Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mixer audio cu TL072

Nemesis

Postări Recomandate

• Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nemesis

19

• csl1131

7

• niq_ro

4

• Blind

4

Top autori în acest subiect

Im mare m-am cam hotarat , astept sa vad ce comentarii veti aduce :smt003 .Am horatat ca pana fac rost de potentiometri de calitate sa nu pun nici un potentiometru pe intrarile de semnal mare (de linie , aux etc) adica o sa suntez locul unde ar trebui montati, volumul fiind reglat chiar din sursa de semnal (care oricum deocamdata in 90 % din cazuri e o placa de sunet). Ca sa scap de problema protentimetrilor stereo pe partea de microfon , dupa cum se vede in schema , voi face reglajul volumului dupa ce semnalul a atins valoarea utila (valoarea amplificata de TL071) iar din potentiometrul mono semnalul va intra in 2 repetoare facute cu cele 2 operationale ale unei capsule cu tl072. Voi obtine astfel semnal de pa microfon pe ambele canale stereo. In schema am figurat (destul de in graba) doar un singur modul de amp pt microfon in care am inclus si un compresor de dinamica , celelalte 3 module urmand a fi identice cu cel din schema. Sper sa observati si amplificatorul cu baza comuna (sper sa nu incurcat denumirile) in care intra semnalul de la microfon (dinamic). Am introdus si etajul asta pentru a nu forta integratul sa aibe o amplificare prea mare , si mai ales pentru a incerca de a face o adaptare de impedanta intre microfon si ntrarea amp-ului. Pe langa asta intrarea respectiva fiind pusa la masa printr-o rezistenta ce nu cred ca va fi mai mare de 1k , sper ca nu o sa prinda cine stie ce brumuri in cazul in care microfonul nu este conectat la intrarea preamplificatorului.Partea de preamplificare a semnalului de linie (cum am zis in posturile mai vechi de cca 10 x) e simpla si nu am mai figurat-o. In final voi obtine 7 iesiri R (4 de la microfoane si 3 de linie) si 7 iesiri L (la fel 4 de mic si 3 de linie). Iesirile de pe un canal vor fi unite intr-un punct comun de unde voi lua semnalul ce trebuie bagat in ampif-ul de putere. Cam la asta m-am gandit . Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti de compresorul de dinamica introdus si de amplificatorul cu baza comuna de la intrare (de cca 5 x) , eventual ceva propuneri prin care as putea imbunatati aceste etaje.

Link spre comentariu

Vad ca inca nu v-ati repezit cu comentarii la acest mixer . :smt003 Eu m-am suparat :smt005 si am terminat schema , si mai am un pic si termin si un cablaj asa mai din topor pentru a testa/regla/ameliora functionarea montajului . Dupa Paste sper sa pot posta schema aici si sa ma laud (daca o sa am de ce :finga: )cu performantele ei :supz: .Canalele pentru microfoane arata la fel ca schema postata mai sus cu deosebirea ca am inlocuit amplificatorul cu baza comuna de la intrare cu un amplificator cu colectorul comun . Ca sa nu ma complic prea mult alimentarea tuturor etajelor o voi face cu tensiune asimetrica (vreo 20v). Am totusi o intrebare pentru voi . Oare as putea pune rezistentele alea care amesteca de fapt semnalele de 1k sau 2,2k ? Nu e prea putin/mult ? M-ar interesa o valoare minima a acestor rezistente pentru care sa nu-mi poata intra vreun brum pe acolo , mai ales ca pe cablaj semnalele se mixeaza de-a lungul a 2 trasee (stanga si dreapta ) lungi de vreo 10 cm . Va rog spuneti-va parerea cat mai repede pt ca maine vreau sa fac comanda pentru piese :rock: .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am vazut si link-urile alea date de Nexus.Gata , acum in vacanta de Paste cablajul de test a fost plantat cu piese si bagat sub tensiune. Totul bun si frumos numai ca aparea un brum care orice as fi facut nu se modifica , nici nu crestea nici nu scadea desi transformatorul de alimentare l-am pus intr-un compartiment ,separat cu o tabla de 0,8 mm de restul montajului. Pana nu am folosit ca sursa de alimentare un adaptor de ala de la 220~/12v cc nu a disparut brumul. Deci problema brumului era de la faptul ca transformatorul (cu tole E+I) era prea aproape de montaj. Acum va cer parerea: oare daca as folosi ca transformator de retea un traf toroidal oare n-as scapa de brum (ca as vrea sa am si traf-ul in cutia mixerului ) ? In rest mixerul suna dupa parerea mea , impecabil. Prima data cand am alimentat mixerul din sursa externa , din cauza lipsei totale de brum sau zgomot de fond ,am crezut ca nu e bagat ceva in priza , insa cand am dat on din butonul unui microfon , microfonia :snakeman: m-a convins ca totul e o.k. . Se pare ca intr-adevar sunt reusite TL071 .De curiozitate am dat o amplificare de 10kiloohmi/22ohmi=vreo 450 X , +10 X amplificarea data de un etaj in clasa A montat chiar inaintea etajului cu TL071, deci o amplificare de la intrarea la iesirea mixerului de cca 4500X ,abia , abia daca se auzea vreau zgomot de fond sau brum dar numai daca stateai la juma de metru de boxa. Oricum uzual nu avem ce face cu o amplificare asa de mare (se putea vb fara probleme de la cca 1m :rolleyes: ) insa e bine "sa ai de unde ii da" :smt003 . Totodata am constatat niste mici neajunsuri la schema acestui mixer , asa ca inca nu v-o arat decat atunci cand voi fi 100% multumit de ea.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

N-am mai postat nici o schema pt ca inca nu-s multumit de ce a iesit.

Luna trecuta am facut un nou cablaj pt mixer in care am pus si compresoare de dinamica pt fiecare preamplificator de microfon .

Noul cablaj l-am bagat intr-o cutie mai frumoasa din tabla si l-am alimentat de data asta dintr-un traf toroidal de vreo 20 w . Am folosit de data asta ne5534 ca si preamplificatoar de microfon . Alimentarea a fost de data asta diferentiala .

Insa , la punerea in functiune a aparut iar brum (de la traf care era pus in cutie ) . In consecinta am alimentat dintr-un traf pus in afara cutiei si s-a mai atenuat brumul . Compresorul de dinamica facut de mine cred cae ca are nevoie de o amplificare proprie mai mare pentru a functiona cat de cat (eu am bagat in el semnal audio direct din primul preamplificator - care amplifica de 100x semnalul de la microfon) .

In consecinta pentru a scapa si de brum si de necesitatea de a pune adaptorul de la 220v c.a. la +/- 12v cc in afara cutiei mixerului voi incerca sa-i fac un mic alimentator in comutatie urmat apoi de un stabilizator liniar. Frecventa de comutatie as pune-o undeva peste 20-30 khz pt ca astfel traf-ul sa nu imi induca zgomot pe frecvente audibile in traseele mixerului .

Pt ca e posibil sa existe si ceva bucle de masa responsabile pt brum voi face separat pe cate un pcb fiecare etaj al mixerului (adica 4 pcb-uri cu amplif de microfon , 2 cu amplif de linie si etajul de iesire ) . In acest fel voi putea observa mai usor (chiar experimental) greselile de interconectare (generatoare de zgomot ) . Un alt avantaj la ideea asta cu pcb separat pt fiecare bloc este ca se integreaza mult mai bine in spatiul din cutie .

Deci are cineva ceva de comentat la ceea ce vreau eu sa fac ?

Poate stie cineva o schema buna si verificata de compresor de dinamica (deci doar de compresor nu amplificator compresor cum e asta http://www.electronica.ro/compresor.shtml )

Link spre comentariu

Vrei exact ce vreau si eu. Cred ca facem un concern :P Pe langa faptul ca iti intra placile mai elegant in cutie, poti face eventualele corectii/reparatii mult mai elegant, scotand doar cate una. Foloseste mufarine din alea finutze pentru interconectarea lor.As vrea si eu schema de compresor, daca nu e vreo problema. Multumesc.Numai bine!

Link spre comentariu

Chiar n-are nimeni o schema "magica" :supz: de compresor ? Sau tot eu trebuie sa ma apuc sa fac/perfectionez una ? Si apropo nu stie nimeni modalitati de ecranare eficiente a traf-urilor si/sau a montajelor (mixerului in cazul meu), adica ce table e mai bine sa pun , cat de groasa , eventual in cate straturi etc ?

Link spre comentariu

Ai si posibilitatea de bypass a compresorului? Nu de alta, insa poate e nevoie odata de asa ceva. Si eu aveam de gand acum muulta vreme sa imi fac un mixer, chiar incepusem sa imi fac o schema bloc si sa gandesc cateva chestii, asezari de piese, etc insa am abandonat proiectul din lipsa de timp.O mica intrebare: Nu este mai economic sa folosesti TL074 in loc de TL072? Nu de alta, insa "te scoti" mai ieftin (am facut o mica comparatie a preturilor pe site la conex)

Link spre comentariu

Din moment ce o sa fac alt cablaj (sau de fapt cum am mai zis - cablaj format din module) o sa prevad si intrerupatoare pt by-pass.Titlul topicului contine tl072 insa momentan pt preamplificatoarele de microfon am ne5534 (sau ne 5532 nu mai stiu care e ala nedual ) si oricum eu deja am operationalele .Blind, mai ai ceva "schite" din mixerul pe care voiai sa-l faci? Daca da poate mi le trimiti si mie sau eventual chiar le postezi aici , sa mai am inspiratie (asta daca nu-s idei tinute sub cheie :smt003 ) .

Link spre comentariu
Vizitator Cristake

Caut si eu o schema de preamplificator de microfon stereo sau cum se mai zice 'dual'. Imi trebuie pentru un microfon stereo de la o camera video. Am tot cautat dar fara niciun rezultat. :smt100

Link spre comentariu

Ce fel de microfon e dinamic , condensator etc. (asta pt a sti ce tensiune scoate) si unde vrei sa bagi semnalul din preeamplificator (pt a sti ce amplificare respectiv ce nivel de iesire sa aibe preamplificatorul ) ? Cred ca ar merge bine si un preamplificator cu tl072 sau ne5532 c-are zgomot mai mic . Nu stiu de ce banuiesc ca esti incepator , asa ca poate o solutie pt tine ar fi sa cumperi un kit gata facut de preamplificator stereo pt microfon pe care sa-l adaptezi (daca e cazul) nevoilor tale .

Link spre comentariu

Uite aici preamplificator imi mai aduc aminte din kitul ala de la iprs cu doua BC-uri cat decat are amplificare mare si e numa bun ptr microfon Constructia este foarte simpla si merge din prima fara nici un fel de reglaje

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări