Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am nevoie de un IC care sa aprinda succesiv niste led-uri...

BLK

Postări Recomandate

Adica ceva de genul: alimentat, sta 2 sec, aprinde primul led, apoi dupa 2 sec aprinde si al doilea led (primul ramane aprins), apoi dupa inca 2 sec al treilea led (primele 2 raman aprinse), si tot asa, cat mai multe leduri, banuiesc ca sub 10 (daca e un ic cu 14 pini, 2 de alimentare si 2 probabil pentru baza de timp). Dupa ce se aprind toate, sa stea aprinse 2 secunde toate (daca se poate mai mult e ok, daca nu e ok si 2 sec ca celelalte) si apoi sa o ia de la capat, toate stinse si sa se aprinda pe rand.Gasesc un numarator sau asa ceva? Sau tre musai sa folosesc un PIC?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BLK

8

• Bala

5

• TECH_FUN

2

• one

2

Top autori în acest subiect

Salut !Se poate si hardware dar este relativ complicat fiindca iti va trebui un oscilator , eventual un divizor , niste bistabile si o gramada de porti logice...Cred ca cel mai bine sa folosesti un PIC16F84A care poate comanda direct LED-uri si prin soft poti contra durata , secvanta tot ceea ce vrei tu, foarte usor....

Link spre comentariu

un 555 care sa dea baza de timp pentru un ic care sa numere si la nu stiu cate numarari sa dea high pe un pin nu cred ca e imposibil de gasit. nu prea folosesc ic-uri si nu stiu nici macar in ce directie sa caut.vad ca nici tu nu prea le ai cu pic-urile daca recomanzi 16f84 care e mort si ingropat de multa vreme...

Link spre comentariu

Faci un oscilator cu 555, cu incarcarea condensatorului cu un generator de curent constant, astfel incat tensiunea pe acest condensator sa creasca liniar. Tensiunea de pe acest condensator o bagi intr-un circuit de VU-metru, care iti afiseaza nivelul pe led-uri.Varianta 2: Un condensator se incarca la curent constant. Tensiunea este afisata de vu-metru. In loc de ultimul led se pune un optocuplor, care declanseaza un monostabil de resetare (descarcare a condensatorului).Varianta 3: Cu circuite digitale: un oscilator cu perioada 2 sec sau cat iti trebuie, un numarator+divizor gen CD4017, care are iesirile legate la cate un bistabil, la terminalul set. Ultima pozitie a numaratorului reseteaza toate bistabilele.Si ar mai fi si alte variante.

Link spre comentariu

BLK !

vad ca nici tu nu prea le ai cu pic-urile daca recomanzi 16f84 care e mort si ingropat de multa vreme...

Dupa cum am scris acolo ... am recomandat un 16F84A .. cred ca este destul de vizibil acel A !!! este noua varianta de 16F84 care la inceput avea ceva probleme si in urma cu nu mai stiu cati ani .. cel putin 1 an si a lasat urmasul 16F84A care are rezolvata problema/problemele dar are aceleasi caracteristici....Cauta si tu pe site la Vitacom, cauta si in alta parte sa vezi ca gasesti !!!!Nu mai acuza pe uni sau pe altii ... nu este frumos !!!!! Jenant !
Link spre comentariu

multumesc mult one si niq_ro. dar as avea nevoie ca ledurile sa ramana aprinse, adica cand se aprinde 2 sa fie si 2 si unu aprins, cand se aprinde 3, sa fie si 1 si 2 si 3, si tot asa. adica sa nu fie numai unul aprins, ci sa se mai aprinda inca unul in ordine o data la n secunde.Bala pacat ca te incapatanezi, 16f84 cu sau fara A e vechi, e scump si e slab. Dovada:PIC16F84A-04/P 1K FLASH,68RAM+64E2,13I/O,TMR in jur de 3 dolari si ceva fara TVAPIC16F648A-I/P 4K FLASH,224RAM+128E2,16I/O,TM3,2CMP in jur de 2 dolari si ceva fara TVAObserva faptul ca 648 are 4K (de 4 ori mai mult ca 84, si in rest multe alte imbunatatiri). Nu e chiar jenant, e penibil. Sa dau aproape dublu pe o "vechitura", cand as putea folosi ceva mai nou, mai bun si mai ieftin, sau cand as putea folosi un IC specializat cum au recomandat baietii de mai sus. Mersi oricum pentru ajutor.

Link spre comentariu

as avea nevoie ca ledurile sa ramana aprinse, adica (,)cand se aprinde 2 sa fie si 2 si unu aprins, cand se aprinde 3, sa fie si 1 si 2 si 3, si tot asa. adica sa nu fie numai unul aprins, ci sa se mai aprinda inca unul in ordine o data la n secunde

In schema data de ONE tocmai asa se intampla: adica, daca este activa iesirea Q1, curentul de colector al tranzistorului pe care-l comanda trece si prin LED-ul 1 si prin LED-ul 2, deci sunt aprinse amandoua... daca e activa iesirea Q7, ledurile 1-8 sunt aprinse. Timingul (viteza de aprindere a ledurilor) este data de condensatorii si rezistorii de la 555.
Link spre comentariu

BLK

Bala pacat ca te incapatanezi, 16f84 cu sau fara A e vechi, e scump si e slab.

Ah deci nu e mort....In primu rand nu vad unde este incapatanarea... In al doilea rand mi-am spus parerea .. eu as fi folosit un microcontroler si fiindca poate comanda direct LED-uri, are destule porturi si nu mi se pare scump am zis de el...In plus ma cunosc si daca fac ceva dupa un timp vreau sa modific si e mult mai usor daca ai un microcontroler...Ca vei folosi sau NU microcontroler ca vei folosi sau nu acest microcontroler este treaba ta... faci cum vrei !!! Nu am spus-o ca pe un sfat sau ca pe o porunca etc. ci ca pe o parere...Raman insa la ideea ca nu e frumos sa afirmi despre altii ca: "tu nu prea le ai cu pic-urile"BAFTA !!!
Link spre comentariu

Bala, n-am zis ca nu stii nimic despre pic-uri, dar nu esti la curent cu stirile despre pic-uri... si oricum eu am nevoie de o solutie ieftina, un pic e pe la 60-70 de mii, mai trebuie programat, testat, e prea multa munca. Las-o asa cum a cazut, toti incepatorii aleg 16f84 pentru ca toata lumea la vremea lui l-a folosit si sunt mii, poate zeci de mii de pagini de net scrise pe tema lui 84. E vechi, slab si din punctul meu de vedere mort.TECH_FUN sa ma uit mai cu atentie, se pare ca am trecut prea repede peste ea.raresvintea asa pot sa ma apuc sa fac cu tranzistoare discrete, si pana la urma, in cateva saptamani poate-mi iese ceva fiabil :)EDIT: TECH_FUN ai dreptate, n-am vazut ca ledurile sunt legate intre ele. maine pun in aplicare schema.

Link spre comentariu

Ok ... am prins ideea...Cat despre incepatori...fata de microcontrolerele pe care le folosesc la proiecte la servici PIC-urile sunt din lemn !!! Crede-ma !Nu cred ca ai vazut proiecte cu microcontrolere cu sistem de operare pe ele si al caror pdf-uri sunt cam de 900-1000 de pagini...In fine... sa nu mai continuam ca deja plictisim...Poate sunt unii cum sunt si eu care intra aici pe forum din pasiune pentru electronica si pe care chiar ii plictisim... Eu am facut in urma cu cativa ani buni o schema din Tehnium cu niste numaratoare si la care am mai modificat cate ceva si am reusit sa obtin acel efect de la Knight Rider... F F fain mai ales noaptea !!! :supz: Schema lui One chiar e interesanta ... sunt curios de efecte ... am niste LED-uri cu lupa,rosii si de luminozitate mare... tre sa o incerc... :tonqe:

Link spre comentariu

HA! M-ai ranit, de parca eu intru pe forum din pasiune pentru drumetiile pe munte. Te-am inteles, lucrezi la un nivel mai inalt si nu te-ai mai informat despre pic-uri, e ok, dar nu trebuie sa tii sus si tare ca 84 e bun si ca e nou :) e mort :p Oricum ti-am multumit si mai sus pentru incercarea de a ma ajuta.Mie schema nu-mi trebuie pentru led-uri, dar daca stateam sa descriu toata schema in care am nevoie de efectul asta iesea o mare vraiste. Sper sa pot folosi schema la ce am eu nevoie, acum nu pot sa gandesc prea limpede asa ca maine o sa o pun si in practica sa vad ce si cum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări