Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scule in regim DIY

fenobarbital

Postări Recomandate

Va multumesc tuturor pentru aprecieri, ma simt magulit. Acuma ma lamentez putin si amin treburile ca sint in tratative sa cumpar o placa de otel de peste 20Kg pe care sa montez totul si nu-mi prea iese tirgul.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Vreau sa va prezint o varianta proprie de QCTP pe care am experimentat-o cu succes.

Scurta prezentare:

QCTP - vine de la "quick change tool post" si s-ar putea traduce ca portscula cu schimbare rapida, insa avantajul ei real vine din faptul ca se elimina folosirea bailagarelor.

Bailagarele sint aproape intotdeauna folosite in cazul portsculei cu care vine inzestrat aproape orice strung cind il cumparam pentru adjustarea inaltimii virfului la cutitul de strung si este cred o practica cam enervanta pentru toata lumea.

Insa un dezavantaj al acestor QCTP (exista si exceptii), spun eu minor, este ca nu permite o alta fixare a cutitului decit perpendicular pe axa piesei de strunjit.

Comercial exista o gama foarte larga de astfel de dispozitive, cu diverse moduri in care se realizeaza prinderea si fixarea cu preturi incepind de la ~300RON (mai ieftine nu am vazut), ele au avantajul unei realizari profesionale, cu tot ce implica aceasta (tolerante riguros controlate, materiale de calitate, tratamente termice etc). Dar este deasemenea un exercitiu foarte bun sa ne construim un astfel de dispozitiv.

Pe al meu l-am construit folosind o bara patrata din otel de 50x50 din care am taiat un "cub" care a constituit prinderea si doua placi de ~180mm care au fost transformate in piese pentru prinderea efectiva a sculelor (una pentru debitat, avind un canal de 3mm latime pentru debitare, una cu canal patrat pentru prinderea cutitelor de 10x10, si una pentru cele de 12x12).

Particularitatea in cazul meu a fost ca am recurs la folosirea unui piston antrenat de un stift filetat cu cap hexagonal pentru cheie imbus de 6mm. Vreau sa mai adaug ca aceasta solutie asigura o rigiditate suficienta insa este destul de dificil de realizat mai ales pistonul (a existat un rebut). Pe parcursul construirii pistonului, acesta trebuie in permanenta verificat sa nu apara jocuri in canalul in care va fi montat.

Dupa ce acesta se potriveste perfect in canalul anterior frezat in piesa de baza si a fost facut filetul in care va veni stiftul, intreg ansamblu se rigidizeaza si abia atunci se poate trece la realizarea gaurii in care intra tija portcutitului de la strung. De acuratetea gauririi si alezarii depinde calitatea intregului ansamblu.

Trasarea si conturarea formei la piston a fost facuta prin desenarea unui sablon de hartie realizat pe calculator, decupat si lipit cu scotch.

Sursa de HSS pentru cutitele de debitat a fost un disc de freza (250mm) si un cutit de rindea de 3mm grosime care s-au prelucrat manual.

http://www.flickr.com/photos/adriantarce/7172715424

http://www.flickr.com/photos/adriantarce/7172715036

post-1848-139829433511_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pe topicul strungului CQ am pus si eu niste poze si o schita cu un QCTP nu asa de elaborat ca acesta,cu o varianta mai simpla de fixare a modulelor, achizitionat nu construit de mine. :jytuiyu Acesta prezentat aici e un fel de Rolls ,arata foarte bine. Cel putin sistemul de ascutire e nemaipomenit de frumos si solid realizat. :aplauze

Link spre comentariu

... Insa un dezavantaj al acestor QCTP (exista si exceptii), spun eu minor, este ca nu permite o alta fixare a cutitului decit perpendicular pe axa piesei de strunjit. ...

Pai cele mai multe astfel de sisteme permit rotirea intregului corp la orice unghi dorit....Asa cum se roteste portcutitul clasic, asa se roteste si acest corp ....nu inteleg dificultatea(?) realizarii acestei rotiri. De altfel,frumos construit, dar presupun ca inca mai ai de lucru-sistemul de reglaj fin pe inaltime, al partii care tine cutitul. Felicitari pt executie.
Link spre comentariu

Initial vroiam sa copiez design-ul QCTP-urilor Soba de pe Unimax, de care are si goguboeru, insa imi faceam probleme cu stringerea portcutitelor, in timp, ca inca n-am ajuns la tratamente termice; modelul Aloris a lui Ishimura, mi se pare mai complicat ca al meu insa am retinut de la el ideea cu pistonul, mai este un model (cica patentat) si mai simplu la care portcutitul se stringe in jurul unei piese cilindrice ce vine pe surubul saniei de la strung. Despre reglaj fin al inaltimii cu ajutorul unui surub... nu stiu ce sa zic, momentan mi se pare ca nu e nevoie, desi am lasat loc.

Link spre comentariu

Mai mult ca sigur ca ai sa-l faci dupa ce te vei enerva de cateva ori ca nu vei nimeri inaltimea cutitelor si daca le schimbi des acel surub iti va asigura repetabilitatea montarii 100%.Si eu am QCTP cu mai multi suporti si stiu despre ce vorbesc iar referitor la suporti ai sa constati ca si daca construiesti 5 bucati tot nu vor fi destui.Avantajul tau este ca tu poti sa-ti construiesti cati suporti vrei.

Link spre comentariu

daca construiesti 5 bucati tot nu vor fi destui.

Da! foarte buna observatia, vazusem pe un sait o poza din atelierul cuiva care avea vre-o 20-30 de bucati, fara exagerare. Mai jos sint niste saituri ce pot constituii sursa de inspiratie:http://www.gadgetbuilder.com/ToolHolders.htmlhttp://www.toolsandmods.com/mini-lathe-qctp.htmlhttp://www.toolsandmods.com/parting-tool-holder.htmlhttp://aardvark.co.nz/pjet/qctp.shtmlhttp://homepage3.nifty.com/amigos/qctp/qctp-e.htmVreau si alte postari ale altor useri in topicul "scule in regim DIY", cred ca e mai usor de construit o scula decit o masina unealta si totusi observ mult mai multe postari in "masini unelte in regim DIY", iar topicurile individuale sint mai greu de urmarit.
Link spre comentariu

Am sa va prezint un cleste realizat manual, de a carui design m-am indragostit instantaneu. Realizarea lui nu-mi apartine, dar daca l-as fi intilnit pe cel care l-a facut, sigur l-as fi felicitat. Il gasesc foarte util la a fixa rigid si cu precizie piese prea mici ca sa fie prinse in menghina. Din poza va veti da seama cum functioneaza si cam cum a fost facut.

post-1848-13982943523_thumb.jpg

Link spre comentariu

Frumoasa realizare la acea menghina de mana, eu folosesc cu succes pentru fixarea pieselor mici o cheie franceza de mici dimensiuni cat si menghine de mana.

Link spre comentariu

Foarte interesant acest cleste :da Sa va arat ce mi-a traznit mintea sa fac intr-o dupaamiaza la munca :jytuiyupost-5260-139829435252_thumb.jpgInca nu m-am folosit de ea dar sper sa mearga cel putin mai bine ca suportii de bormasina ieftini si cu coloana mica in diametru :da

post-5260-139829435263_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna searaNu stiu cum stati voi majoritatea cu finantele, insa eu, niciodata n-am sa dau ~50 RON pe un zencuitor. Cum imi place sa folosesc suruburi cu cap innecat (conice), iar zencuitoarele pe care le am sint niste mastodonti si nu se prea potrivesc cu scopurile mele, m-am decis sa imi fac eu unul. Pentru multe scule aschietoare, este necesar de "blank-uri" de otel HSS rotunde, care in piata lipsesc cu desavirsire la fel ca si zencuitoarele. In schimb, la fiecare taraba din piata te impiedici de alezoare, unele enorme, care desi ar trebuii sa coste foarte mult, negasindu-si loc in "gospodarie" cumparatorii le evita. Alt avantaj este coada lor cilindrica, asa ca pot fi prinse in universalul strungului chiar daca acesta are 3 bacuri. Inainte sa-l cumparam, trebuie sa fim atenti sa existe gaurile de centrare. Este important sa existe si sa fie in stare buna. Prima etapa dupa ce l-am cumparat este curatarea de rugina, corectarea eventualelor urme de lovituri de pe coada si curatarea gaurilor de centrare, apoi incepe calvarul:Se "niveleaza" muchiile taietoare cu un flex in care am pus o piatra pentru polizat (ajuta ca flexul sa aiba variator de turatie), este o operatie destul de anevoioasa datorita duritatii foarte mari a materialului. Apoi se finiseaza cit mai aproape de o forma circulara , suprafata, pe un polizor de banc.Abia acum este momentul ca sa se fixeze in strung. Este obligatorie centrarea cu virf de centrare iar aschierea se va face numai cu carbura. Trebuie sa ne pregatim sa ascutim mereu cutitul, la cel din imagine l-am ascutit de cel putin 5 ori.La final, ne alegem cu un blanc rotund de HSS (cel din imagine este de 100mm lungime si 12 diametru), care se poate debita la flex.Ar mai fi de mentionat ca coada alezoarelor, ca si in cazul burghielor spiralate este din otel obisnuit. (Cum spunea si moderatorul acestei sectiuni, este sudata prin presiune pentru economie de material).Ar fi multe de comentat pe seama "tehnicii" descrise insa pentru mine in acest moment a fost cea mai buna cale de urmat.

post-1848-139829441086_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cine-si bate capul cu un zencuitor?! :95 Se poate efectiv largi gaura pe adancimea capului surubului (incluzand si portiunea conica) cu un burghiu potrivit in diametru, iar fundul se aplatiseaza cu o freza frontala de acelasi diametru, sau cu un burghiu de "sacrificiu" ascutit ca freza. In cazul cand fundul iese vibrat, se va incerca cu o scula cu un singur tais, improvizata tot dintr-un burghiu de diametrul necesar. Toate astea, apropos de procedeie (scule) ieftine.

Link spre comentariu

Eu mi-am cumparat cu 10ron un zencuitor pe con morse1 din militari, nou nout facut de FSR. Imi are rau ca nu am luat si unul putin mai mare pe CM2, care era tot 10 ron.

Link spre comentariu

Ok, se bate moneda pe zencuitor, insa pentru mine asta era un caz particular, o necesitate de moment. Dintr-o astfel de bara rotunda, se pot realiza foarte multe si as enumera: un poanson, o freza (cu un tais sau doua, in cazurile in care nu vrem sa ne complicam) un burghiu (evident ca nu elicoidal), un cutit rotund pentru strunjire interioara, un cutit pentru mortezat canal de pana la care prinderea sa se faca in bucsa elastica a frezei, un adincitor etc. Problema era ca eu niciodata n-am reusit sa gasesc bare rotunde decit la preturi astronomice. Degeaba ai universal cu 4 bacuri si vrei sa strunjesti pe un strung micut (asa cum avem majoritatea) o bara patrata de lungime 100, ca nu vei reusii iar gaura pentru centrare la acea bara nu poti face cu un burghiu HSS.

post-1848-13982944242_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări