Nemesis Postat Martie 13, 2006 Partajează Postat Martie 13, 2006 In curand o sa fie nevoie sa pot conecta in acelasi timp mai multe surse de semnal (in special microfoane) si cum resursele mele financiare sunt momentan orientate in alta parte ma gandesc sa fac un mixer audio (asta pana o sa am bani sa-mi iau unul ca lumea - poate chiar profesional ).Am facut de curand un preamplificator stereo cu tl072 alimentat diferential de la vreo +/-12v cu amplificarea 10x pt semnale de intrare de cca 300mV (placa de sunet PC) si pot sa spun ca imi place cum se aude asa ca m-am gandit sa fac mixerul folosind AO-uri TL-072.Pt siguranta in functionare (in caz ca se buseste vreun integrat) as avea in plan ca mixerul sa aibe mai multe intrari decat este nevoie - sa zicem 10 , ca daca se strica vre-o una sa nu raman in pana adica sa am ''intrari de rezerva :finga: . Integratele vor fi montate in socluri chiar daca am inteles ca ideea asta nu e prea agreata.Cele 10 intrari stereo vor intra in 10 amplificatoare cu tl072(cu amplificari ''dupa gust''. Pt un canal , iesirile integratelor vor puse la un loc prin niste rezistente sa zicem de 1k (idem pt celalalt canal). Cele 2 puncte in care se vor regasi semnalele mixate vor intra in 2 sau 3 repetoare , normal ca tot stereo (facute tot cu tl072 sau cu un biet tranzistor pus ca repetor) iesirile repetoarelor fiind chiar iesirile mixerului. Repetoarele vor avea principalul rol de a mentine o impedanta de iesire pt mixer cat mai mica .Ma opresc deocamdata aici cu detalierea acestui mic proiect. De fapt sunt 95 % sigur ca acest mixer ar merge f bine , insa vreau si parerea voastra , ca cine stie poate ii mai aduc ceva imbunatatiri calitative inca din faza de proiect. Inchei post-ul tot cu o intrebare : e indicat sa pun condensatori intre iesirile integratelor si rezistentele alea de 1k (sau de cat o sa fie) , alea care pun la un loc toate cele 10 semnale ? Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 14, 2006 Autor Partajează Postat Martie 14, 2006 Pai tl072 se zice ca e de zgomot mic deci si montajele in care este folosit ar trebui sa fie ''silentioase''. Oricum amplificarea generala a mixerului meu nu o sa fie mai mare de 10x asa ca zgomotul n-ar trebui sa fie mai mare decat al preamplificatorului de care v-am zis la inceput. Cum se poate , inca nici un comentariu (critica :weedman: ) , asa de fara cusur este ideea :smt003 ?Cu tot cu potentiometre , integrate , mufe si maruntisuri , costul de punere in practica a ideei ar fi de cca 50 ron ceea ce e intradevar tentant. Nu se mai apuca nimeni de asa ceva ca sa am cu cine ma consulta ? Link spre comentariu
csl1131 Postat Martie 14, 2006 Partajează Postat Martie 14, 2006 ia trage si o schema asa ca sa vedem cam la ce te-ai gandit...si totusi 10x amplificarea mi se pare muult prea putin pt microfoane...cu ecranarea o sa ai probleme..in rest nu cred ca o sa fie probleme..p.s. cablajul sa il faci ca sa pui pe el si potenstiometrele si chiar si mufele de intrare, tot in afara de traf, adica daca e incapsulat si ala l-ai putea pune..ca daca ai 'nspe mii de fire o sa ai si ceva zgomot de fond....eu m-am jucat cu ceva de genul: Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 14, 2006 Autor Partajează Postat Martie 14, 2006 Pai nici nu ma gandeam sa fac amplificarea 10x pt microfoane. 10x am zis ca ar fi amplificarea interna a mixerului (de la intrari la iesiri) iar preamplificatoarele pt microfoane vor fi legate de unele intrari ale mixerului.Da cam asa ceva voiam sa fac (ma refer la atachament) insa ma gandeam sa pun potentiometrele la intrarea in mixer . Ce n-am inteles eu din atachamente e partea aia care vine la iasirea mixerului - o fi ceva pt transformarea semnalului de iesire in semnal simetric (balansate) ?Daca e asa , uite o idee interesanta , s-ar putea sa-mi trag si eu o iesire 2 de astea balansate. Numai ca v-as ruga sa postati si scheme de trecere de la simetric la asimetric pt ca in general amplificatoarele au intrari asimetrice. Link spre comentariu
csl1131 Postat Martie 14, 2006 Partajează Postat Martie 14, 2006 Da cam asa ceva voiam sa fac (ma refer la atachament) insa ma gandeam sa pun potentiometrele la intrarea in mixer .adica vrei sa zici la fiecqre intrare din cele cate vrei sa faci??nu e o idee buna, pt ca mai ales la microfoane si nu numai o sa ai un zgomot de fond mai mare, pt ca desii acele tl-uri au zgomot de fond mic mai bine scapi si de ala, si pui potentiometru ala dupa amplificarea aia de 10X sau cat vrei sa o faci....la mine e asa: sus-intrarea de mic2 intrari balansatepe urma vine AO-ul care mixeaza cele 3 semnale, si pe urma un comutator, pt ca acolo sa pot conecta cand vreau eu un egalizator, si cum egalizatoru ala ma enerva la zgomote de fond ciudate mai ales pe inalte am pus ca sa il pot conecta numai cand am nevoie...amplificarea efectiva a mixerului care la mine e de vreo 5-7 ori parca...pe urma vine un filtru subsonic de 36dB ce taie sub 22-27hz nu mai stiu exactsi in final iesirea balansata Numai ca v-as ruga sa postati si scheme de trecere de la simetric la asimetric pt ca in general amplificatoarele au intrari asimetrice.adica de la iesire balansata la simpla??? daca da, vezi primul AO, cel de la intrarile mele si ultimele 2AO-uri care sunt iesirile.. primul ala face din semnal balansat in semnal nebalansat si celalalt invers..uite si aicihttp://sound.westhost.com/project51.htm Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 15, 2006 Autor Partajează Postat Martie 15, 2006 In primul rand , ca sa nu uit, in figura 2 din linkul lui csl1131 este un montaj de la simetric la asimetric . Oare nu as putea transforma montajul respectiv intr-un preamplificator de microfon ? Vreau sa obtin (daca se poate :smt003 ) un preamplificator de microfon , pt microfon diamic cu iesire balansata . csl1131 daca ai schema de care vorbesti mai bine i-a si posteaz-o aici ca ....vorba aia o imagine face cat o mie de cuvinte :smt005 .Nu prea am inteles de ce zici ca nu e bine sa pun potentiometrele la intrarile in mixer . Dar sper sa ma lamuresc daca reusesti sa postezi schema aia. Link spre comentariu
csl1131 Postat Martie 16, 2006 Partajează Postat Martie 16, 2006 In primul rand , ca sa nu uit, in figura 2 din linkul lui csl1131 este un montaj de la simetric la asimetric .Oare nu as putea transforma montajul respectiv intr-un preamplificator de microfon ? Vreau sa obtin (daca se poate :smt003 ) un preamplificator de microfon , pt microfon diamic cu iesire balansata . pai ala nu face altceva decat sa faca de la balansata la nebalansata..daca vrei se poate schimba reactia ca amplificrea sa nu fie unitara ci sa fie cat vrei tu de mare...dar parerea mea e ca sa pui un AO dupa ala care sa iti amplifice..si apropo..microfoane cu iesire balansata... :rolleyes: ai asa ceva?? ar trebui sa aiba preamplificare in interior cu o baterie.. si daca e asa atunci nu ai nevoie de o amplificare f mare la ele...pt ca scot un voltaj destul de mare...csl1131 daca ai schema de care vorbesti mai bine i-a si posteaz-o aici ca ....vorba aia o imagine face cat o mie de cuvinte :smt005 .Nu prea am inteles de ce zici ca nu e bine sa pun potentiometrele la intrarile in mixer . Dar sper sa ma lamuresc daca reusesti sa postezi schema aia.adica ma refeream ca la ntrare sa nu pui potenstimetrul inainte de AO..vezi atasamentul...acolo e de fapt amplif pt microfon de 23x si pe urma inca 7x adica 160x in total...amplf maxima...(acolo sunt numai cum ar fii teoretic, dar in practica mai trebuie pusi pe acolo si cate u condensatori sai altele...pt stabilitate) Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 16, 2006 Autor Partajează Postat Martie 16, 2006 K , ma mai gandesc pana in week-end si dupa aia o sa fac cablajul ca au aparut idei noi :smt003 .Am zis ca ar fi interesant sa fac din adaptorul ala de la balansat la nebalansat si un preamplificator de microfon pt ca bietul semnal sa nu mai treaca prin inca un integrat.Se stie ca sunetul nu scapa nealterat odata ce a trecut prin unul sau mai multe tranzistoare. Cel putin zgomotul cred ca ar fi putin mai mare (dar nu stiu daca o sa fie si sesizabil cu caplauga umana :rolleyes: ) . Deci ca sa impac si capra si varza cred ca o sa prevad pe cablaj si preamplif-urile pt microfon , si daca apar inconvenientele decare am vb mai sus , nu-mi ramane deca sa trec peste amplififurile de microfon si sa modific reactia la adaptorul de la balansat la nebalansat.Momentan nu am nici un microfon (serios) da vreau sa-mi iau ceva dinamic. Asta nu se poate considera ca e cu iesire balansata ? De fapt eu zic ca poate fi cum vrei tu si simetrica si asimetrica , tot 2 capete are bobina microfonului . Nu stiu exact da poate ma contrazice/aproba careva. Oricum as alege (daca se poate) transmisia semnalului de la microfon prin linii balansate pt ca sper asa sa scap de brum (un fenomen ca ma obsedeaza putin - inlaturarea lui bineinteles) Link spre comentariu
csl1131 Postat Martie 16, 2006 Partajează Postat Martie 16, 2006 Momentan nu am nici un microfon (serios) da vreau sa-mi iau ceva dinamic. Asta nu se poate considera ca e cu iesire balansata ? De fapt eu zic ca poate fi cum vrei tu si simetrica si asimetrica , tot 2 capete are bobina microfonului . Nu stiu exact da poate ma contrazice/aproba careva.nu am inteles ce vrei sa zici....cum adica si balansat si nebalansat....la balansat e masa+ iesirea in faza si mai e celalalt semnal iesirea defazata cu 180 grade.. poti sa iei un mic dinamic ca balansat numai daca ii pui acolo in microfon un mic inversor de faza....p.s. ma gandesc ca atunci cand zici iesirea simentica= balansata si nesimetrica=simpla,normala... daca intelegi altceva atunci sa zici ca sa nu vorbim de 2 lucruri diferite,,,si..inainte sa te apuci sa faci cablajul , pune schema elecrtica , ca sa o vedem si sa vedem..poate cine stie are greseli care o sa puna probleme cand o pui in practica.... Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 16, 2006 Autor Partajează Postat Martie 16, 2006 Acum am inteles si eu concret ce inseamna iesire balansata (si da simetric=balansat , asimetric=nebalansat).Deci nu prea am vreo sansa sa fac transmisia semnalului de la microfoane la preamplificatoare prin linii simetrice decat daca fac ceva ''improvizatii'' in capsula microfonului . Ma batea gandul cu liniile astea balansate doar ca sa evit aparitia brumului , insa sper ca impedanta mica de iesire a microfonului dinamic cat si ecranul cablului microfonului sa asigure o imunitate satisfacatoare la diversi ''paraziti neaudiofili'' :finga: .Poti sa fii sigur ca o sa postez schema aici , numai ca deocamdata trebuie sa ma hotarasc asupra configuratiei montajului (nr de intrari, de iesiri , tipul lor etc) Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 27, 2006 Autor Partajează Postat Martie 27, 2006 Am zis ca ma apuc repede de cablaj dar nu pot inca pentru ca nu-s inca decis de ce vreau sa iasa.csl1131 , de unde ai luat tu potentiometrii (stereo cred) ? Eu am luat de la Dioda odata si nu prea mi-au placut pt ca , sa zicem cand incepi sa cresti volumul un canal se aude mai incet decat celalalt si ma cam enerveaza chestia asta. Poate stii niste locuri de unde se pot cumpara potentiometre mai bune (tot stereo).Nu e cam mica amplificarea generala (pe partea de microfon) , ca pt 2 mV (presupunem mic dinamic) o sa obtii la iesire vreo 300 si ceva de mV ?Despre ce conzi de compensare ziceai , unde ar fi bine sa-i pun si ce valori ar trebui sa aibe?Eu m-am gandit sa pun potentiometrele ininte de amp-urile din fata sumatorului pentru ca asa as fi putut folosi potentiometre mono pt reglat volumul microfoanelor. La asta o sa ma mai gandesc , daca as gasi potentiometre stereo bune (si accepabile ca pretz :finga: ) le-as pune si ca si tine.Ai vreo explicatie obiectiva pentru care ai pus inca un amp dupa sumator ? Ca se poate obtine cam aceeasi impedanta de iesire , banda de frecventa , distorsiuni etc si fara sa-l mai adaugi un amp dupa sumator (adica umblam la amplificarea sumatorului). Intreb pentru ca n-as vrea sa fortez semnalul sa mai treaca prin inca un integrat si sa se mai pricopseasca cu inca ceva zgomot de fond.Tu ce ao-uri folosesti , tot tl072 ? Ce zgomot ai obtinut (adica de la ce distanta de boxe se simte)?Daca nu vreau chiar prea multe baga aici te rog si schema la amplificatorul pt microfon , ca vreau sa vad cam ce-ai facut si la capitolul asta (mai ales ce ''finisaje'' ai facut). Imi cer scuze ca pun asa de multe intrebari insa sper sa-mi iasa ceva care sa mearga din prima cam cum as vrea eu si de asta am nevoie de mai multe sugestii (rezultate si din practica dar si din teorie). Link spre comentariu
csl1131 Postat Martie 28, 2006 Partajează Postat Martie 28, 2006 csl1131 , de unde ai luat tu potentiometrii (stereo cred) ? Eu am luat de la Dioda odata si nu prea mi-au placut pt ca , sa zicem cand incepi sa cresti volumul un canal se aude mai incet decat celalalt si ma cam enerveaza chestia asta. Poate stii niste locuri de unde se pot cumpara potentiometre mai bune (tot stereo). am auzit si eu de problema aia dar nu am intalnit-o personal... eu am folosit niste potentiometrii recuperati nu mai stiu de pe unde..(erau de firma cred,pt ca si acum merg perfect,nu ca cei care sunt cu 5.000 maxim la aia care ii importa si care la dioda sau general system sunt vreo 20.000) Nu e cam mica amplificarea generala (pe partea de microfon) , ca pt 2 mV (presupunem mic dinamic) o sa obtii la iesire vreo 300 si ceva de mV ? pai la mic o sa iti calculezi amplificarea cat vrei....acolo in ultimul jpg amplificarea e de 22x pe care o poti calcula tu la cat iti trebuie Despre ce conzi de compensare ziceai , unde ar fi bine sa-i pun si ce valori ar trebui sa aibe? eu ma gandeam la un filtru trece jos pe la vreo 40-80khz sau ceva ca sa nu poatea sa intra si sa amplifice frecventele ff inalte..ca sa nu ai probleme......sa pui si cond alea de 0.1uF in paralel pe alimentare ca sa scoti brumul ala, sau ceva...etc..adica ceva de genul astea... Eu m-am gandit sa pun potentiometrele ininte de amp-urile din fata sumatorului pentru ca asa as fi putut folosi potentiometre mono pt reglat volumul microfoanelor. La asta o sa ma mai gandesc , daca as gasi potentiometre stereo bune (si accepabile ca pretz :finga: ) le-as pune si ca si tine. ce?? nu am inteles exact ce ai zis acolo..o poza nu ar strica.. :smt003 Ai vreo explicatie obiectiva pentru care ai pus inca un amp dupa sumator ? Ca se poate obtine cam aceeasi impedanta de iesire , banda de frecventa , distorsiuni etc si fara sa-l mai adaugi un amp dupa sumator (adica umblam la amplificarea sumatorului). Intreb pentru ca n-as vrea sa fortez semnalul sa mai treaca prin inca un integrat si sa se mai pricopseasca cu inca ceva zgomot de fond. daca te referi la acel AO care e fix dupa potentiometrele care regleaza volumul,atunci ala e cel care de fapt mixeaza semnalele...si pe urma am amplificarea mixerului, si la intrare eu aveam de fapt intrarea balansata, adica ala nu imi amplifica deloc semnalul...si la microfon il amplifica pana la valoarea la celelalte semnale.... Tu ce ao-uri folosesti , tot tl072 ? Ce zgomot ai obtinut (adica de la ce distanta de boxe se simte)? deci zgomot de fond nu exista atata timp cat am la minim potenstometru ala de la microfon, si restul la maxim.. daca am si ala la maxim si pot de la microfon atunci imi intra brumul ala de 50hz si bazaie ceva, asta daca nu am nimic conectat,daca am microfonul atunci e muult redus... ca o idee eu la zgomot de fond daca am mic la minim,restul tot la maxim, si mi bag urechea in boxa deabea pe la vreo 10-20cm aud ceva...la jumate de metru nu mai aud absolut nimic... in schimb calitatea era schimbata pt ca nu am folosit piese de calitate, si imi taia pe undeva din inalte si medii, si pana la urma mi-am dat seama de unde..de la filtru ala trece jos, pt ca folosisem condensatori ceramici...cand l-am taiat pe ala nu am mai avut probleme... Daca nu vreau chiar prea multe baga aici te rog si schema la amplificatorul pt microfon , ca vreau sa vad cam ce-ai facut si la capitolul asta (mai ales ce ''finisaje'' ai facut). pai eu am facut fix aia ce am postat prima data, poate cu unele rezistente schimbate ca sa imi dea amplificarea de care am avut nevoie... Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 28, 2006 Autor Partajează Postat Martie 28, 2006 [quote name="csl1131 Eu m-am gandit sa pun potentiometrele ininte de amp-urile din fata sumatorului pentru ca asa as fi putut folosi potentiometre mono pt reglat volumul microfoanelor. La asta o sa ma mai gandesc ' date=' daca as gasi potentiometre stereo bune (si accepabile ca pretz :finga: ) le-as pune si ca si tine.[/quote] ce?? nu am inteles exact ce ai zis acolo..o poza nu ar strica.. :smt003 Pai sa consideram o intrare de microfon. Intrarea o sa fie mono deci cele 2 canale stereo corespunzatoare acelstei intrari de mic. pot fi puse la un loc si deci semnalul care vine bagat in ele poate fi raglat cu un potentiometru mono. Nu stiu nici acum daca m-ai inteles insa daca dau de potentiometre bune stereo fac si eu ca tine. De unde sugerezi sa iau potentiometri stereo buni ? Oare aia de la Conex nu sunt la fel de slabi ca aia de la Dioda ? Nu am inteles daca tot TL072 folosesti ? Pt a inlartura brumul de la intrarea de microfon (careapare cand e in gol) in caz ca ai mic dinamic , de ce nu incerci sa pui o rezistenta de 1k intre intrarea amp-ului si masa . Cred ca cu o reducere fortata a impedantei de intrare a ampului zgomotul in gol al preamp-ului de mic se poate reduce ca si cand ai avea microfonul pus. Eu asa am facut pt a micsora impedanta de iesire a unei statii cand prindea niste brumuri si numai nu stiam de unde - sunetul era neschimbat insa brumul era mult , mult atenuat. Acum ramane de vazut daca la tine nu ti-ar putea modifica intr-un fel sunetul. Ti-as putea recomanda sa faci un amplificator cu baza comuna ca in atachament (cred ca asa i se spune corect) unde rezistenta aia de emitor pt amp de mic trebuie sa fie in jur de 1k (parca asa tin minte) aia de colector (marimea ei) dicteaza amplificarea) iar celelalte fac polarizarea. Tipul asta de amp are avantajul ca se foloseste eficient impedanta de iesire a microfonului dinamic si (pt cazul tau) zgomotul cu intrarea in gol nu ar trebui sa fie mai mare decat cu microfonul conectat. Oare varianta folosirii de mici transformatoare ridicatoare de tensiune nu ar trebui luata in serios si aici ? Adica bagi semnalul de la microfon in primar si il scoti sa zicem de 10 ori mai mare in secundar . De aici semnalul ar fi mai usor de amplificat (adica problemele cu zgomotul ar fi mai mici) . Link spre comentariu
csl1131 Postat Martie 30, 2006 Partajează Postat Martie 30, 2006 Pai sa consideram o intrare de microfon. Intrarea o sa fie mono deci cele 2 canale stereo corespunzatoare acelstei intrari de mic. pot fi puse la un loc si deci semnalul care vine bagat in ele poate fi raglat cu un potentiometru mono. Nu stiu nici acum daca m-ai inteles insa daca dau de potentiometre bune stereo fac si eu ca tine. da, am inteles ce ai vrut sa zici , si merge si asa..de fapt eu asa am facut.... De unde sugerezi sa iau potentiometri stereo buni ? Oare aia de la Conex nu sunt la fel de slabi ca aia de la Dioda ? Nu am inteles daca tot TL072 folosesti ? da, si eu tot 072 folosesc..adica 074, ca am avut destul de multe AO-uri si nu prea renta sa cumpar capsule numai cu 2 AO-uri cand la acelasi pret erau cu 4 in aceeasi capsula.. Oare varianta folosirii de mici transformatoare ridicatoare de tensiune nu ar trebui luata in serios si aici ? Adica bagi semnalul de la microfon in primar si il scoti sa zicem de 10 ori mai mare in secundar . De aici semnalul ar fi mai usor de amplificat (adica problemele cu zgomotul ar fi mai mici) . nu stiu daca ar merge..pt ca si curentul produs de microfon e ff mic si cat se mai pierde pe transformator.....nu stiu daca ar merge... mai simplu ar fii un mic amplificator de la o baterie in interiorul microfonului..(de fapt unele au deja asa ceva) Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 30, 2006 Autor Partajează Postat Martie 30, 2006 csl1131, scuza-ma daca iti pare ca sunt un pic prea pisalog , dar zi-mi daca stii , de unde as putea cumpara niste potentiometre stereo de calitate ? Am inteles , tu ai gasit ca ''mostenire'' ceva protentiometri buni , dar poate stii ceva magazine (sau chiar link-uri) de unde stii ca se pot cumpara potentiometre bune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum