Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda leduri RGB cu 555 pwm.


mely17

Postări Recomandate

Buna seara,Vreua sa comand niste leduri RGB cu ajutorul 3X555! Mam gandit sa controlez fiecare culoare cu cate un 555 si asa pot forma culori cu trei potentiometri. A incercat cineva asa ceva? Merge facut?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    16

  • mely17

    16

  • Ticu

    12

  • gabyh

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Te referi la al 4-lea 555?Cel mai usor: mai pui un tranzistor de putere pe alimentarea generala,inainte de tranzistoarele separate pt fiecare culoareSau daca vrei sa folosesti doar 3 trz de putere si nu 4,umblii la comanda lor (exista mai multe variante,de la porti logice,la tranzistori si semnale care se anuleaza unul pe celalalt)Si eu as folosi 556,care contine 2x555 :da

Link spre comentariu

Buna seara,

Am desenat o schema in care am trecut si valorile rezistentelor de la limitarea ledului rgb, am proiectat si un cablaj si am pus si datashetul ledului rgb. Pot face sa folosesc 2 tensiuni de alimentare? 12V pentru alimentarea integratelor si 5v pentru alimentare ledurilor? Sunt ok valorile rezistentelor ?

Posted ImagePosted Image

osta71a1d-a.pdf

Link spre comentariu

Poti folosi surse separate, cu masa comuna (firele - legate impreuna).Rezistentele merg; le-ai calculat pt. aproximativ 20mA prin fiecare LED. Totusi s-ar putea sa ai nevoie de modificari (de exemplu un curent mai mic la LED-ul verde fiindca ochiul e mai sensibil la verde). Echilibrarea prin modificarea rezistentelor o s-o faci cu montajul in functiune, functie de eficienta fiecarui LED, ca sa-ti dea lumina "alba" cand sunt aprinse toate la maximum.

Link spre comentariu

Ca o calibrare initiala, sa aiba "canalele" echilibrate. La factor de umplere maxim efectul vizual sa fie egal pt. cele trei culori, iar senzatia sa fie de lumina alba. Pozitia cursoarelor potentiometrelor ar da o informatie despre ponderea culorilor.

Link spre comentariu
Vizitator DanD

Salut. Scuze ca ma bag si eu in seama.....nu prea stiu electronica. Ce rol au diodele alea legate asa? Adica in ca taie voltajul tot ce e peste 0.7v dar aici nu inteleg de ce e nevoie de ele...

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Factorul de umplere se regleaza cu acele diode?Presupunand ca cursorul e la 30% din cursa si pot liniare,la 'dute' are 33,3k iar la 'vino' 66,6k;oare cum se modifica factorul de umplere?ramane simetric(50-50%)?

Link spre comentariu

@DanD -nu prea ai inteles ce fac diodele...ele permit curentului sa treaca intr-o singura directe. Si cand trece,caderea de tensiune pe dioda e de 0,7V. Mai cauta pe net,explicatiile exista deja!

Link spre comentariu

Avem un circuit astabil. 4093 contine 4 porti NAND (adica SI negat) cu 2 intrari prevazute cu triggere. O poarta AND are iesirea in HI (+12V in cazul nostru) daca simultan intrarea 1 SI intrarea 2 sunt HI; in orica alta situatie iesirea este LO (zero volti). La NAND exista o inversare (negare) a starii iesirii. Triggerele introduc praguri ferme de basculare a iesirii: de exemplu sub 33% din tensiunea de alimentare se interpreteaza ca LO si peste 67% HI.

La pornire condensatorul este descarcat (tensiune 0), deci poarta nu are ambele intrari HI si in consecinta iesirea ei este HI. Aceasta tensiune pozitiva deschide dioda de jos si prin ea trece un curent care incarca C. Curentul, si deci durata incarcarii, este limitat de portiunea de jos a potentiometrului.

Cand C ajunge la 67% din tensiunea de alimentare, poarta basculeaza si iesirea ei devine LO (zero). Acum condensatorul este mai pozitiv ca iesirea, si el se descarca prin dioda de sus, sub un curent limitat de portiunea de sus a potentiometrului.

Sigur, in ambele cazuri mai intervine si rezistenta de 1k de limitare.

Deci diodele separa calea de incarcare de calea de descarcare a lui C. Miscand cursorul marim/micsoram simultan rezistentele de incarcare si descarcare, adica portiunea de sus, respectiv de jos a curbei care reprezinta tensiunea de iesire a portii. Suma lor (perioada semnalului generat) ramane insa constanta pt. ca ce se pierde intr-o parte se castiga in cealalta, iar constantele de timp depind liniar de rezistenta. Se modifica doar factorul de umplere. Un potentiometru liniar permite o legatura intuitiva intre pozitia cursorului si valoarea factorului.

Celelalte 3 porti legate in paralel ar fi utile doar daca s-ar alimenta direct LED-urile. In cazul iesirii pe FET ar putea sa lipseasca.

Experimental, cu valorile din schema si BUZ11 la iesire am verificat ca frecventa este de circa 2kHz, usor crescuta la alimentarea cu 6V (spre 2,5kHz). Factorul de umplere mi-a variat intre 1...99%, conform teoriei (101k fata de 1kohm). Ce-i drept un LED bun se vede usor aprins si la 0,2mA, dar asta e.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări