daredan Postat Iulie 10, 2012 Partajează Postat Iulie 10, 2012 Calirea si revenirea otelurilor este o operatie destul de complexa mai ales a celor care au astfel de aplicatii (ex: otel rapid). Am tot incercat sa gasesc pasajul dintr-o carte care trata acest subiect dar fara succes. Oricum, din ce imi aduc aminte este vorba de respectarea cu strictete a unor temperaturi de tratare care sunt specifice diferitelor aliaje. Si cuptoarele sunt specifice operatiilor nu se face tratarea performanta la aragaz (in gluma zis). Racirea foarte rapida se face in solutie salina (apa+sare).In legatura cu decalirea HSS-ului in vederea unei prelucrari facile: depinde foarte mult ce operati se doresc a fi facute. Debitarea lui se face foarte usor cu ajutorul discului pentru INOX montat in flex cu turatia mare (11.000rot/min). Polizarea se face la fel de usor cu discuri din oxid de aluminiu cu granulatia bine aleasa. Eu am dorit sa-mi fac role pentru randalinat dintr-o bara patrata din HSS pe care am polizat-o primar pentru a lua colturile si apoi am strunjit-o cu un cutit cu pastila widia. Tehnologia functiona dar am abandonat proiectul. Decalirea HSS-ului doar pentru a-l prelucra mai usor nu cred ca este o idee buna datorita motivelor evocate si de dumneavoastra, anume dificultatea regasiri duritati dupa calire. Link spre comentariu
mihaighe Postat Iulie 13, 2012 Partajează Postat Iulie 13, 2012 Restul, ascutire la polizor, cu piatra groba, apoi mai fina, reascutirea taisurilor si finisarea lor cu disc diamantat de 2LeiMobilizat de faptul ca tu reusesti sa ascuti si pastile videa m-am gandit sa incerc si eu.Am cumparat asta dar nu am fost multumit de calitatea axului de prindere(descentrat si cu cota de la coada un pic mai mica de 3 mm asa ca juca in penseta).Am confectionat un alt ax cu coda de 6 mm pentru ca la freza mea nu am decat pensete de 3 si de 6 .Rezultatul se vede in poza,incurajat am montat discul la freza dar am constatat ca turatia este mult prea mare . Link spre comentariu
mihaighe Postat Iulie 13, 2012 Partajează Postat Iulie 13, 2012 Vazand ca turatia este prea mare si freza cam vibreaza am cumparat un variator de turatie cu priza ca sa nu mai modific freza.Acum sant foarte multumit de rezultate,discul chiar "musca" din pastila de videa.Mai trebuie sa umblu la tehnica mea se ascutire dar acum am rezolvat problema cutitelor cu pastila.Mersi de idee. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Iulie 13, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2012 Foarte bine! Ai sa vezi ca discurile alea sint mai utile uneori ca si pietrele de polizor speciale. Datorita faptului ca se deformeaza putin la apasare, ma gindeam sa le fac o flansa pe partea opusa, unde e axul de prindere, sa fie mai rigide( - sa rezulte un fel de "valva"). Sa porti neaparat masca de protectie pentru respiratie, sau sa ai gri ja la praful fin rezultat; cred ca este foarte nociv. Link spre comentariu
mihaighe Postat Iulie 13, 2012 Partajează Postat Iulie 13, 2012 Sa porti neaparat masca de protectie pentru respiratie, sau sa ai gri ja la praful fin rezultat; cred ca este foarte nociv.Mersi de sfat nu stiam asta si chiar m-am mirat cand am vazut ca nu ramine rest de pilitura la ascutit. Link spre comentariu
philiprobz Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 variatorul, ce pret si de unde l-ai cumparat te rog. Link spre comentariu
mihaighe Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 variatorul, ce pret si de unde l-ai cumparat te rog.Afost cumparat de la LIDL dar mai demult si a costat 35 lei,eu am umblat in el in sensul ca am schimbat condensatorul de dinainte de diac astfel ca am cobarat plaja de minim(original la minim motorul mergea prea repede).Se mai gaseste pa okazii. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Octombrie 3, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2012 Am terminat de filetat un ax cu o filiera "Homemade" sau FSB (fabrica de scule de pe balcon)Mi-am gasit la tirg o mandrina mica clasica Jacobs "Made in USA" de o calitate exceptionala (incomparabila cu majoritatea celor de la magazin), toate bune si frumoase, insa fiind USA, foloseste filet 3/8x24, care la noi pe continent este considerat exotic (...). Ajung acasa si caut una, bineinteles nu aveam, numai 1/8, caut pe net (ma asteptam deja la ~80RON) si surpriza: 160 RON. Ma pregateam sa sun luni sa intreb daca e placata cu aur sau integral din aur la banii astia...Solutia era evidenta-sa construiesc una. Aveam ca punct de inceput o trusa de filetare NF ce continea un tarod corespunzator. Iau o bucata de material (otel rapid Rp3) o decalesc si testez - face praf virful punctatorului; repet inca odata si surpriza: punctatorul intra lejer. Gauresc, prind piesa decalita (rectangulara) si incep sa o aduc prin polizare la o forma circulara sa nu trebuiasca sa tai intrerupt pe strung. O fixez apoi pe universal, cu un suport improvizat si ii dau forma circulara. Filetez gaura interioara, fac un desen cu gaurile de degajare 5 la numar distantate cu cite 72°. Transpun punctele pe piesa, punctez si gauresc; ascut si corectez destul de mult (otelul, desi decalit, are continut mare de metale de aliere si este destul de dificil de prelucrat). Recalesc, rectific si ascut si o pun la lucru. Functioneaza peste asteptari. Pentru multi care probabil vor citii acest post, poate nu reprezinta mare lucru aceasta experienta, insa pentru mine inseamna enorm prin faptul ca am dovada palpabila ca un otel rapid se poate prelucra prin aschiere prin mijloace clasice (strunjire-frezare-gaurire cu scule tot din HSS). Nu piesa in sine inseamna mare lucru (daca cautam aceasta filiera mai mult, probabil o gaseam la un pret decent) ci modalitatea de realizare, asupra caruia "plana scepticismul" si despre care citisem totusi ca se putea intr-o revista, intr-un articol din 1920.Voi continua cu o filiera cu pas de 0,75; imi voi face un cutit de randalinat (in sfirsit) si voi incerca sa fac si carote de decupat... Link spre comentariu
mihaighe Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 Recalesc,Poti detaila te rog ca eu stau prost cu cutitele de interior iar blancurile de HSS trebuiesc mult prelucrate la polizor pana la forma finala.Ma bate gandul sa incerc o decalire pentru o prelucrare mai usoara (eventual pe strung) si dupa aia o calire. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Octombrie 4, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2012 Nu as folosi metoda la cutitele obisnuite de strung; este contraproductiva pentru piese mari . Cred ca este imposibil de adus o bucata mare la temperatura de decalire/calire fara o forja sanatoasa. In schimb cu acestea aplic alta tehnica care te scuteste de foarte mult timp la polizor, promit sa revin cu un exemplu concret. In alta ordine de idei se pot folosi piese mici din HSS care sa fie atasate de un suport, de data asta cu suruburi sa ne facem cutite.Inca nu stiu sa descriu "culoarea" materialului cind ajunge la temperatura optima de calire/decalire, seamana cu filamentul unui bec cu incandescenta, este un fel de portocaliu-rosu-alb aprins. Sint totusi la prima incercare (reusita). Am sa fac mai multe experiente ca sa compar duritatea dupa recalire. Ma voi inspira dupa metoda "poldi" -un ciocan, doua blank-uri HSS, cel tratat si unul netratat, un ax cu virfuri din carbura ascutite la fel, opuse care in timpul loviturii sa lase urma simultan in ambele materiale. Apoi cu o comparatie sub lupa se poate face o evaluare a reusitei "tratamentului termic". (poldi hardness tester) Ar fi de incercat si o revenire dupa calire. Link spre comentariu
ndc74 Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 Felicitari pt actiune. Intradevar o munca dificila. Si eu am tot cautat prin targuri o filiera 13X1 si nu am reusit sa gasesc. Unii "mesteri' de prin targ care se laudau ca au avut o scularie intreaga pe mana imi ziceau ca asa ceva nu s-a fabricat niciodata, desi intre timp eu am gasit tarozi 13X1 facuti la FSR.In ce priveste exotismul acestei filiere nu sunt chiar asa de sigur. Eu am o astfel de filiera, dar nu stiu sigur daca are 24G sau alt pas.Sa construiesti o filiera de genul asta in afara cazului de a-ti demonstra capacitatea asta, cred ca se justifica doar in cazul in care ai de executat un filet exterior intr-o piesa care nu se poate prinde pe strung caci in cazul in care se poate prinde e mult mai usor sa faci filetul exterior direct pe strung. La o adica pt a evita tratamentele termice ale filierei si toata aceasta munca se pot gasi si alte solutii de genul modificarii filetului interior din mandrina la un filet mai uzual. O situatie asemenatoare am si eu cu o mandrina Rohm ce are un filet interior 1/2" 20G si ma gandeam sa-i fac o coada dintr-un burghiu vechi cu CM2 caruia sai tai un filet exterior 1/2" 20G pe strung. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 ...filiera 13X1 si nu am reusit sa gasesc. Unii "mesteri' de prin targ care se laudau ca au avut o scularie intreaga pe mana imi ziceau ca asa ceva nu s-a fabricat niciodata...Artizanal, probabil ca s-au mai facut, insa filetul de M13, indiferent de pas, nu exista in standarde. Exista M7 si M11, cu aplicativitate in industria auto, insa M13 - nu exista! Link spre comentariu
hene Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 "Sa porti neaparat masca de protectie pentru respiratie, sau sa ai gri ja la praful fin rezultat; cred ca este foarte nociv."Corect.Pulberea rezultata prin abraziunea carburilor de tip Vidia contine cobalt metalic ("piatra vidia" este de fapt o matrice de cobalt si carbura de wolfram). Aceasta pulbere se presupune ca ar provoca cancer pulmonar. Eu nu as face asta in balcon in orice caz, datorita acumularii pulberilor. Link spre comentariu
mihaighe Postat Octombrie 4, 2012 Partajează Postat Octombrie 4, 2012 Pulberea rezultata prin abraziunea carburilor de tip Vidia contine cobalt metalic ("piatra vidia" este de fapt o matrice de cobalt si carbura de wolfram). Aceasta pulbere se presupune ca ar provoca cancer pulmonar. Eu nu as face asta in balcon in orice caz, datorita acumularii pulberilor.Tot timpul ascut afara la usa garajului. Link spre comentariu
ndc74 Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 As mai avea o intrebare vis a vis de filiera homemade. Filetul ei a fost facut cilindic pe toata lungimea sau putin conic, asa incat la capatul filierei sa fie mai larg filetul si astfel degrosarea mai facila? Filetul a fost facut cu tarodul sau din cutit pe strung? In filmuletul asta (autorul are o colectie intreaga de astfel de filmulete ce mi se par extrem de interesante) se prezinta pe la min 1:40 o filiera care are marcata fata de unde se incepe filetarea. Banuiesc ca filetul ei este putin conic si in felul acesta primele spire ale filetului si faza de degrosare sunt mai usoare. Si filera pe care o prezinta, taiata intr-o parte mi se pare ciudata si nu prea inteleg de ce se practica acea taietura. Am vazut ca unele filiere americane au chiar un surubel plasat in taietura aia si prin care cred ca se poate regla la limita deshiderea acelei fante. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum