Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare montaj rotativ

Vizitator nathaniel

Postări Recomandate

Vizitator nathaniel

Salut.

Am realizat un montaj ce va sta pe ceva care se roteste (un suport actionat de un motor). Daca montajul meu va fi alimentat de la o sursa fixa, cum il alimentez? Imi trebuie un fel de mufa rotativa.... Mentionez ca motorul pe care va sta nu se va invarti foarte tare, 5 rot/sec maxim.

Dr.L: "o mufa" nu e un titlu regulamentar

Totodata,forumul are diverse sectiuni

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

1

• The Stressmaker

1

• Mikrosha

1

• ady_marinescu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Păi poţi face ceva de genul unor lamele fixe care să stea pe nişte trasee în formă de cerc, puse pe montajul mobil. Ceva foarte fiabil poţi obţine dacă ai un VHS stricat, şi să-i iei capul rotativ. Ăla are 4 sau 8 fire (pentru 2 sau 4 capete), suficiente pentru scopul tău. Dacă montajul are consum mic, poţi pune 2-4 magneţi ficşi, iar pe montaj să fie nişte bobine cu miez de fier. Cînd trec prin dreptul magneţilor, generează tensiune, pe care-o redresezi şi o filtrezi.

Link spre comentariu

Cea mai eleganta metoda este sa alimentezi montajul prin inductie.

Pui o bobina in stativul montajului, alimentata in curent alternatv, bobina care va fi ca primarul unui transformator. In partea care se roteste pui alta bobina, asta din urma va fi secundarul transformatorului. De la secundar poti alimenta ce ai nevoie. Ambele bobine sunt centrate pe axa imaginara care trece prin axul motorului. In felul asta nu apar vibratii.

In loc de bobina din primar merge si cu magneti permanenti, cum scria Mikrosha mai sus. In cazul asta motorul trebuie sa aiba suficienta putere mecanica sa roteasca si sa alimenteze montajul in acelasi timp. Pentru ca bobina nu mai este concentrica cu axul motorului, pot aparea vibratii mecanice atunci cand bobina trece prin dreptul magnetilor.

In felul asta nu e nevoie de fire intre partea fixa si cea care se roteste.

Link spre comentariu

Cel mai bun contact rotativ, dupa parerea mea este un rulment. Adica pentru fiecare cale de semnal cate un rulment montat pe un tub de textolit, izolator (fata de ax rulmentul trebuie izolat), si astfel ai contact prin intermediul bilelor rulmentului. Metoda este limitata la curentul maxim la care nu se incalzesc bilele si la care nu face scantei, tinand cont ca este o suprafata de contact foarte mica intre bile si camasa. Pe scurt, ai nevoie de 7 fire de semnal, pui 7 rulmenti pe tubul de textolit care sa aiba canale pentru firele de la rulment la montajul de pe placa rotativa. Avantajul metodei este uzura mica a "contactelor", comparativ cu alte metode mecanice. Sper ca m-am exprimat destul de bine.

Link spre comentariu

Cauta pe google 'propeller clock' si vei gasi multe proiecte de ceasuri care afiseaza prin rotatia ledurilor. Acolo o sa gasesti toate felurile de alimentare amintite mai inainte, cu poze si cum se construiect. Sapa bine prin proiecte si vezi ce este cel mai potrivit pentru tine.

Link spre comentariu

Asa ceva nu merge? un montaj tip perii?post-14071-139829346761_thumb.jpgPe axul motorului (sau o prelungire a lui) puse 2 inele de la care pleaca 2 fire catre montaj.Pe inele preseaza 2 lamele contectate si ele la 2 fire de la sursa de tensiune. "Transmisia" tensiunii e realizata prin contactul dintre lamele si "perii".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări