Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Simplu Symetric cu reactie in curent

alex mm

Postări Recomandate

Aseara credeam ca nu veti gasi companie, dar m-am inselat, @DjLeco a fost primul.

Eu as face reglajul in felul urmator, R10=800 si R29=200 trebuie sa rezulte bias mare (sau simulator blocat sau da eroare)

As micsora R10 pina curentul de bias ajuge la 50mA prin fiecare tranzistor final.

La acest circuit, biasul necesita valori foarte precise ale valorilor pentru rezistentele R10 si R29, aproape de 500 ohmi.

Dupa rezolvare trebuie un test de temperatura al curentului de bias la 0, 30, 60, 90 si 120 de grade, la care nu cred ca

se obtin performante convenabile.

Daca nu merge, puneti fisierul de simulare si librariile pe forum si poate mai sunt amatori de distractie

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Am facut cum a zis Leco si merge.

Dar se pare ca aceasta configuratie de amplif lasa de dorit: Daca reglez offsetul se modifica biasul si daca reglez biasul se modifica offsetul. Plus ca biasul nu este egal pe NPN si PNP, unul are 90mA altul are 30mA.

Link spre comentariu

Este corect ca biasul a iesit diferit, pentru ca si NPN-ul este diferit fata de PNP ca amplificare si caracteristici.

O intrebare de baraj, de ce schema simulata la postul #27 merge corect si in LTspice nu?

Si cit a iesit amplificarea si ce distorsiuni sunt la puterea maxima, iar inainte de DC-servo trebuie

testul cu temperatura, deoarece spre deosebire de alte amplificatoare, abaterea tensiunii de pe superdioda

cred ca se transfera spre iesire multiplicata.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

In versiunea studiata de mine schema arata asa:

post-238209-0-05008100-1507367366_thumb.png

Am folosit modelele si subcircuitele originale data de firme pentru tranzistori, restul din libraria LTspice.

Reglajul de zero la iesire si curentii de bias prin tranzistorii finali sunt interdependenti, asa cum a aratat si @Dudikoff,

si sunt realizati cu valori de precizie ale rezistentelor. Deasemenea curentii prin finalii NPN si PNP sunt diferiti.

Nivelul maxim de iesire este de 60Vvv ( din rail to rail 66V) dupa care cresc distorsiunile iar amplificarea putin peste 10.

Poate scoate 57W la iesire (21,46VRMS) pe 8 ohmi, cu 0,36% distorsiuni la 1KHz si 10 armonici.

Probleme mari sunt cu temperatura, se modifica atit biasul cit si linia mediana chiar daca temperatura variaza cu 5 grade.

Acesta problema nu am intilnit-o la nici un alt amplificator, erau variatii acceptabile de la 0 la 100 de grade.

@Victor a sugerat un DC-servo, poate ca merge, dar cred ca nu ar mai fi un amplificator simplu.

Fac un apel la @Maxente sau @Alex mm sau la cine stie si ii rog sa posteze adresa site-ului de origine.

PS. Poate inventeaza @Maxente vreun trimer sau vreo smecherie ca sa mearga bine, ca amplificatorul HEXFET.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Varianta asta am incercat-o si eu pe cablajul lui @alex mm, dar e instabil rau. Oscileaza din orice pozitie.

Aici e postul original cu discutiile si diferitele variante http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/193923-simple-symetrical-amplifier.html

Ar mia fi o varianta cu laterali http://www.diyaudio.com/forums/vendor-s-bazaar/225747-vssa-lateral-mosfet-amplifier.html

Una peste alta, mi se pare interesanta combinatia aia de finali PNP-NPN pe fiecare brat de alimentare, poate merge adaptat si la alte amplificatoare.

Link spre comentariu

Super tare @alex mm.

Poate pe un topic nou, dupa ce vom incerca sa domolim aceasta schema naravase.

Am descoperit schema pe la #409 si este identica cu ce studiem noi.

@Dudikoff a vazut corect ca sunt probleme cu complementarii NJWxxxx. Firma de origine afirma ca sunt imperechiati la 10%.

Am studiat parametrii din fisierele spice originale si sunt diferiti cu 20%. Aceeasi problema si cu perechea complementara de intrare 2SA-2SC.

La alte amplifuri se atenueaza de sute de ori aceste diferente, la aceasta schema parca se multiplica.

Nu vreau sa minaresc parametrii si sa fac tranzistorii complementari egali, dar am incercat cu rezistenta in loc de transistor,

la reglajul biasului si nu merge.

Am atasat fisierele si librariile pentru simulare si poate sunt amatori de scheme audio, care doresc sa se distreze.

Le-am verificat cu LTspice IV si VII.

@gsabac

Amplificator.rar

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Varianta cu finalii laterali m-a intresat la un moment dat. Avantajele ar fi simplitatea, stabilitatea si sunetul ,singurul dezavantaj ar fi pretul unei comenzi externe. Daca cineva se incumeta sa faca aceasta varianta ,am disponibil un set de laterali si nu numai.

Link spre comentariu

Dupa mai multe incercari de modificare fara reusita, m-am suparat rau pe schema #36 si de curiozitate am facut

compementarii de intrare identici ca si finalii complementari, am echilibrat linia mediana si curentii de repaus.

Tot nu nu a trecut testul cu temperatura si atunci am constatat ca si MOSFET-urile trebuiesc identice si in final am renuntat.

Nu doresc decit sa spun ca eu nu am reusit si felicit pe cei care au realizat un amplificator functional dupa aceasta schema.

M-am intors la origine, la prima schema postata de @alex mm, pe care am analizat-o putin, pentru a vedea modul de functionare.

post-238209-0-84268000-1507438371_thumb.png

Descriu doar comportarea la temperatura, obtinuta dupa multe reglaje foarte precise.

150C bias 13,5mA

270C bias 100mA

600C bias 380mA

1000C bias 3,75mA

Schema se blocheaza la temperaturi ale jonctiunilor sub 6 grade si peste 105 grade.

Performantele electrice sunt bune, 50W, 0,56% distorsiuni, etc. deci folosibila la un reglaj precis si teste pentru verificare.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări