Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio iunosti101

Postări Recomandate

• Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

....momentan i-am dat viata dar la volum mare i-mi intra in oscilatie.......

Din cele de mai sus eu inteleg ca atunci cand creste volumul, deci si consumul...Tocmai ma gandeam ce fac cei 2 conzi de 220uF de pe bara de alimentare.Sincer, eu unul am o anumita parere despre condensatoarele electrolitice sovietice. Mi se par atat de bune* Pe de alta aparte, sunt curios ce s-ar intampla daca in 220 uF in montaj ar fi plantati unii seriosi de, sa zicem, 470 sau chiar 1000uF la 16V. Mai mult de atata nu cred ca e nevoie, mai ales pt cel de dupa rezistenta R6, hi, hi..Ideea e sa aiba loc acolo...Multa BAFTA.PS. Nu credeam ca se mai gasesc asemenea scule.* Pt baschet, adica sportul in care se arunca cu ceva inspre cos. Altfel, nu asa da pe ele nicio ceapa degerata..
Link spre comentariu

Pai n-a pretins nimeni ca ar valora o avere...problema e ca in curand va capata valoare si acea ceapa degerata daca o tinem tot asa cu agricultura :rade: Condensatorii rusesti de 470uf sau chiar de 1000uf la acea vreme erau imensi,deci destul de greu de inghesuit in acea carcasa,pe acel cablaj.Ceea ce e de remarcat e ca asemenea montaje,la care se punea totul la dispozitie,dezvoltau anumite aptitudini la tinerii care doreau sa se initieze in tainele electronicii,si de ce sa nu recunoastem,multi dintre noi am trecut prin faza asta,de aceea valoarea sentimentala a unui asemenea montaj e cu totul alta in ochii nostri decat in ochii unora care s-au invatat ca totul se poate cumpara "de gata" ,fara sa mai necesite nici un efort fie el si intelectual,cu sigla made in china,sub deviza mult,ieftin si prost.

Link spre comentariu

doru3160Super adevarat. Conzi sovietici aveau 3 calitati.Erau 1: erau babani, 2:balsoi(adica imensi) 3: prosti.Si cu cat aveau capacitatea mai mare cu atat erau mai 1+2+ 3.Altfel, eu sunt unul dintre cei care cand a facut aparatele de radio sovietice si cand a vazut ca din mana lui a iesit ceva ce ma in/canta, hi, hi, a dormit noaptea cu el sub perna, cu casca telefonica...Iar faptul ca mi-au iesit (aproape) din prima m-a decis sa ma apuc serios de electronica, urmata de liceul si Facultatea Electronica..Asa ca sunt ultimul care nu le-ar recunoaste utilitatea, si mai ales valoarea sentimentala..Cand imi amintesc cat eram eram de fericit la primele montaje care imi mergeau...Altfel, ma bucur ca mai exista persoane care mai si lipesc, nu doar internetuiesc...

Link spre comentariu

Tocmai ma gandeam ce fac cei 2 conzi de 220uF de pe bara de alimentare.Sincer, eu unul am o anumita parere despre condensatoarele electrolitice sovietice. Mi se par atat de bune*

Electroliticul paralel cu bateria de alimentare compenseaza rezistenta interna a bateriei 6F22(9V), altfel aparatul ar fluiera dupa ce s-ar consuma un pic bateria. Uluitor ca dvs, domnul Flor nu stiti asta, sau poate era o gluma. :rade: Legat de calitatea electroliticilor rusesti sa nu generalizam, rusii au fabricat cei mai durabili condensatori, in fond si cei cu nobiu umed sunt electrolitici... :rade: http://shareimage.ro/images/sn9ew1jhdp6vcoe60oz.jpgCondensatorii ceramici rusesti "patratel rosu" uneori sunt defecti, mai ales atunci cand au un colt ciobit, sau vopseaua cojita, pe acolo se infiltreaza vaporii de apa din atmosfera si strica proprietatile ceramicului. Zburati-i!http://www.rw6ase.narod.ru/000/rprl_p1/ ... kp101.html
Link spre comentariu

Cred ca stiam si stiu de ce se pun electrolitici in paralel cu bateria. In plus, nu-i asa ca daca in portiunea cu muzica se aude un sunet de amplitudine mare dar durata scurta - sa zicem o lovitura de toba- si imediat langa finalul audio e un cond electrolitic de valoare mare, acesta actioneaza ca un fel de rezerva de energie, ca un volant electric, nu mecanic, din care finalul isi va trage ce are nevoie? Si astfel sunetul nu va fi distorsionat pe durata tranzitiei. Normal ca rezervorul mare e condul de flitraj al sursei, dar toate schemele bune au si unul local, langa final. Si un altul dupa rezistenta de cateva sute de Ohmi de pe bara de alimentare..De aia am scris ca daca pune o valoare mai mare aparatul nu va plange...Cat despre calitatile conzilor sovietici, imi pastrez parerea. Am reparat multe radiouri si Tv-uri, Selene, VEF, Elcroame, etc, la care datorita faptului ca acesti conzi minunati capatasera rezistenta, si chiar destul de mica, adica zeci de KOhmi, PSF-ul tranzistoarelor se dusese in balarii.Corect, si patratelele dadeau "bube" unele chiar ilogice, nu numai electrolitici.Acuma nu toti sunt chiar prosti, dar sincer, eu am ideile mele, poate preconcepute. Si comparativ cu cei din alte tari, media mi se pare defavorabila pt mareata industrie (ex)sovietica...PS. Am 2 Selene cu carcasa de lemn, modelul clasic, la care nu am facut altceva decat sa adaptez cablul de alimentare pt ca nu am gasit pe cel cu mufa de 220V originala. In rest nu am mai schimbat nimic si imi canta impecabil, avand toate piesele originale. Asa ca orice regula are si exceptii.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 4 ani mai târziu...

Am gasit si cumparat doua kituri de radio rusesti vintage din anii 1980. Au doau lungimi de unda: UM si UL,cu  amplificare directa sau reflex, nu sunt sigur Unul nu l-am mai asamblat si il am de dat, daca este cineva interesat sa imi scrie in PM.

Editat de incubus
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări