Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CNC 4 AXE

Vizitator gixi

Postări Recomandate

Salutare la toata lumea ! Tinand cont ca schimbul schimbul de informatii face bine la toata lumea m am gandit sa pun niste poze cu proiectul la care lucrez. Nu sunt chiar de actualitate pozele dar promit sa vin cu noutati :freaza: .

post-56604-139829347619_thumb.jpg

post-56604-139829347627_thumb.jpg

post-56604-139829347635_thumb.jpg

post-56604-139829347644_thumb.jpg

post-56604-13982934765_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pusu

3

• Badman

2

• alin 105

2

• cnc_step

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut, Arata foarte bine lucrarea.Poti sa-mi spui cum s-a realizat debitarea placilor de otel, pe ce tip de masina?Fata profilelor patrate pe care se sprijina ghidajele sunt cumva rectificate sau nu?

Link spre comentariu
Vizitator gixi

Pt. "alin 105"Multzam de apreciere. Debitarea placilor a fost facuta pe o masina cu laser la firma RMC. Profilele patrate sunt relativ drepte (firma Baduc) dar trebuie totusi planate. Fiindca nu am gasit o masina care sa faca o asemenea operatiune am aplicat un strat subtire de rasina pe suprafata unde va sta sina si apoi am slefuit acea suprafata cu o masina de slefuit pana la cand smirghelul a inceput sa ia din metal si a ramas unde e cazul doar o pelicula fina de rasina.P.S. Firma RMC are posibilitatea debitarii profilelor patrate pe laser. Masina lor are 4 axe. Am aflat dupa ce mi-am taiat profilele in stilul clasic... Next time.

Link spre comentariu
Vizitator gixi

Ce fel de rasina ai folosit pentru corectarea planeitatii pe profile?

Poti sa folosesti chit de fibra de sticla. Evident trebuie pregatit inainte materialul adica curatat, degresat, etc. Pelicula care se formeaza se face "piatra". Bafta
Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
  • Administratori

sa stii ca mie mi se pare foarte ingenioasa treaba cu cnc-ul de tabla, iese ieftin dar si robust

Link spre comentariu
Vizitator gixi

sa stii ca mie mi se pare foarte ingenioasa treaba cu cnc-ul de tabla, iese ieftin dar si robust

fiecare varianta constructiva are avantaje sau dezavantaje. eu am urmat exemplul si logica celor ce au construit masini dupa proiectul MechMate. Fiecare material isi are locul lui in constructia unei masinarii. Este adevarat ca este mult mai dificil (dar nu imposibil) sa lucrezi cu tabla decat cu profile de aluminiu.Uite si produsul finit la acele prelucrari:

post-56604-139829467826_thumb.jpg

post-56604-139829467834_thumb.jpg

post-56604-139829467839_thumb.jpg

post-56604-139829467846_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare la toata lumea ! Tinand cont ca schimbul schimbul de informatii face bine la toata lumea m am gandit sa pun niste poze cu proiectul la care lucrez. Nu sunt chiar de actualitate pozele dar promit sa vin cu noutati :freaza: .

servus!frumoasa realizare! felicitari!dar ca si o curiozitate!axa 4 nu cumva e de fapt axa y , "portata " ca sa spun asa pe un sistem de rotire?cu stima Calin
Link spre comentariu
Vizitator gixi

Axa 4 este (asa cum se poate observa in si in ecranul principal din Mach3) axa A.

Trebuie sa fac un pic de mica teorie ref la axele astea...

Sistemele astea cu 4 axe cum functioneaza (cel putin la mine) dupa cum urmeaza:

- axa X este axa in lungul masinii

- axa Y este axa in latul masinii

- axa Z este evident care este...

- axa A este strungul (caci pana la urma e tot un strung...).

Acum ce se intampla:

Axa X se misca pe toata lungimea pe cand axa Y sta de fapt nemiscata singurul rol important este acela

de a stabilii mijlocul piesei. Axa Z este acea care intra in profunzime iar axa A invarte piesa.

O regula importanta este aceea ca axa Z sa fie setata in "miezul cilindrului" (asta e alt subiect dar e de retinut).

In fond e vb de fapt de 3 axe care au rol activ si asta pt ca de exemplu Aspire "traduce" un cilindru ca pe o suprafata plana care este doar "infasurata".

Alte softuri cum ar fi DeskProto sau RhinoCam accepta obiectul 3D asa cum este.

Poti sa intelegi f bine ce spun daca urmaresti tutorialele facute de cei ce au facut Aspire (sunt fff explicite).

Sper ca m am facut inteles (sunt atatea de spus ca e greu sa comprimi tot in cateva randuri).

O zi buna si daca mai sunt intrebari sunt prin zona :smt103:

Link spre comentariu

- axa X este axa in lungul masinii- axa Y este axa in latul masinii- axa Z este evident care este...- axa A este strungul (caci pana la urma e tot un strung...).:Gresit: axa x este cea care tine axa z, adica cea dea latul.

Link spre comentariu

Nu neaparat gresit ... totul se reduce la cum vezi in spatiu sistemul de coordonate ( sau cum te obisnuiesti ... ) La mine , tot asa functioneaza , axa X este in lungul masinii , axa Y e gantry . Pe mine ma inetreseaza foarte tare cum arata un g-code in varianta descrisa de gixi , aia cu axa Y infasurata pe un cilindru ... Inteleg cum vine treaba , dar in fisierul G difera si parametri ? Cum comanzi rotatia ( in grade ) ? Mersi .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări