hpavictor Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Ce parere aveti despre oportunitatea studierii unui asemenea amplificator , in genul celui construit de @misa ? Dar sa tinem cont ca solutia cu triode in paralel este totusi cam greu de controlat......Un alt exemplu l-a oferit @Gabriele , cu GM70 .Puteti analiza si propune scheme cu RCA813 , OT100 ( RCA8005 ) si GM70 ? Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 În regulă. ................ Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 30, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Acest subiect este foarte important pentru mine , doresc sa invat despre problemele care apar in constructia unor amplificatoare SE de mare putere . Puteti ghiciti de ce ?Pentru ca amplificatoarele SE reprezinta singura optiune atunci cand ne dorim sa realizam o auditie de inalta calitate . Desigur ca si PP reprezinta o optiune , dar doar cateva exceptii sunt cu adevarat bune : McIntosh , Karpov ......Eu sunt interesat de genul de amplificatoare mamut gen ONGAKU de la AudioNote .Deocamdata excludem varianta cu lampi finale in paralel , reprezinta un compromis major , care nu poate fi stapanit decat cu ajutorul unor circuite servobias dedicate . Dar exista ( inca ) OT100 si GM70 . Au performante absolut suficiente pentru a realiza un amplificator mamut ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Si eu studiez un SE cu OT100... pt un proxim proiect pt ca GM70 il am deja Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 30, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Sunt putin controversat.........inainte de a deschide acest subiect , am facut o cautare pe paginile forumului dupa amplificatoare mamut . @Blue , @Lazaroiu si altii au incercat asa ceva ......iata ce spune Dnul Valderama aici viewtopic.php?f=28&t=24395&start=45 : Nu stiu domnilor ! am facut si eu calculele in fel si chip pt OT100 clasa A SE alimentat pe anod cu 1200V ca sa pot obtine PUTEREA MAXIMA i_mi iese intotdeauna Ra>10k cca 12k,la 10-12k consider aproape imposibil de facut un traf de iesire care sa se incadreze in normele Hi-Fi ca sa nu zic mai mult (aproape imposibil de realizat).Consider ca aceasta lampa cu mare greutate(APROAPE IMPOSIBIL) in versiunea SE sar putea obtine rezultate bune pentru un audiofil(Ra mult prea mare,ca sa nu mai zic si 1200V,in radioficare nu era o problema extraordinara raspunsul in fregventa).Prefer un Ra cit mai mic in general de unde si probleme mai putine in realizarea trafului de iesire.Initial imi propusesem sa realizez si eu ceva cu aceasta lampa dar cind am vazut ce ma asteapta am renuntat,ar fi o munca de sisif cu rezultate ioc...,sint tare curios sa vad in final concluziile trase @blue , sar putea sa i_mi scape ceva daca nici macar la nivel teoretic nu am elan.Cine va reusi sa obtina un amplificator cu un sound cit de cit Hi-Fi (sa raspunda linear macar 40-20.000 la o putere de 10-15W,mare minune)cu aceasta lampa trebuie declarat campion absolut in gestionarea unui etaj final SE cu lampi(vorbesc foarte serios).Dar consider ca este mult mai usor astazi , cu ajutorul simularii schemelor , deoarece nu mai trebuie sa facem probe stricand componente ( unele extrem de scumpe , fiind vorba de tensiuni mari ) si castigam timp ! Evident , totul se leaga de existenta unor modele matematice reale SPICE pentru lampile pe care dorim sa le folosim...... Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Exista o schema facuta si discutata si pe forum, un SE cu 813, scoate vreo 45W parca...dar consumul e in jur de 1kW...Schema a aparut in revista Electronique Pratique HS4...m-am mai oferit odata sa o trimit pe mp celor interesati...am avut o singura solicitare...Din cate tin minte @bogdan69 a avut o tentativa de a construi asa ceva, dar am vazut apoi piesele la vanzare pe forum...nu stiu la cine au mai ajuns...Cred ca schema frantuzeasca e un punct de plecare bun pt. asa ceva, dar partea de alimentare mi se pare cam puerila.Revista cred ca se mai gaseste inca de cumparat la celebra firma de pe Maica Domnului - de acolo o am si eu...EDIT:Aici s-a mai discutat asta:viewtopic.php?f=28&t=6645&hilit=Electronique Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 30, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Am gasit ceva interesant cu GM70 ( in japoneza , dar la mine " merge " perfect cu Google Crome , traducerea am facut-o din japoneza in engleza ) aici : http://our-house.jp/gm-70/index.htm Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 OT100 este dupa umila mea parere o mare provocare ....eu voi stabili parametri de functionare la cca +600-650v pe anodica si un curent de 85mA aceasta lampa lucreaza cu curent de grila la nivele mai mari adica driverul trebuie sa fie un traf interstage sau un srpp "de talie mare" ,am gasit putine date de catalog chiar daca se zice ca e sora lu' 811. Link spre comentariu
blue Postat Decembrie 1, 2011 Partajează Postat Decembrie 1, 2011 OT100 este dupa umila mea parere o mare provocare ....eu voi stabili parametri de functionare la cca +600-650v pe anodica si un curent de 85mA aceasta lampa lucreaza cu curent de grila la nivele mai mari adica driverul trebuie sa fie un traf interstage sau un srpp "de talie mare" ,am gasit putine date de catalog chiar daca se zice ca e sora lu' 811.Pt acest tub catalogul spune ca puterea disipata pe anod ar fi de 75w , am incercat tubul in A2 cu driver 2*PL504 si PSF 550v/90mA, peste aceasta valoare anodul incepe sa se inroseasca asa ca eu zic de cam 50w putere disipata si 16w efectivi dar este posibil ca pt A1 si 800v sa exist o posibilitate de 18w Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 2, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2011 Amplificatorul propus de @carageae cu pentoda 813 : Din motive de copyright nu se poate prezenta proiectul complet . Dar cei interesati vor gasi o cale sa il vada........ Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 2, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2011 Atasez datele de catalog ale lui OT100 : Link spre comentariu
carageae Postat Decembrie 2, 2011 Partajează Postat Decembrie 2, 2011 OK, mie mi se pare aiurea sa ai doua infasurari de 450V si sa le pui apoi in serie, iar separat 3 electrolitice serie...Daca as face de la zero traful as face trei infasurari de 300V si as redresa fiecare infasurare separat, cu cond. de 450V (ideal 500, dar se gasesc mai greu...mai ieftin iesim cu sigurante bune si condensatoare de rezerva...), apoi as inseria cele trei tensiuni continue...Revenind la schema originala, dupa tot balamucul ala de condensatoare serie nu e aiurea sa pui un rezistor de 50W ca sa scazi tensiunea la 450V?Ce avea daca se redresau separat cele doua ramuri si se culegea apoi tensiunea de 450V printr-o rezistenta mai "decenta" de pe jumatatea tensiunii de alimentare? Se puteau folosi atunci cate 2 condensatoare de 350V-400V pe fiecare ramura, mai mici si mai usor de gasit...la capacitati echivalente sau mai mari...Oricum, cine abordeaza asa ceva ar trebui sa stie deja cele de mai sus...sau daca nu...le afla pe parcurs... Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 2, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2011 Aveti perfecta dreptate !De altfel asta este rostul acestui subiect , sa identificam si sa evitam solutii tehnice nerecomandate.....sau gresite . Link spre comentariu
carageae Postat Decembrie 3, 2011 Partajează Postat Decembrie 3, 2011 @misa avea dreptate cand spunea ca francezii au solutii cam aiurite...dar e singura schema in sensul asta pe care am gasit-o explicata si comentata...Plecand de la premiza ca ar trebui 900Vca - desi tensiunea continua masurata ma duce cu gandul ca au avut un traf destul de slab...chiar sa fie caderea pe diode si rezistenta sarmei peste 100V? - s-ar putea imparti mult mai bine secundarul astfel:- o infasurare de350vca, urmata de 2 condensatoare suntate cu 220k/2W si inseriate - rezultand in jur de 480V tensiune continua, din care se poate filtra decent tensiunea de 450V necesara etajului de atac.- doua infasurari de 275V, fiecare cu redresorul ei separat; pentru alimentarea finalelor se inseriaza cele trei tensiuni, evident prima de la masa fiind tensiunea care alimenteaza etajul de intrare.Invit pe cine are abilitati in desenarea schemelor electronice sa puna pe hartie ideile de mai sus daca le considera corecte. Link spre comentariu
carageae Postat Decembrie 7, 2011 Partajează Postat Decembrie 7, 2011 Tot eu...s-ar mai putea face si altfel, practic cum am zis prima data...trei infasurari identice de 300V - nu zice nimeni ca e MUSAI sa alimentezi prefinalele la 450V...cred ca ajung 400, cu adaptarea corespunzatoare a schemei...in felul asta se poate renunta la varianta de condensatoare suntate si inseriate...am citit pe undeva ca nu e o idee buna pt. ca in felul asta ESR-ul condensatorului rezultat se dubleaza...nu stiu cat de mult conteaza asta la filtrajul curentului alternativ la 50Hz, la frecvente mari e altceva, dar sigur nu e mai bine cu ESR dublu! Se pot folosi condensatoare de calitate la 450V sau cine are de unde, condensatoare de 500V...cu sigurante corect calibrate inainte de condensatoare nu cred ca e asa pericol mare de bubuiala...Sunt curios la cine au ajuns piesele de la @bogdan69 daca s-au mai vandut...poate intra aici si lamureste misterul...oricum, asa ceva nu as tine in casa cu lampile total neacoperite, o plasa de protectie s-ar cam impune... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum