mai reci, desi disipa aceeasi putere

Link spre comentariu

Daca vrei sa maresti puterea la rezistente le pui in paralel nu in serie.Daca ai spune exact la ce vrei sa le folosesti am putea discuta la concret.

Interesanta afirmatia, dar oricum le-ati folosi (in serie sau in paralel) puterile se aduna. Fara exceptie.
Link spre comentariu

Exact aici vroiam sa ajung ca oricum le-ai pune puterile se aduna.

Daca le pui in serie avem un curent si doua caderi de tensiune pe fiecare dintre ele deci puterea se imparte in doua, jumate cade pe o rezistenta, jumate pe cealalta.

Daca le pui in paralel avem aceeasi tensine pe ele dar curentru prin fiecare e jumate, ceea ce duce iar la injumatatirea puterii pentru fiecare rezistenta.

Link spre comentariu

Daca le pui in paralel avem aceeasi tensine pe ele dar curentru prin fiecare e jumate, ceea ce duce iar la injumatatirea puterii pentru fiecare rezistenta.

revizuieste-ti fraza asta.LE:daca tensiunea e constanta, rezistenta e constanta apai si curentul va fi constat prin rezistenta indiferent cate mai pui in paralel cu ea. curentul insumat pe toate rezistentele va fi mai mare cu cat sunt mai multe rezistente in paralel.eu nu inteleg totusi care este intrebarea?cum atenuam stressul termic pe rezistenta sau cum sa contribuim mai mult la incalzirea globala?in primul caz le vrem cat mai reci iar in al doilea caz le vrem cat mai calde dar si longevive.
Link spre comentariu

Iata niste imagini care va vor lamuri sper eu orice dubiu in legatura cu calculul puterilor disipate pe rezistoare conectate in divesre configuratii:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Adica se da un bec de 5V/1W, o sursa de 12V care sa-l alimenteze si 3 modalitati de i se stabili curentul de 200mA necesar aprinderii cu rezistoare:

-Valoarea necesara rezistentei pentru curentul dat ar fi 33ohm, ei bine in varianta unei singure rezistente, pe ea are loc o cadere de aproximativ 6,5V ( 33*0,2=6,6 ), puterea disipata pe ea este 6,6*0,2=1,3W.

-La varianta cu 2 rezistente serie de 15 Ohm pentru a obtine relativ acelasi curent, puterea dispata pe ansamblul celor 2 rezistente este relativ aceeasi cu cea de mai devreme, adica ( 15+15 )*0,2=30*0,2=6; puterea disipata 6*0,2=1,2W ( diferenta consta in rezistenta total cumulata mai mica si anume cu 3 Ohm ). Puterea disipata pe fiecare rezistenta in parte ( asta ne intereseaza ) este la jumatate, in cazul asta curentul ramane la fel, se injumatateste insa tensiunea de pe fiecare in parte.

-La varianta cu 2 rezistente in paralel de data asta de 68 Ohm ( am ales valorile standardizate ), pentru a obtine curentul necesar aprinderii becului, rezulta o rezistenta total cumulata de 34 Ohm si deci o cadere de tensiune identica pe ambele rezistente de 6,8V, de data aceasta insa curentul acesta de 200mA necesari becului se imparte la cele 2 rezistente si vor fi cate 100mA pe fiecare rezistenta, asadar desi puterea disipata pe ambele rezistente cumulat este tot de aprox 1,3-1,4W, puterea pe fiecare rezistenta in parte este la fel ca si mai sus tot la jumatate.

Concluzia:

Pentru a obtine o rezistenta de putere mai mare din 2 rezistente se poate folosi fie varianta serie fie paralel, puterile suportate se vor dubla in ambele cazuri deoarece la varianta serie se injumatateste caderea de tensiune iar in paralel se injumatateste curentul, asadar 2 rezistente de 100 Ohm/0,5W legate in serie sunt echivalente cu 1 rezistenta de 200Ohm/1W, idem in situatia paralel.

Link spre comentariu

Iata niste imagini care va vor lamuri sper eu orice dubiu in legatura cu calculul puterilor disipate pe rezistoare conectate in divesre configuratii:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Adica se da un bec de 5V/1W, o sursa de 12V care sa-l alimenteze si 3 modalitati de i se stabili curentul de 200mA necesar aprinderii cu rezistoare:

-Valoarea necesara rezistentei pentru curentul dat ar fi 33ohm, ei bine in varianta unei singure rezistente, pe ea are loc o cadere de aproximativ 6,5V ( 33*0,2=6,6 ), puterea disipata pe ea este 6,6*0,2=1,3W.

-La varianta cu 2 rezistente serie de 15 Ohm pentru a obtine relativ acelasi curent, puterea dispata pe ansamblul celor 2 rezistente este relativ aceeasi cu cea de mai devreme, adica ( 15+15 )*0,2=30*0,2=6; puterea disipata 6*0,2=1,2W ( diferenta consta in rezistenta total cumulata mai mica si anume cu 3 Ohm ). Puterea disipata pe fiecare rezistenta in parte ( asta ne intereseaza ) este la jumatate, in cazul asta curentul ramane la fel, se injumatateste insa tensiunea de pe fiecare in parte.

-La varianta cu 2 rezistente in paralel de data asta de 68 Ohm ( am ales valorile standardizate ), pentru a obtine curentul necesar aprinderii becului, rezulta o rezistenta total cumulata de 34 Ohm si deci o cadere de tensiune identica pe ambele rezistente de 6,8V, de data aceasta insa curentul acesta de 200mA necesari becului se imparte la cele 2 rezistente si vor fi cate 100mA pe fiecare rezistenta, asadar desi puterea disipata pe ambele rezistente cumulat este tot de aprox 1,3-1,4W, puterea pe fiecare rezistenta in parte este la fel ca si mai sus tot la jumatate.

Concluzia:

Pentru a obtine o rezistenta de putere mai mare din 2 rezistente se poate folosi fie varianta serie fie paralel, puterile suportate se vor dubla in ambele cazuri deoarece la varianta serie se injumatateste caderea de tensiune iar in paralel se injumatateste curentul, asadar 2 rezistente de 100 Ohm/0,5W legate in serie sunt echivalente cu 1 rezistenta de 200Ohm/1W, idem in situatia paralel.

bravo!

:aplauze :aplauze :aplauze

felicitari pentru explicatii!

acum sper ca s-a inteles.....

Link spre comentariu

La legarea in serie a rezistentelor, puterile se aduna ?

Adica daca am 100R / 0,25W in serie cu 100R / 0,25W va fi echivalenta cu una de 200R / 0,5W ?

Da, numai daca sunt de valori egale.

Serie sau paralele nu conteaza, dar conteaza valorile. In functie de valori, electricitatea se distribuie diferit prin cele doua rezistoare. Puterea maxim disipata creste fata de varianta cu un singur rezistor.

Numai in cazul in care cele doua valorile sunt egale, puterea maxim disipata este fix dublu fata de cazul unei singur rezistor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări