costi002 Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 nu este vorba de diferenta de potential intre faza si nul ci diferenta de curent . daca curentul prin nul e cu , de ex 30ma mai mic decat cel din faza, atunci sare. nu are absolut nicio legatura cu diferenta de potential Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 Exrpimare gresita din partea mea. Scuze.costi002 are dreptate.Multumesc de atentionare dar bata putea sa fie ceva mai moale. Link spre comentariu
costi002 Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 scuze, nu am vrut sa par rautacios Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 Glumeam doar. Oricum ca sa nu fiu total offtopic are cineva o schema pt un astfel de dispozitiv? Nu am nici unul ca sa-l desfac si pana acum nici nu am fost curios. Insa ma gandesc ca se poate construi unul cu declansare la 235-240V tensiune la care majoritatea echipamentelor rezista suficient timp ca protectia sa functioneze. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 14, 2012 Partajează Postat Ianuarie 14, 2012 Vezi p-aici cum se poate realiza o asemenea protectie (electronica)Sa declanseze la 235V...e cam periculos,practic poti avea zile intregi de stat in bezna,cu o asemenea protectie. Aparatele rezista si la 260V,deci un prag de 260V ar fi mult mai bun (dar e parerea mea) Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Nu toate DR.L. Daca este vreunb aparat mai vechi cu sursa conceputa pentru 220V... Ma gandeam la o astfel de protectie separata doar pt un anumit circuit sau consumator nu pt toata instalatia. Ca becuri se gasesc. Voi cauta sa vad ce gasesc. Problema DPSTm-urilor industriale este ca sunt concepute la 270V+/-10%. Adica intr-o plaja de la 243V la 297V. Daca nimerim unul cu -10 la suta vorba ta stam in bezna cu zilele(240-245V in retelele romanesti e ceva la ordinea zilei). Si daca nimerim unul cu +10% sa vezi artificii. Si chiar daca ar declansa la 270V tot nu este eficient. Daca avem 265V timp de o ora protectia nu este declansata. Dar aparatura? Parerea mea este ca o plaja de la 245V la 250V ar fi mai eficienta (si mai greu de realizat la o plaja atat de mica). Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 15, 2012 Partajează Postat Ianuarie 15, 2012 Pai eu am pus un link cu o protectie electronica,care se poate regla in orice fel...Este adevarata si partea cu aparatele de 220V...dar la nevoie se pot alimenta printr-un trasformator 230/15V legat ca autotraf coborator si gata. Eu personal nu mai am nici un aparat pe 220V,care sa fie si folosit Link spre comentariu
jokerul verde Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Panarama aia este intr-adevar un DPSTm (Dispozitiv de Protectie la Supratensiune monofazat) dar nu are nici o treaba cu monitorizarea nulului. Se cupleaza cu un diferential pt ca in momentul aparitiei unei supratensiuni sa sunteze nulul de lucru la pamant (de aceea trebuie infipt un tarus cat de mic in pamant daca vrei sa-l folosesti) si restul face diferentialul.Pt cei care nu stiu diferentialul este o siguranta automata care decupleaza in doua cazuri (nu unul ca una obisnuita) si anume: la depasirea curentului nominal ( ca orice automata) sau la aparitia unei diferente de potential intre faza si nul egala sau mai mare decat cea pt care a fost construit (de exemplu un dif. de 40A/0.03A va declansa fie la un curent mai mare de 40A sau la o diferenta de potential de minim 30mA). Palpaie pt ca nu era bine legat la pamant. Oricum din practica am vazut ca sunt inutile. La 270V+/- 10% majoritatea aparaturii din casa e scrum. In plus am gasit cateva care o luasera razna si declansau aiurea, la tensiuni normale de 230V.nu sunteaza nici un nul ...folosesc tarusul pentru a avea o referinta de tensiune....cele montate in bmp-uri....au si declansare la lipsa nulului....http://retele-electrice.blogspot.com/20 ... html....si nu sant inutile ele actionand ...sub 0,2 secunde....deci nu se arde nimic...iar razna o iau cand nu au pamantare tehnologica corespunzatoare...(oxidate)....sau defecte intermitente in aparatele...consumatorilor... Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 La lipsa nulului nu declanseaza DPST-ul ci diferentialul. Tarusul nu este pt impamantarea dispozitivului ci pt a oferi o referinta dupa care se face masurarea si declansarea. Si daca zici ca nu sunt inutile si prost concepute o sa-ti trimit o sacosa ca le am acasa. Toate sunt busite sau decalibrate. Si nu datorita supratensiunilor. Le-am scos din BMP-uri la solicitarea clientilor ( adica ma solicitau ca nu au curent in toata casa si constatam ca diferentialul dadea afara continuu desi nu aveau nici o problema in instalatie nici supratensiune. Dupa ce eliminam DPST-ul totul era ok). Ideea unei astfel de protectii este binevenita dar nu in varianta folosita acum de electrica. Eu am facut referire doar la cele folosite de ei Si nu am nevoie de blogspot sa-mi spuna asta. Sunt de ceva timp in domeniu. Declansarea se poate face in doua moduri la DPST: fie cu diferential prin suntarea de catre DPST a nulului la tarus, varianta putin folosita si foarte proasta dar intalnita in practica ( sa traiasca Electrica), sau cel mai corect cu un declansator. care se prezinta ca si o siguranta automata pe un modul dar la care parghia este ceva mai lunga in partea stanga( de aceea se monteaza intotdeauna in dreapta sigurantei principale-diferential sau nu) si care atunci cand DPST-ul ii da comanda forteaza caderea parghiei sigurantei si implicit deconectarea circuitului. Prezentarea de pe blogspot se refera doar la diferential. Care nu are legatura directa cu DPST-urile. Doar se intalnesc uneori montate una langa alta.Diferentialele se pot folosi si singure. Link spre comentariu
H Robert Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Panarama aia este intr-adevar un DPSTm (Dispozitiv de Protectie la Supratensiune monofazat) dar nu are nici o treaba cu monitorizarea nulului. Se cupleaza cu un diferential pt ca in momentul aparitiei unei supratensiuni sa sunteze nulul de lucru la pamant (de aceea trebuie infipt un tarus cat de mic in pamant daca vrei sa-l folosesti) si restul face diferentialul. Pt cei care nu stiu diferentialul este o siguranta automata care decupleaza in doua cazuri (nu unul ca una obisnuita) si anume: la depasirea curentului nominal ( ca orice automata) sau la aparitia unei diferente de potential intre faza si nul egala sau mai mare decat cea pt care a fost construit (de exemplu un dif. de 40A/0.03A va declansa fie la un curent mai mare de 40A sau la o diferenta de potential de minim 30mA). Palpaie pt ca nu era bine legat la pamant. Oricum din practica am vazut ca sunt inutile. La 270V+/- 10% majoritatea aparaturii din casa e scrum. In plus am gasit cateva care o luasera razna si declansau aiurea, la tensiuni normale de 230V. Se vede unde e subliniat la ce se referea jokerul. Link spre comentariu
__farad__ Postat Ianuarie 19, 2012 Partajează Postat Ianuarie 19, 2012 Am modificat deja. A fost o exprimare gresita. Daca recitesti postul de mai sus vei vedea ca am explicat la ce m-am referit. Link spre comentariu
salsa Postat Februarie 7, 2012 Partajează Postat Februarie 7, 2012 Este adevarata si partea cu aparatele de 220V...dar la nevoie se pot alimenta printr-un trasformator 230/15V legat ca autotraf coborator si gata.Asta presupune sa legi o borna a primarului cu una a secundarului? Si in functie de sensul infasurarii vei obtine ridicator sau coborator? Bine am inteles eu? Sau se inseriaza primarul cu secundarul, se baga-n priza iar iesirea se ia de pe primar?Ca de luni de zile caut un traf de putere cu prize pe primar... Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 7, 2012 Partajează Postat Februarie 7, 2012 P-aproapeUite aici subiectul care trateaza tema. Citeste de aici incolo: viewtopic.php?p=789827#p789827Eu asta am pus imediat dupa siguranta generala,sa scad tensiunea cu 17V (asa e traful bobinat).Daca mai ai nelamuriri,sa continuam discutia acolo Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum