Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere mica

Postări Recomandate

• Răspunsuri 210
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

OK. Atunci , după ce faci întrefierul - sau înainte . că nu se încurcă una cu alta , bobinezi - în același sens : 28 de spire cu 0,6mm ( jumătate de primar ) , izolezi cu trei straturi , 10 spire cu 6 fire de 0,6 în paralel , izolezi cu trei straturi , 28 de spire cu 0,6 ( a doua jumătate de primar ) , izolezi cu 1-2 straturi , bobina auxiliară (6 spire cu aceeași sârmă, ca să nu te complici  ) - izolezi cu trei straturi. Poți pune bobina auxiliară și după ce ai bobinat secundarul și ai pus cele trei straturi de izolație dar recomand prima variantă.

Pentru respectarea normelor de electrosecuritate trebuie să lași de fiecare parte a bobinajului  o margine de circa 3mm .Dacă nu știi cum, întreabă. Ar fi bună și o poză cu carcasa - unele au rezolvată altfel problema asta .

Începuturile celor trei înfășurări sunt punctele de pe schemă.

PS Până e gata traful , spune-mi ce piese ai din cel din schemă . Ce nu să vedem ce punem - prefer să nu punem un MOSFET de 500V acolo, chiar dacă traful e proiectat pentru el.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

UDAR,vreu sa te intreb ceva ,ma micsorat acel stalp central cam 1mm sa nu se atinga.

Acuma sa imi spui acel stalp trebuie neaparat micsorat atat ca sa nu se atinga? De ce ? Daca nu se ating la mijloc se formeaza un camp electromagnetic mai mare? 

De ce te-am intrebat toate aceste lucruri am desfacut multe trafuri din tv,atv,invertor dar nu am vazut sa fie mai mic cenralul,decat la unul singur 

Link spre comentariu

Trebuie să ai 1mm spațiu - poți măsura cu o leră. Sigur, nu e chiar farmacie , dar inductanța bobinei primare depinde foarte mult de acel spațiu. Deci ideea nu e ”să nu se atingă ” ci să fie 1mm. 

Nu știu ce ai văzut sau nu ai văzut , la unele e cu distanțiere . ATV-urile nu știu ce bobine folosesc ! Cele de invertor probabil ( aproape sigur ) nu au intrefier = spațiul ăla !!!.

Iar la chestia cu ”de ce” mi-e greu să-ți explic de ce trebuie să fie întrefierul de 1mm pînă nu știi ce e ăla . Deocamdată ia ce-am scris în primul rând cu roșu. 

Link spre comentariu

Am spatiu intre ele dar nu stiu exact daca este 1mm poate da poate nu dupa ochi asi spune ca este dar trebuie sa caut o lera sa vad,apropo de bobinat ca sa pricep nu dealta am vazut ca mi-ai scris mai sus ca trebuie bobinat jumatate de primar,apoi secundarul cu 6 fire si apoi iara primar,nu se face ca si la trafu normal de retea? Si ce nu prea inteleg eu, de ce neaparat 6  Dfire si nu merge direct cu unul care este tot de acel diametru ?Adica sa faca cat toate 6 fire scuzama ca iti pun atatea intrebari dar ti-am zis nu am facut asaceva in viata mea . Multumesc  UDAR

Link spre comentariu

Dacă citești textul lui Danyk o să vezi că și el face din două jumătăți primarul . Cu explicațiile , iar mă pui într-o situație delicată. Nu pot să stau acu să explic de la zero , deci pe scurt, se face din două jumătăți ca să micșoreze inductanța de dispersie ( sau de scăpări , sau de pierderi - ”leakage” în engleză ) ( snubber-ul de pe primar e tocmai ca să micșoreze efectele nedorite ale acesteia ) și se face din mai multe fire subțiri ca să reducă pierderile datorate efectului pelicular ”skin effect”. Mai multe găsești și aici pe Forum , și cu Google . 

Link spre comentariu

Păi nu trebuie să faci rost de ea ... Măsori cam cât va fi lungimea , cu aproximație, ( vreo jumătate de metru ) și îți pui tu 6 fire în paralel înainte să bobinezi . Le cositorești între ele la capătul cu care începi ca să-ți fie mai ușor.

Link spre comentariu

@SASSU miezul magnetic este folosit deoarece concentreaza campul magnetic, concentreaza liniile de camp, o bobina in aer ( adica fara miez ) ar radia linii de camp electromagnetic omnidirectional, traful insa previne asta concentrand campul in acel miez, asta mareste exponential eficienta acelei bobine, ii mareste mult inductanta, aceasta caracteristica a miezului se numeste permeabilitate magnetica, ea decide cat anume este inductanta pentru un anumit numar de spire si o sectiune data, dar miezul are si o limitare numita inductie de saturatie, pentru orice combinatie Inductanta, Numar de spire, Curent si Sectiune apare o anumita inductie in miez, inductia este daca vrei, o "polarizare" ( un "bias" ) a miezului intr-o anumita directie, daca ai lucrat cu amplificatoarele audio atunci ai auzit si de tensiunea de offset de pe iesire, si cum se prefera ca aceasta sa fie cat mai mica, cam asa si aici, se prefera ca aceasta inductie sa fie cat mai mica. Ei bine miezul magnetic are o limita a inductiei pe care o poate suporta, limita peste care daca se trece se ajunge la Saturarea Miezului, permeabilitatea sa scade dramatic, si la fel de dramatic scade si inductanta, e aproape ca si cum miezul nu ar mai exista in acel moment, asta este un lucru categoric nedorit si trebuie evitat cu orice pret. Acuma trebuie sa stii ca orice obstacol cat de mic intre stalpii centrali ai miezului magnetic afecteaza permeabilitatea sa, orice distanta dintre stalpii centrali micsoreaza permeabilitatea, si asta stim acum ca scade si inductanta, ei bine distanta aia dintre stalpii centrali se numeste Intrefier si la convertoarele flyback este creeat artificial si este absolut necesar, el ridica artificial punctul de saturatie al miezului, lucru neaparat necesar datorita structurii convertoarelor flyback. Dimensiunea intrefierul trebuie sa fie Fix cat ti-a zis UDAR, si asta deoarece precizia sa conteaza foarte mult, nu trebuie sa se apropie de ce ti-a recomandat el, ci trebuie sa fie exact cat ti-a zis, e foarte important, mai ales daca nu ai L-metru.

PS: UDAR scuze ca am intervenit peste tine, am incercat sa explic ce si cum cu intrefierul in stilul meu, poate analogiile nu or fi cele mai inspirate dar am dorit sa fac cat mai simplu de inteles fenomenul...

Link spre comentariu

ok Marian am si L-metru dar odata trebuie sa cunosc si eu cat de cat ca sa stiu ce sa masor,stiu ca trebuie masurata sarma cu el in functie de cat este acolo se poate face iara calcule 

eu am tot cautat pe net sa gasesc calcule simple ale acestor ttrafuri nu am gasit numai complicatii nu m gasit sa zica un ex:3x4:50hz=..... ce am gasit numa  ce nu le inteleg eu :)

poate eu stiu cand ai timp Mirecea sau UDAR sa imi aratati un traf masurat si cum se face calculele dupa acele masuratori multumesc pentru ca ma ajutat in limita posibilitatilor .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări