sesebe Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Nu stiu daca asta reprezinta o defectiune. Si pe osciloscopul meu parca se vedea o mica deformare (cind inca mai functiona). Ce vad eu acolo este o deformare gen perna, normala deflexiei, si care nu stiu daca este corectata electronic. Sint totusi curios la ce folositi osciloscopul de va deranjeaza acea deformare. Link spre comentariu
winstyle Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Acum este destul de clar, semnalul bazei de timp este OK , atunci când trasa este in partea de sus curbura este invers sau este la fel cu cea din poza? Cu stima Barbu Paul Este invers cand trasa este aproape de marginea de sus . Nu stiu daca asta reprezinta o defectiune. Si pe osciloscopul meu parca se vedea o mica deformare (cind inca mai functiona). Ce vad eu acolo este o deformare gen perna, normala deflexiei, si care nu stiu daca este corectata electronic. Sint totusi curios la ce folositi osciloscopul de va deranjeaza acea deformare. Sincer ? Mă deranjează din principiu , pentru că știu că trasa nu ar trebui să fie așa la un osciloscop functional 100% . De exemplu , osciloscopul din clip , nu prezintă această curbură a trasei , electronica lui fiind similară cu cea de la BM550 ( partea de osciloscop ) Ca să nu mai spun că nu am văzut asa ceva la vreun Tektronix , Hameg , Grundig ... Corectia pernă/butoi se face prin aplicarea unei tensiuni egală cu tensiunea medie pe plăcile X ,pe unul din pinii tubului , legat la un scut construit in jurul plăcilor de deflexie pe orizontală . Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Prin modificarea valorii potentiometrului R234 puteti sa obtineti ambele tipuri de distorsiuni (butoi sau perna) ? Ce valoare are tensiunea din pinul 9 al CRT in momentul in care aveti cea mai mica distorsiune ? Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
gsabac Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 (editat) Asa am constatat si eu pe schema de principiu si pe documentatia tubului 11LO101i. Electrodul conectat la pinul 9 corecteaza geometria. Tensiunea din pinul 9 se regleaza pentru a se obtine cea mai buna geometrie si asta este. De fapt pentru un mm de coborire a capetelor, eroarea de masura este foarte mica. Osciloscopul este foarte bun. Succes! @gsabac Editat Februarie 6, 2017 de gsabac Link spre comentariu
winstyle Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 (editat) Prin modificarea valorii potentiometrului R234 puteti sa obtineti ambele tipuri de distorsiuni (butoi sau perna) ? Ce valoare are tensiunea din pinul 9 al CRT in momentul in care aveti cea mai mica distorsiune ? Cu stima Barbu Paul Deocamdată , nu poate corecta distorsiunea pernă , darmite pe cea butoi ... Ca trasa să ajungă in distorsiune butoi , ar trebui să dispară curbura , si să treacă in extrema cealaltă , adică din pernă-->trasă dreaptă-->butoi . Tensiunea pe pinul 9 este la maxim ( cursorul la maxim ) http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/Tesla/BM550.pdf Am incercat tot ce se poate , credeti-mă , in afară de o verificare a semnalelor cu alt osciloscop , și măsurarea tensiunilor inalte ... Am intrebat colegii de pe forum dacă au mai intâlnit această problemă la un osciloscop Tesla , la fel de vechi ( și nu doar Tesla ) , in speranța că cineva care a intâlnit problema si a rezolvat-o , să-mi spună cum ,ca să nu mai caut eu defectul până imi vine rău Asa am constatat si eu pe schema de principiu si pe documentatia tubului 11LO101i. Electrodul conectat la pinul 9 corecteaza geometria. Tensiunea din pinul 9 se regleaza pentru a se obtine cea mai buna geometrie si asta este. De fapt pentru un mm de coborire a capetelor, eroarea de masura este foarte mica. Osciloscopul este foarte bun. Succes! @gsabac Mulțumesc ! Da , asa se face corectia geometriei la acest tub Totuși , am dubii ca asta este maximul de corectie , o trasă curbată . Nu cred că asa a ieșit din fabrică Este mai mult de un milimetru . Asa pare in poză De obicei , nu sunt perfecționist , dar când vine vorba de aparatura de măsură , vreau să functioneze cat mai bine posibil . Editat Februarie 6, 2017 de winstyle Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Daca nu-l repari in citeva saptamini poate ma apuc si eu de al meu si mai discutam de masuratori comparative intre ele. Am meu este un Tesla BM564. Link spre comentariu
winstyle Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Bineințeles , discutăm cu mare plăcere . Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 (editat) Din fericire eu mai am un osciloscop pe care-l pot utiliza la masuratori in osciloscopul asta defect. Din cauza asta nu prea ma grabesc sa repar Tesla asta. De fapt mai am si unul analogic vechi romanesc de 10Mhz. Si in plus daca am probleme, mai pot face si ceva masuratori la servici la diferite componente daca nu le pot masura cu echipamentele de acasa. Editat Februarie 6, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Reglajul corectiei geometrice (R234) trebuia sa permit ca distorsiunea sa sa schimbe din perna in butoi sau invers atunci cand trasa de afla la 1,5 (diviziuni mari) diviziuni fata de centru in sus sau in jos, am calibrat destul de multe osciloscoape de la Tesla si toate permiteau acest lucru, unele modele au alimentat sistemul de corectie din 120V, puteti sa incercat si dumneavoastra scest lucru. Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
winstyle Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Am incercat de probă cu 120 volți in urmă cu ceva timp . S-a mai liniarizat trasa puțin , dar spre marginea de sus si cea de jos , se defocalizează puternic cu 120 V . Nu mai se curbează așa rău , dar se defocalizează . Din lac in puț Nu știu la care R234 vă referiti . Pe schema lui BM550 , este notat R37 reglajul de corectie geometrie . Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 Am o alta schema, la mine semireglabilul R37 este notat cu R234, nu cred ca se defocalizeaza cred ca este vorba de asigmatism, am intilnit o singura data unul cu tubul defect dar se manifesta putin diferit, curbura nu isi modifica sageata atunci cand trasa era sus sau jos, in functie de reglaj se modifica la extremitati doar gradul de curbare. La dumneavoastra se manifesta normal doar ca linilie de camp electrostatic marginal (care sunt curbate) nu pot fi liniarizate de sistemul de corectie, am sa studiez maine schema si poate reusesc sa gasesc de unde este problema. Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Vizitator danbms Postat Aprilie 23, 2017 Partajează Postat Aprilie 23, 2017 Salut tuturor, am scos de la "naftalina" osciloscopul Tesla BM 566A si va rog sa ma ajutati cu spotul care sa micsorat, stie cineva cum sa-l reglez sau are cineva manualul de service?! Multumax anticipat! Link spre comentariu
Vizitator danbms Postat Aprilie 23, 2017 Partajează Postat Aprilie 23, 2017 E vorba de cel din link https://m.facebook.com/groups/607280935949866?view=permalink&id=1548663568478260 Link spre comentariu
Mitica M. Postat Aprilie 23, 2017 Partajează Postat Aprilie 23, 2017 Manualul se gaseste aici: https://elektrotanya.com/tesla_bm566a_sm.zip/download.html Verifica tensiunile ce alimenteaza amplificatorul orizontal, probabil ai si ceva electrolitici uscati pe acolo. Link spre comentariu
winstyle Postat Aprilie 23, 2017 Partajează Postat Aprilie 23, 2017 După verificarea tensiunilor de alimentare și a condensatoarelor electrolitice ,mai verifică și tensiunea de filament . Mici abateri , pot provoca acest efect . ( testat pe un Tesla BM550 care are aceeași electronică și tub ) Incearcă și o ajustare fină a semireglabilului R122 de pe placa bazei de timp , in cazul in care tensiunile de alimentare sunt bune. Și din R74 se poate modifica lungimea trasei . Apelează la ultimele metode numai dacă nu găsești o problemă cu alimentarea . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum