Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara de curent constant

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

In celulare se prea poate,dar in lanterne ledul lumineaza pana are curent,la 3V se simte ca accu e intradevar slab;la 2,8 de abia mai lumineaza( cu un led alb 'clasic' la care Uf=3,5V).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 123
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

9

• Dr.L

6

• Ticu

5

• Eusebiu Angelescu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aici trebuie sa te contrazic.Limitarea descarcarii la un anumit prag la telefoanele celulare e impusa de necesitatea absorbtiei unui curent mare in blocul de emisie(cand e cazul),aceasta bsorbtie determina o cadere de tensiune iar daca accu e prea putin voinic ,caderea se accentueaza pana la intreruperea comunicarii.Numai in acest scop e limitata tensiunea minima la valoarea anuntata de tine.Tensiunea minima permisa pe un element Li e de 2,8V.

Link spre comentariu

Uite niste capacitati in functie de tensiunea in circuit deschis a elementului. In sarcina tensiunea este semnificativ mai mica (pana la acei 2,8...3V), dar dupa deconectare revine in cateva minute la o valoare de tipul celor din tabel. Daca circuitul de deconectare nu are histerezis suficient de mare apar deconectari/conectari repetate.

post-29403-13982935802_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am convingerea ca daca histerezisul este prea mic, variatia de la iesirea AO (sau driver?) nu poate aduce operationalul (comparatorul) in cealalta stare si se trece in regimul liniar. Se petrece atunci cand curentul prin LED scade sub valoarea programata, datorita scaderii tensiunii. Atunci, MOS-ul va fi complet deschis.

Link spre comentariu

Da,corectDar cat % mai e incarcat un acumulator cu litiu,cand are 3,7V?Banuiesc ca la 2,8V e 0% incarcat

Pt accu pe Li nu stiu decat pe accu pe Pb/Ni.Accu pe litiu sant performanti ,dar performanta are un pret:nu-i poti incarca oricum.De aceea sant IC-uri specializate pt asta.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Din cate retin( nu am apucat sa recitesc toate paginile subiectului) ,scc si ledul sant parte dintr-o lanterna alimentata din element(-i) pe Li (3,7V); e o tensiune comparabila cu a ledului.Smilex are dreptate cand afirma ca scc liniare sant potrivite numai pt cand Uled este sensibil egala cu U. Pt restul cazurilor o scc in comutatie e solutia.Pot exemplifica aceasta:-la lanterna CFR1 obtin randament maxim cu scc liniara-alimentareLiIon 4Ah@3,7V/Oslon 0,7A;-la lanterna CFR2 -II-...........................................-II- -alimentare 3*NiMH3000mAh@3,6V/Oslon 0,7A;-la lanterna CFR3 -II-...........................................-II- -alimentare baterie accu NiCd 5A@3,6V/XP-G R5 1A.La faruri:-faza scurta-alimentare la 12...14,2V 6*XM-L T6 alimentat prin scc in comutatie cu LM3409(85%randament);-faza lunga-alimentare la 12...14,2V 6*XP-G R5 alimentat prin scc in comutatie cu LM3401(85%).Aplicatia primara a scc-ului tau e o lanterna;daca te joci cu tensiuni mici se prea poate sa ai nevoie de inele de garda,o sumedenie de rezistete de pull down(up),condici de decuplare si alte asemenea dragalasenii. Si cu toate acestea e posibil sa nu obti o stabilizare corespunzatoare.

Citind randurile tale am mai intrezarit o posibila utilizare...alimentarea a patru XM-L inseriate,la 12V...Caderea de tensiune la un curent de 3A,ar fi de cca 13V;tensiunea pe baterie e intre13,8- 14,5V Adica in cel mai rau caz,o cadere pe scc de 1,5V care la 3A inseamna 4,5W pierduti pe scc,ca sa alimentezi cu 40W ledurile.Adica un randament de 90%,in cel mai rau caz...compara cu randamentul surselor in comutatie pe care le folosesti.Compara si preturile,daca vrei...Am spus de mai multe ori,sursa asta e mai eficienta la diferente mici de tensiune,intre led si alimentarea ledului...IDEALA as zice,in cazul folosirii unui element li-ion,sau trei elementi ni-cd sau ni-mh.Am spus ceva posturi mai sus,ca am facut montajul si-l am pe o frontala...fara UVLO,doar sursa simpla. Singura dragalasenie de care a fost nevoie,un electrolitic de 100 micro,pe alimentare.Ca sa te convingi,iti propun sa faci montajul,nu-ti ia zece minute...dupa aceea posteaza [email protected] aici e datasheet-ul acumulatorului pe care il folosesc...http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 8650F.htmlSe vede pe grafice,ca tensiunea pe acumulator,variaza in sarcina,de la cca 4V,la 3V dupa care caderea de tensiune e abrupta...
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca e sa dam crezare producatorului,la o descarcare cu max 2,3A pana la 2,75V acumulatorul ar rezista la 300-400 cicluri incarcare-descarcare.La final,capacitatea ar scadea la cca 2000mAh.Asta inseamna in timp,presupunand folosirea intensiva,cam un an.Avand in vedere ca un acumulator costa cat doua pachete de tigari..eu zic ca renteaza...Desi ledul suporta 3A,din cauza racirii deficitare in cazul unei lanterne,nu l-as putea alimenta cu acest curent,decat foarte putin timp,desi sunt rare situatiile cand ar fi nevoie de maximul puterii.La un curent mai mic de 2A poate functiona cu o incalzire acceptabila,pana la descarcarea acumulatorului....

Link spre comentariu
Vizitator smilex

(scuze, dar le imbarlig rau daca folosesc "modifica")O descarcare cu 2,3A pana la 3,45V echivaleaza cu o descarcare cu 1,15A pana la 3,58V si ofera vreo 350 de cicluri. Asa vad eu. Ma insel?

post-1-139829358427_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu cred ca cele doua grafice nu au legatura unul cu altul.Primul arata scaderea tensiunii pe acumulator,la anumiti curenti,o data cu trecerea timpului.Mai arata scaderea capacitatii acumulatorului,daca e descarcat cu un curent mai mare,caracteristica generala a acumulatorilor.Adica,daca il descarcam cu 2,4A de exemplu,pana la 2,75V inntr-o ora,descarcat cu 1,2A timpul va fi mai mare de doua ore,iar descarcat cu 4,8A timpul va fi mai mic de 30 minute.Daca nu ma insel,capacitatea nominala a unui acumulator,e data la un curent de descarcare de 1/20 C,in cazul nostru 130mA.Al doilea grafic arata cum scade capacitatea,dupa un anumit numar de incarcari-descarcari,in conditiile date.Presupun ca descarcand acumulatorul cu un curent mai mic,numarul de cicluri creste si invers....

Link spre comentariu

Citind randurile tale am mai intrezarit o posibila utilizare...alimentarea a patru XM-L inseriate,la 12V...Caderea de tensiune la un curent de 3A,ar fi de cca 13V;tensiunea pe baterie e intre13,8- 14,5V Adica in cel mai rau caz,o cadere pe scc de 1,5V care la 3A inseamna 4,5W pierduti pe scc,ca sa alimentezi cu 40W ledurile.Adica un randament de 90%,in cel mai rau caz...compara cu randamentul surselor in comutatie pe care le folosesti.Compara si preturile,daca vrei......

Ledurile de putere nu pot functiona la o tensiune constanta!Asa am vrut si eu sa le fac,caderea de tensiune pe o scc cu 3409 e de 200mV...dar in cazul cel mai defavorabil,cu bateria la 10,5V(descarcata/element in scurt) nu ai lumina si nu vrei sa ramai noaptea ,pe drum(in padure/pe camp), fara lumina.Crede-ma,vorbesc din proprie experienta.Asa,cu 2x3leduri/far si 2xLm3409/far e ceva sigur,cat se poate.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări