Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit leduri

Vizitator Lolzytm

Postări Recomandate

Vizitator Lolzytm

Salut sunt incepator in ale electronici si as vrea sa ma lamuriti umpic.

Am un circuit o sa va insirui acum ce am in circuit.

Circuitul incepe de la o sursa de 12 v merge dupaia la un intrerupatorul 1 dupaia la intrerupatorul 2 care aprinde doua leduri "" LEDUL 1 si LEDUL 2"" si dupaia la intrerupatorul 3 care duce dupaia la un o sonerie.

Intrebarea este ,cum as putea sa fac sau ce trebuie sa fac ca dupa ce deschid intrerupatorul 2 (LEDURILE 1 si 2 se aprind) cum fac ca LEDUL 1 sa se stinga dupa 5 sec si LEDUL 2 sa se aprinda ??? Multumesc mult sper sa intelegeti ce vreau sa zic!

Editat de Madalina:modificare nume subiect

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

3

• The Stressmaker

2

• remus68

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu am prea inteles circuitul (daca ai pune o schema de principiu aici ar fi bine, putem discuta pe schema) dar la problema cu ledurile se poate face folosind un montaj releu cu intarziere la declansare ( sau echivalent monostabil). Contactul normal inchis este la led2 si normal deschis este la led1. Ca sa se aprinda amandoua cand apesi pe intrerupatorul 2 se pot pune doua diode, cate una la fiecare led.

Link spre comentariu
Vizitator Lolzytm

Nu am prea inteles circuitul (daca ai pune o schema de principiu aici ar fi bine, putem discuta pe schema) dar la problema cu ledurile se poate face folosind un montaj releu cu intarziere la declansare ( sau echivalent monostabil). Contactul normal inchis este la led2 si normal deschis este la led1. Ca sa se aprinda amandoua cand apesi pe intrerupatorul 2 se pot pune doua diode, cate una la fiecare led.

Uite am atasat o schema sper ca am facut-o bine ca nu prea ma pricep ... Uite care era problema mea,eu vreau cand comut inntrerupatorul 1 si intrerupatorul 2 sa se aprinda pt 5-6 sec ledul 1 si dupaia sa se aprinda ledul 2 si sa ramana aprins, ( FARA SA SE MAI APRINDA LEDUL 1). Cum fac asta?

post-61139-139829351946_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ai cam schimbat datele din primul post (12-9V, sonerie-bec, deschid-comut). Ar fi bine daca ai spune la ce foloseste circuitul (conectarea unei alarme?).Doua observatii preliminare la schema ta: fiecare led trebuie conectat cu cate o rezistenta in serie (altfel se arde) si becul trebuie sa fie pentru tensiunea de 9V.Intrerupatorul are doua pozitii: "inchis" cand circuitul este inchis si trece curent, si "deschis" cand nu trece.Confirma te rog daca acestea sunt cerintele:- cand sunt inchise ambele intrerupatoare 1 si 2, se aprinde ledul 1 pentru 5 secunde, dupa care se stinge ledul 1 si se aprinde ledul 2. Acesta va ramane aprins pana la deschiderea unuia din intrerupatoarele 1 sau 2. - atat timp cat amandoua intrerupatoarele 1 si 2 sunt inchise, poate fi alimentat becul, cat timp este apasat butonul 3 (asta rezulta din schema ta).

Link spre comentariu
Vizitator Lolzytm

Ai cam schimbat datele din primul post (12-9V, sonerie-bec, deschid-comut). Ar fi bine daca ai spune la ce foloseste circuitul (conectarea unei alarme?).Doua observatii preliminare la schema ta: fiecare led trebuie conectat cu cate o rezistenta in serie (altfel se arde) si becul trebuie sa fie pentru tensiunea de 9V.Intrerupatorul are doua pozitii: "inchis" cand circuitul este inchis si trece curent, si "deschis" cand nu trece.Confirma te rog daca acestea sunt cerintele:- cand sunt inchise ambele intrerupatoare 1 si 2, se aprinde ledul 1 pentru 5 secunde, dupa care se stinge ledul 1 si se aprinde ledul 2. Acesta va ramane aprins pana la deschiderea unuia din intrerupatoarele 1 sau 2. - atat timp cat amandoua intrerupatoarele 1 si 2 sunt inchise, poate fi alimentat becul, cat timp este apasat butonul 3 (asta rezulta din schema ta).

Salut m-am grabit cand am scris eram la cursuri...Deci in circuit bateria este de 12 V Folosesc circuitul pentru o sonerie alarma. Daca va intrebati de ce sunt doua intrerupatoare unul dupa altul este ca primul intrerupator este un intrerupator cu cheie si al doilea este unul basculant. Cerintele sunt: CAND intrerupatoarele sunt deschis amandoua sa se aprinda doar primul led pt 5 sec si dupaia sa se stinga si sa se aprinda ledul 2.

- atat timp cat amandoua intrerupatoarele 1 si 2 sunt inchise, poate fi alimentat becul, cat timp este apasat butonul 3 (asta rezulta din schema ta).

Nu este adevarat, Daca intrerupatoarele 1,2 sunt inchise degeaba apesi pe intrerupatorul 3 ca nu merge sa se aprinda soneria.
Link spre comentariu

Nu este adevarat, Daca intrerupatoarele 1,2 sunt inchise degeaba apesi pe intrerupatorul 3 ca nu merge sa se aprinda soneria

:scarpin Stii cumva ce inseamna "intrerupator inchis" sau "contact inchis"?

O sonerie se poate aprinde numai daca functioneaza la 9...12V si tu o alimentezi la 220V...

Link spre comentariu

Nu este adevarat, Daca intrerupatoarele 1,2 sunt inchise degeaba apesi pe intrerupatorul 3 ca nu merge sa se aprinda soneria.

Vezi ca este invers decat la robinet (cand e deschis curge apa). De asta am facut mai sus precizarea cu ce inseamna intrerupator (circuit) inchis si deschis.Incerc sa-ti propun o schema pana spre seara.
Link spre comentariu

Revin cu schema promisa si verificata. Poti sa folosesti un circuit integrat 555 ca in desenul atasat. Cu albastru este desenata schema initiala. Mai ai nevoie de un condensator electrolitic si 4 rezistente. Schimband valoarea rezistentei de 47 kilo-ohmi poti sa modifici in anumite limite timpul cat se aprinde LED1,

post-29403-139829353173_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu cam asta am inteles. Pana se incarca condensatorul prin potentiometrul de 50K, ledul 1 ramane aprins ca apoi, la basculare, la incarcarea condensatorului la aproximativ 0,6V, acesta se stinge, aprinzandu-se ledul 2. Siguranta fuzibila este de 500mA iar tranzistorii sunt NPN de orice fel cu un factor beta mai mare de 200. Diodele sunt de orice tip, 1N4007 ori 1N4148, cu siliciu sa fie. Montajul este doar simulat asa ca valorile pot diferi in realitate.

post-4075-139829353206_thumb.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări