fenobarbital Postat Ianuarie 6, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 @daredan -multumesc pentru aprecieri, intr-adevar cutitele realizate profesional sint lipite cu cupru; cu alama sint lipite insa si cutitele chinezesti, iar din experienta de pina acum, cred ca am reusit sa rup 3-4 cutite (prin deformarea plastica a virfului in care erau prinse) si desprinderea pastilei de pe suport, insa la o examinare atenta am observat ca era datorita "nepriceperii" de la inceput prin care nu am reusit o lipire tocmai buna a pastilei. Si in totdeauna era vorba de cutite de debitat sau canelat la care lipirea este facuta in 2 planuri. In alta ordine de idei am reusit "performanta" sa scot span incandescent, albastru, sau scintei intre piesa si pastila si niciodata vre-una nu s-a desprins din cauze termice. Link spre comentariu
Arise Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Sper că nu mă bag ca musca-n Red Bull la discuțiile despre freze, dar am descoperit că axul flexibil utilizat în flexshaft-ul de la Dremel ar fi un cablu de kilometraj de mașină.Cam ca cel din poză. Link spre comentariu
mihaighe Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Pe acelasi principiu da dar nu sant identice. Link spre comentariu
daredan Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Am avut cutite cu pastile alamite care mi s-au desprins. Fiind insa folosite pe un strung mic cu turatii mici si forte mici implicate nu a fost nici un pericol. Cele care au facut probleme au fost cele de canelat/debitat (pentru ca au o zona mica de lipire) si cele de strunjit dar la care pastila ajunsese dupa ascutiri succesive la dimensiuni de 2mm patrati. Dar ce faceti dumneavoastra vad ca au pastile sanatoase si suprafete de sudura generoase. Nefiind folosite in regimuri grele (oteluri tari sau span de 10mm) nu va contrazic sub nici o forma :)Am cateva cutite de strung achizitionate din targuri dar care sunt destul de vechi (vanzatorii sustin ca sunt dinainte de '70) si seamana foarte bine cu cele pe care le faceti dvs: au pastila sanatoasa si prinsa bine in corpul cutitului pe cel putin doua laturi. Problema este ca trebuie sa le subtiez coada pentru a reusi sa le asez in portcutit la centru. Deci, avantajul celor facute in casa este foarte mare. Link spre comentariu
mihaighe Postat Ianuarie 6, 2012 Partajează Postat Ianuarie 6, 2012 Am cateva cutite de strung achizitionate din targuri dar care sunt destul de vechi (vanzatorii sustin ca sunt dinainte de '70) si seamana foarte bine cu cele pe care le faceti dvs: au pastila sanatoasa si prinsa bine in corpul cutitului pe cel putin doua laturi. Problema este ca trebuie sa le subtiez coada pentru a reusi sa le asez in portucit la centru. Deci, avantajul celor facute in casa este foarte mare.Vesnica problema la cei cu portcutite care nu accepta decat 6x6 sau 8x8 cum e cazul meu.Cand ma duc in targ si vad cate o gramada de cutite de 12x12 -25x25 ma apuca plansul noroc ca mai basesc cateodata matatoane de 6x6 si 8x8 . Link spre comentariu
daredan Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Un "scraper" sau shabar de razuit confectionat dintr-o pila uzata si o pastila widia alamita pe capatul pilei. Pastila este sanatoasa pentru o folosire indelungata. Link spre comentariu
iulicuta2000 Postat Ianuarie 29, 2012 Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Vreau intai sa va felicit pentru impartasirea cunostintelor aici;Pana acum o saptamana nu stiam ca exista discurile hss,iar atunci am vazut in targ asa ceva,dar de grosimi ceva mai mari(2-3mm) si chiar nu stiam ce sa cred,daca acele discuri debiteaza bine in metal...acum m-am convins,dar vad ca utilajul in care sunt ele prinse este o freza,cam greu accesibila pentru lucrul de zi cu zi,oare se pot prinde si in alte scule sau riscul este prea mare?Alta intrebare ar fi,nu stiu cat de legata de subiect,cat de bun este strunguletul acela din balcon?este ca cele de se gasesc in obi de exemplu la 4000 ron?Eu cu electronica mai rarut,dar in schimb sunt cu mecanica auto si mai ales cu modificarile aduse ,si un strungulet mi-ar fi extrautil pentru diverse reductii,suruburi speciale si alte nebunii care le am in cap si pentru care trebuie sa ma rog cu bani de unul sau de altul sa mi le faca,din fericire acum am un amic al carui tata este strungar si care a inteles nebunia mea si mi le face din placere cand isi face si el timp la munca,si face cam tot ce-i cer .Acum,v-as propune daca ma puteti ajuta cu ceva informatii despre un "utilaj" facut sa zicem ca un strung rudimentar,dar de care sa pot fixa cat mai multe chestii;taicamiu(Dzeu sa-l odihneasca ) a facut in tinerete lacatuserie si a lucrat pe strung si cu diverse scule incat de mic am avut parte de diverse scule si cat de cat de experienta lui in a lucra cu ele,dar desigur pe strung n-am facut pana acum nici macar o piulita In schimb cu el incepusem un strungulet,care in momentul de fata este un cadru metalic,un cuplaj intermediar daca pot sa-i spun asa,adica un ax cu fulii la ambele capete si incastrat intr-un suport metalic cu niste rulmenti la interior,si inca o piesa mai mare,care are la un capat cateva fulii si un universal de strung mai micut,stiu ca din ce scriu eu aici mare lucru nu iese dar voi reveni maine cu poze ca sa se inteleaga mai bine;Problema cea mai mare a mea ar fi dispozitivul de prindere al cutitelor impreuna cu tot ansamblul care asigura avansul cutitului pe cele 3 axe,adica daca l-as putea face chiar si fara gradatii,multe din piesele de care am nevoie uneori au nevoie doar de gauri,sau striatii,mai rar prelucrari care sa necesite finete,iar filete pot face cu tarozi sau filiere,nu vreau sa le fac direct din strung...Cred ca deja am scris un post cam lung,dar voi reveni cu poze si poate reusesc sa fac un utilaj cu care sa pot prelucra si altceva decat picioare de scaun din lemn Link spre comentariu
fenobarbital Postat Ianuarie 29, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2012 Dispozitive de debitat cu discuri HSS am mai vazut un utilaj asemanator cu acesta http://www.adsprecision.com/circular-pu ... rcular-saw sint destul de rare, si in general cred ca se prefera debitarea cu un ferastrau circular, mult mai accesibil si care ofera o calitate buna a debitarii. Iti spun din experienta ca orice tentativa de a folosi un astfel de disc la un flex fie el si cu variator de turatie si fixat intr-un dispozitiv cu masa pentru debitat prevazuta cu mengina pentru piesa, nu se poate folosi. Despre strungul si freza Einhell, nu am ce comenta intrucit pentru mine au fost singura optiune din cauza spatiului. Au fost cumparate acum 3-4 ani strungul la reducere 18 mil si freza 30 - ulterior am cumparat si accesoriile intrucit sint indispensabile. La strung am lineta fixa, platou (merita luat), virfuri rotative de centrare (Mk2), mandrina, o cutie cu cutite pe care n-am folosit-o prea mult (nu merita luat), la freza am set de bucse elastice 4..16 cu coada mk3, cap de alezat, menghina de precizie, set de fixare cu cleme in trepte (nu stiu exact cum se numesc) mandrina pentru gaurit si doua freze cu coada mk3 si placute amovibile. Astea sint accesoriile cu care poti incepe sa faci ceva. La ceea ce ii simt lipsa din ce in ce mai mult,este un cap divizor sau macar o masa rotativa pe care cuget mult daca sa mi le cumpar sau sa le construiesc. Problema cu ele e ca sint cam scumpe (ar dubla valoarea frezei). La vremea respectiva la strung aveam alternativa unul de banc din anii 60-70 pe care ma felicit ca nu l-am luat. In locul frezei insa, puteam sa cumpar un BF16 Vario la 45 mil +tva, insa n-au fost banii si asta e. Trebuie analizat mult ce anume vrei sa faci si de aici va rezulta gabaritul utilajelor; pina unde te poti intinde financiar; sint mari tentatiile cu utilajele SH dar si pericolul cu ele este pe masura daca nu se studiaza foarte bine si se pune in balanta avantajul unui pret mai mic si ceva munca in plus (cam rar se gasesc strunguri si freze SH cu toate accesoriile incluse). Despre construit prefer deocamdata sa nu comentez, mai este un topic cu masini unelte in regim DIY viewtopic.php?f=198&t=72218 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 ...daca ma puteti ajuta cu ceva informatii despre un "utilaj" facut sa zicem ca un strung rudimentar...In schimb cu el incepusem un strungulet,care in momentul de fata este un cadru metalic,un cuplaj intermediar daca pot sa-i spun asa,adica un ax cu fulii la ambele capete si incastrat intr-un suport metalic cu niste rulmenti la interior,si inca o piesa mai mare,care are la un capat cateva fulii si un universal de strung mai micut,stiu ca din ce scriu eu aici mare lucru nu iese dar voi reveni maine cu poze ca sa se inteleaga mai bine;Problema cea mai mare a mea ar fi dispozitivul de prindere al cutitelor...Pentru tot ceea ce vrei sa stii, exista un topic special aici. Dupa ce vei citi ceea ce s-a postat deja pe acel topic, vin-o cu poze si vom vedea... Link spre comentariu
iulicuta2000 Postat Ianuarie 30, 2012 Partajează Postat Ianuarie 30, 2012 Gata m-am dumirit ca am postat cam aiurea Link spre comentariu
fenobarbital Postat Ianuarie 31, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2012 Am sa va prezint cum am realizat brosarea unui canal de pana in alezajul unei roti dintate, la strung. Desi stiam ca este posibil, am amanat aceasta varianta din diverse motive, propunindu-mi initial sa-mi confectionez un set de brosare la presa, insa zilele astea roata dintata cu care aveam probleme la freza, si-a dat duhul explodind in 4 bucati. http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6797441581 Precaut, ii confectionasem imediat dupa primul incident, o roata dintata de schimb, insa nu stiam cum sa realizez perfect canalul de pana cu care ea se fixa pe ax. In linii mari, brosarea la strung se realizeaza cu motorul oprit, prinderea piesei in universal, blocarea acestuia, prinderea si pozitionarea sculei de brosare in portcutit. http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6797416881 Miscarea principala de aschiere se face din avansul longitudinal iar grosimea aschiei o da avansul transversal. http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6797416231 Cutitul a fost realizat din HSS (ceva bara patrata de 10x10, material Rp3 probabil) cu taierea initiala inspirata dupa tehnica userului daredan, si anume prinderea in mengina si taierea cu flexul. Ulterior i-am dat forma trapezoidala partii active la polizorul de banc si a fost netezit cu disc diamantat (mofturi) pe minifreza (biax, Dremel, etc) pentru alunecare buna. Partea frontala sau virful, a fost formata la polizor si finisata cu cea mai mica piatra cilindrica pe minifreza. http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6797417955 http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6797418495 In incheiere vreau sa mai spun ca sint placut surprins de calitatea canalului de pana pe care l-am realizat, deja roata este montata la locul ei primele teste n-au fost cu probleme si freza va fi in curind din nou functionala. http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6797438749 http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6797439683 Offtopic, roata se gaseste de schimb in Germania la ISC (cei care ne aduc chinezismele din magazinele de bricolaj) costa cam 13 euro plus vre-o 20-30 transportul si probabil vre-o 2 saptamani de asteptat dupa ea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Operatia poarta numele de mortezare, iar scula este un cutit de mortezat. La fiecare trecere prin piesa de prelucrat, se desprinde un adaos de 0,1...0,2 mm, pana ajungem la adancimea necesara a canalului.Brosarea se executa cu niste scule speciale numite brose. Principial nu se deosebeste de mortezare decat prin faptul ca scula are mai multi dinti. Dintele urmator este supra-inaltat cu 0,1...0,2 mm fata de anteriorul si in felul acesta ei intra succesiv in aschiere la aceeasi miscare de patrundere in piesa. Brosarea se face cel mai adesea pe masini speciale (brose) orizontale, de obicei prin tragerea sculei. Este posibila insa si brosarea prin impingerea sculei, spre exemplu pe o presa hidraulica - deci in pozitie verticala. Link spre comentariu
iulicuta2000 Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Curiozitate,sunt multe angrenaje din plastic in acea freza?si daca da,de ce sunt din plastic?ca sa se strice ele primele in lantul cinematic si sa nu cedeze ceva mai scump sau ? Iar brosarea pare similara cu procedeul de aschiere al lemnului cu rindeaua nu? Link spre comentariu
fenobarbital Postat Februarie 1, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2012 @ola_nicolas - multumesc pentru corectia facuta, canalul de pana initial chiar vroiam sa-l realizez prin brosare, ma gindisem sa-mi confectionez ceva asemanator cu cea din imaginea de mai jos si sa o folosesc la o presa manuala (care trebuia si ea reconditionata, etc), eram atit de fixat pe ideea de "brosare canal de pana" incit nu m-a dus capul ca acum fac o eroare in folosirea termenilor.iulicuta2000 - este mai economic cind faci productie de serie sa folosesti injectare de mase plastice in realizarea anumitor repere, acolo unde se poate. Plasticul original nu este totusi ceea ce am folosit eu, poliamida, este mai dur si rezistent. Eu am gresit cind s-a rupt, prima data actionind maneta de schimbare a treptelor de turatie. Scrie clar in manual ca nu se face numai cu motorul oprit. Si ca raspunsul sa fie complet aproape toate rotile dintate (cu exceptia celor foarte mici) sint din plastic si la strung si la freza. Daca te gindesti de exemplu la un strung cu roti dintate din metal, sa stii ca acesta nou, costa de la 1500 euro in sus (poate or fi si exceptii dar nu le-am gasit). Link spre comentariu
radu cnc Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Pentru fenobarbital..., roata dintata din plastic pe care ai realizat-o din cate am vazut in poze este un plastic ordinar care se poate cumpara, parerea mea ca este pacat de munca, o realizare remarcabila. Poliamida intradevar este superioara multor plastice dar se gaseste greu, sau daca cumperi poliamida ti se va vinde plastic in locul ei, pentru cei care nu au lucrat cu acest material poate fi confundat.Si eu am cumparat de pe net poliamida si am primit in schimb plastic ordinar cu recomandari de poliamida. De aceea mai bine cumpar din oras dintr-un loc unde aduc si este mai scumpa decat de pe net ca sa o pot recunoaste. In acel loc de unde cumpar este plastic de diferite diametre si culori dar din toata gama numai doua repere sunt poliamida.Am vrut doar sa fac o precizare asupra materialelor care pot fi cumparatesi confuzia dintre ele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum