Vizitator vix Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 Salut,As avea nevoie de putin ajutor in "proiectarea" unei instalatii de iluminat exterior.Avem asa:- 8 lumini amplasate perimetral pe casa, cu senzor de miscare (L1..L8)- 2 intrerupatoare (I1 si I2)- o comanda logica de joasa tensiune (sa zicem iesirea de la o alarma)Functionarea trebuie sa fie urmatoarea:L1 trebuie sa fie aprins daca:- I1 este inchis- SAU senzorul de miscare este declansat- SAU alarma este activataL2 si L3 tb sa fie aprinse daca:- I1 este inchis- SAU I2 este inchis- SAU senzorii de miscare sunt activati- SAU alarma este activataL4 - similar cu L1, dar se foloseste I2 in loc de I1L5..L8 - tb sa fie aprinse daca:- senzorii de miscare sunt activati- SAU alarma este activataO constrangere aditionala este ca L1 si L4 tb sa fie pe alt circuit de alimentare fata de restul luminilor (adica un circuit de siguranta conectabil la un generator).Singura idee care-mi vine este ca pentru fiecare lumina sa pun cate un contactor (in paralel) pentru fiecare conditie de declansare , dar ajung la un nr f. mare - 15 bucati.Exista si alta solutie? Link spre comentariu
costi002 Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 poti sa faci in loc de contactori cu relee mai ieftine si in final sa pui contactor pe grupuri. Link spre comentariu
Vizitator vix Postat Decembrie 8, 2011 Partajează Postat Decembrie 8, 2011 Foarte buna idee! Multumesc! Vad ca exista relee cu soclu DIN, ceea ce e f. bine pt ca le pot pune intr-un tablou. Si vad ca releele pot comanda un curent de 10A, ceea ce e super suficient pentru becurile mele. Asta inseamna ca nu mai am nevoie de loc de contactoare. Ma gandesc sa trag de la fiecare loc de lumina exterior cate 6 fire pana la un tablou central, dedicat iluminatului exterior, in care fac o schema cu relee. E ok asa? De ce 6 fire? 2 - alimentare bec 2 - alimentare senzor 1 - iesire senzor 1 - impamantare Probabil as putea reduce numarul de fire daca presupun ca senzorul si becul sunt alimentate din acelasi circuit, dar cel mai sigur cred ca e cu 6. Mai am o intrebare - avand in vedere ca luminile sunt dispuse perimetral - cum ar fi mai bine - sa trag firele pana la tablou prin interiorul casei pe drumul cel mai scurt sau sa fac niste trasee pe exterior, centralizate eventual prin niste doze de exterior si sa intru in casa printr-un singur loc? Link spre comentariu
costi002 Postat Decembrie 8, 2011 Partajează Postat Decembrie 8, 2011 cred ca e mai buna varianta 2, pe exterior Link spre comentariu
Vizitator vix Postat Decembrie 9, 2011 Partajează Postat Decembrie 9, 2011 Multumesc.Am incercat sa schitez traseele - 2 pe exterior si unul prin interior.TLE = tablou pentru iluminatul exteriorTG = tablou generalcercuri = dozeTraseele exterioare vor fi ingropate in BCA si tencuit peste. Peste tencuiala, urmeaza 5cm de polistiren.Am o nelamurire in legatura cu dozele de exterior - ele tb sa fie la "fata" cu finisajul exterior? Problema e cu polistirenul, daca scot dozele la fata inseamna ca vor sta complet in polistiren si nu stiu daca e o idee asa buna. Link spre comentariu
costi002 Postat Decembrie 9, 2011 Partajează Postat Decembrie 9, 2011 O sa ai ceva de lucru, nu gluma.Dozele, cel putin la mine acasa, le-am ingropat in tencuiala iar la polistiren am lasat o gaura acoperita cu un capac fals.M-am uitat si eu un pic pe schema ta, dar nu am vazut niciun intrerupator cap scara, cel putin nu simbolic, sper ca ele exista. In alta ordine de idei, la blat, doar o priza?LE: din cele 4 fire (2 bec, 2 senzor) poti trage doar trei, unul bec, unul senzor, unul comun Link spre comentariu
Vizitator vix Postat Decembrie 9, 2011 Partajează Postat Decembrie 9, 2011 O sa ai ceva de lucru, nu gluma.Dozele, cel putin la mine acasa, le-am ingropat in tencuiala iar la polistiren am lasat o gaura acoperita cu un capac fals. Merci! nu am vazut niciun intrerupator cap scara Voi folosi teleruptoare. Am inteles ca se pot monta si in doze, asa ca am de gand sa le montez in prima doza in care se intalnesc toate firele de la circuit. la blat, doar o priza? La blat apar in plan 2 prize - care vor fi fiecare cel putin duble. Vor fi si pe circuite diferite, pentru ca dintr-una o sa alimentez un TV, iar din celalalta un cuptor cu microunde. In total, o sa am 5 circuite diferite de prize la bucatarie - unul trifazic pentru plita cu inductie, unul pentru masina de spalat, unul pentru frigider, unul pentru tv si unul pentru microunde. Ca si consumatori mai am hota, aprindere aragaz si detector de gaz, dar pentru astia o sa refolosesc unul din circuitele de mai sus. Planul de electrice e in lucru - etajul e aproape finalizat, parterul l-am lasat mai la urma pentru ca e mai complicat. O sa am ceva de bricolat iarna asta... Link spre comentariu
Vizitator vix Postat Decembrie 9, 2011 Partajează Postat Decembrie 9, 2011 O sa ai ceva de lucru, nu gluma.LE: din cele 4 fire (2 bec, 2 senzor) poti trage doar trei, unul bec, unul senzor, unul comunAdica asa?Daca trag circuitele distincte am mult mai mare flexibilitate - de ex sa aprind toate luminile cand se declanseaza oricare senzor.Si pretul e doar de circa ~100m de cablu Fy 1.5 in plus, adica vreo 60 de lei.Zic eu. Link spre comentariu
costi002 Postat Decembrie 9, 2011 Partajează Postat Decembrie 9, 2011 teleruptor, buna idee. Dar oare are loc intr-o doza normala? (cand zic normala zic un 7/7) Link spre comentariu
costi002 Postat Decembrie 9, 2011 Partajează Postat Decembrie 9, 2011 O sa ai ceva de lucru, nu gluma.LE: din cele 4 fire (2 bec, 2 senzor) poti trage doar trei, unul bec, unul senzor, unul comunAdica asa?[attachment=0]senzor.png[/attachment]Daca trag circuitele distincte am mult mai mare flexibilitate - de ex sa aprind toate luminile cand se declanseaza oricare senzor.Si pretul e doar de circa ~100m de cablu Fy 1.5 in plus, adica vreo 60 de lei.Zic eu.sincer, cred ca flexibilitatea va fi aceeasi. pana la urma, nulul va fi comun orice ai face.oricum, 60 lei nu e foarte mult. deci.... Link spre comentariu
Vizitator vix Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 teleruptor, buna idee. Dar oare are loc intr-o doza normala? (cand zic normala zic un 7/7)Uite un model de teleruptor ce se preteaza de pus intr-o doza: http://www.dovis.ro/produs.php?p=422 (a nu se considera reclama). Link spre comentariu
costi002 Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 E ok, sincer nu am utilizat niciodata asa ceva, eu am ramas la clasicul cap scara, cruce, cruce.........cap scara. poate ar trebui sa mai citesc si eu cate ceva. Link spre comentariu
jokerul verde Postat Decembrie 13, 2011 Partajează Postat Decembrie 13, 2011 teleruptor, buna idee. Dar oare are loc intr-o doza normala? (cand zic normala zic un 7/7)Uite un model de teleruptor ce se preteaza de pus intr-o doza: http://www.dovis.ro/produs.php?p=422 (a nu se considera reclama).aaaa...corect ai vrut sa zici relee pas cu pas... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum