Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara de curent constant


Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

M-ar interesa realizarea unei scc liniara,care sa-mi poata livra un curent constant de 1,5-2A pe un led de putere ,alimentarea facandu-se dintr-un acumulator li-ion.Momentan folosesc o rezistenta de 0,3ohmi tatonata astfel incat cu acumulatorul complet incarcat,curentul prin led sa fie sub cei 3A ,pe care ii suporta ledul.Astfel curentul prin led scade de la cca 2,5A la cca 1A cu acumulatorul aproape descarcat.Caderea de tensiune pe led,la 1,5A este de cca 3,1V astfel incat pe ssc trebuie sa cada de la 0,7V cu acumulatorul incarcat,spre zero volti,ceea ce practic nu e posibil.M-am gandit sa folosesc un operational,configurat ca ssc;iesirea operationalului comanda baza unui tranzistor NPN,din emitor la masa este o rezistenta,pe care se citeste o tensiune proportionala cu curentul si care tensiune se aplica pe intrarea inversoare;pe cea neinversoare se aplica o tensiune de referinta,iar intre colector si plus ,se leaga sarcina.Altfel spus, daca tensiunea de referinta este 0,1V iar rezistenta din emitor de 0,05ohmi,sursa va livra 2A,curent constant.In cazul meu ledul va fi inseriat cu rezistenta din emitor si CE tranzistor.Folosind o tensiune de referinta foarte mica,sa zicem sub 0,o5V ar insemna ca pe CE sa am o cadere de tensiune de la 0,65V in jos.Ce nu stiu eu,ce tranzistor as putea folosi,ca la un curent de 1,5-2A tensiunea de saturatie sa fie cat mai mica,sub cei 0,65V astfel incat curentul sa ramna constant,la o tensiune pe acumulator cat mai mica;as putea folosi in locul bipolarului un mos-fet,avand in vedere tensiunea mica de alimentare de 3-4V?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 123
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • em2006

    9

  • Dr.L

    6

  • Ticu

    5

  • Eusebiu Angelescu

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Mai jos, saturatia BD441. Conditia: Ic=10Ib. Eventual un Ib mai mare decat 0,2A ar putea scadea Ucesat. De asemenea, cu doua BD in paralel cu cate 0,1 ohm in emitor, ar scadea la cca.0,13V saturatia. Sau combinat, doua paralel cu 0,6A in baze. Iti dai seama ca acel curent de baza e pierdut aiurea. Ar fi ideal sa gasesti un MOS care sa se deschida la 2-3V. Exista asa ceva.IRF3708, de exemplu. Din care deduc ca la 0,1V drena-sursa si 2,7V in poarta, se pot extrage 7A.

post-1-139829348085_thumb.gif

irf3708.pdf

Link spre comentariu

Nu mult timp in urma am cautat si eu tranz pt o aplicatie unde aveam de comutat tensiuni mici.Fiindca tranz era plasat pe plusul alimentarii (asa mi s-a cerut), m-am orientat la unul canal P. N-au fost dificultati de aprovizionare, am folosit IRF7416 (am dat de el tot cautand prin curbe caracteristice in datasheeturi).Am fost multumit de el. In acelasi scop, dar pt curenti mai mari, am folosit inainte NDT25P03L (mai scump).E o alternativa net superioara folosirii bipolarilor.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Pentru bipolar, un pnp, iar mosfet unul logic level.Dar, de ce nu in comutatie?

De ce nu in comutatie?Datorita diferentei mici dintre tensiunea acumulatorului si caderea de tensiune pe led,randamentul unei scc liniara este de peste 80% la 1,5A ajungand spre 90% la 3A,pe cand la cel in comutatie,e putin mai mare,cel putin teoretic.Initial am vrut sa fac o scc in comutatie cu lm3401,am toate piesele luate de ceva timp,dar m-am impotmolit la cablaj,din cauza dimensiunii liliputane a integratului.Oricum,cei ce au mai facut sursa cu lm3401,spun ca nu exceleaza ca randament,fiind posibil sa nu obtin nici 80%.Sursa liniara pe langa simplitate si cost scazut,ar mai oferi un avantaj,regland cu un potentiometru tensiunea de referinta de la zero,la valoarea maxima,(corespunzatoare curentului maxim ce il vreau prin led) as putea regla si curentul prin led,de la zero la maxim,regland astfel luminozitatea.Asta ar fi metoda simpla...mai complicat ar fi sa comand scc ,cu un astabil facut tot cu un operational,caruia sa-i modific factorul de umplere.Dar mai intai sa vad facuta scc,apoi mai vad...Sa fiu sincer,daca n-as fi simtit nevoia unui reglaj al luminozitatii,lasam lanterna asa cum e acum,cu rezistenta inseriata ,dar uneori prea multa lumina strica...@smilex,bipolarul mentionat de tine iese din discutie,nici n-as putea sa-l comand direct cu operationalul,ar mai trebui un tranzistor....in schimb mosfetul ar fi perfect,daca ar merge;o cadere de cca 0,1-0,15V pe tranzistor si rezistenta,mi-ar permite sa am curent constant aproape pana la descarcarea bateriei.Ce nu stiu eu,pot inlocui bipolarul cu mosfetul pur si simplu,sau trebuiesc ceva adaptari... ?Si inca o intrebare,pot folosi o tensiune de referinta cat mai mica,ca in cazul comparatorului de detectare a sfarsitului incarcarii li-ion,sau aici e alta poveste,fiind nevoie de o tensiune mai mare?Intreb asta deoarece in aplicatiile cu LM358,tensiunea de referinta era de 2V.
Link spre comentariu

Ce nu stiu eu,pot inlocui bipolarul cu mosfetul pur si simplu,sau trebuiesc ceva adaptari... ?

Cu mosfetul e mai simplu decat cu bipolarul, il pui acolo pur si simplu.

 

Ziceam mai sus de aplicatia mea cu mosfetul.

Am facut atunci si un test practic simplu, comparand pmos-ul cu un bipolar ordinar, un bd136. Aveam nevoie de 500mA.

Tensiunea de alimentare era de 5V, comanda am dat-o din iesire CMOS.

Uite masuratorile:

Posted Image

Cu mosfetul indicat de smilex va merge, uita-te in datasheet. In Bucuresti tranz se gaseste in stoc la cativa furnizori, nu stiu la Braila...

Link spre comentariu

Am o nelamurire in legatura cu ultima poza:Daca rezistenta si curentul care trece prin ea sunt aceleasi,nu ar trebui ca si caderea de tensiune pe rezistenta sa fie aceeasi? Sau conditiile de test au fost putin diferite?

Link spre comentariu

Am o nelamurire in legatura cu ultima poza:Daca rezistenta si curentul care trece prin ea sunt aceleasi,nu ar trebui ca si caderea de tensiune pe rezistenta sa fie aceeasi? ...

Ba da.Piesele sunt aceleasi in ambele cazuri, am schimbat doar tranzistorul si am notat valorile masurate.Ma interesa in special caderea pe tranzistor, sa vad de cate ori era mai convenabil mosfetul, si asta am masurat mai exact.Daca te referi la rez de sarcina, val mas de ampermetru e aproximativa, diferentele nefiind semnificative NU le-am mai notat cu zecimale.Diferita la cele 2 probe e tensiunea de alimentare, asa era la momentul respectiv (luata din sursa PC-ului pt care era destinat montajul, dar e vorba de doar doua sutimi de volt)
Link spre comentariu

dar de ce nu ar merge cu batrantul LM 317? din cate imi aduc aminte chiar in datasheet este o aplicate de SCC (simplu LM317 +1 rezistenta ...calculata in functie de ce va doriti)...sau celebra configuratie cu doua trannzistoare :nas:

Link spre comentariu

...Daca rezistenta si curentul care trece prin ea sunt aceleasi...

Revin, ca sa nu mai modific postul.

Observatia e corecta.

Curentul de sarcina e notat aproximativ.

Ca sa fim mai rigurosi sa luam in considerare schema urmatoare, valorile de tensiune sunt puse pe masurate...

Posted Image

Prin Rs, cine vrea il calculeaza: 469mA, respectiv 484mA. Tot aproximativ. N-am masurat Rs.

Ideea era sa vad comportarea la sarcina de circa 0.5A, cat era cerinta in proj respectiv.

Link spre comentariu

E foarte bine ca ai intervenit, puteam deruta incepatorii, de regula nu prea pun ampermetrul la curenti mari cand n-am nevoie de precizie, il aproximez din ochi, pe baza Rs. E bine sa fim atenti ce punem pe hartie, ma rog, pe monitor...Multumesc pt corectie, era necesara. :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări