Ticu Postat Mai 18, 2012 Partajează Postat Mai 18, 2012 Cu bateria aproape descarcata (spre 3V) desfa grila MOS-ului de la integrat si leag-o pentru scurt timp direct la plusul bateriei. Daca nici atunci nu creste curentul prin LED inseamna ca nu se deschide bine MOS-ul la tensiunea mica aplicata pe grila. Practic acum schema arata cam asa: Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 Incearca si cu IRLR3714PBF ,daca nu obti rezultatul dorit e o problema cu polarizarea grilei. Pt a nu folosi o sursa extena pt polarizarea grilei inlocuieste 458 cu MC33201 . Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 Cu schema redesenata de @Ticu,functioneaza sigur;trebuie folosit insa mosfetul mentionat.Or mai fi si altele,care s-ar preta,care sa aiba Rds foarte mic,la cca 3A,la Ugs,de cca 2,5V;trebuie cautat prin datasheeturi.Oricum mosul respectiv se gaseste,costa cativa lei... Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 S-ar putea ca ledul sa necesite tensiune mare (de exemplu 3,6V) si un singur acumulator sa nu o poata livra. N-ar fi rau sa masori tensiunea sursa-drena cand montajul este reglat pentru lumina maxima. Daca este foarte mica inseamna ca tranzistorul e complet deschis si nu este el de vina. Link spre comentariu
Vizitator gigipedala Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 Am pus tranzistorul IRF3708 pe 2 astfel de surse, singura diferenta e ca pe unul nu am mai pus semireglabilul de 5k si urmeaza sa pun un singur rezistor. Sursele merg mai bine dar nu suficient.Pentru 2 leduri in paralel si alimentare de la 4S2P obtin maxim 2.2A - mai multe masuratori nu am facut aici.Pentru un lex xml alimentat 1S4P am asaintrare: 4.05V x 1.6A iesire: 3.2V x 1.6ATensiunea pe pini la lm358: pin1: 2.27pin2: 0.08pin3: 0.08Se pare ca nu am 140mV asa cum e calculat, am 80mV, cum fac sa ajung la 2.8A? Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 Cresti tensiunea pe pinul 3! Cu pot-ul de 1k dat la maxim,dai de cel de 5K pana ii obtii.In cazul de fata,sursa lucreaza cat se poate de corect:Operationalul aduce tensiunea de la pinul 2 la valoarea celei de la pinul 3. Daca pe pinul 3 ai 0,08V,atunci tot atat vei avea is pe pinul 2.Daca ai 0,08V pe pinul 3,inseamna ca ,,, curentul care trece prin rezistenta de sunt si prin led este de 0.08V/0.05ohmi = 1,6A Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 19, 2012 Partajează Postat Mai 19, 2012 Din semireglabilul de 5K reglezi sa ai in capatul potentiometrului de 1K,140mV.Ai facut asa? Link spre comentariu
Vizitator gigipedala Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 Nu prea inteleg ce se intimpla cu masuratorile.Ieri am masurat ceva, azi altceva..Situatia e asa: am suntat potentiometrul de 5 k pt ca vreau sa renunt la el si am facut noi masuratori:cu alimentare 8V si 2 leduri in paralel am tensiune la pinul 2 si 3 de aprox 80mV, am un curent la led de 1.3A, deci R1=0.06ohmcu alimentare 4V si un led am tensiune la pinul 2 si 3 de aprox 140mV(nu stiu de ce ieri masuram ~80), curent 1.6A, deci R2=0.08ohmDe ce R1 nu este egal cu R2? am masurat gresit? rezistoul de 0.05ohm am incercat sa-l masor... dar nu merge la aparatul asta.potentiometrul de 1K a fost pe maxim la toate masuratorile Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 Nereproductibilitatea masuratorilor la curenti importanti poate fi datorata introducerii in circuit a ampermetrului. Conteaza rezistenta testerelor ampermetrului si rezistenta suntului din ampermetru (domeniul pe care masori). Eu as urmari mai degraba tensiunea pe R1 si as deduce curentul prin legea Ohm, contand pe valoarea marcata pe R1.Atentie si la grosimea firelor de legatura in circuitul ledului. De asemenea trebuie sa te asiguri ca sursa poate sa livreze curentul de 3A pe care il doresti.Urmareste cu voltmetrul distributia tensiunii de alimentare U pe tranzistor (U1), led (U2) si r1. Este respectata relatia U=U1 + U2 + Ur1 ?Un scurtcircuit de 1 secunda sursa-drena duce la cresterea drastica a curentului prin led? (atentie! manevra riscanta pentru led). Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 In timpul testelor (dealtfel pana la rezolvarea problemei) poti inlocui ledul cu o rezistenta care permite trecerea aceluiasi curent (2,8A) iar tensiunea o scoti din graficul ledului (3,3V) ;R=U*I . La un wataj dublu decat cel rezultat din calcule. Link spre comentariu
Vizitator gigipedala Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 acel scurt intre sursa si drena nu a marit curentul pe led, poate nu am tinut suficient...intre timp am mai umblat putin la fire, de pe grila mosfeului pleca un fir f subtire, pe care l-am schimbat cand am obs ca se incalzeste, si am lipit si semireglabilul de 1K mai bine. Acum curentul livrat la led este de 2.3A, mult mai bine .Acum folosesesc pana la led un cablu de 1m si mai gros - asta va fi configuratia finala, am pierderi din cauza asta? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 Fioarte probabil ; ce tensiune ai la bornele bateriei cand curentul e de 2,3A? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 Fara suparare,din ce povestesti,ti-as recomanda sa mergi la un electronist sa-ti faca montajul.Schema e culme a simplitatii,are cateva piese,ai primit toate detaliile necesare,iar tu vii sa spui ca n-ai lipit bine un potentiometru,si ca se incalzeste un fir ce merge in grila fetului.Care fir,daca ar veni in grila,nu s-ar incalzi,curenul in grila, fiind infim.O lanterna ce se vrea a fi folosita in conditii deosebite,la speologie,cum spuneai undeva la inceput, de a carei buna functionare poate depinde viata ta,trebuie facuta cu simt de raspundere... Link spre comentariu
Vizitator gigipedala Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 Am gresit cu grila mai sus, ma refeream la pinul drain - era de fapt un mic fir care lega tranzistorul de led. de la inceput nu am avut rezistor de 0.05ohm si am folosit 2 de 0.1 in paralel, acum am mai pus unul si am ajuns la un curent de 2.7A x 3.45V pe led.Multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
costy Postat Decembrie 11, 2012 Partajează Postat Decembrie 11, 2012 As vrea sa fac si eu o lanterna cu un singur led(probabil cree mx6).Voi folosi elementi 318650 din baterie de laptop, deci tens maxima de 4.2V.Curentul va fi max 6-700mA . Aici ar veni dilema: o simpla rezistenta cred ca ar avea cel mai bun randament dar odata cu scaderea tensiunii pe acumulatori va scadea si curentul.Schema de aici ar merita folosita? practic schema va incerca sa mentina un curent constant pe masura ce scade tensiunea, dar pana la ce punct ?Sa zicem ca ajungem la 3v tensiune pe acumulator , ar trebui ca mosfetul sa fie complet deschis la tensiunea asta, gasim un asa mosfet? de asemenea operationalul ar trebui sa fie capabil sa dea 3v la iesire deci un op amp cu iesire rail to rail. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum