Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie SMPS coborator de la 220 de putere mica


Postări Recomandate

O idee, o schema, orice care ma poate ajuta. Am nevoie pentru a alimenta un IC de la 220, deci curentul maxim e pe la 200mA (mai am si un mic traf ridicator legat la aceeasi sursa. Acum am un traf 220-9 dar e prea mare ca inaltime, si am nevoie de ceva super subtire, numai in comutatie cred ca pot face asa ceva.Am facut ridicator din 12V in 2x24 dar la coborator nu m-am bagat inca si nu prea stiu de unde sa pornesc, care sunt diferentele si cum as putea face o schema simpla (fara SG sau alte circuite). Am in fata o sursa care nu are decat un mic traf, 2 tz, o dioda pentru redresare monoalternanta de la 220, si cativa conzi. As copia schema dar nu stiu nimic despre traf...Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 210
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Saracul de tine...Ai de bobinat, nu gluma :goodman: Ia vezi ca o sursa de la 220V~ la vreo 7-8V se afla cam in orice sursa de calculator, pt. stand-by.Copiezi principiul si te apuci sa bobinezi :finga: Da' vezi ca la 200mA in general nu prea iti iese sursa mai mica decat traful.Pentru montaje care consuma pana la 50-60mA poti face o sursa fara traf sau alte complicatii, dar 200mA e cam mult.Apropos de incarcatoare: eu am luat incarcatoare de Nokia de la un magazin cu pret redus "38.000", in comutatie, le-am folosit pt. alimentarea unor montaje. La 100buc, cred ca as fi obtinut o reducere, nu cred ca mi-as fi batut capul sa construiesc.

Link spre comentariu

Treaba era ca nu vreau sa copiez, ca asa am sursa asta, dar nu stiu nimic de traf, de infasurari, de ferita... sa stau sa debobinez un traf mic de 2cm/1.5 cm cum am in sursa asta si sa numar spirele e cam nasol.De aia ziceam o schema simpla. La sursele ATX, aceeasi treaba, vreau o schema sau un link unde sa-mi spuna cum pot calcula traful si ce mai trebuie sa stiu. Care ar fi diferenta intre ridicator si coborator, si alte chestii de concept.

Link spre comentariu

De aia ziceam o schema simpla. La sursele ATX, aceeasi treaba, vreau o schema sau un link unde sa-mi spuna cum pot calcula traful si ce mai trebuie sa stiu. Care ar fi diferenta intre ridicator si coborator, si alte chestii de concept.

Si care este diferenta intre a copia si ce vrei tu? Doar nu copii orbeste, incerci sa intelegi cum functioneaza.Da-i si tu un search pe google pt. "smps design", doar nu te astepti acum sa stea cineva sa iti povesteasca cum se proiecteaza o sursa si are sunt diferentele intre diverse, daca tu nu faci efortul minimal de a cauta in alta parte.Schema simpla, hm... Toata lumea vrea scheme simple. Orice complicatie are rolul ei, ca daca mergeau nu existau alea mai complicate.
Link spre comentariu

aseara, de fapt toata noaptea am cautat asa: buck converter, step down converter, smps down converter, smps buck converter, si n-am gasit decat teorie, un tranzistor, o bobina, o dioda, si ce mai era pe acolo. nimic concret. altfel nu veneam sa bat campii degeaba, am peste 10 ani de computer si internet asa ca stiu si eu macar de google ceva :) nu stiu insa de unde sa incep cautarile, si cu cat stiu eu nu am reusit sa gasesc nimic dupa cum vezi mai sus, am bagat ceva termeni la google fara nici un rezultat notabil.de copiat nu vine greu, dar nu am nici o informatie despre miez, traful e incredibil de mic si nu stiu daca reusesc sa-l desfac intreg sa pot masura sectiune si infasurari si tot.mersi oricum pentru ajutorul de pana acum. si mai e o treaba, de ridicatoare se tot pun intrebari, subiecte noi, si se tot vorbeste, vad ca moderatorii nu prea mai fac ordine... dar despre down convertere n-am gasit decat un topic pentru amplificatoare (deci smps de putere) de aia am deschis topic nou pentru ca eu aveam nevoie de ceva de putere mica si ma gandeam ca poate ies mai ieftin si altfel decat smps.

Link spre comentariu

Ca sa desfaci traful s-a mai vb. pe forum, il fierbi.

Il bagi in apa rece si il incalzesti, nu il arunci brusc in apa ca se crapa, etc...

 

Pentru surse in comutatie mici eu folosesc MC34063 cu variante KA34063 s.a.m.d. in datasheet-ul acestuia sunt prezentate o sursa ridicatoare, una coboratoare, etc.

 

Dar acesta are o tensiune de intrare de vreo 35-40V max., parca tie iti trebuia de la 220V~

 

Daca ai pe aproape o bilblioteca sau un anticariat cauta cartea Stabilizatoare de tensiune de I.Ristea si C.A.Popescu sau orice carte despre surse in comutatie, ca astea sunt doar pe acelasi principiu din anii '70.

Ar trebui sa stii cate ceva despre miezul folosit, ca sa poti calcula o noua sursa. De aceea este mai simplu sa modifici una gata facuta, caci vezi cum era construita si stii cat sa modifici.

De multe ori nu trebuie rebobinat traful, pt. mici modificari, de exemplu de la 7 la 10V, se poate modifica numai bucla de reactie, adica o rezistenta.

Eu am ceva documentatie pe acasa, din pacate e pe hartie, deh... doar nu degeaba am cumparat luna de luna reviste si carti, bani investiti. Informatia pusa cap la cap, asa faci cunostintele. Este greu sa gasesti ceva mura-n gura cum se spune, pe net. Uite, eu caut ceva despre programare si m-am speriat cat am de citit ca sa inteleg lucruri simple.

 

Ia vezi:

http://www.hills2.u-net.com/electron/smps.htm

http://www.smps.us/

 

Ca sa faci surse in comutatie sunt bune la casa omului un L-metru, un osciloscop...

Link spre comentariu

Am osciloscop, stiu toate datele despre miezurile pe care vreau sa le folosesc, am citit smps.us, am gasit o suta de alte site-uri, toate teorie, la practica tot ce am gasit folosesc multe circuite integrate, sau alte integrate pe care nu le gasesc prea usor.

 

Tot ce am inteles pana acum e asa: primarul unui traf alimentat de la retea dupa redresare si filtrare printr-un mos care are in poarta 50-100kHz sau mai mult, in secundar redresare monoalternanta si filtrare. Se mai zice ceva despre o comanda cu 2 mos-uri si 2 diode pe primar pentru a scapa de spike-urile pe care le da traful la schimbarile bruste de tensiune. Adica daca ii dau 100kHz dintr-un 555 functioneaza circuitul asta atat de simplu? Cam asa arata si sursa pe care o am. Am redresare pe 220, filtrare, un tranzistor care face oscilatiile, un mos care comanda traful, dupa traf redresare monoalternanta cu o dioda, filtrare si cam atat.

 

Din ce se spune in teorie, daca comanzi numai cu un mos, spikeurile iti pot omora mos-ul, dar cum mai toate mosurile au zener drena sursa, eu zic ca nu mor, am dreptate? Dupa ce formule calculez traful? Tot dupa cele de la ridicator? Ca acolo am formulele de pe forum, alea in functie de fluxul maxim din bobina, de aria miezului si de frecventa, cu care calculez numarul de spire pe volt.

 

Aici: http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt. ... mps_e.html ar da si calcule pentru traf, dar nu inteleg de ce unele ferite sunt bune, altele sunt mici. Eu am introdus 2 tipuri, si difera doar putin fluxul maxim, la cea la care fluxul e mai mare imi spune ca e prea mica, la cea la care fluxul e mai mic imi spune ca e cat de cat ok. Dupa formula de la ridicator, cu cat fluxul e mai mare, cu atat numarul de spire pe volt e mai mic. Ma gandesc ca un numar prea mic de spire pe volt nu e ok, dar de ce nu e ok? Cu ferita mea si calculele de la ridicator da foarte aproape de ce-mi calculeaza site-ul pentru datele introduse de mine despre ferita, dar el spune ca optim trebuie sa am ceva peste 1000 de spire in primar, dupa calculele pe ferita mea dau 100 de spire in primar si 6 in secundar.

 

Daca dublez numarul de spire pe volt ce se intampla? Practic, daca pastrez frecventa, si sectiunea, ar trebui sa se micsoreze fluxul prin miez, ceea ce ar insemna transfer mai prost de putere? Sau aberez?

 

Multumesc one. Am putea discuta eventual pe yahoo?

Link spre comentariu

BLK,Eu cred ca intrebarile tale sunt legitime. Intr-un alt post, crriss s-a oferit sa ne povesteasca despre surse in comutatie. Cred ca este o oportunitate buna, daca ar vrea, sa raspunda intrebarilor tale. Crriss, rugamintea este de a comenta chiar aici pe forum, nu pe PM, ptr ca banuiesc ca sunt multi interesati.Multumesc,Cirip

Link spre comentariu

Nu sint expert in SMPSuri,dar ma chinui sa tot adun date de pe net!Cel mai simplu se pot realiza acum surse cu circuite TOP de la Power Integration.Lucreaza cu alim la 220V!!

Iata linkul lor http://www.powerint.com/topgxproduct.htm

Intra pe site si gasesti toate datele despre circuitele TOP.

La http://www.powerint.com/appcircuits.htm gasesti aplicatii cu toate datele!!

[surse gata proiectate pt diverse utilizari].

La http://www.powerint.com/appnotes.htm sint aplicatii teoretice ,inclusiv cu calcul trafo flyback.

La http://www.powerint.com/designsoftware.htm poti descarca,dupa logare,softul lor pt calcule!

In Bucuresti poti gasi circuite TOP,relativ ieftine,la comet.srl [vezi http://www.comet.srl.ro/main/index.html].Descarca catalogul lor [pdf] si la pagina 17 gasesti preturile[eventual poti opta pt TNY care sint mai ieftine].Tot la Comelec gasesti ferite Kascke [pag 126 in catalog].

Poanta buna este ca poti sa-ti alegi o sursa gata proiectata pt TNY sau TOP [la/appcircuits.htm] si apoi sa-ti cauti miezul de ferita echivalent Kaschke!

Trebuie sa retii ca la toate SMPS se utilizeaza miezuri MnZn pt densitate mare a fluxului magnetic.De exemplu de la Kaschke se pot folosi miezuri din material K2004.Vezi linkul http://www.kaschke.de/english/framesets ... rrite.html.

De acolo poti descarca caracteristicile feritelor si apoi datele miezului [tip E,tor etc] ca sa faci echivalarea cu cele din proiecte sau sa-ti proiectezi singur totul!!

Circuitele TOP sint mult folosite in incarcatoarele Motorola pt mobile.Oricum,sint mult peste tot ce stim noi pe piata SMPS ["the next generation"]!!

Daca proiectezi sau realizezi ceva da-ne si noua un semn de viata!

Succes!

Link spre comentariu

ok, multumesc mult pentru link-uri. deocamdata priectul curent va primi o alta alimentare mai simpla. dar voi face un coborator de putere pentru amplif-uri, sa inlocuim trafurile alea uriase, ca sunt la putere de prea mult timp :)vazusem circuitele TOP si site-ul dar nu m-am gandit nici o clipa sa ma uit la comet dupa ele, pentru ca de obicei, nu gasesti decat circuite uzuale, am mai cautat eu tot felul de integrate interesante si super utile dar nu le-am gasit. am sa iau sa fac o proba cat de curand.

Link spre comentariu

Ma apuc de un convertor de 12V la 500mA, doar asa de dragul stiintei, sa vad cum merg TNY-urile. O sa incerc unul simplu doar cu o bobina, si apoi o sa fac unul cu traf. Ambele dupa notele de la Power Int.Va tin la curent. Deja am prins indemanare la trafuletele astea mici, am bobinat niste mici ridicatoare cu ferite de la Comet si merg perfect. Din pacate am fost nevoit sa folosesc multe spire pentru ca frecventa de care aveam nevoie era sub 1kHz.Nu am gasit nici o nota de sursa de putere (nici macar ceva de 100W). Am vazut ca au unele integrate de la ei suporta si 250W, mai sap, poate gasesc totusi ceva, poate alimentez macar un amplif micut, 2x50W macar, cu mos-uri.Despre putere o sa vorbesc pe topicul celalalt, aici o sa continui numai cu sursele astea de mica putere, pentru ca daca iese cea cu o singura bobina (nu cu traf), e simplu de construit nu nu trebuie calculat si bobinat nimic, pentru ca se gasesc bobine la pret bun tot la Comet. O sa fie utile pentru un preamp, sau VU metru, ca sa nu mai fie nevoie de mai multe infasurari la traf.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Alalataieri am modificat sursa unui reciever DIGI TV ars in urma descarcari electrice sambata noaptea. Sursa eun SMPS care era construit cu un circuit integrat care arata exact ca un TDA2003 dar saracul era explodat si nu am mai putut vedea ce model este. Ca sa o pot face la repezeala am sacrificat un alimentator de la un punct de acces radio D-link (Dwl-900ap+) care are o sursa SMPS de alimentare de 5V 2A si este realizata cu un UC3842B si un mos-fet de putere. Pur si simplu am montat mos-fet-ul in locul integratului ala si am adaptat pe o laterala o bucata din cablajul sursei de la D-link. Transformatorul de la D-link era mult mai micut decat cel de la recieverul DIGI TV dar a functionat din prima. Mos-fet-ul nu se incalzeste, sursa merge extraordinar de bine, pe scurt sunt foarte multumit de performantele obtinute astfel, sper ca si la capitolul rezistenta la socuri de tensiune sa fie la fel de stabila ca si sursa D-link-ului, eu am o mica retea si am vazut o gramada de SMPS-uri de astea ieftine, unele facute cu un tranzistor bipolar fara nici un integrat si foarte multe cu mos-fet si cate un integrat de genul UC3842B care sunt incredibil de bune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări