Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scule in regim DIY

fenobarbital

Postări Recomandate

Ala ''automat'' are un arc - ceva in genu lu' asta

....
Acolo nu se construieste un simplu cherner, sau punctator, ci o scula pentru trasajul liniutelor gradate pe discurile-vernier ale masinilor unelte. Din pacate insa acest tip de constructie cu montaj prin filet, este unul dintre cele mai rudimentare, datorita lipsei de precizie la trasare.
Link spre comentariu

....
Acolo nu se construieste un simplu cherner, sau punctator, ci o scula pentru trasajul liniutelor gradate pe discurile-vernier ale masinilor unelte. Din pacate insa acest tip de constructie cu montaj prin filet, este unul dintre cele mai rudimentare, datorita lipsei de precizie la trasare.
Da.......... este un dispozitiv rudimentar de "trasare a liniutelor gradate", dar se foloseste la filetarea cu tarozi si este un simplu dispozitiv cu arc ce se prinde in mandrina unei masini de gaurit cu coloana sau o freza,si tine tarodul presat in timpul rasuciri manuale.
Link spre comentariu

@acs: Citatul este putin mai complicat. Eu am citat doar concluzia lui @DanuAl.1 - intrebare

Care e diferenta intre un punctator automat si unul simplu?

2 - raspuns

.Ala simplu se intelege - e o dintr-o bucata.
Se pare intr-adevar, ca ai relevat si o alta utilitate a dispozitivului. Totusi in acel filmulet, imi aduc sigur aminte ca schita era cu o teaca-suport, un arc, un cherner cu varf ascutit si guler pentru arc, precum si un inchizator conic cu filet. Deci despre asta discutam aici.
Link spre comentariu

Pentru ca tot discutam, iata in imagine un trasator mai precis. Coada se poate fixa in penseta unei freze, sau poate fi confectionat cu coada conica, pentru fixarea directa in arborele masinii.post-27597-139829714134_thumb.png

Link spre comentariu

Totusi in acel filmulet, imi aduc sigur aminte ca schita era cu o teaca-suport, un arc, un cherner cu varf ascutit si guler pentru arc, precum si un inchizator conic cu filet. Deci despre asta discutam aici.

Da, se vede cum se folosete o astfel de scula.Si in Engleza se numeste asa"Spring Loaded Tap Guide".Si filmul atasat de DanuAl se numeste" Making a Spring Loaded Tap Follower Part 1".Cred ca se poate traduce usor pentru cine nu stie Engleza.
Link spre comentariu

Filmul poarta numele "Making a Spring Loaded Tap Follower". Expresia "tap folow", in jargon tehnic se traduce prin "urma inregistrata". Chernerul exact asta produce - urme inregistrate pe un material suport, cum ar fi otelul. In imagini ai trei instantanee din film, mergand pana la minutul 6 si 20 secunde. Nu toti au timpul tau, ca sa urmareasca toate cele 34 de minute ale acestui film. Cei mai multi isi fac o ideie urmarind cel mult primele 5 minute. Daca ai urmarit totusi, vin-o cu precizari fara sa jignesti pe cineva. Aceste precizari le vom discuta in masura interesului pe care il trezeste printre utilizatori. In acest caz jignesti doi membri, care nu au urmarit filmul pana la capat, doar pentru ca tu ai facut-o.post-27597-139829714488_thumb.pngpost-27597-13982971451_thumb.pngpost-27597-139829714498_thumb.pngCred ca mai bine ai urmari firul discutiei si logica ei si mai putin ai plati "polite". Daca ai venit pe forum ca sa dai lectii, inseamna ca stii totul. Cum se face deci ca nu stii ce este "laminarea unui gaz", care se invata in cursul inferior de liceu? Aici ai gasit o comunitate respectabila si care te respecta in acelasi timp. Incearca sa te integrezi acestei comunitati, altfel vei fi respins de ea. Abandoneaza definitiile gasite aiurea in DEX, sau traducerile arbitrare din engleza. Respecta regulile, respecta comunitatea si vei gasi respect.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Cred ca toti dintre cei care au folosit vre-o data scule din hss, v-ati lovit de problema enervanta a magnetizarii acestora. In principiu demagnetizarea se poate obtine in cel putin doua moduri si anume atingerea punctului temperaturii Curie (nu face obiectul postarii) sau extragerea obiectului magnetizat din mijlocul unei bobine parcurse de curent alternativ. Astfel am procedat si folosind o bobina dintr-un contactor, legata la retea (cu bornele foarte bine izolate), imi demagnetizez cutitele de strung, burghiele sau frezele. La final se poate verifica efectul cu o busola; o scula magnetizata va influenta miscarea acului busolei iar una demagnetizata, nu (sau foarte-foarte putin).

Link spre comentariu

v-ati lovit de problema enervanta a magnetizarii acestora

Asa este dar nu m-am gandit niciodata se la demagnetizez,de obicei la sterg cu o carpa gen prosop si pilitura ramane intre fibre.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări