pyu Postat Martie 11, 2006 Partajează Postat Martie 11, 2006 mi-am facut un amplificator cu irf530-9530, si la inceput mergea numai pe baza de rezistenta umana.... :weedman: in momentul cand puneam o mana intre colectorul lui Q7 si +Vcc. in loc de BC560 am folosit echivalenti BC556, am ajuns ca Q6 nu comuta... iar ampermetrul pus in serie cu drena lui Q8 indica un curent de max 1mA indiferent de pozitia semireglabilul. q9 se incalzea mult mai mult decat q8. concluzia mea a fost ca am gresit ceva la cablaj, R9 nu era legat la masa... din "mers" am conectat R9 la masa si a iesit mult fum.... am ars Q8, si Q9. m-am gandit ca semivar era la val mare si am zis sa-i schimb, si am schimbat si q6 si q7 chiar daca nu cred ca au bubuit. apoi am dat r11 pe 0 ohm si am alimentat (ampermetrul era legat la drena lui q8) si am inceput sa modific rez pana cand ajung la curent de 100mA cum scria pe site-ul de unde am luat schema si fara semnal de intare, iar pe la 35mA au pushcat iarasi tranzistorii.....mentionez ca am alimentat la +-36v.are cineva idee din ce cauza s-a intamplat asa ceva? dupa ce am bubuit 2 seturi de tranzistori am examinat cu atentie cablajul si mi s-a parut ok. Link spre comentariu
niq_ro Postat Martie 11, 2006 Partajează Postat Martie 11, 2006 cea de 60W seamana cu schema aparuta in almanahul Tehnium din '85, daca n-or fi identice :finga: nu am apucat sa vad daca-s diferente, asa ca vezi http://www.niqro.as.ro/aaf_mos.htm Link spre comentariu
pyu Postat Martie 11, 2006 Autor Partajează Postat Martie 11, 2006 cea de 60W seamana cu schema aparuta in almanahul Tehnium din '85, daca n-or fi identice :finga: nu am apucat sa vad daca-s diferente, asa ca vezi http://www.niqro.as.ro/aaf_mos.htmstiu schema aia a ta, e chiar identica parca cu schema din revista italiana din care am atasat 2 pagini. e chiar mult mai simpla si mai putine piese... nu stiu de ce draq m-am apucat sa o fac pe aia mai complicata... la inceput se auzea super, dar trebuia sa tin mana tot timpul pe ea... am stat azi toata ziua, sunt obosit, ma doare capul, am atins de 2 ori pistolul de lipit cu degetele .... nu mai stiu ce sa fac.... cred ca am sa fac din nou cablajul dar la aia mai simpla.... ca la asta nu stiu daca are rost. in revista italiana scria ca semivar trebuia setat la 30 mA parca dar cu ampermetrul la borna +.... iar la a mea scria ca 100 mA numai la drena mosfetului..... are ea ceva 3-4 tranzistori in plus, dar nu stiu daca nu e prea mult.... cat am mentinut pana in 30mA nu a pocnit.... cu am ajunt a 35 jbang.... Link spre comentariu
vasilenicolae52 Postat Martie 11, 2006 Partajează Postat Martie 11, 2006 - cred ca undeva e o alta eroare .... nu reusesc sa identific in schema data componentele despre care faci vorbire in text ?! Link spre comentariu
pyu Postat Martie 11, 2006 Autor Partajează Postat Martie 11, 2006 - cred ca undeva e o alta eroare .... nu reusesc sa identific in schema data componentele despre care faci vorbire in text ?! cele de care vb eu sunt din schema aia in eagle, si sunt sigur acolo Link spre comentariu
pyu Postat Martie 15, 2006 Autor Partajează Postat Martie 15, 2006 am refacut cablajul dein revista italiana, am montat componentele, dar nu am reusit sa reglez semireglabilul in asa fel ca pe + sa am un curent de 20-30mA. cred ca aparatul meu nu indica pe scara de 200mA, iar daca pun pe scara de 10A, nu am precizie deloc. asa ca am dat drumul sa cante si merge foarte bine, dar nu stiu daca nu se va intampla ceva daca las semivariabilul la intamplare Link spre comentariu
tiptronic Postat Martie 15, 2006 Partajează Postat Martie 15, 2006 am refacut cablajul dein revista italiana, am montat componentele, dar nu am reusit sa reglez semireglabilul in asa fel ca pe + sa am un curent de 20-30mA. cred ca aparatul meu nu indica pe scara de 200mA, iar daca pun pe scara de 10A, nu am precizie deloc. asa ca am dat drumul sa cante si merge foarte bine, dar nu stiu daca nu se va intampla ceva daca las semivariabilul la intamplareServus,acelasi lucru am patit si eu la un amplif : pe scara de 200mA nu indica nimic, iar daca schimb pe 20A (si pozitia corespunzatoare la bornele multimetrului) prajeste imediat unul dintre finali, bazaie transformatorul, iar curentul o ia razna : 10A instantaneu!) :chior: :smt119 Care Dumnezeu e explicatia?! Link spre comentariu
tiptronic Postat Martie 15, 2006 Partajează Postat Martie 15, 2006 am refacut cablajul dein revista italiana, am montat componentele, dar nu am reusit sa reglez semireglabilul in asa fel ca pe + sa am un curent de 20-30mA. cred ca aparatul meu nu indica pe scara de 200mA, iar daca pun pe scara de 10A, nu am precizie deloc. asa ca am dat drumul sa cante si merge foarte bine, dar nu stiu daca nu se va intampla ceva daca las semivariabilul la intamplareServus,acelasi lucru am patit si eu la un amplif : pe scara de 200mA nu indica nimic, iar daca schimb pe 20A (si pozitia corespunzatoare la bornele multimetrului) prajeste imediat unul dintre finali, bazaie transformatorul, iar curentul o ia razna : 10A instantaneu!) :chior: :smt119 Care Dumnezeu e explicatia?!Nu stiu de ce draculea s-a dublat postul... Link spre comentariu
one Postat Martie 15, 2006 Partajează Postat Martie 15, 2006 acelasi lucru am patit si eu la un amplif : pe scara de 200mA nu indica nimic, iar daca schimb pe 20A (si pozitia corespunzatoare la bornele multimetrului) prajeste imediat unul dintre finali, bazaie transformatorul, iar curentul o ia razna : 10A instantaneu!) :chior: :smt119 Care Dumnezeu e explicatia?!.Ia zi, cum masori curentul? Pui ampermetrul in paralel cu tranzistorul? Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 15, 2006 Partajează Postat Martie 15, 2006 pai voi sunteti cam ciobani.. :partyman: nu alimenta direct modulul fara sa pui sigurante, sau mai bine niste rezistente pe alimentare. (10ohmi 5W)Masori curentul de mers in gol pe ele. I=U/RCred ca a iesit mult fum cand ai facut scurt prin finali intre liniile de alimentare :finga: :axe: Link spre comentariu
pyu Postat Martie 16, 2006 Autor Partajează Postat Martie 16, 2006 tiptronic tu ce schema ai folosit? ca sunt 2 una are mult mai multi tranzistori si aia asa pateam si eu. in schimb schema aia ami simpla imi merge fara sa se prajeasca nimic. vezi ca tensiunea sa nu fie mai mare de 35v. tie iti arata 10 amperi pentru ca ti se arde mosfetul si el este in scurt. si e ca si cum ai pune ampermetrul direct la iesirile de la traf.ampermetrul se leaga pe borna + in serie sau drena tranzistorului, depinde de schema.si daca pui astea 2 rezistente trebuie sa reglezi semivar astel incat curentul de pe ramura + trebuie sa fie egal cu cel de pe ramura -? Link spre comentariu
tiptronic Postat Martie 16, 2006 Partajează Postat Martie 16, 2006 eu am patit faza asta la schema asta Link spre comentariu
pyu Postat Martie 16, 2006 Autor Partajează Postat Martie 16, 2006 eu am patit faza asta la schema astapoate ai facut un scurt sau ai alimentat la tens prea mare. citeste specificatiile constructorului poate ai omis ceva Link spre comentariu
tiptronic Postat Martie 16, 2006 Partajează Postat Martie 16, 2006 totul este ok, piesele verificate toate. cand e aparatul pe 200mA nu indica nimic, reglez degeaba din semireglabil ca nu se intampla nimic. cand comut pe 20A ia foc! are ceva multimetrul? sau se intampla vreun fenomen strain mie? Link spre comentariu
pyu Postat Martie 16, 2006 Autor Partajează Postat Martie 16, 2006 totul este ok, piesele verificate toate. cand e aparatul pe 200mA nu indica nimic, reglez degeaba din semireglabil ca nu se intampla nimic. cand comut pe 20A ia foc! are ceva multimetrul? sau se intampla vreun fenomen strain mie?nu cred ca are nimic ampermetrul tau. in schimb cred ca montajul tau.altceva nu poate fi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum