Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

realizare senzor de temperatura rezistent la apa

Vizitator io_mihai23

Postări Recomandate

Mai degraba o pompa de recirculare decat o pompa de presiune. Pompele de racire ale motoarelor auto, sunt pompe de recirculare, nu de presiune. Se gasesc pompe de recirculare, la magazinele gen Rom_tal. La pompa asta, mai trebuie si un invertor sa-i modifici debitul in functie de fiecare radiator. De unde vei stii debitul la fiecare masina... nu prea vad.Pentru testat radiatorul de racire eu vad altfel problema. Radiatorul testat, e lasat la locul lui in automobil. Lasi motorul sa ajunga la temperatura de regim. Nu-ti mai bati capul cu debitul, ca ai pompa motorului care e deja dimensionata la cat trebuie. Ce ai de facut acum e sa masori temperatura lichidului pe retur. Daca e apropiata de cea de regim, e clar ca-i infundat si trebuie altul. Daca o raceste pe la 40gr, e bun.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

7

• pusu

7

• miron1947

3

• 25L91N11

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator io_mihai23

am cumparat azi o pompa cu 30 l/min debit cu 100 lei si m-am gandit sa cumpar cateva termoplonjoane care sa le infasor in jurul unei tevi de cupru si asa sa incalzesc apa (teava sa aiba forma aceasta "[" ). Ce parere aveti?

Link spre comentariu
Vizitator io_mihai23

Mai degraba o pompa de recirculare decat o pompa de presiune. Pompele de racire ale motoarelor auto, sunt pompe de recirculare, nu de presiune. Se gasesc pompe de recirculare, la magazinele gen Rom_tal. La pompa asta, mai trebuie si un invertor sa-i modifici debitul in functie de fiecare radiator. De unde vei stii debitul la fiecare masina... nu prea vad.Pentru testat radiatorul de racire eu vad altfel problema. Radiatorul testat, e lasat la locul lui in automobil. Lasi motorul sa ajunga la temperatura de regim. Nu-ti mai bati capul cu debitul, ca ai pompa motorului care e deja dimensionata la cat trebuie. Ce ai de facut acum e sa masori temperatura lichidului pe retur. Daca e apropiata de cea de regim, e clar ca-i infundat si trebuie altul. Daca o raceste pe la 40gr, e bun.

Trebuie facut stand, cred ca s-ar bucura cei de la facultate daca le-as lasa o masina dupa licenta:))) Acest stand va ramane la facultate, de aceea caut ce e mai ieftin.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Si ce crezi ca se intampla cu presiunea cand pui sa debiteze in gol o pompa de 'presiune'?La cea propusa de tine si cu o supapa bypass se poate rezolva.Se poate folosi si o pompa de Dacia 1300 ,aia e un fel de agitator si simularea motoarelor moderne (facute dupa 1960) nu prea va reusi. Debitul e in functie de presiune si sectiune,dar oricum daca afli cat putere se consuma pt a pompa,sant sigur ca afli si cati litri de apa au fost transportati;stiind sectiunea ,afli debitul.De unde ai aflat chestia cu ~40C?Ti-ai sacrificat antigelul si ai masurat pe masina proprie? :rade: de masina de dupa licenta.Teava de tur se spiraleaza sa incapa intr-un un vas,vas pe care-l umpli cu apa si o incalzesti cu termoplonjonul=> un schimbator de caldura.Suprafata de contact intre termoplonjon si teava de tur e prea mica pt a realiza un transfer termic eficient.Problema debitului o poti rezolva cu o supapa bypass,intre tur si retur...cand presiunea ,implicit debitul ,e prea mare supapa sunteaza pompa.

Link spre comentariu

...De unde ai aflat chestia cu ~40C?Ti-ai sacrificat antigelul si ai masurat pe masina proprie?

Din experienta. Poti sa verifici si tu pe cate masini vrei.

...Debitul e in functie de presiune si sectiune

Vezi ca ai uitat, mai e si in functie de t (timp).@io_mihai23, am inteles ca e proiect diploma. Daca vrei, asta e solutia eleganta: Bazin (de cca 5l) cu rezistenta de masina de spalat, tremostatarea lui ptr 85-90 gr. C, pompa de recirculare, invertor ptr a regla debitul, vas de expansiune, manometru de presiune, robineti de aerisire. Cu bazinul inchis, alimentezi cu apa din retea pana la vreo 0,5bari (o determini experimental a.i. dupa ce sistemul ajunge la temp de lucru si presiunea sa fie de 1 bar). Ca cheltuiala ajungi pe la 500-800 lei.
Link spre comentariu
Vizitator io_mihai23

Cam asa m-am gandit 500-600 ron maxim, in loc de rezistenta de masina de spalat m-am gandit la termoplonjoane(am gasit din acelea mari la 8 lei bucata) pot cumpara chiar mai multe si cred ca tot ajung mai ieftin ca si rezistenta de masina de spalat. presiunea de 1 bar m-am gandit sa o fac cu o pompa de bicicleta adica sa pun o supapa de camera de bicicleta si sa fac presiune cu pompa pana la 1 bar.E o idee fiabila si ieftina?

Link spre comentariu

... presiunea de 1 bar m-am gandit sa o fac cu o pompa de bicicleta adica sa pun o supapa de camera de bicicleta si sa fac presiune cu pompa pana la 1 bar.E o idee fiabila si ieftina?

Eu zic ca nu e bine. Este un stand de incercare fix. Pe circuitul tur-retur montezi un teu. In teu introduci apa din reteua de apa locala, printrun robinet. Manometrul iti va arata cum creste presiunea Cand ai vreo 05 bari opresti intrarea apei din retea. Aerisesti instalatia. Daca mai trebuie, mai intoduci apa din retea. Ridicarea presiuni de la 0,5 o va face incalzirea apei (circuitul fiind inchis).Termoplonjon, pompa de bicicleta... ce nota crezi ce vei lua?
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Chestia cu pompa de bicicleta e aiurea,sa te apuci sa dai la pompa... :rade: Si sa faci instalatie de apa curenta pt aparat,de asemenea.Termoplonjoanele(2?) le fixezi intre doua sipci de lemn ('ignifugate' cu ulei ars,cel putin asa o sa pretinzi),raman la parerea ca un schimbator de caldura e cel mai potrivit.pusu,la fiecare masina ai pus mana pe retur,sa vezi cum e?Poate era infundat radiatorul/termostat defect/etc.Ideea cu teul e buna,dar la real,nu am inalnit masini la care umplerea instalatiei se face prin teu; de obicei prin busonul radiatorului (are si asa ceva!).

Link spre comentariu

Ideea cu teul e buna,dar la real,nu am inalnit masini la care umplerea instalatiei se face prin teu; de obicei prin busonul radiatorului (are si asa ceva!).

1. Idea cu teul+robinet, a fost spusa, ptr umplerea circuitului de apa a standului de incercare de care se vb aici. 2. Eu nu am zis de teu la masini.3. Tatal meu in urma cu niste ani avea un autoservice modest si am vazut destule masini

Si sa faci instalatie de apa curenta pt aparat,de asemenea

Mie, din contra, mi se pare o treaba chiar eleganta. Dar tu cum vezi treaba asta cu alimentarea cu apa? Vrei sa puna cu galeata apa?
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Testele se fac in conditii cat mai apropiate de cele reale si de teu la masini,intradeva,nu ai pomenit,am zis eu;si?Da,cu galeata. Sau poare folosi pompa sa traga apa din galeata,ca doar nu s-o apuca de renovari...spart pereti,tras conducte sau sa bage furtunul pe instalatie,cand se umple(instalatia) da cumva pe dinafara/ crapa furtunul si-i stropeste pe mai toti - sa vezi dupa aia note! Ca-i cald afara,rau da tot!

Link spre comentariu
Vizitator io_mihai23

standul va functiona doar cu indrumatorul de licenta cand vom face masuratorile, in fata comisiei ma prezint doar cu standul fara ca sa il pun in functiune, atunci se prezinta datele experimentale, graficele si chestii teoretice. Dupa discutia cu profesorul, el a zis ca sa fie cat mai ieftine materilalele doar sa functioneze ca sa putem masura, de aceea si ideea cu termoplonjoanele si pompa de la bicicleta. Va dati seama ca nici nu am de cand sa dau 1000 ron pe el ca sa ramane la facultate, ma gandeam la un 500-600 ron acceptabil (cu tot cu furtune, tevi pentru schelet, si toate maruntisurile ce le am de cumparat).Apa o voi lua dintr-un cazan (hotarat), problema cu senzorii e rezolvata (ca idee, urmeaza sa ii realizez), pompa am, radiator si ventilator trebuie (din cerretarile de pana acum cel mai ieftin 200ron), vas de expansiune am si mai am problema cu incalzitul apei care nu imi este in clar cum sa fac ( un incalzitor electric costa cam 150 ron , termoplonjoanele si o teava de cupru nu sar de 50 ron). Ideile voastre sunt foarte bune, dar sunt sa zic asa ceva mai profi, mie imi trebuie ceva mai rudimentar dar functional:).Intelegeti ideea si inca o data multumesc de sugestii ,la final daca ve-ti fi curiosi voi pune si cateva poze sa vedeti ce a iesit:)

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Tu vrei sa te faci de cacao la punerea in functiune?Am avut un proiect de automatizari,Sisteme de Siguranta si Semnalizare in calea ferata-tot asa am pus problema,sa fie ieftin si de unica folosinta.Norocul meu a fost ca nu prea s-a insistat pe functionalitate,ca daca se insista...startul machetei a fost bun,dar la final(cand nimmeni nu mai urmarea ce si cum,am gasit-o picata de pe sine -halal siguranta daca deraiaza trenul.Proba (anterior prezentarii) a fost ok.Gandeste-l in asa fel,pt 10 utilizari (sa zicem) ca atunci sigur rezista la 2-3.Schimbatorul de caldura dintr-un cazan si o serpentina in el nu e o idee profi...incalzirea apei intr-o instalatie cu ajutorul termoplonjoanelor nu e o idee profi...masurarea temperaturii cu termometre chinezesti de barbecue nu e o idee profii...s.a.Toate sant functionale cu pret redus.

Link spre comentariu
Vizitator io_mihai23

nu vreau sa bag termoplonjoane intr-un cazan, vreau sa infasor mai multe rmoplonjoane in jurul unei tevi de cupru si astfel in momentul in care apa trece prin respectiva teava de cupru sa preia din caldura data de temoplonjoane (bineinteles ca va avea si o cutie nu va arat o teava cu termoplonjoane in jurul ei). Apa vreau sa o iau dintr-un cazan pentru ca sa folosesc si un vas de expansiune ,altfel pun direct vasul de expansiune deasupra radiatorului si am rezolvat toate probleme, dar proful a zis ca e mai bine sa am un cazan din care pompa sa ia apa si un vas de expansiune. eu m-am gandit la ceva de genul atasat in poza ( executat in graba).

post-40377-139829348437_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pt un transfer termic bun ,suprafata de contact trebuie sa fie mare si contactul ferm; care e suprafata de contact dintre doi cilindri?Expresoarele de cafea cu un brat,incalzesc apa instant prin pozitionarea rezistentei in fluxul de apa rece. De aici am preluat idea folosirii suprafetei de contact maxim. Precis cei care au inventat expresoarele electrice au incercat si alte soluti de incalire.

Link spre comentariu
Vizitator io_mihai23

am zis ca e o schita facuta rapid, de aceea nici nu m-am obosit sa arat contactul dintre cei 2 cilindri, eu mi-am imaginat ca pe acea teava de cupru (in functie de cat va fi de lunga ) voi introduce pe ea mai multe termoplonjoane in asa fel incat sa acopar intreaga suprafata. Toata aceasta treaba va fi pusa intr-o cutie izolata termic. Problema mi-o pun daca acest sistem va putea ceda atata caldura incat sa dupa intreaga apa din instalatie pana la 90 grade intr-un timp de o ora? teava m-am gandit undeva la 50-60 cm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări