Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda leduri RGB cu 555 pwm.

mely17

Postări Recomandate

• Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

16

• mely17

16

• Ticu

12

• gabyh

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dar ce ar fi sa testezi?Si asculta-l pe tyc,curentul maxim sa fie 75% din cel din foaia de catalog,nu-i asa greu de calculat...

De calculat stiu si eu sa calculez dar ce punct de referinta sa iau?Curentul maxim din foaia de catalog sau curentul recomandat din foaia de catalog?
Link spre comentariu

Daca ne uitam in foaie si la puterea maxima pe dispozitiv 150mW, la 20mA rezulta cam 60mW pe verde, la fel pentru albastru si 40mW pe rosu, deci 160mW. Mai bine le dai 15mA ca sa fii linistit.

Link spre comentariu

Atunci voi face calcul cu 17mA pentru fiecare led. Oare nu se poate implementa in circuit ceva care sa imi inlocuiasca potentiometri si cand vreau eu sa imi schimbe aleator culorile?

Link spre comentariu

In principiu se poate, desi e riscanta adaugarea de elemente suplimentare in circuitul oscilatorului fiindca ii modifici conditiile de lucru. Comanda aleatoare complica si ea schema. Mai bine cauta o schema special facuta pentru joc de lumini aleator, eventual cu microcontroller. In alta ordine de idei, am verificat functionarea la curenti mari de iesire, spre 2A. E bine sa adaugi o poarta din cele trei (ca repetor-inversor), altfel este influentat oscilatorul.

Link spre comentariu

Asa cum este schema acum, nu va merge bine la maxim 1,3A pe ramura? Am facut transformatorul pentru leduri. Pana la urma o sa am tensiune de alimentare de 8,5V in gol iar cu 2,2A am 7,5V. Am mai facut inca o tensiune de 12V pentru alimentarea integratelor. Voi calcula cu 8V rezistentele pentru leduri si voi folosi curenti recomandati de tyc. E bine asa?

Link spre comentariu

Buna seara. Azi au ajuns piesele si am reusit sa fac montajul care din pacate nu functioneaza la cum mam asteptat. Problema este urmatoarea: Nu pot sa dau la minim culorile, in ori ce pozitie a potentiometrelor toate ledurile sunt aprinse. Daca modific cursa potentiometrelor se vede diferenta de intensitate dar nu se stinge. Montaju l-am verificat de mai multe ori si totul este conform schemei. In loc de buz91 am folosit irfz44. Am doua tensiuni de alimentare 12V pentru montaj si 8V pentru alimentarea ledurilor. Stie cineva o rezolvare la problema?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ledul,ca dispozitiv,lumineaza si cand e strabatut de curenti infimi.In cazul PWM si la factor de umplere minim;trebuie sa construiesti un pwm cu factor de umplere 0% :rade: -adica la minim iesirea sa treca in 0. Mareste rezistenta de 1K. Condicul de 100n e lipit pe pinii integratului/soclului?Mai intai pune o rezistenta dimensionata la 0.8 *3 curentul maxim suportat de 4093;rezistenta intre grila IRFZ si masa.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Am dat o sch undeva si e controlat de calculator (care are ceas si poate fi comandat si de pe alt continent).Asa ca ,pui si o privighecioara electronica sa cante cand luminile simuleaza rasaritul.Controlate toate de calculator,dupa ceas.

Link spre comentariu

Un miliampermetru in serie cu un LED ar trebui sa indice un raport 100/1 intre curentul minim si maxim prin LED, cand potentiometrul este la un capat si apoi la altul. De exemplu 15mA/0,15mA. In felul asta te convingi ca astabilul si etajul final merg corect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări