fenobarbital Postat Octombrie 8, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 8, 2012 Filetul s-a facut cu tarodul (unul de foarte buna calitate, cu strat de cobalt), gaurile de degajere, dupa filetare, apoi calirea, apoi ascutirea si taierea virfurilor de filet pe partea de asezare a viitorului surub. Ascutirea si taierea virfurilor "conic", s-a facut cu un ax diamantat in scula Dremel(clona) pe turatie maxima, pina ce am simtit prin incercari succesive ca filiera se aseaza bine si taie cursiv filet. Puteam sa strunjesc conic, dar stiam valoarea conului? Nu. Nu excludeam nici prelucrarea conica a surubului inainte de filetare pentru asezare facila (pe o portiune ce se elimina ulterior). Fata de o filiera comerciala, acesteia i-am rezervat spatiu destul pentru filet, pe care nu l-am eliminat ulterior. Asadar nu s-a aplicat vre-o metoda riguros stiintifica. Fileteaza mai bine decit filierele dintr-o trusa "low cost" exista loc de imbunatatire cum mai aminteam (s-ar putea aplica un tratament de revenire). Am vazut filiere antice care nu aveau canal de degajare insa exista posibilitarea reglarii progresive a stringerii. Se compuneau din doua bacuri prinse intr-o caseta cu surub, sau unele monobloc ce aveau o gaura filetata, si doua taieturi pe lungimea filetului ce se continuau in miner insa cele moderne toate au canale cilindrice de degajare.Inca ceva (editare ulterioara) - cred ca nu exista nici un obstacol sa fabricam initial un tarod (dintr-un blank decalit, filetat pe strung, facute canalele de degajare pe freza cu o freza cu virf rotund apoi calit) cu care sa construim filiera. Filetele pe gauri de diametre mici sint foarte greu - imposibil de facut "single point" adica cu cutitul de strung. Link spre comentariu
DanuAL Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Am gasit un filmulet destul de interesant, despre recoacerea otelului. Poate nu e direct la subiect, dar in mare se poate trage o concluzie, zic eu, folositoare despre cum ar trebui recopt otelul pentru o duritate mai mare - HSS. - SI inca un filmulet .. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Ianuarie 27, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Am sa prezint citeva scule facute in ultimul timp.Un con morse 2, facut pe Einhell. Unghiul l-am realizat prin prinderea in universal si papusa mobila a unui "etalon" provenit dintr-un virf de centrare cu rulmenti (IAMU, la care i-am scos rulmentii si l-am prins cu exteriorul bacurilor in alezajul de asezare al rulmentului si in virful papusii mobile). Axialitatea s-a verificat cu suportul prezentat mai jos. Am blocat caruciorul intr-o pozitie convenabila si am demontat portcutitul pentru a putea acces la reglarea saniei in unghi. In portcutit am prins un comparator pe care l-am plimbat pe lungimea conului etalon, pina la stabilirea corecta a unghiului (variatie zero pe ceasul comparator). Restul executiei nu are rost sa fie pomenita; important este insa ca pe intreg procesul de aschiere, sa nu se demonteze piesa de lucru din universal si virfuri. Desi initial facusem un con morse 2 lung, l-am scurtat sa se potriveasca exact in papusa mobila a strungului. Ulterior a fost filetat manual cu 3/8-24 (am mai scris despre realizarea filierei).O lineta, care spre deosebire de cea originala din acesoriile strungului, are diametrul maxim de prindere muuuult mai mare. Am pastrat elementele de design originale, pentru ca mi-a placut realizarea ei. Am inceput cu doua placi de otel de 20mm, pe care le-am taiat corespunzator si adjustat cu pila (pain!) Am frezat locul de contact intre ele si baza, sa se poata realiza o fixare la unghi drept cit mai precisa. prinderea celor doua placi am realizat-o cu 2 suruburi M12, pregatite anterior (din suruburi cu cap hexagonal, rotunjite si crestate). Am frezat baza inca odata, inainte de frezarea canalului V. Astfel s-a determinat centru prin montarea ei pe batiu, iar raza s-a trasat prin fixarea in arborele strungului a unui cap de alezat cu un marker in locul cutitului. A urmat taierea gaurii (gauri pe raza trasata), adjustare la pila si apoi taiere cu capul de alezat. Am renuntat rapid la cutitele din setul capului de alezat (boring head) in favoarea folosirii unuia confectionat dintr-o freza de ø 10mm cu doua taisuri (am eliminat unul si am reascutit-o). Avansul se realiza prin impingerea linetei (strinsa cit sa nu vibreze si sa se poata impinge, gresata pe talpa) cu ajutorul caruciorului de la strung. Astfel a rezultat o gaura perfect centrata cu axul strungului. Operatia se putea realiza si cu un cutit zburator, prins in universal sau mai bine pe un platou de "sacrificiu". Am vrut ca suruburile pentru actionarea lagarelor sa fie randalinate, insa am renuntat rapid la randalinarea clasica (nu merge pe strungul de banc, pur si simplu e nevoie de o presiune prea mare care depaseste posibilitatile lui) si am folosit un cutit cu virf ca si pentru filetat, asezat pe orizontala si pe verticala; pe orizontala, pentru crestarea liniilor transversale. Nu s-a blocat universalul, impartirea s-a realizat vizual, initial 4, apoi inca 4 etc. Sint multumit de rezultat si de viteza destul de mare cu care se poate face (contrar asteptarilor.). Restul operatiunilor este usor intuitiv. Cred ca voi mai adjusta exteriorul si apoi voi chituii cu chit poliuretanic si voi vopsii. Un suport pentru micrometru - pe cit de sumplu pe atit de util- nu cred ca exista strung sa nu aiba joc la surubul avansului transversal. Cu acest suport, putem regla la micron, avansul la realizarea unui filet, spre exemplu. Mi-e ciuda cind ma gindesc ca nu mi l-am imaginat mai devreme. Strungurile Sieg (fie ele einhell, proma, CQ) au doua locasuri filetate M6 pentru montarea unei linete mobile, motiv pentru care nu a trebuit sa intervin cu nimic. Suportul a fost facut ca sa se poata folosii atit pentru controlul avansului cum spuneam, cit si pentru verificarea piesei dintre virfuri (prin rabatarea verticala). Link spre comentariu
ndc74 Postat Ianuarie 28, 2013 Partajează Postat Ianuarie 28, 2013 SalutSi eu vreau sa-mi fac pt CQ-ul meu o lineta mobila. Ma gandeam s-o fac din tabla groasa de 20mm taiata la oxigaz. In locul lamelelor de bronz pt alunecarea piesei eu ma gandeam sa fac un filet cu pas fin prin tabla groasa, iar in capatul unde se freaca sa fac niste bucati rotunde din bronz care sa intre in capatul suruburilor. Care ar fi avantajul celor realizata de tine fata de cele rotunde pe care le-am propus eu ? Ca sa nu se stranga/slabeasca cumva suruburile in functionare, am sa le fac la la exterior o contrapiulita pt blocarea lor dupa reglare. Oricum eu vreau sa fac doar doua suruburi pt lineta mobila si nu 3 ca la cea fixa.In ce priveste randalinarea ea se poate realiza si pe strungurile noastre cu o randalina cu 2 role la care se regleaza strangerea (vezi poza). Mentionez ca poza e gasita pe net si nu imi apartine. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Ianuarie 28, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2013 SalutCare ar fi avantajul celor realizata de tine fata de cele rotunde pe care le-am propus eu ?Eu consider avantajul major in primul rind aria suprafetei de contact a tijelor cu piesa ce se roteste. Apoi, la fiecare rotatie pentru adjustare (piesa noua, cu alt diametru, fixata in universal) virful tijelor in cazul in care sint rotunde nu mai calca la fel. Este doar o parere. Parerile sint impartite, unii sustin varianta cu role sau chiar rulmenti ca fiind cea mai buna (cred ca am sa incerc cu role). Eu lineta o folosesc cu precadere la filetat interior piese mai lungi (este indispensabila) si la strunjire frontala si interioara in cazul pieselor tubulare; ar fi intr-adevar utila si una pentru debitat, asa cum vrei tu sa faci. Cred ca ai ales varianta ta sa nu fii nevoit sa frezezi canalele. Link spre comentariu
ndc74 Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 In afara de frezarea canalelor care pana la o urma o pot rezolva la un atelier (eu nu am freza), ramane si procurarea barelor paralelipipedice de bronz. Bara rotunda am, chiar daca e la un diametru ceva mai mare pot aplica solutia prezentata de radu_cnc in atelierul sau, adica de a o felia in 3-4 buc si apoi strunji la diametru mai mic. La luneta fixa eu am rulmenti, dar mi se pare ca urma pe care o imprima in material e destul de adanca. E adevarat, am lucrat doar in aluminiu. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Ianuarie 29, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Eu la confectionarea tijelor, am frezat din doua treceri (o muchie si partea opusa) o bara cu profil hexagonal, am avut grija sa fie de latimea dorita si sa-l fixez corect (sa rezulte suprafetele frezate perfect paralele). Ulterior am debitat la lungimea convenabila, am frezat canalele, am adjustat lungimea tijelor pentru a fi egale si am gaurit pentru surubul de actionare. Aceste operatiuni se pot realiza, ce-i drept destul de anevoios si pe strung, daca aveti sau ati rezolvat posibilitatea blocarii caruciorului. Daca stau sa ma gindesc si canalele in corpul linetei se pot realiza la fel; pregatesti placa inainte sa o decupezi la forma; fixezi pe partea opusa o tija patrata cit sa incapa in portcutit.... Link spre comentariu
DanuAL Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Inca nu e finalizat, dar totusi vreau sa-l prezint .. E un dispozitiv de strunjit conic. Ajuta, zic eu, la strunjirea conurilor morse pe automat (asta a fost ideea, sa strunjesc conic pe automat, cu toate ca am un dispozitiv din fabrica al strungului pentru asa ceva.. o porcarie). Prinderea in axul papusi mobile am facut-o cu bara pe care am strunjit-o cu cota/diametrul mai mare a conului morse 3, peste acel con o teava care vine stransa ca un colier pe axul pinolei.Doua placi fata'n fata. Una culiseaza, una fixa pe acel MK3. Pun niste poze si astept parerile voastre! Ce credeti ca mai trebuie facut? Ce nu trebuie facut? Orice critica e bine venita! p.s.: Frezarea a facut-o pe masina de gaurit. Placa fixa pe pinola, e reglata cu ceasul comparator! Sudura nu e ''solzi de peste'' sau cel putin n-am reusit sa sudez in ''halul'' ala, dar de sudat sigur s-or sudat. Mai trebuie sa fac doua gauri in varful de centrare ca sa-l pot strange pana la capat, si un surub in lateral/spate M3 cu pasu de 0,5 pentru un reglaj fin... Link spre comentariu
DanuAL Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Partea a 2a. Revin cu alte poze cand e finalizat. Link spre comentariu
alin 105 Postat Februarie 24, 2013 Partajează Postat Februarie 24, 2013 Suprafata de sprijin a semifabricatului, prins intre cele doua varfuri e foarte mica, in momentul in care varfurile nu mai sant coliniare...asta va insemna uzura rapida a zonelor de contact, respectiv inducerea de vibratii...is curios de rezultatul final si daca veti reusi sa obtineti conurile morse dorite. Oricum, succes! Link spre comentariu
DanuAL Postat Februarie 24, 2013 Partajează Postat Februarie 24, 2013 Multumesc!Da, e si asta o mica problema - uzura prematura a varfurilor. Ideea e ca cel mai mare con morse pe care as vrea sa-l fac, MK5, are un grad de conicitate destul de mica - ~19*, iar celalalt e mk3 - ~20*, deci unghiul destul de mic, rezulta o uzura normala.. zic eu, se poate trai.Am atasat un desen. Cam asta e modul de functionare. Acum imi dau seama ca poate era o ''chestie'' in plus, ca centrul, varful de centrare de pe placa frontala, sa-l fi montat mai in exterior.. mai in margine. Mai taiem, mai sudam, mai strunjim, mai gaurim, probam .. invatam ... Link spre comentariu
alin 105 Postat Februarie 25, 2013 Partajează Postat Februarie 25, 2013 Eu nu stiu, acest tip de dispozitiv exista ca si concept?E verificat in practica, functioneaza? Un semifabricat prevazut cu gauri de centruire ,prins la modul obisnuit intre varfuri la strung se sprijina (cel putin la nivel teoretic) pe 2 suprafete sub forma unor trunchi de con-rezultand o suprafata relativ generoasa.Semifabricatul fata de cele doua varfuri are viteza 0. Un semifabricat prevazut cu gauri de centruire, prins in dispozitivul prezentat se va sprijini in fiecare capat pe doua suprafete minuscule.Fiecare dintre cele doua varfuri se afla intro miscare de rotatie fata de semifabricat. Is foarte curios de rezultat, asteptam rezultate. icon_jook Link spre comentariu
DanuAL Postat Februarie 25, 2013 Partajează Postat Februarie 25, 2013 Nu este sau cel putin eu nu am vazut. Ideea de unde mi-a venit inspiratia a fost o freza care avea montat pe masa un port cutit mai inalt, iar in ax era prins un fier - freza era pe post de strung. Masa cu port cutitul se misca in exterior si in felul acesta face conuri morse pe freza! Da, se poate ca doar dintr-un varf de centrare, iesit din universal, sa nu aiba destula putere de rotatie, dar merge prins fierul in 2 cleme - ''lathe dog clamp'' si atunci clar va functiona!!! Stau prost cu timpul, dar cat de curand il termin si poate fac un filmulet... un exemplu' cu clemele - Link spre comentariu
fenobarbital Postat Februarie 26, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2013 Ideea este veche de cind strungul... In revista popular science din februarie 1947, la pagina 147 sint prezentate doua astfel de accesorii. Dealtfel toate strungurile care se respecta au posibilitatea reglarii papusii mobile pentru realizarea conurilor, cu prinderea piesei intre virfuri, insa aceasta reglare, este destul de anevoioasa motiv pentru care au aparut aceste accesorii. http://books.google.ro/books?id=uyUDAAA ... &q&f=false tot pentru realizarea conurilor mai sint raspindite atasamente cu ghidaje, paralele cu batiul, care se fixeaza solidar cu caruciorul longitudinal, dupa detasarea piulitei acestuia. Ghidajele de care pomeneam se pot aseza astfel incit sa se realizeze unghiul necesar. offtopic: am facut pentru uz personal un rezumat al celor doua reviste (popular science si popular mechanics; unul nu este inca tocmai gata) pe domeniul ce ne intereseaza pe noi, daca este cineva interesat, am sa-l pun pe "documentatii". Link spre comentariu
ndc74 Postat Februarie 26, 2013 Partajează Postat Februarie 26, 2013 O metoda interesanta de prelucrat conic mai ales cand ai productie mare se poate vedea in filmuletul asta de la minutul 6. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum