Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Emitator FM

Vizitator smanxxx

Postări Recomandate

Vizitator smanxxx

Vreau o schema de emitator FM pt a conecta un cd-player la un casetofon auto....nu trebuie sa mearga pe distanta mare...~1mdar sa fie cat mai simplu si sa am claritate cat mai buna...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

6

• andreidinsv

4

• yo9hrb

3

• niq_ro

1

Top autori în acest subiect

Am realizat si eu emitatorul cu 2N2222 de mers merge dar are un zgomot un "tiuit" cand conectez masa pc-ului si mai am o intrebare frecventa de emisie este afectata de pozita cablului de intrare si de baterie. Cum pot sa fac sa nu mai fie asa sensibil la pozitia lui. Mentionez k pana acum nu am mai lucrat cu emitatoare si orice sfat este binevenit. multumesc.

Link spre comentariu

la emitatoare care nu au decat oscilatorul,intodeauna se comporta asa,frecventa de iesire se schimba in functie de capacitatea de iesire.daca vrei ca acest lucru sa nu se mai intample,trebuie sa iti alegi o schema in care mai ai inca un trazistor la emisie,si apoi sa ecranezi si intreg ansamplu

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Am recitit topicul si am vazut ca niq_ro a recomandat un tranzistor din seria BF ca substitut pentru acel 2N2222.Nu este bine deoarece in schemele de oscilator se recomanda ca tranzistorul folosit sa aiba fregventa de tranzitie cel mult dublu fregventei de oscilatie.Asta am citit-o intr-o nota de aplicatii de la Hewlett-Packard.

Asa ca folosind tranzistori cu FT mare in scheme simple de emitator vor creste si armonicile care pot bruia fregventele alocate altor servicii si daca baietii de la I.G.C.T.I sunt sesizati in mod sigur veti fi prinsi.

Pentru oltean24:Prin triangulare sepoate afla pozitia aproximativa a unui emitator asa ca uneori cei de la I.G.C.T.I. sunt nevoiti sa colinde blocurile si acoperisurile cu masuratorul de cimp in mina si uneori fac asta 2-3 zile ca unii nu emit tot timpul asa ca atunci cind prind vinovatul ,de nervi il maninca cu pene cu tot si sper sa nu fii tu ala...

Link spre comentariu

Da,sunt de acord cu schemele astea simple de emitator care nu au circuit de adaptare a antenei asa ca puterea radiata este foarte mica.

In domeniul 88-108 Mhz legal putem emite cu 100 mW PUTERE APARENTA.Asta inseamna ca din astia 100 mW trebuie scazut cistigul antenei.

Cit despre experienta / relizarile partenerilor de pe forum ar fi indicat sa discuti pe un ton civilizat.

Din parte mea poti sa te cunsideri ?scutit?.

Link spre comentariu

Pe undeva ai dreptate, eu raman la ideea impartasita moderatorului...Sa se faca o sectiune cu toate chestiile legate de emitatoare FM in bandade radiodifuziune, piraterie, manele on-air etc. dar radioamatorismul saramana radioamatorism. Daca cineva nu intelege ce este radioamatorismul, poate e si vina noastra.Ar trebui sa facem un post in care sa explicam clar ce este radioamatorismul.Altfel intra omul, vede scris radio.... si da-i cu postul. "Ama" inseamnaiubitor, deci iubitor de radio si nu amatorism in sensul vulgar.Subscriu la ideea lui yo9hrb referitoare la jungla.Ma intreb daca nu cumva ar trebui sa schimbam titulatura in ceva degenul "cq de yo"...

Link spre comentariu

Sa se faca o sectiune cu toate chestiile legate de emitatoare FM in bandade radiodifuziune, piraterie, manele on-air etc. dar radioamatorismul saramana radioamatorism.

Este buna ideea dar topicul trebuie plasat la "DIY".Este binevenit si un topic sticky care sa explice ce este radioamatorismul si ca radioamator nu este tot una cu radiodiletant.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In domeniul 88-108 Mhz legal putem emite cu 100 mW PUTERE APARENTA.Asta inseamna ca din astia 100 mW trebuie scazut cistigul antenei.

Ultimele specificatii tehnice spun ca in banda 87,5 - 108 MHz se poate

emite cu maximum 50 nW erp (nanowati) iar sistemele trebuie

proiectate astfel ca atunci cand nu sunt folosite sa nu emita purtatoare.

http://igcti.ro/documente/Legislatie/4% ... 06_pdf.zip

Daca cineva este mai informat sa confirme daca este vorba de mW sau nW.

Pro 50 nW:

Reglementare in Elvetia:

* The user must be able to freely choose a transmission channel over the entire VHF band (87.6 ? 107.9 MHz);

* The maximum radiated power must not exceed 50 nW e.r.p.;

* The equipment must possess an integrated antenna without a connector;

* The equipment must be equipped with an audio input (an internal microphone or microphone input are not authorised);

* The equipment must cease all transmission in the minute following the absence of a signal at the audio input.

Se pare ca la nivel CEPT exista recomandarea ERC/REC 70-03 care

reglementeaza acest aspect.

Daca pot emite cu 100 mW in FM Band de ce nu am voie sa emit

armonici si semnale parazite cu un nivel de 70 mW???

Link spre comentariu

Chestia cu 100mW putere aparenta am aflat-o telefonic de la I.G.C.T.I Iasi. Putina rabdare ca saptamina viitoare ajung in Iasi si lamuresc si acest aspect.

Link spre comentariu

Ovidanie, daca tot ajungi intreaba-i si din ce act normativ este, ca eu nu l-am gasit. Dar e bine sa stim. Am eu lex expertul si il extragem usor pentru cine doreste.

Link spre comentariu
Vizitator mktinapex1

mai lasati prostiile, dati examen pt un certificat de radioamator clasa 3 ca nu e greu, luati apoi autorizatie ... intrati in legatura cu radioamatorii locali ... si apoi va puteti juca legal in benzile de radioamatori ... si nu uitati ca banda de 430-440Mhz e destul de mare ... asa ca ...p.s. ilegal e sa emiti in orice banda daca nu ai autorizatie de emise. punct.exceptie 27Mhz si 446Mhz atat cat e...ciao :partyman:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări