Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere mica

BLK

Postări Recomandate

Nu cred ca merita sa modifici surse doar asa de placere. Ca nu poti masura tensunea alternativa de la iesire este un lucru normal. Instrumentele universale de masura (de uz general si ieftine) nu pot masura tensiuni alternative care au frecventa peste 10-20 kHz.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 210
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

19

• SASSU

19

• Dr.L

16

• Marian

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Problema ar fi sursa de curent cu TL431 (KA431).Momentan nu ma intereseaza nicio protectie, dar vreau sa pacalesc driverul. Sa alimentez ledul din optocuplor (PC817) cu 1,2V @ 20mA ?

Daca alimentati constant acel led din optocuplor sursa va fi "moarta" in sensul ca veti avea factor de umplere mic la iesire, led-ul acela functioneaza intr-un regim dinamic astfel incat tensiunea de la iesire cand creste, factorul de umplere scade iar tensiunea la iesire va scade pana la valoarea normala dorita
Link spre comentariu

Vin si eu cu o intrebare destul de simpla.Am o sursa in comutatie de la o imprimanta epson.Scoate o singura tensiune cred de 40v pe iesire.Daca desfac traful de iesire si bobinez in secundar 2 infasurari in paralel cu aceeasi sarma care era pe el imi iese magaria cu 2 tensiuni identice?Ramane in principiu la fel de stabil?

Link spre comentariu

Cand desfaci traful, sa nu-l ciobanesti !!!Ai grija si noteaza cum au fost bobinate infasurarile ( e posibil sa aibe un primar+un secundar auxiliar care alimenteaza driverul PWM + secundarul util ) si sensul de bobinare.Daca notezi totul o sa stii exact cate spire pe volt ai.Vezi ca pe urma trebuie sa-i modifici reactia - ar trebui sa aibe un optocuplor (ca punct de reper zic).

Link spre comentariu

Inainte de a demola bobinajul trafului original, e bine sa masori si sa notezi inductantele infasurarilor si mai ales cea de pierderi, la fel si dupa rebobinare. S-ar putea sa te ajute daca va fi cazul sa umbli la snubber.

Link spre comentariu

Bine ca totul in jurul optocuplorului pc123 e la nivel smd :nas: Cred ca daca nu umblu la el nu fac nimic.Dar daca pur si simplu fac la mijlocul sarmei din secundar o legatura? Nu ar trebui sa functioneze fara sa mai umblu?

Link spre comentariu

Sa faci un strap la mijlocul sarmei ? ok. Dar de unde stii ca secundarul tau (util) este ultimul bobinat?Incearca sa ridici si schema buclei de reactie (comanda optocuplorului) ca sa vezi cum se face (cu zener sau TL431 sau alt-ceva).

Link spre comentariu

Daca vrei sa obii o tensiune simetrica,atunci alimentezi reactia de la capete(adica nu de la mediana),unde vei avea exact aceeasi tensiune ca la inceput

Link spre comentariu

Adica da.Exact acelasi lucru vreau sa fac.Consider ca ar fi util daca ar fi asa simplu.Banuiesc ca problema o sa apara in cazul consumurilor inegale fata de mediana,nu stiu cum se va comporta atunci.In seara asta il pun la fiert.Din cate am observat variaza tensiunea de la jumatate de volt la volt +/- si neumblat in el.Eu "incerc" sa-l folosesc la un amplificator de casti,dar daca creeaza probleme si dupa stabilizare zboara imediat la cine o avea chef de el.Nu prea am incredere in smps in audio :rade:,dar sunt strans de spatiu.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Pai mai folosesti stabilizatoare clasice pe fiecare ramura,si gataDar chiar nu reusesc sa inteleg de ce sa ai consumuri diferite pe ramuri...oricum nu ai cum sa compensezi asta decat cu stabilizatoare individualeLa iesire sa folosesti o punte de viteza mare (sau 4 diode),deci nu doar 2 diode. Si bobinele de la iesire sa le bobinezi pe aceelasi miez (astfel bobinate mai compenseaza)

Link spre comentariu

Nu are rost sa te chinui sa o modifici,daca se preteaza la ce ai nevoie. Pt protectie,pui siguranta,si gata@boboBOBO scrie chiar pe schema (desi par cam putine pt primar..)

Link spre comentariu

Figura a iesit,dar nu am mai reusit sa inchid traful cum trebuie,cred.Respectiv am un mic tiuit la el in gol.Traful l-am desfacut prin fierbere,fara sa-i aplic nici un soc mecanic.Cu toate acestea suprafetele nu "veneau" la linie.Am si o usoara incalzire pe el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări