XAN77 Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 dacă tot e să cităm cehul, o sursă ar fi http://danyk.cz/impulz3_en.html da nu știu dacă o consideri simplă și compactă sau nu prea. Practic e cam la fel de compactă cu una cu UC. Problema e că trebuie mosfet de multe sute de V mai greu găsiți prin ce are omu acasă decît un bipolar, deși în schemă e un mosfet de 500V, curios. Schema simplă care am prezentat=o eu mai sus cu cîteva posturi nu știu dacă poate duce 18W cît vrei tu. Asta din urmă duce însă sigur că e gîndită pentru 60W. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Schema de mai sus e fără discuție funcțională, dar , din punctul de vedere al siguranței în proiectare este sub limite. La un raport de transformare de 6 rezultă o reflectată de circa 75V care - pur didactic - conduce la un Usnub de 150V , deci la limita limitelor cu 350V la intrare. Snubberul pare subdimensionat - rezistența de numai 1W - probabil se mizează pe un Ls foarte mic datorită miezului generos care permite un întrefier mare și pe bobinarea simetrică 1/2 P - S - 1/2 P. O schemă profesională cu miezul ăla ar fi scos 200W sau mai mult dar ar fi folosit un MOSFET de cel puțin 600V . PS Există MOSFET foarte robuști la strapungerea în avalanșă . De multe ori , în regim hobby , nici nu știm că tranzistorul străpunge în avalanșă și suntem fericiți ce snubber nemaipomenit am realizat. De exemplu IRF840 , că a fost citat aici, are 13mJ ”Repetitive Avalanche Energy” adică , dacă este bine răcit, poate rupe repetitiv, fără niciun snubber , să zicem, 2A pe 6,5mH inductanță!!! Link spre comentariu
Vizitator power2008 Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Va salut din nou . In legatura cu schema de la http://danyk.cz/impulz3_en.html , am sapat putin pe internet , si am gasit kc507 echivalent cu un banal BC 507 sau 546 , bun toate bune . Ceea ce nu am si nu am gasit un inlocuitor este acel optocuplor ... 4n35 . Am gasit ceva optocuploare dar nu modelul acesta , pe diferite surse atx . Irf 840 am chiar noi nouti vreo 3 bucati . atati mi-au mai ramas , si 2 lipiti .. dar buni ( au fost inlocuiti intr-o sursa In comutatie cu irfp460 ) . Deci mosfetii nu ar fi o problema . Daca stie cineva ce echivalent are optocuplorul acela ... as fi recunoscator .Nu prea am lucrat cu optocuploare . Sursa facuta de mine in comutatie este fara asa ceva , si fara protectie la scurt circuit . Multumesc pentru ajutor . Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 în principiu merge orice optocuplor dintr-o sursă ATX .Atenție! Deși schema e simplă ( sau poate tocmai de aceea ) orice greșeală se lasă cu fum !Mare grijă la realizarea transformatorului și la izolarea corespunzătoare. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Mosfet de 500V pentru o sursa flyback mi se pare inadmisibil de putin indiferent ce spune schema, tolerantele devin extrem de stricte si modul de realizare al trafului devine esential pentru securitatea in functionare, conteaza cum dai fiecare spira, conteaza fiecare zecime de mm de intrefier, totul pentru scapari cat mai mici, si totusi mergi la risc daca snubber-ul nu este strict calculat si proiectat. Nu pot sa nu-l citez pe @Smilex ( desi unii ma acuza ca o fac prea des ) atunci cand spune ca uneori pur si simplu nu merita efortul de a realiza practic ceva atunci cand alternativa comerciala este la un pret suficient de mic, si un alimentator in comutatie la 12V minim 2A comercial se poate achizitiona la preturi care nu pot fi concurate de nici o realizare practica, cautati pe la magazinele online si va veti lamuri, nu merita efortul. Link spre comentariu
XAN77 Postat Martie 17, 2014 Partajează Postat Martie 17, 2014 Referitor la schema care am făcut-o eu mai sus, respectiv http://danyk.cz/impulz_en.html puteți spune dacă poate duce consumul dorit de power2008 ? Are avantajul că e mai simplă și e cu bipolar care se găsesc din belșug în surse PC și becuri economice/balasturi electronice. Avînd în vedere că sarcina este reprezentată de niște culere, nu sunt mari pretenții de la sursă. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 17, 2014 Partajează Postat Martie 17, 2014 Puterea o duce , fără îndoială. Trebuie mărit numărul de spire în secundar la 12-13 și dioda înlocuită cu una de cel puțin 80V - preferabil de 100V. De asemenea divizorul lui TL431, dioda Zener, rezistența din serie cu LED-ul optocuplorului și condensatorul de ieșire trebuiesc modificate corespunzător ( cum scrie de altfel în text). În rest , mă abțin de la comentarii. Link spre comentariu
Vizitator zanfira_andrei Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 salut, am si eu o intrebare intr-un domeniu care pe mine ma depaseste. se poate face un invertor, transformator sau ma rog cum ii se zice de la 12V la 42V???? este vorba de un motoras pe care a-si vrea sa-l "adaptez" la o pompa de hidraulica. daca are cineva vreo idee sau imi poate construi asa ceva il rog sa imi raspunda aici sau sa-mi lasa un pm. va salut, o zi buna Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Se poate, cum sa nu.Dar de ce postezi aici? Ca nu e un subiect pt asa ceva.Deschide un subiect nou si da toate detaliile pe care le stii. Nu de alta, dar pana ce nu vei posta toate detaliile, nu ai cum sa primesti raspunsuri 100% la obiect si vei fi tras de limba, pe timpul celor care vor sa te ajute (daca mai vor...) Link spre comentariu
SASSU Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 Salutare all si in ultimul rand La Multi ani vad ca aunt numai profesionisti aicia as dori si eu ceva scheme care sa si mearga cu ar fi aceasta http://danyk.cz/impulz3.html sa scot undeva 13,8v si 6-8 amperi ca nu le am in asaceva eu mai mult depanare fac nu stiu cum se calculeaza aceste transformatoare pe ferita am vazut ceva formule de calcul dar nu le-am inteles astept sa gasesc ceva mai simplu ca matematica e grea multumesc Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 13,8V și 6-8A mă duce cu gândul la încărcarea unui acumulator . Se poate , dar schema aia are doar o protecție la scurtcircuit - o limitare brută la suprasarcină dependentă de tensiunea de intrare. În rest schema e categoric funcțională - tot ce e postat de Danyk e testat. Eu am testat de altfel o variantă aproape identică cu ceva ani în urmă . Totuși , trebuie să spunem că schema e departe de a fi optimizată. O eventuală tatonare a condensatorului de 2,2n/100V din reacția pozitivă poate conduce la o anumită optimizare - numai dacă ai osciloscop . Deasemenea , un MOSFET de 500V e cam la limită - transformatorul e dimensionat însă pentru așa ceva. Pentru mărirea tensiunii modifici dioda Zener . Puterea eventual o modifici din rezistența de 0R22 . Desigur , o mărirea cu mult a tensiunii/puterii implică și alte modificări . Vezi că există pe site și varianta în limba engleză. Oricum , orice eroare e penalizată cu defectări de componente , așa că fii pregătit să ai rezerve suficiente - tranzistori în special. Link spre comentariu
SASSU Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 oare pe primar e bine daca pun 30 spire ? nu e cam putin sau mi se pare mie ? Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 Ți se pare cam puțin în comparație cu ce ? Dacă folosești miezul folosit de Danyk atunci trebuie 30 de spire . Dacă nu ești convins că are dreptate , nu folosi schema lui. Eu personal aș fi proiectat altfel schema aia dar atunci nu mai era schema lui Danyk. Link spre comentariu
SASSU Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 pai am unul din sursa ATX eu zic ca va functiona ce parare ai ? Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 1, 2015 Partajează Postat Ianuarie 1, 2015 1. Trafurile din surse ATX nu au întrefier - va trebui să-i faci unul . 2. Secțiunea lor este (mult) mai mică decât cea dată de Danyk. Oricum , sunt de mai multe feluri și ele - cam de câte feluri sunt sursele ATX ... Deci , dacă vrei să folosești traful ăla ( ceea ce e un lucru firesc ) spune-mi ce secțiune are - sau ce tip de traf e ( ca miez , mă refer ) și dacă ești dispus să-i faci întrefier și îți calculez eu bobinajul . Mai rămâne de văzut dacă traful tău scoate puterea aia. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum