Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iraudamp7d

Postări Recomandate

tocmai am terminat de realizat ucd-ul si ma-m apucat de teste :da modulul a functionat din prima, sunetul este bun si foarte viguros :da am alimentat la +-25v pe o sarcina de 6r am obtinut 25w iar pe3r 33wtrafo utilizat este de 40w(l-am folosit doar sa vad daca functioneaza modulul)o sa pun si poze maine

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 113
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu toate merg la clasaD, trebuie luat in considerare si pierderile pe miez, si in special permeabilitatea.Secretul este sa nu ajungi cu miezul la saturatrie, atunci inductanta scade foarte bult si BOOM!

Link spre comentariu

tinand cont de fet-uri care stiu max 200v cred co se poate +-100v

Daca se folosesc mosfeti de 200V nu recomand o alimentare mai mare de +- 80V pentru ca "spikeurile" de tensiune la comutatie pot avea zeci de volti peste tensiunea de alimentare.

tocmai am terminat de realizat ucd-ul si ma-m apucat de teste :da

Ce mosfeti ai folosit? Ai cum sa masori frecventa de oscilatie?
Link spre comentariu
Daca se folosesc mosfeti de 200V nu recomand o alimentare mai mare de +- 80V pentru ca "spikeurile" de tensiune la comutatie pot avea zeci de volti peste tensiunea de alimentare.

am mi spus asta... este pur informativa schema, pt. a se inspira de acolo

nu am stat sa calculez nimic, cat despre spyke-uri se pot domoli cu ceva snubere

mosfetii folositi :irfp260, irf530....540 si am ramas la irfp260 pt ca am mai multi

nu am osciloscop ca sa pot masura

o sa ma duc la un amic care are si o sa postez aici

Link spre comentariu

Daca folosesc irfb4229 scap de spike-uri?Si cam cati finali ar trebui pentru un full bridge pe 8 ohmi, 2 perechi pe canal sunt de ajuns?
Link spre comentariu

Tocmai pentru a inlatura asa ceva, se folosesc snubbere.

Vroiai sa zici, cred, de efectul de pumping, catre sursa de alimentare, ce este NUMAI la configuratia Half Bridge.

Link spre comentariu

m-am referit la asa ceva

Posted Image

Corect, snuberele atenueaza problema , dar nu o elimina. Si un cablaj bine proiectat reduce spikeurile. Aceasta simulare a fost facuta cu snubere.

Posted Image

Mosfetii , mai ales cei mai noi (irfbxxxx), sunt toleranti intr-o oarecare masura la asa ceva (rezista la avalansa repetata), dar au o limita pentru ca atunci cand sunt in avalansa se disipa putere..

De aceea pentru +- 100v alimentare se recomanda mosfet de 250v(irfb4229)

Si buspumpingul este o problema, si eu am zis de el pe cealalta pagina.

Link spre comentariu

Un mosfet de curent mare si tensiune mare costa foarte mult, eu zic de inceput, sa faceti schema alimentata la +/- 70Vcc, sa o aduceti in punctul optim de functionare deadtime, frecventa, pierderi, etc, dupa care sa va avangardati la puteri mari.

Nu va bazati ca, pe un miez T106, se face treaba, pentru puteri peste 1Kw, de la T150 in sus, eu am luat pentru mine T200-2B si T225-2,miezuri care ajung sa coste si 10-15 euro bucata.

Deci intii puneti-o la punct pt un 500W, vedeti exact ce si cum (nu e atit de banala precum o clasa AB) si apoi, dupa ce stapiniti cit de cit situatia, va aruncati la piese de scumpe si puteri mari.

Orice greseala, cit de mica, duce la exploxia mosulrilor, si a IRS-ului, chiar daca are buffer.

Pentru putere mai mare, recomand de la iesirea IRS-ului, sa se mearga pe optodrivere rapide (10mB/sec) urmate de driver mosfet inversor.

Ceva de genul asta, care in cazul in care mosurile cedeaza, integratul IRS este protejat:

Posted Image

Spor la gindit, vorbim de comutari ON-OFF de ordinul zecilor de nanosecunde, acolo, nu e de joaca cu asa ceva...

Cine doreste acele drivere, cit si optocuplare, ma cauta pe PM.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări