Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere mica

Postări Recomandate

Schema e cea din datașetul 264-268, eu am folosit TNY268. Ca soft eu am PI Expert 8.6.1.0. Mie nu-mi dă peste 110 spire dacă aleg tensiune universală la intrare 85-265 sau ceva de genu. Mă rog.

Am citit datașet și am ținut cont de aspectul răcirii și condițiile impuse precum traseu scurt la pin 4 și distanță minimă impusă între el și cel de la pin 5. TNY l-am lipit normal, fără soclu.

Acesta e proiectul meu 

Posted Image

Spre rușinea mea cu R9 am făcut ceva simulări în Proteus, nu am calculat-o că nu am știut exact cum, era clar că trebuie mult mai mare pentru tensiunea implicată. Nu strică o părere.

Deși atît zenerul cît și tranzistorul acționează asupra aceluiași led din opto, cînd limitările se combină treaba nu merge bine și cred că e normal. Tranzistorul trage de led la masă, zenerul e inactiv, dar se crează un divizor format din R8-R7-R9, ceva strică situația acolo. e clar că are rezolvare. Eu ca R7 am păstrat 100 ohmi iar la R8 am 220 ohmi.

Șuntul R4 are un 10R paralel cu 22R deci undeva sub 7 ohmi, iar R6 are 5 ohmi (2x10R paralel).

Nu în ultimul rînd mulțumesc mult pentru susținere.

Editat de XAN77
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 210
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Revenim la schema:

Posted Image

Daca vrei neaparat sa vezi un divizor acolo atunci imagineaza-ti ca iesirea este in scurt, si ca divizorul este format de R4 si R6. Daca valorile lor sunt identice atunci la capetele divizorului ai cam 1,3V. Acuma devreme ce iesirea este in scurt, rezulta ca anodul diodei zener este la plus, si tranzistorul trage catodul spre minus, dioda zener se polarizeaza direct si conduce ca si o dioda normala, cu un Vf undeva sub 1V. Daca din schema lipsesc R7 si R9 atunci tranzistorul poate trage prin zener un curent nelimitat, evident ca nu e bine, si aici intervin cele 2 rezistente limitand curentul maxim ce poate fi tras prin zener de catre tranzistor, limitarea este pe diferenta dintre Vf a diodei zener si caderea pe divizorul R4+R6, asta este tensiunea care cade pe suma R7+R9 si care limiteaza curentul prin zener atunci cand tranzistorul este activ.

Link spre comentariu

Dar oare aceste ferite de la trafurile din sursele auxiliare din ATX, funcționează corect la 132KHz ? Observ că se încălzește și ferita, înaintea sîrmei, deși are întrefier destul, la unul din trafuri cred că era 1mm, la altele mai puțin. Îmi e teamă că nu merg ok la acea frecvență. La puteri mici nu se simte efectul dar la 9W putere constantă cu un trăfuleț E19...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salutare

Am facut cu cca 1 an in urma surse pt LED-uri cam in aceeasi configuratie: 30 buc serie, leduri de 150mA;

Sursa e cu TNY267 si arata asa:post-175714-0-13888100-1453776632_thumb.jpgpost-175714-0-93143600-1453776739_thumb.jpg 

Incalzirea integratului e moderata (cca 60 grd in aer liber) (dupa cum se vede thermal pad-ul nu l-am facut foarte mare, e suficient atat), insa 266 de exemplu nu suporta intotdeauna 30 de bucati, ci palpaie (intra in protectie). Uneori. Am redus putin curentul sau am folosit mai putine LED-uri (28...29).

Cu TNY267 merg intotdeauna 30 buc, mai mult nu pun ca trec de tensiunea cond-ului de iesire care e 33uF/100V. Bine, as putea modifica cond-ul si bobinajul....

Schema aici: SCC LED v003G schema.zip

Trafo e pe miez E16/5 de la Comet, K2006, are 88+83 spire in primar, primarul este splitat pentru reducerea inductantei de scapari (bobinat 88 spire, izolat, dat secundar, izolat, dat jumatatea a doua a primarului); secuundarul 82 spire; ambele cu sarma CuEm de 0.2mm

Intr-o alta varianta traful avea 76+88 spire in primar si 80 in secundar; functioneaza aprox la fel de bine, nu am observat diferente semnificative; ceea ce inseamna ca eram inca suficient de departe de saturatie.

trafo: TRAFO v003Kb.zip

Intrefierul, foarte important: carton de 0.25...0.3mm.

Placa aici: post-175714-0-75201000-1453777453_thumb.gif

Lista de piese aici: OMP v003H-J lista implantare piese .zip

Atentie. Traful se va face conform versiunii din desenul 003K, deci ignorati imaginea trafului din lista de piese de imediat mai sus, desi e relativ asemanatoare are o diferenta ce va poate speria. Versiunea placii de cablaj este pt traf 003K. Placa e aproape la fel ca in desenul de pe fisierul lista de piese, corespunde pin la pin, doar ca pinul central este in versiunea K folosit pentru a "scoate" firul de la bobina, in scopul usurarii splitarii primarului. acest pin poate fi taiat, nu e necesar sa iasa prin cablaj, nu e lipit nicaieri.

Link spre comentariu

Care e treaba cu antena aia dintre integrat si primar trafo de pe cablaj?

Apoi aia numesti tu cablaj potrivit unui flyback? Eu indraznesc sa rog pe toti cititorii sa-ti ignore placa. Poti sa te superi cat vrei, dar atunci cand vii cu un asemenea dezastru in ceea ce priveste electrosecuritatea, imi permit sa-l taxez la fel de dur.

Link spre comentariu

Nu am comentat experienta sa, nu-l cunosc deci nu mi-as permite asta, am comentat dezastrul care este placa prezentata, dezastru din punct de vedere al electrosecuritatii, poate afirmatia este cam dura dar o sustin. Uita-te si tu pe placa, intre traseele de la primar nu pare a fi acolo la borna de jos, nici macar 1mm, acolo ai cel putin 4-500V intre ele...

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

A lucrat cineva cu LNK304P ? Din datașet reiese numai curentul maxim pe ieșire de 120mA iar atît în exemplul de aplicație din datașet cît și în exemplele de pe net, e prezentată o sursă numai de 12V. Din cîte am înțeles eu se poate face și pentru tensiuni diferite, inclusiv mai mari decît tensiunea de intrare, fiind și configurații buck-boost.

A făcut cineva surse cu acest CI cu tensiuni mai mari de ieșire? Nu înțeleg pînă la ce tensiuni de ieșire se poate păstra curentul de ieșire de 120mA, ca să deduc și eu puterea utilă posibilă din aceste CI.

Evident tot pentru leduri mă interesează fiind mai simplă de construit mai ales traful, care nu mai este un traf ci o inductanță.

Nu vreau discuții despre separarea galvanică, e clar că nu mă deranjează lipsa ei.

Editat de XAN77
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
3 minutes ago, stone100 said:

am o intrebare , daca vreau sa am pe secundar o putere totala de 77W , ar fi ok daca as folosi EE42 ?

Nu mai intrati pe topice cu alta tematica, deschide unul nou sau cauta ceva ce cuprinde ce doresti sa construiesti. Si mai toti scrieti telegrafic: ce schema vrei, flyback, forward sau semipunte?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări