Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara de curent constant

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

• Răspunsuri 123
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

9

• Dr.L

6

• Ticu

5

• Eusebiu Angelescu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

@tyc,cred ca ai inteles ce vrea sa inlocuiasca montajul asta,scc-ul acela despre care vorbeai cu ceva timp in urma..AMC7035.Acum ramane de vazut ce-o sa iasa....

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Citesti cu AO de pe 0,05 si comanzi un MOS (rezistor cat mai mic in poarta) cu tensiunea de deschidere mica. Nu exista motiv sa nu mearga. La 0,7V si 2A ai 1,4W, deci un mic radiator.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, MOS-ul are o capacitate de intrare, reactia nu e nevoie sa fie foarte rapida, totusi...Aici s-ar potrivi bine integratul anterior, cel pt. casti, cu un rezistor minim prevazut in PDF (cat impedanta castilor).Si uite intrebuintarea celeilalte jumatati...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu pot folosi cealalta jumatate,detectorul e pe incarcator,scc va fi pe lanterna;la o adica pot folosi integratul aici,dar nu cred ca o sa fie cazul,(ar fi mers de minune insa pt comanda unui bipolar,avand in vedere ca iesirea suporta 70mA);ma gandesc ca si fara rezistenta ar merge,capacitatea de intrare fiind mica,tensiunea cu care se incarca la fel,iar montajul nu lucreaza in comutatie.Oricum,o sa pun si rezistenta.Mai dificil o sa fie sa gasesc un mosfet cu tensiune de deschidere cat mai mica,ma gandesc ca se va pierde ceva tensiune si pe tranzistorul intern al AO,care polarizeaza poarta,astfel ca la 3V pe acumulator in poarta va ajunge cca 2,5V;momentan am gasit cateva care se deschid la 3V...si au cadere de tensiune DS,la 1A de 90mV;eventual prin sortare poate gasesc unul mai sensibil.

Link spre comentariu

...am gasit cateva care se deschid la 3V...si au cadere de tensiune DS,la 1A de 90mV...

Ce tip sunt?

...Aici s-ar potrivi bine integratul anterior, cel pt. casti...

Despre ce integrat vorbiti?
Link spre comentariu

Va salut vedeti ca am pus cablajul pt. 3401 intr-un plic si l-am trimis sper sa ajunga nu am stat sa fac colet pt. ca la posta este permanent coada.De ce nu incercati cu LM 2576 adj cred ca a-ti obtine rezultatul scontat.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

In primul rand va multumesc pentru cablaj...sper sa-l primesc.In ce priveste LM 2576 adj ,sau altele,nu cred ca pot obtine un randament mai bun ca scc liniara avand in vedere tensiunea mica de alimentare,3-4V.O sursa in comutatie se preteaza cu siguranta peste 5-6V, cand randamentul unei scc liniara ,ar fi deja sub 50-60%

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Schema pusa de tine,e remarcabila prin simplitatea ei.....dar,chiar si folosind un tranzistor cu germaniu,tot cad pe rezistenta cca 0,2V;in cazul folosirii operationalului,caderea de tensiune este la jumatate si am convingerea ca se poate cobori sub 50mV,folosind pentru 2A patru rezistente de 0,1 in paralel.Cu un tranzistor cu Rds cat mai mica,se poate ajunge la o cadere de tensiune totala poate chiar sub 100mV.Si pana la urma,nici schema cu operationalul nu e atat de complicata...iar de dimensiuni ce sa zic,numai tranzistorul cu germaniu ocupa mai mult volum..sau stii vreunul smd?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ramai pe MOS. Cel ce ti l-am dat exemplu, e perfect pentru ce doresti. La bipolare, pierzi curentul de baza inutil. Poate merge si fara rez. mentionat, majoritatea AO au curentul de iesire limitat. Randamentul cel mai slab (la 2A) se obtine cu acu. incarcat max. si e aprox. 80% dar creste cu scaderea tensiunii. Nu cred ca, cu un eventual inversor de tensiune (alta config. n-ar merge) se poate obtine randament mai bun.Daca te uiti pe graficul (PDF) 3708 se vede ca la 0,1Vds/2,7Vgs se obtin peste 7A. Graficul mai coboara insa (virtual) si pentru 2A vei obtine o tensiune drena-sursa mult mai mica de 0,1V.Comparativ, 2SK2098.Evident, rez. 0,05, datorita curentului mare, poate fi si mai mic.

post-1-139829348756_thumb.gif

post-1-139829348758_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Intradevar,cheia succesului este mosfetul....Azi noapte am facut deja primele teste cu 2SK2098.Cu o rezistenta de 0,05 ohmi si o tensiune de referinta de 96mV am obtinut un curent constant de 1,9A foarte bine stabilizat,de la cca 4V pana pe la 3,3V cand curentul incepea sa scada.Avand in vedere ca tensiunea pe led a fost constanta de 3V,caderea minima pe scc a fost de 0,3V din care 96mV pe rezistenta si restul pe mosfet.Ramane sa testez cu o tensiune de referinta de 50mV,sau mai mica si sa comand mosfetul recomandat;sper ca astfel sa obtin o carere de tensiune totala sub 100-150mV.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări