Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara de curent constant

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Sau varianta de mai jos. Spre deosebire de inversor, asta iese din comutatie si trece in liniar la scaderea tensiunii, atunci cand histerezisul nu acopera cresterea de curent. Parca e mai bine gestionat. La scaderea tensiunii va scadea si curentul si chiar daca scade luminozitatea, prelungeste durata de functionare. In varianta anterioara, odata cu scaderea tensiunii, crestea curentul consumat.

Am micsorat histerezisul, asta mareste frecventa (20kHz, in scadere cu tensiunea), dar n-am trecut comparatorul care poate fi de viteza (gen TLC372) si am completat driverul pentru un eventual p-MOS cu capacitate de intrare mai mare (IRF7425 ?). Inductanta poate scadea la 20-30uH in cazul asta.

Sau se poate 393 cu inductor 82uH-> http://www.tme.eu/ro/details/de1207-82/ ... errocore/# ??

post-1-139829356291_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 123
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

9

• Dr.L

6

• Ticu

5

• Eusebiu Angelescu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

O sa incerc ultima schema propusa,sa vad cam ce randament obtin,desi am un singur n-mos ce ar merge aici,un IRF7416.Ma gandesc sa folosesc ca si comparator operationalul TL3414,care suportand un curent mai mare de iesire,poate comanda singur mos-ul.Dioda schottky n-ar merge inlocuita de un p-mos,care sa conduca in contratimp cu n-mosul,anuland astfel caderea de tensiune pe dioda?

Link spre comentariu

...am un singur n-mos ce ar merge aici,un IRF7416....

IRF7416 e p-mos, nu n-mos !Am mai scris despre el pe prima pagina a topicului.L-am folosit anul trecut intr-un montaj care e facut in 400 de exemplare.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Asa este ,e p-mos echivalentul pnp-ului,daca pot spune asa;un pnp nu l-as confunda cu npn,nici in somn...Avand in vedere la cat am lucrat cu mosfeturi,as zice ca am o scuza.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ar fi ceva de precizat. Da, e p-MOS dar conform PDF la 3V in poarta asigura 1A cu peste 0,1Vds. Nu degeaba sugeram 7425, datele sunt net superioare: 1,8Vgs cu 8A si 0,1Vds. Mai apoi 3V nu se vor obtine mereu, iesirea TL3414 ofera capetele alimentarii - 0,65V, deci cand acumulatorul va atinge 3,5V nu se va mai putea asigura acea tensiune pt. 7416, dar 7425 ar fi ok. Se observa pe caracteristicile de iesire a graficelor. Recomand IRF7425. Intai sa mearga cu dioda, apoi se poate si cu redresare MOS (trebuie infasurare peste bobina pentru asta).Cred ca 393 cu driver ar fi mai performant.Astazi, de curiozitate, am masurat un tor galben cu alb (deci intrefier distribuit si nu mai tin minte ce material) bobinat complet, cam doua straturi, rez. infima (de nemasurat uzual) si de dimensiune cam 17-18mm diametrul exterior. 97,5uH.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ar fi ceva de precizat. Da, e p-MOS dar conform PDF la 3V in poarta asigura 1A cu peste 0,1Vds. Nu degeaba sugeram 7425, datele sunt net superioare: 1,8Vgs cu 8A si 0,1Vds. Mai apoi 3V nu se vor obtine mereu, iesirea TL3414 ofera capetele alimentarii - 0,65V, deci cand acumulatorul va atinge 3,5V nu se va mai putea asigura acea tensiune pt. 7416, dar 7425 ar fi ok. Se observa pe caracteristicile de iesire a graficelor. Recomand IRF7425. Intai sa mearga cu dioda, apoi se poate si cu redresare MOS (trebuie infasurare peste bobina pentru asta).Cred ca 393 cu driver ar fi mai performant.Astazi, de curiozitate, am masurat un tor galben cu alb (deci intrefier distribuit si nu mai tin minte ce material) bobinat complet, cam doua straturi, rez. infima (de nemasurat uzual) si de dimensiune cam 17-18mm diametrul exterior. 97,5uH.

Am inteles ca un randament bun nu pot obtine,mai ales la tensiune mica,fara IRF7425,dar deocamdata nu-l am;pentru inceput,daca as obtine rezultate multumitoare,nu la 3V,unde apar problemele pomenite de tine,ci la 5V de exemplu ,ar fi un bun inceput,mai ales ca experienta mea in ceea ce priveste sursele in comutatie,este aproape zero.Dupa aceea ar urma optimizarea componentelor,pentru a obtine un randament cat mai bun....
Link spre comentariu

La sursele in comutatie ,una din cerinte e scurtimea terminalelor...SMD-urile au terminalele cele mai scurte.Cat despre optimizare ,poti sa incepi cu selectarea tipului de componenta :SMD/THD.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@pisica matache Ai dreptate. Iti trebuie un punct de plecare. Dar fa-ti o idee cam ce sa procuri pe viitor. Pt. redresare (pe care initial o faci cu schottky), iti recomand un tranzistor bipolar cu saturatia mica si hFE mare ( ex: ZXT849K).

Link spre comentariu

Revenind la subiect,am facut asta:[attachment=0]SCC LDO.pdf[/attachment]Banuiesc ca folosirea unui tranzistor cu germaniu ,in locul lui BC817, conduce la posibilitatea micsorarii caderii de tensiune sub 0,2V pe R1; ledul folosit de mine are caderea de tensiune de 3,65V pt un curent de 1A.In cazul folosirii XL-M, Uf=3,2V si a unui tranzistor pe germaniu(seria AC***,AF***),tensiunea minima de alimentare pt curentul garantat e de ~3,6V. Este?Tensiunile le am din masuratori directe.Tensiunea de alimentare e de 4,29,caderea pe led e de 3,67; aceste inadvertente le atribui erorii de masurare.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

@tyc,schema e intradevar foarte simpla,dar are totusi cateva limitari;chiar si in cazul unui tranz cu germaniu,tot vor cadea pe rezistenta 0,2V.Plus caderea pe mosfet.In varianta cu integrat ,tensiunea de referinta poate fi mult mai mica;am facut montajul si l-am montat pe o frontala;reglajul cu potentiometru...inca n-am gasit reed-uri.Curentul poate fi reglat continuu de la cca 10mA,pana la 3A si este foarte bine stabilizat.Daca la 3A,tensiunea de referinta este de 150mV,gandeste-te ca la 300mA este de 15mV,iar la 10mA tensiunea de referinta este infima,totusi integratul isi face treaba.Asta inseamna ca folosind o rezistenta si mai mica de 0,05 ohmi,tensiunea de referinta poate fi coborata lejer sub 50mV. Potentiometrul joaca si rol de intrerupator,atunci cand cursorul este la masa,ledul e stins,iar curentul consumat e sub 5mA;la 3,8V am masurat 3,5mA.Din pacate,comparatorul n-a reusit sa blocheze complet mos-ul,chiar cu intrarea neinversoare pusa la masa,astfel incat am folosit operationalul TL3414,care impreuna cu IRF 3708,functioneaza perfect.Apropo de IRF3708...la 3A si Ugs de cca 2,5V are o cadere de tensiune DS de cca 30mV.Presupunand a se folosi o referinta de 20mV,plus caderea de 30mV pe tranzistor,randamentul sursei la 3A este de maxim 98%,cand tensiunea pe acumulator ajunge cu 50mV mai mare ca cea de pe led.Lasand de-o parte alimentarea ledurilor,schema poate fi folosita de ex la incarcarea acumulatorilor cu plumb,sau li-ion ,cu curent constant,caz in care trebuie folosit al doilea comparator,ca sa limiteze tensiunea de incarcare,functie de tipul acumulatorului.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Randamentul la liniar este intradevar bun, daca tensiunile LED-ului si alimentarii sunt comparabile. De aceea parca ultima solutie in comutatie e mai potrivita, va trece in functionare liniara. Dar si in liniar, la tensiune mai mare, randamentul este dat de raportul Uled/Ualim si nu e chiar rau.Poti alege referinta si la 10-20mV calculand rezistenta necesara. Pentru mai multa precizie, sa nu cobori totusi sub 5mV, indiferent de aplicatie.

Link spre comentariu

Din cate retin( nu am apucat sa recitesc toate paginile subiectului) ,scc si ledul sant parte dintr-o lanterna alimentata din element(-i) pe Li (3,7V); e o tensiune comparabila cu a ledului.Smilex are dreptate cand afirma ca scc liniare sant potrivite numai pt cand Uled este sensibil egala cu U. Pt restul cazurilor o scc in comutatie e solutia.Pot exemplifica aceasta:-la lanterna CFR1 obtin randament maxim cu scc liniara-alimentareLiIon 4Ah@3,7V/Oslon 0,7A;-la lanterna CFR2 -II-...........................................-II- -alimentare 3*NiMH3000mAh@3,6V/Oslon 0,7A;-la lanterna CFR3 -II-...........................................-II- -alimentare baterie accu NiCd 5A@3,6V/XP-G R5 1A.La faruri:-faza scurta-alimentare la 12...14,2V 6*XM-L T6 alimentat prin scc in comutatie cu LM3409(85%randament);-faza lunga-alimentare la 12...14,2V 6*XP-G R5 alimentat prin scc in comutatie cu LM3401(85%).Aplicatia primara a scc-ului tau e o lanterna;daca te joci cu tensiuni mici se prea poate sa ai nevoie de inele de garda,o sumedenie de rezistete de pull down(up),condici de decuplare si alte asemenea dragalasenii. Si cu toate acestea e posibil sa nu obti o stabilizare corespunzatoare.

Link spre comentariu

Nu stiu daca s-a mai scris,dar ar trebui mentionat ca acumulatorii li-ion la 3,7V sunt deja cam descarcati,la 4V sunt 80-90% incarcati.De ex,daca scot bateria bobilului dupa ce s-a oprit,pentru ca era prea descarcata,si masor tensiunea la borne,ea va fi 3,7V!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări