Vizitator smilex Postat Decembrie 6, 2011 Partajează Postat Decembrie 6, 2011 Foarte mult nu castigi, doar o functionare in plus de la 3,3 la 3,1 probabil. Nu stiu ce inseamna asta in timp, ceva iti ofera, dar nu mult. Totusi, MOS-ul nu e scump, poti comanda cateva pentru viitoare aplicatii. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 6, 2011 Partajează Postat Decembrie 6, 2011 Castiug asta e unul de prisos...la 3,3V accu nu mai poate furniza curent mare.Ce solutie ai ales pt UVLO? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 6, 2011 Partajează Postat Decembrie 6, 2011 Intradevar,poate nu se castiga mult,dar nici nu se pierde ceva...se utilizeaza cat mai bine energia acumulatorului,cand tensiunea pe acesta scade spre 3V.Oricum scopul acestui montaj este si posibilitatea reglarii curentului prin led;aici vad doua posibilitati...cea mai simpla,reglarea tensiunii de referinta,asa cum e desenata schema,iar a doua ar fi setarea curentului la 2,5A si reglajul facandu-l cu un astabil cu factor de umplere variabil,realizat cu al doilea AO din capsula;practic capatul dinspre plus al rezistentei de 500 ohmi s-ar lega la iesirea astabilului.Ledul s-ar alimenta astfel cu semnal dreptunghiular,cu factor de umplere variabil,fara a se depasi curentul maxim prin led,indiferent de durata unui impuls,sau de variatiile de tensiune.Se merita aceasta solutie,in detrimentul celei mai simple,dpdv al randamentului?In ce priveste UVLO,acum folosesc unul foarte simplu si anume caracteristica neliniara a ledului,care sub cca 3V da de stire ca trebuie schimbat acumulatorul,prin scaderea destul de abrupta a luminii.O solutie simpla ar fi inlocuirea rezistentei de 500 ohmi,cu un zenner de cca 2V ,sau chiar un led si o rezistenta,astfel ca scaderea tensiunii sub cca 3V,ar duce la scaderea destul de vizibila cred a luminii ledului.O solutie ceva mai complexa,mult mai precisa,dar transanta ar fi folosirea celui de-al doilea AO,pe post de comparator;iesirea acestuia ar comanda aceeasi rezistenta de 500 ohmi.Atata timp cat tensiunea este mai mare decat cea programata,tensiunea de referinta exista,dioda fiind polarizata de integrat;cand tensiunea scade sub cea programata,comparatorul basculeaza,tensiunea de referinta devine zero,stii ca trebuie sa schimbi acumulatorul,ca brusc s-a facut intuneric... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 Cu astabilul + curent constant nu castigi randament.Am inteles ca e o lanterna. E extrem de suparator ca lumina sa se stinga brusc, lasa-l asa. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 La varianta cu astabilul m-am gandit,plecand de la caderea de tensiune pe led,functie de curent.La 3A caderea este de 3,35V ....la 1,5A caderea este 3,1V pe cand la 700mA caderea este de 2,9V.Alimentand ledul cu impulsuri de curent de 3A,cat e curentul maxim admis,la o tensiune pe acumulator de 3,8V pe scc s-ar pierde intre zero si 1,35W.La un factor de umplere de 50% care ar corespunde unei puteri reduse la jumatate, s-ar piede 0,625W.Cu sursa liniara,la un curent de 1,5A ar cadea pe scc 0,7V si s-ar pierde 1,05W adica aproape dublu ca in impulsuri.La un sfert din puterea maxima, in impulsuri s-ar pierde 0,312 W ...iar cu scc simpla s-ar pierde 0,9V la 0,7A adica 0,63W de data asta chiar dublu.Nu stiu acum daca nu cumva rationamentul meu e gresit... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 smilex,si mai suparator e ca dupa 5 incarcari,acumulatorii sa nu mai 'tina' curentul.Solutia e presemnalizarea stingerii ledului.La 10W e vb de o pierdere de 1W...de 10x mai putin. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 @tyc si tu ai dreptate,descarcarea repetata sub tensiunea minima,care este de 2,75V scurteaza viata acumuatorului.Ledul la care faceam eu referire,XM-L de la CREE,la aceasta tensiune ia un curent mai mic de 200mA.http://www.cree.com/products/pdf/xlampxm-l.pdf Se observa cu ochiul liber ca acumulatorul e descarcat. Intradevar o solutie mai precisa este un circuit UVLO;cateva posturi mai sus am sugerat doua solutii in acest sens.Cea mai precisa este cea care foloseste comparatorul,care are neajunsul de a taia brusc alimentarea ledului.Va face exact ce spuneai tu ca face LM3401,cand tensiunea de alimentare scade sub 4,5V.Daca ai si alte solutii,vino cu ele..... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 Ceva spui tu acolo, totusi arunca o privire pe un grafic din PDF-ul tau si spune ce observi.Fa comparatia si cu 750mA. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 Daca n-as sti ca ma insel,as zice ca ledul e mai eficient la 3A,fata de 1,5..etcDar stiu ca ma insel ,ca undeva gasisem eficienta luminoasa,lumen pe watt, ca fiind 137 la 700mA,112 la 1,4A si 75 la 3A.Dupa ce-am postat calculul randamentului astabil versus liniar ,mi-am amintit de treaba asta.Adica ce castig ca putere ,pierd ca eficienta luminoasa.Sau nu despre asta era vorba?Am spus o mare gogomanie,la 3A fluxul trebuia sa fie de patru ori mai mare,nu de trei si ceva...asta referitor la prima fraza. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 Exact. Graficul nu e liniar variabil, e curb, dublarea curentului nu inseamna dublarea cantitatii luminoase chiar daca asta inseamna mai mult un pic de dublul puterii pe LED. Comparativ, ai putea sa faci calculele aferente randamentului pentru situatia de mai jos, presupunand ca 300% cu umplere 0,5 valoreaza luminos cu 150% continuu. Cred ca vei obtine totusi ceva.Acum e usor sa spui de stingere, dar vei cobora toti sfintii odata...Poate o semnalizare intermitenta macar?Sau ai putea sa o vinzi unui dusman... Preferabil sa aibe pivnita... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 E posibil sa nu fie mare sfaraiala...totusi lamureste-ma intr-o privinta;integratele specializate pt leduri,in comutatie,alimenteaza ledul cu impulsuri triunghiulare,dar reglajul luminozitatii il fac ,daca nu ma insel tot prin PWM.Nu apare aceeasi problema,ca si in cazul semnalului dreptunghiular? http://www.national.com/ds/LM/LM3409.pdf In legatura cu semnalizarea intermitenta...este foarte posibil ca asta sa faca chiar comparatorul ,care ziceam eu,te lasa in bezna. Este posibil ca in momentul bascularii,cand ledul s-a stins,tensiunea pe acumulatorul ramas fara sarcina sa creasca,peste pragul prestabilit,astfel incat ledul sa fie alimentat iarasi,si tot asa .. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 Nu stiu cat sa intru in subiect, acolo e totusi o alta cadere de tensiune pe elementul de comutatie (nu de la 0,1V) si mai important decat toate e acea inductanta care acumuleaza si cedeaza energie oferind in final LED-ului curent continuu chiar daca in fata inductantei sunt impulsuri. Practic e o sursa coboratoare (buck converter).Mda... Cred ca daca nu exista intarzieri prin retele RC, intreruperea va fi mai echilibrata, fara intermitente. Adica, daca de exemplu o construiesti pt. 3V, curentul va scadea pana la cresterea (datorata rezistentei interne a acumulatorului) tensiunii la 3V. Vei obtine probabil o scadere treptata a intensitatii luminoase cu mentinerea in limite foarte mici a 3V pana la oprirea completa. Cred. Daca ar fi o schema, poate as ghici mai bine. Sau inca nu te-ai hotarat asupra vreuneia? Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 alimenteaza ledul cu impulsuri triunghiulareDreptunghiulare. Pentru ca orice alta forma de unda ori se formeaza din impulsuri dreptunghiulare modulate (adica surse in comutatie),ori cu pierderi mari (surse liniare) Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 Astea sunt cele doua variante despre care vorbeam...in stanga detectarea tensiunii minime se face de comparator,care polarizeaza printr-o rezistenta dioda D1,obtinandu-se tensiunea de referinta.Cand tensiunea scade sub 2,75V comparatorul basculeaza,tensiunea de referinta scade la zero,stingand ledul ;in dreapta,in circuitul ce polarizeaza D1,se introduce zenerul de cca 2V,care va conduce peste cca 3V pe acumulator,si se va bloca sub aceasta tensiune,caracteristica neliniara permitand totusi scaderea treptata a tensiunii de referinta.Tatonand rezistenta inseriata cu zenerul,ar trebui sa se obtina stingerea completa a ledului sub 2,75V pe acumulator. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 8, 2011 Partajează Postat Decembrie 8, 2011 Da, fara intermitente, dar cu scaderea treptata a intensitatii la atingerea pragului. Banuiesc ca e suficient de sesizabil ca sa nu fie surprinzator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum