mely17 Postat Noiembrie 29, 2011 Partajează Postat Noiembrie 29, 2011 Buna seara, Sunt foarte incepator in programare si deacea apelez la ajutorul vostru. Vreau sa imi fac acasa din leduri rgb o lumina ambientala la care sa ii pot schimba culorile dupa preferintele mele. Se poate face cu pic sa pot regla culorile cu ajutorul unui potentiometru? La un capat de cursa sa am de exemplu culoarea alba iar pe masuraa ce modific cursa potentiometrului sa imi schimbe culorile (cat mai multe posibile)? Daca da ma ajuta cineva cu un asemenea program? Sau ar mai fi o varianta: un pushbuton din care sa selectez culorile dorite(alb, rosu,galben, verde, albastru, mov, portocaliu etc) . Multumesc. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Întreb ca un păgîn, de ce să foloseşti microcontroller pentru ceva prea simplu? Bun, se poate, ADC citeşte potenţiometru, apoi cu nişte IF-uri decide ce să aprindă... totul se rezolvă în 30 de linii. Dar, mă gîndesc că ai putea pune 3 potenţiometre, fiecare să regleze curentul unei surse de curent constant de putere, care să comande cîte o culoare. Aşa ai avea control deplin asupra culorii LED-ului. Cît despre a doua idee, cu push-button, se poate face cu un clasic numărător reversibil şi 2 porţi Schmitt-Trigger. Am pus 2 butoane, pentru a schimba culorile în ordine directă sau inversă. Ce e-n stînga numărătorului îi circuit de debounce. LE: ARuncă un ochi şi pe articolul ăsta, tratează exact ce vrei tu. http://electrodb.ro/atelier/lumina/cont ... d-uri-rgb/ Link spre comentariu
10vid Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Schema Întreb ca un păgîn, de ce să foloseşti microcontroller pentru ceva prea simplu?Raspuns: pentru performanta. Schema ce ai postat-o tu e prea rudimentara si iti garantez eu ca n-o sa se atinga nimeni de ea, pentru ca scoate doar 8 culori (HC-85 e mort de vreo 20 de ani), lucru ce se putea face mai simplu si mai rapid folosind doar trei intrerupatoare.Cat despre al doilea link, cred ca tipul ala e bolnav, ca sa aprinda 3 amarate de leduri cu PIC18F si cristal de 16MHz. Sau a programat in Basic-Baraolt. Link spre comentariu
mely17 Postat Noiembrie 30, 2011 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 Pana la urma nu ma complic prea tare si am ales sa fac cu 3X PWM pentru fiecare culoare, relizate cu 555 . Mai frumos era cu pic sa poti face acest lucru, mai ales ca puteai implementa mai multe chesti frumoase in el. Pacat ca inca nu ma stiu atat de bine incat sa imi fac eu singur softul pentru pic. Poate in viitor am sa fac upgrade. Pentru a urmari continuarea proiectul dati click aici: viewtopic.php?f=209&t=98528 Link spre comentariu
Mikrosha Postat Noiembrie 30, 2011 Partajează Postat Noiembrie 30, 2011 SchemaÎntreb ca un păgîn' date=' de ce să foloseşti microcontroller pentru ceva prea simplu?[/quote']Raspuns: pentru performanta. Schema ce ai postat-o tu e prea rudimentara si iti garantez eu ca n-o sa se atinga nimeni de ea, pentru ca scoate doar 8 culori (HC-85 e mort de vreo 20 de ani), lucru ce se putea face mai simplu si mai rapid folosind doar trei intrerupatoare. Cat despre al doilea link, cred ca tipul ala e bolnav, ca sa aprinda 3 amarate de leduri cu PIC18F si cristal de 16MHz. Sau a programat in Basic-Baraolt. I LOL'd. HC-85 nu e mort, doar se odihneşte. Şi daa, e cam ineficient cu 18F. Dar înspre asta se îndreaptă omenirea, ideea că hardware-ul e infinit şi software-ul putem să-l facem cît mai ineficient. E cam trist, de altfel. Cred că a vrut 18F ca să aibă mai multe canale PWM. Link spre comentariu
mely17 Postat Decembrie 8, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2011 Pana la urma redeschid subiectul. Am gasit un proiect interesant http://picprojects.org.uk/projects/ppc/index.htm dar asta este pentru o singura culoare. Eu as vrea sa implementez totul intr-un singur pic16f628. Ma ajuta cineva cu un program ? Link spre comentariu
10vid Postat Decembrie 8, 2011 Partajează Postat Decembrie 8, 2011 Am scris un programel care e cam 80% gata, un PIC12F615 @4MHz cu doua potentiometre si o tasta 'shift' (si bineinteles cele 3 iesiri PWM).Pe scurt, sunt 4 reglaje potentiometrice (cate 2 comutate de tasta 'shift', pentru ca nu sunt pini suficienti sa pun 4 potentiometre).Reglajele sunt: (1) Intensitate luminoasa(2) Saturatie(3) Viteza rulare culori(4) Selectie manuala a nuantei (cand potentiometrul (3) e la minim)Culorile nu se schimba aleator ci sub forma de curcubeu, la viteza dorita, sau se selecteaza o culoare anume.Am sa-l pun de indata ce e gata.PIC16F628 nu se poate folosi, pentru ca nu are intrari pentru ADC. Link spre comentariu
Mix Postat Decembrie 8, 2011 Partajează Postat Decembrie 8, 2011 Recomand PIC16F616. Are 4 module PWM, vreo 8 ACD-uri daca tin minte bine si are pretul tot cam cat PIC12Fxxx . Va va usura cu mult treaba, mai ales daca implementati codul in MikroC. Link spre comentariu
10vid Postat Decembrie 10, 2011 Partajează Postat Decembrie 10, 2011 PIC16F616 nu are 4 module PWM, are 4 iesiri PWM de la un singur modul PWM. Adica toate iesirile impartasesc acelasi duty cycle, doar ca unele inversate. Acel modul e destinat controlului in punte a motoarelor sau convertoarelor de tensiune.Deci tot la varianta soft se ajunge.Ok, am finalizat codul. Intrerupatorul poate fi si push-button, caz in care va trebui sa fie tinut apasat cand se fac reglajele de intensitate si saturatie. Lumina_RGB_615_675_v1.zip Link spre comentariu
mely17 Postat Decembrie 10, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2011 Buna seara.Mii de multumiri pentru soft si schema. Am si eu o nelamurire: pot regla la fiecare led intensitatea in parte? Link spre comentariu
10vid Postat Decembrie 10, 2011 Partajează Postat Decembrie 10, 2011 Nu se pot regla culorile individual, poate cu alt microcontroler. Eu am facut dupa modelul asta: adica culorile se regleaza pe directie orizontala, iar saturatia pe verticala. Link spre comentariu
ratoiul Postat Decembrie 11, 2011 Partajează Postat Decembrie 11, 2011 Buna seara,Si eu multumesc lui @10vid pentru toate proiectele de pe elforum si celorlalti bineinteles care au finalizat proiecte din punct de vedere software :aplauzeToate cele bune Link spre comentariu
Mix Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 PIC16F616 nu are 4 module PWM, are 4 iesiri PWM de la un singur modul PWM...da. scuze ca n-am fost pe deplin atent. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 salut a relizat cineva schema respectiva de rgb eu am incercat so simulez in proteus dar cred ca este ceva la hexu la partea de programare nu ma pricep poate ma puteti ajuta documentatia este de aici > http://www.picbasic.co.uk/forum/showthread.php?t=2782 Link spre comentariu
kinderu56 Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 MCLR IS TOO LOW ,, si ,,procesor is in reset,, im da acest mesaj in timpul rulari in proteus in simulare daca apas pe butonu din pinu 1, la acest controler rgb ,atasez si fiserele complete ar fi ok tranzistoarele pentru 5m de banda RGB? LEDURI 5050/ 60 leduri pe metru Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum