fenobarbital Postat Februarie 26, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2013 Da! exact despre ce aminteam. Acest dispozitiv intentionez sa mi-l construiesc, si avantajul lui major este ca spre deosebire de prelucrarea intre virfuri, permite si realizarea conurilor interioare. Link spre comentariu
mihaighe Postat Februarie 26, 2013 Partajează Postat Februarie 26, 2013 offtopic:am facut pentru uz personal un rezumat al celor doua reviste (popular science si popular mechanics; unul nu este inca tocmai gata) pe domeniul ce ne intereseaza pe noi, daca este cineva interesat, am sa-l pun pe "documentatii".Pune-le ca nu se stie ,ai stima mea pentru munca depusa. Link spre comentariu
DanuAL Postat Februarie 26, 2013 Partajează Postat Februarie 26, 2013 Ideea este veche de cind strungul... In revista popular science din februarie 1947, la pagina 147 sint prezentate doua astfel de accesorii. Dealtfel toate strungurile care se respecta au posibilitatea reglarii papusii mobile pentru realizarea conurilor, cu prinderea piesei intre virfuri, insa aceasta reglare, este destul de anevoioasa motiv pentru care au aparut aceste accesorii. Cum spuneam undeva pe forum - ''n-am vazut pana acum si n-am lucrat pe un strung niciodata ..'', totusi, a trecut un an de atunci. Am fost destul de inspirat sa-mi cumpar un strung capabil, care se respecta si ''are'' ambele posibilitati de a face conuri - si cu dispozitivul din spatele strungului, si cu posibilitatea reglarii/dereglarii papusii mobile... M-am uitat si la pagina 147 in revista popular science din februarie 1947 pe care ati postat-o. Nu vad nici o legatura cu ''jucaria'' facuta de mine. Ideea e ca n-am plagiat nimic. E o idee care mi-a venit pe moment. Am inceput de la o idee, am facut un desen, si am ajuns sa transpun altceva... ce se vede si in poze. Mie mi-a luat ultima data cam 3 ore sa reglez papusa mobila dupa o dereglare/reglare pentru un con morse. Poate sunt eu mai neandemanatic, dar am zis - HOO, ca imi bat joc de mine! Jucaria propusa de mine e gandita sa functioneze astfel - vine Jean la mine ca ii trebuie o bucsa - facem bucsa... Intre timp vine si Marie - vreau 3 conuri - unul MK1, altu MK2 si altu MK5. Termin cu Jean, curat universalul, montez un varf de centrare in universal(deci in bacurile universalului), in prealabil facut anterior, montez cu viteza luminii jucaria in papusa mobila, care ARE deja semnele facut pentru toate conurile morse, si PAC - dam bice pe automat! Deci cum spuneam, eu beneficiez deja de cele doua sisteme de facut conuri - si interioare si exterioare. Mie mi se par anevoioase si cer multe reglaje in comparatie cu jucaria propusa de mine. Va multumesc pentru argumente! Link spre comentariu
ndc74 Postat Februarie 26, 2013 Partajează Postat Februarie 26, 2013 Si in filmul asta la min 18.03 arata pt cateva secunde un dispozitiv pe care cred ca il foloseste pt a prelucra concav, dispozitiv pe care eu nu l-am mai vazut, dar din pacate nu apar decat cateva cadre cu el fara sa detalieze mai mult. Si dispozitivul asta pt verificat perpendicularitatea la masina de gaurit si la freza mi-a placut mult si ma bate gandul sa-mi fac si eu unul. Aveti idee cum se cheama in romana un asemenea dispozitiv? Link spre comentariu
DanuAL Postat Februarie 26, 2013 Partajează Postat Februarie 26, 2013 In primul film, cel cu dispozitivul de la minutu' 18:03, se slabeste sania tranversala, ramane la liber, iar in port cutit se monteaza o ''platbanda'' sau orice altceva, care se gaureste si se nituieste sau chiar se prinde cu un surub de platbanda mai lunga (sau orice alt material asemanator) care la randul ei e prinsa(cu surub/nit) intr-o tija rotunda, stransa in mandrina. SPINDLE SQUARE - (in traducere ar fi ~ dispozitiv/echer de verificat suprafete). Nu stiu daca merita osteneala. E prea multa precizie.. rectificare. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Februarie 26, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2013 @DanuAL am tastat gresit, din cauza ca ma grabeam, mai cauta odata la 174... Inca odata, nu va suparati pe mine pentru ca vin cu articole, sau exemple din negura timpului care reprezinta acelasi principiu pe care l-ati descoperit singuri. Aveti toata stima si aprecierea mea pentru realizare. Link spre comentariu
DanuAL Postat Februarie 26, 2013 Partajează Postat Februarie 26, 2013 Nu ma supar deloc! Nu-mi vine sa cred!!! Asta e tot ce pot spune! Am ramas prost cand am vazut poza! Nu am mai vazut revista asta pana acum si nici ''jucaria'' in alta parte.. Cine stie... Cine stie ce ''inginer strungar'' trebuia sa fiu .. mi-am gresit vocatia ) Deci se poate prelucra in stilu' asta fara probleme!!! Mi-era teama sa nu fac vre-o porcarie pana la urma ... Si se pare ca varfu de centrare trebuie mutat, cum am presupus anterior - trebuie mutat mai in exterior. Sau chiar tot ansamblu'. ...pana si suruburile alea de prindere de deasupra ... )) De vedeam poza asta inainte, nu ma mai chinuiam cu clemele de prindere de pe papusa... Faceam conu in totalitate. Initial am zis sa nu am surprize, sa nu se rasuceasca daca e prins doar in con. Nu-mi vine sa cred!!! Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 N-am reusit sa termin dispozitivul ptr. conuri 100%, nici poze nu am. Varfului de centrare i-am facut un tratament si se pare ca da ''roade'' tabelul cu culorile pentru tratament. In schimb am facut o alta scula ajutatoare - un dispozitiv, nici nu stiu cum sa-l denumesc, pentru adancime. Ideea e ca nu mai e nevoie de masuratori multiple in caz ca sunt mai multe piese de facut(serie..) sau se prelucreaza in ambele capete. Se strunjeste o bara cu conul interior al axului, nu in totalitate, doar partea cu diametrul mai mare, se gaureste si se fileteaza. Eu i-am facut filet M12 ca aveam deja un surub M12. Surubul intra in con, prin filetare, iar intre capul surubului si con se pune o piulita sau 2 cu care se regleaza adancimea fierului de strunjit si se strange/fixeaza la dimensiune cu ajutorul acelei/acelor piulite. Spor la stricat fiare! Link spre comentariu
fenobarbital Postat Aprilie 18, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2013 Este oficial testat, otelul rapid se poate decali, prelucra si recali in regim DIY, suficient de bine incit sa putem face cu el orice scula aschietoare ne putem imagina.Aveam nevoie foarte mare de bare rotunde din otel rapid, pentru a-mi construi cutite pentru interior pentru gauri lungi si inguste. Pe linga asta, vroiam cutit cu virful incovoiat, pentru o ascutire facila a taisului. Am ales sa cumpar alezoare de diverse marimi, in stare cit mai proasta si evident foarte ieftine (de la piata). Cu polizorul, am eliminat taisurile pina la o forma relativ circulara. Urma rotunjirea pe strung, insa nu inainte de a le decalii. Decalirea se poate face simplu cu o lampa de gaz, urmarind ca otelul sa se inroseasca putin iar racirea sa se faca lent (scazind intensitatea si indepartind progresiv flacara). Pentru randament cit mai bun, se improvizeaza o "forja" din caramizi refractare. La indoirea virfului, am avut la dispozitie o bucata dintr-o sina de tren, si un ciocan. Indoirea se face evident la cald, cind virful ce-l vrem indoit este portocaliu aprins. Urmeaza mai apoi o calire in apa dupa ce am atins temperatura maxima (portocaliu aprins) si gata, putem sa-l ascutim dupa bunul plac. Avantajul major al tehnicii este ca putem obtine astfel cutite subtiri ce au corpul dintr-un material foarte bun (spre deosebire de cutitele subtiri cu carbura brazata) si scapam de formarea blank-urilor HSS, prin polizare care mie personal mi se pare un lucru foarte plictisitor si risipitor de timp. "Prototipul" din imagine provine dintr-un alezor de 11. Acuma am sa-mi fac alte cutite de filetat interior, triunghiular si trapezoidal, pentru gaura cu fund, pentru canelat... cred ca un arsenal intreg care va merita si un portcutit cu prindere rotunda. Link spre comentariu
ndc74 Postat Aprilie 19, 2013 Partajează Postat Aprilie 19, 2013 Interesant, personal nu am incercat inca asa ceva. Eu recuperez bare rotunde din tarozi uzati sau chiar cozi de burghie rupte. In general cei M6 de la IMASA sunt integral din HSS si au coada de fi 8mm. As avea nevoie sa-mi fac si un tarod M5,5 si ma gandeam sa-l fac tot intr-un astfel de tarod vechi, dar nu prea stiam sa-l decalesc ca sa-l pot strunji. Link spre comentariu
alin 105 Postat Aprilie 19, 2013 Partajează Postat Aprilie 19, 2013 Foarte interesant.Si eu m-am lovit frecvent de problema cutitelor de interior, pt alezaje de mici dimensiuni ( sub 15 mm).O sa incerc si eu metoda decalirii. Si la ce regim de turatie ati reusit sa strunjiti bara decalita de HSS?Cu cutite profil normal, widia? Link spre comentariu
fenobarbital Postat Aprilie 19, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2013 Si la ce regim de turatie ati reusit sa strunjiti bara decalita de HSS?Cu cutite profil normal, widia?Depinde de diametrul barei si mai ales de cit de bine s-a realizat "rotunjirea" ei cu polizorul, incerc sa evit pe cit posibil strunjirea intrerupta sau cel putin sa scurtez cit mai mult durata ei. In general strunjirea nu prezinta probleme deosebite dupa ce materialul a fost decalit, sint convins ca se poate aschia si cu hss dar pentru viteza, deobicei strunjesc folosind cutite cu placute de carbura.@ndc74 Incercati sa cautati alezoare defecte pe piata; veti avea surpriza sa gasiti un surplus de ele, la preturi derizorii.Astazi ma gindeam ca daca s-ar strunjii conic virful, indoirea s-ar face si mai usor.Apropos de cutite de interior, odata am vazut unul cu diametrul mai mic de vre-o 3mm si lung de vre-o 40-50mm, facut dintr-un blank de 20x20mm sectiune; cred ca respectivul pierduse o dupamiaza intreaga sa-l formeze. Link spre comentariu
DanuAL Postat Aprilie 19, 2013 Partajează Postat Aprilie 19, 2013 In general materialele de ''esenta'' tare si neuniforme se strunjesc cu turatii mici (~250-300rot/min) si avans mic, din mai multe treceri, altfel apar vibratii, se rup varfurile la cutite, cutite bine ascutite ... si incep injuraturile! La hexagoane strunjirea e mai usoara cu turatii mari (~600-1000rot/min) si avans mai mare, iar trecerile sa se faca cu span de minim 2mm dintr-o trecere (pana ajunge in starea de bara rotunda) , chiar si la strungurile mai mici. Link spre comentariu
mihaighe Postat Aprilie 20, 2013 Partajează Postat Aprilie 20, 2013 cred ca respectivul pierduse o dupamiaza intreaga sa-l formeze.Nu neaparat daca a avut acces la o masina de electroeroziune. Link spre comentariu
radu cnc Postat Aprilie 22, 2013 Partajează Postat Aprilie 22, 2013 Un cutit de gaura sau un cutit de filet pentru interior, sau un cutit de taiat se realizeaza in cel mult un sfert de ora. Profilul de rapid se aduce la forma dorita cu flexul, operatie foarte usoara, urmata de ascutirea propriuzisa la polizor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum