Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum maresc raza de actiune a unui telefon celular obisnuit?

matache

Postări Recomandate

Sa zicem ca sunt pe mare, undeva la 50 - 100 km in larg sau in alta zona unde telefoanele celulare obisnuite nu pot functiona din cazua distantei mari fata de cel mai apropiat releu. Vreau totusi sa imi folosesc mobilul. Exista vreo modalitate viabila de modificare a antenei, punerea telefonului in focarul unei antene parabolice indreptate spre releu, sau alte posibilitati, fara insa a mari puterea emisa?

As fi multumit chiar daca mobilul nu ar mai fi portabil ci s-ar transforma intr-un dispozitiv de conversatie fix.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pop_ady44

3

• matache

3

• ywar2

2

• oasisone

2

Top autori în acest subiect

fara releu de retransmisie receptia( daca tel e suficient de sensibil) respectiv emisia( daca e suficient de puternica ) se vor realiza in limita vizibilitatii directe ( curbura pamantului) sau via satelit. altfel nu. cam multe variabile.

Link spre comentariu

Daca celula GSM nu acopera acea zona, e imposibil, ar trebui crescuta sensibilitatea la receptie, adica raportul semnal-zgomot la receptie+puterea de emisie sau macar castigul antenei mobilului.

Link spre comentariu

In acord cu situl acesta

http://www.carpati.org/articol/linia_or ... devar/656/

care da un tabel al distantei de vizibilitate directa functie de inaltime, ar rezulta ca,

de pe mare, un releu situat la 45 m inaltime se vede de la 23 km iar unul aflat pe faleza la 80 m, de la 35 km.

Daca esti pe un deal de 200 m orizontul este la 50 km.

Vizibilitate de 100 km este mai greu de obtinut trebuind sa te urci pe un munte de 1000 m.

Deci fie suindu-ma la inaltime fie folosind un releu situat sus ar trebui sa am comunicatie pina la 23 - 50 km.

Bate in linie dreapta mobilul 23 - 50 km fara antena suplimentara speciala? Nu cred.

Raza de actiune a oricarui releu este cea a orizontului. Considerind ca ai o antena suficient de sensibila trebuie sa il prinzi de la orizont. Linia de bataie a releului in raport cu un mobil obisnuit cu antena standard poate sa fie mai mica ca distanta pina la orizont.

Vei folosi un montaj pe lampi, sau de ce ai postat aici?

Am postat aici ca am vazut rubrica Radio. Daca nu este forumul nimerit ma mut in alta parte.

Nu am intentia sa folosesc lampi si nici un fel de amplificator. Doar o antena, ceva pasiv si atit.

Link spre comentariu

Solutia ar fi montarea unei antene directive cu cistig si cuplarea acesteia la telefon. Ar fi bun un telefon cit mai vechi deoarece cele vechi aveau mufa de antena la carcasa si puterea la emisie ceva mai mare fata de cele de acum.

Link spre comentariu

Solutia ar fi montarea unei antene directive cu cistig si cuplarea acesteia la telefon. Ar fi bun un telefon cit mai vechi deoarece cele vechi aveau mufa de antena la carcasa si puterea la emisie ceva mai mare fata de cele de acum.

Chiar telefon vechi si am. Cu posibilitate de insurubat o antena suplimentara pe care nu o posed.Cum ar arata acea antena directiva. Cit de mare este si cum se cupleaza ea la telefon. Exista scheme pe undeva.
Link spre comentariu

Uite o antena, este doar un exemplu: ANTENA GSM/3G: ATK-LOG (CABLU 5M, FME ). Copiza si pune in Google si iti apare rezultatul. Nu este bine sa conectezi antena - cablul coaxial de la antena directiva - direct in locul antenei acelea mici. Sint unele telefoane care aveau conectorul ptr antena externa pe spatele aparatului. Daca o faci pe la antena telefonului trebuie sa conectezi si tresa cablului la masa telefonului si atunci rezultatele sint din cele mai bune.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

bun exemplul colegului DAR, antena aceea este logaritmica, ceea ce inseamna castig mic pe o plaja larga de frecvente si deschidere mare.pentru distante mari trebuie o antena yagi in principiu, oricum, de la 100 km nu cred ca va functiona conexiunea, chiar daca este semnal (desi...) deoarece sunt delay-uri foarte mari.

Link spre comentariu

va salut am citit acest subiect cap coada am 3 telefoane care folosesc antene externe 2 de la un operator de la care am si o bruma de net si una de la altul cele 2 antene de la operatorul de telefonie internet sunt una cumpatata si una facuta diferenta fiind aproximativ mica avand in vedere ce castig are cea cumparata 24db la operaorul de telefonie mobila am dus antena in ungaria si de-la nyrehazo(scuze daca an gresit denumirea )am vorbit pe releu de romania .telefonul folosit este un nokia 5110 parca. acel telefon cu o antena mare de puteai sa te scarpini undeva cu ea nu prin roming pentru ca nu il aveam acctivat poze o sa pun maine cu ce antene am pentru ca acuma este intunerec besna si un frig de te ingheata

Link spre comentariu

din cate vad, acolo in poza sunt 3 antene dintre care doar una este de telefonie mobila.Cea de 24 de dB pare a fi de WLAN, care nu prea are ce cauta pe un telefon mobil.....PS: o antena are un anumit castig doar in conditii de laborator, in lumea reala se schimba radical lucrurile

Link spre comentariu

din cate vad, acolo in poza sunt 3 antene dintre care doar una este de telefonie mobila.Cea de 24 de dB pare a fi de WLAN, care nu prea are ce cauta pe un telefon mobil.....PS: o antena are un anumit castig doar in conditii de laborator, in lumea reala se schimba radical lucrurile

da aveti dreptate acolo sunt 2 care teoretic sunt WLAN dar numai teoretic eu le folosesc la frecventa 2100 in 3G UTMS de la RDS-RCS cea de jos dublu bi quard este recalibrata sa mearga pe aceasta frecventa antena de orange am plimbat-o pe la unguri
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Foloseste repetoare GSM. O antena GSM montata la exterior se cupleaza la un amplificator GSM care radiaza semnalul intr-o antena de interior.

Atentie la repetorul GSM, trebuie ales in functie de reteaua GSM (Vodafone, Orange...........)

http://www.nuamsemnal.ro/echipamente-cdma-gsm-3g

Sa zicem ca sunt pe mare, undeva la 50 - 100 km in larg sau in alta zona unde telefoanele celulare obisnuite nu pot functiona din cazua distantei mari fata de cel mai apropiat releu. Vreau totusi sa imi folosesc mobilul. Exista vreo modalitate viabila de modificare a antenei, punerea telefonului in focarul unei antene parabolice indreptate spre releu, sau alte posibilitati, fara insa a mari puterea emisa?

As fi multumit chiar daca mobilul nu ar mai fi portabil ci s-ar transforma intr-un dispozitiv de conversatie fix.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări