Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinta cu difuzoare Ciare


adrian lucian

Postări Recomandate

Pentru ca in ultimul timp se discuta despre proiecte cu difuzoare Ciare am decis sa abordez un astfel de proiect. La asta a contribuit:- faptul ca site-ul producatorului este generos cu parametrii traductoarelor si proiecte.-imaginea buna producatorului-realizari diy de la noi si de afara finalizate cu satisfactii. Nu m-am oprit la un proiect de producator , am decis sa-l personalizez in functie de zecile de ani de ascultat varii incinte.- reteta de amplasare pe panou, de sus in jos, este MTWW-difuzoarele alese, functie de criteriile cunoscute, sunt : -HW202 x2buc -HM500 -HT264 Pentru ca am destule amplificatoare am decis ca ar fi interesant un sistem quadriamplificat si xover activ. Fiecare traductor va fi pilotat de cite un amplificator, respectiv; woofer 90watt, mid 75watt si tweeter 50watt. Amplificatoarele sunt Luxman sau aproape Luxman. (Am ocazia sa le pun la treaba pe toate odata, in sfirsit) Din documentatia producatorlui m-am gindit la 750Hz si 4500Hz ca frecvente de taiere. Pentru ca HW202 are EBP 60 am calculat cu Win ISD volumele pentru varianta inchisa si ventilata : 105 l inchisa ( x2buc/incinta) 221 l reflex In proiectele producatorului unde este implcat HW202 (x2buc/incinta) volumele sunt; 54 l 61 l. In lautsprechershop.de se recomanda 62 l 54Hz-3dB 250 l 26Hz-3dB Mi-e frica sa mai caut, daca dau peste alte valori ? Sau fac o medie la ce am pina acum? :ras: Stiu ca volumul vazut de difuzor variaza proportional cu absorbantul dar de la simplu la dublu...e cam mult. Inclin pentru incinta inchisa, chestiune de gust, satul de bassreflex. Astept opiniile pertinente ale celor mult mai priceputi ca mine in a dezlega trilema.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Liviu Ianush

    15

  • ahegyes

    14

  • baga

    10

  • adrian lucian

    10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ok,am sa dau un raspuns foarte rapid si succint cu liniute:- in primul rand nu as alege difuzoare ciare- daca to vrei ciare - woferul ala in incinta inchisa - nu stiu daca e o ideea prea grozava - ma gandesc ca vrei si ceva bas, eu as merge pe bas reflex; mie mi-a iesit ci WinISD basreflex la 60L\bucata - 120L amandoua cu port tuning la 30hz sau mai sus, incinta inchisa la 52 litrii pe bucata sau 104 la 2 buc.- amplificare activa - nu e rau - dar asta nu te scapa de un crossover dedicat pentru difuzoarele tale. Daca faci taieri generice la 700 si 4500Hz nu ai scapat de probleme. Esti exact in acelasi caz ca si cand ai face un crossover pasiv cu acele formule clasice de pe net.E adevarat ca Ciare sunt difuzoare laudate - dar - au la origine un producator de difuzoare PRO. Faza e ca nici nu sunt chiar ieftine, eu in banii aia as paria pe altceva - dar asta sunt eu - fiecare e liber sa aleaga ce vrea. Bafta cu proiectul.

Link spre comentariu

hw202 sunt difuri hi-fi de compresie si au nevoie cam de 30L (maxim 35L) per bucata si un fill(umplere) a volumului interior cu material fonoabsorbant de minim 50%in incinte deschise mari (si aici ma refer la bas reflex) basul poate deveni lesinat/fara forta si bubuit datorita amortizarii mai slabe a cutieiiar cate 2 per incinta va mai creste spl,dar impedanta sub 4 ohmi in zona joaselor nu va fi prea sanatoasa amplifurilor mai batrane(vintage etc)de ce nu te uiti la hw250,1 buc per incinta,cu hm500 si ht263 (sau 264,desi nu ar fi nevoie)totusi sa ai in vedere,hm500 este un dif. dificil de filtrat daca vrei sa-l utilizezi si in forta si pe mai multe octave(minim 2-3) si nu este chiar ieftin :(

Link spre comentariu

In varianta diy un filtru activ iti iese mai ieftin ca un filtru pasiv pompos, diferenta de pret apare doar la numarul ridicat de amplificatoare, dar cum tu le ai deja nu vad care ar fi problema.

 

Un filtru activ are un raspuns mai previzibil, fara a fi influentat de impedanta difuzoarelor sau de celelalte etaje ale filtrului, posibilitati de reglaj nenumarate (panta, frecventa, faza, castig/atenuare, etc) si mai usor de pus in practica, la un cost mai mic si fara pierdere de putere.

Singurele probleme care pot sa apara ar fi bucle de masa care sa iti introduca zgomot in sistem, si care o sa iti dea ceva bataie de cap pana sa le rezolvi.

Daca te simti in stare de asa ceva eu zic sa optezi pentru aceasta varianta. Cine stie la ce iti poate folosi pe viitor.

De proiecte e plin netul.

 

Sau daca nu vrei diy poti alege solutii gata facute gen dcx2496 sau de ce nu o solutie soft ( http://www.thuneau.com/products.htm )+o placa de sunet buna. Cu ambele scoti rezultate excelente si ofera posibilitati de reglaj care ar fi fost f costisitoare daca ar trebui sa le faci dintr-un filtru pasiv. Asta ca sa nu vorbim de alte aspecte practice cum ar fi reglajul in timp real, comparatii A/B intre preseturi deja salvate, etc.

Ar fi cam next step atat ca performante cat si la bani cheltuiti.

Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri. Zic sa dau o sansa difuzoarelor Ciare, desi sunt fan al filozofiei germane de sunet si vreau sa incerc si altceva. Cit despre pret/calitate parerile sunt bune. Dupa finalizare sper sa confirm asta. Producatorul in proiectele sale recomanda filtre de ordin mic (12dB/oct majoritatea) avantajele sunt stiute, nu le reiterez aci. Nu ma apuc sa reinventez roata, fac ca el. Iar facilitatile unui xover activ te scutesc de o suma de bibileli. Cit despre volumul care va rezultat si dvs si mie zic ca este enorm ptr doua chistoace de 200mm , puteti comentata asta? Va intreb pentru ca aveti experienta si expertiza necesara unui raspuns avizat. Si stiu ca preferati Usher :da Referitor la cele scrise de CBI: am urmarit proiectul dvs Ciare, va multumesc pentru lamurirea legata de volum, deduc ca volumul dat de producator este cel mai recomandat. Multam pentru pontul de fill. In incercarile mele de tuning de incinte am gasit reteta fonoabsorbantului ideal (pur subiectiv calificativul), un sandwich de trei componente cu densitati diferite. M-am uitat la hw 250 insa panoul fatza iese prea mare , si asa sunt asfixiat de boxe mari. Structura incintei am gindit-o din doua bucati, joasele in cutia lor si M+T deasupra (aduc mai usor in acelasi plan centrele de radiatie ) Intr-o sectiune orizontala forma este o cardioida alungita, (raza la marginea baffel-ului generoasa) daca as face fata pentru hw250 ma duc prea mult in spate, undeva la 600mm, o monstruozitate. Nu se pune problema incarcarii in curent a amp-ului , nu leg hw202 paralel, fiecare are amp-ul sau (qudriamplificat am specificat)

Link spre comentariu

Sharky, xoverul il am deja, nu tre sa-mi bat capul. Am cumpanit si experimentat filtrarea activa pe incinte de producator. Am avut satisfactia unui sunet mult peste ce oferea filtrul pasiv de baza. Daca m-as hazarda in estimari procentuale saltul calitativ depaseste 100%. Iar ca sa se auda de doua ori mai bine ar trebui sa cheltui de zece ori mai mult in spetza asta a incintelor. Si da, e foarte placut sa butonezi xoverul intre agonie si extaz (daca prinzi combinatia perfecta ) :da

Link spre comentariu

simularile nu 'ies' pt ca se ia de bun ce recomanda implicit acest 'minunat' winisd,care nu ia in considerare pierderile si tinde sa optimizeze pt liniaritate maxima (qtc 0707)dar la o mica optimizare de mana(atentie,cu parametrii din catalog) se observa ca diferentele de spl intre o cutie de 50L si una de 30L(adica un qtc de ~0,8) sunt de maxim 0,5db(atat la riplu cat si la punctul de f3),deci fix pix acel volum in plus( si asta fara sa se ia in calcul si materialul fonoabsorbant.)Nu trebuie nici sa examinezi prea mult proiectele lor,de fapt eu le consider un simplu punct de plecare ,nicidecum optime.Proiecte documentate sau testate in orice caz NU sunt,dpmdv oricine cu putina pricpere in softuri le poate face in cateva minute fara acea prezentare pompoasa(dar tot la fel de 'testate')despre activ vs pasiv,fiecare are avantajele si complicatiile lor,dar nu mai am rabdare la ora asta sa reiau un subiect paradiscutat.Oricum nu o sa fie usor nici cu sarmele intinse prin camera,3-4 amplificatoare sau pantele simple de ord2 care nu pot reproduce si retele mai complexe de corectie(contur).De asemenea trebuie avuta in vedere si protectia anumitor componente mai sensibile la riscurile aduse de legarea directa la bornele amplifuluioricum,se poate trece f usor din activ in pasiv ,deci teoretic ,in fctie de comoditate :),ambele variante sunt viabile in orice moment

Link spre comentariu

ok, din cate observ eu - problemele sunt in mare acoperite - a mai ramas o singura problema: volumul mare cerut de cele 2woofere. E bine - eu am dat volumul la incinta inchisa pt un Qtc de 0.7. Se poate micsora volumul pana la 30L asa cum zice CBI, fara problema. Singura problema ar fi F3-ul maricel pt 8" (aprox 50hz) si asta intr-o cutie de 60-70L pentru 2 difuzoare, adica ditamai cazanul cu F3 de bookshelf. Bine, o sa zica cineva ca F10 e la 30Hz s.a.m.d.. In bas-reflex - e nevoie in mod evident de o cutie mai mare - si aici ii dau dreptate colegulu CBI - Se pare ca difuzorul e facut sa mearga INCHIS.@ Sharky - e corect ce ai spus - dar totusi am o obiectie legat de solutia folosirii unui software pt. crossover si anume: poti sa spui ca sunt conservator sau orice, dar eu nu vreau sa umblu cu PC-ul dupa mine cand vreau sa ascult Hi-fi. Ce fac daca crapa Windowsul ? Nu mai insist - problemele cu un PC pot fi multiple. E suficient ca imi mananc nervii cu PC-ul mai tot timpul, dar atunci cand ascult muzica vreau sa fiu "FREE".

Link spre comentariu

Daca mergi pe activ poti folosi un linkwitz transform sau macar un simplu EQ sa ridice joasele.Evident ca o iei in freza rau de tot la partea de randament, dar tinand cont ca sunt doua difuri de 8" cu xmax de 5mm tot poti obtine un compromis bun intre eficienta si volum daca ai de unde sa ii dai putere.

Link spre comentariu

Am zis sa nu mai deschid un subiect nou cu Ciare.Am primit azi o pereche de HW135 plus HT264.Ce parere aveti de mid bass, daca ati lucrat careva cu el?A incercat cineva o alta abordare decat

proiectele lor de pe site cu acest dif?Unii au facut standfloor cu un dif asa micut.

http://www.ciare.com/pdf/catalogo/HW135.pdf

http://www.ciare.com/pdf/Progetti/MyPer ... /H02.4.pdf

http://acousticslab.ru/ciarehw135.html

Link spre comentariu

daca era cineva care le-a avut cred ca scria pana acum pe forum daca era cazul,deci slabe sanse sa tot intrebieu zic ca te poti calici sa incerci sa il bagi intr-un floorstand subtirel de 20-22L,dar tot nu is va depasi conditia.Locul lui este intr-un bookshelf de maxim 14-15L pt maximul de extensie(~45hz,mai mult decat decent) raportat la group delaytinand cont ca este destul de mica o boxa pt facut colet ,eu as fi interesat sa fac niste teste/auditii daca exista timpul necesar :)

Link spre comentariu

Ok,am sa dau un raspuns foarte rapid si succint cu liniute:- in primul rand nu as alege difuzoare ciare- daca to vrei ciare - woferul ala in incinta inchisa - nu stiu daca e o ideea prea grozava - ma gandesc ca vrei si ceva bas, eu as merge pe bas reflex; mie mi-a iesit ci WinISD basreflex la 60L\bucata - 120L amandoua cu port tuning la 30hz sau mai sus, incinta inchisa la 52 litrii pe bucata sau 104 la 2 buc.- amplificare activa - nu e rau - dar asta nu te scapa de un crossover dedicat pentru difuzoarele tale. Daca faci taieri generice la 700 si 4500Hz nu ai scapat de probleme. Esti exact in acelasi caz ca si cand ai face un crossover pasiv cu acele formule clasice de pe net.E adevarat ca Ciare sunt difuzoare laudate - dar - au la origine un producator de difuzoare PRO. Faza e ca nici nu sunt chiar ieftine, eu in banii aia as paria pe altceva - dar asta sunt eu - fiecare e liber sa aleaga ce vrea. Bafta cu proiectul.

Nu iti inteleg reticenta vis-a-vis de difuzoare hi-fi construite de firme implicate in domeniul PRO.Daca ai ocazia sa vii pe la amicul nostru comun, in Timisoara, putem sa ascultam impreuna Ciare.Lui i-a placut combinatia HW204 cu HT264.Ce are el cu Usher am ascultat, sant ok, dar sensibiltatea scazuta pe care am observat-o pe un amplif cu lampi GU19, ma face momentan sa prefer Ciare.
Link spre comentariu

DA, ok - respect punctul tau de vedere. SI ca sa-ti dau raspuns la intrebarea ta - reticienta vine din faptul ca producatorii de idifuzoare PRO alearga dupa sensibilitate, SPL cat mai mult, si dupa cum stim in lumea audio ca sa obtii ceva in plus trebuie sa renunti la altceva, In cazul de fata e vorba de Sensibilitate VS extensie in frecventa. Am avut si eu tentative cu difuzoare PRO si de fiecare data m-au dezamagit la capitolul extensie - chiar daca teoretic, din simulari trebuia sa fie ok. Am pus mana si pe ceva difuzoare ciare si m-au lasat aceeasi impresie. Cam asta e. Eu chiar m-as bucura sa mi se demonstreze ca ma insel - prin urmare sunt curios sa aud ce ati reusit voi sa faceti cu ciare.PS: daca tot va jucati cu difuzoare din zona pro sfatul meu e ca la bas sa folositi difuzoare cat mai mari, minim 10", ca din 8" sau mai jos....nu "prea" o sa scoateti bas. La 10"- 12" treaba devine interesanta - dar de data asta compromisul va fi volumul mare al incintelor.

Link spre comentariu

Stiu - o sa spui ca vrei amplificare pe lampi si atunci ai nevoie de SPL - da....dar este totusi o solutie pt. mai multa putere si sunet de lampa, si anume: Preamplificare pe lampi si final pe tranzistoare.

Link spre comentariu

Cele pro sunt foarte tari in suspensii,rile iar conurile sunt tratate de cele mai multe ori sa reziste la mediul de afara.Asta,de cele mai multe ori nu foloseste scopului utilizarii in house.Sau ...folosirea de difuzoare cu spl mare si extensie rezonabila,destul de scumpe.La cele de 12" ideea este sa vezi la ce frecventa ai cel mai bun spl si apoi sa ai in vedere celelalte aspecte....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări