H Robert Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 Este recomandat legarea paratraznetului la impamantarea facuta pt instalatia din casa sau trebuie facut separat alta impamantare pt paratraznet? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 SeparatNu-ti mai functioneaza functia de cautare cumva? Link spre comentariu
cristi71 Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 poate fi comuna dar sa aiba sub un ohm. Link spre comentariu
leoncris Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 E de preferat sa fie ... separata.Nu intram in ... detalii. Link spre comentariu
fum3z Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Stiu ca e oarecum vechi subiectul...dar nu inteleg de ce separat De ce sa faci risipa de materiale...teava de otel mai multa, platbanda mai multa si tot asa cand poti sa faci priza de pamant comuna cu rezistenta de dispersie mai mica de 1 ohm. Conform Normativ I20/2000 NORMATIV PRIVIND PROTECTIA CONSTRUCTIILOR IMPOTRIVA TRASNETULUI Si mai nou din decembrie Normativ I7/2011 Normativ pentru proiectarea, executia si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor I7/2011 inlocuieste I20/2000 Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Ca daca loveste un fulger paratraznetul,cu aceeasi impamantare ca si aparatele din casa,acestea din urma vor cam face poc. Sau daca utilizatorul tine mana pe ele,se va electrocutaVezi cati A are un fulger si ce cadere de tensiune produce curentul ala pe rezistenta de 1 ohm! Link spre comentariu
fum3z Postat Decembrie 16, 2011 Partajează Postat Decembrie 16, 2011 Nu am intalnit niciodata asa ceva...cum sa te curentezi daca ai priza de pamant mai mica de 1 (unu) ohm. Resestenta interna a omului e mult mult mai mare. Priza de pamant facuta de cineva autorizat, cu electrozi OL-Zn de calitate, bentopriza si platbanda de 40x4 nu are cum sa dea gres. Am proiectat si am asistat la masurarea prizelor de pamant cu paratrasnet de toate felurile...aparenta, naturala, prevectron, cu diverse configuratii de electrozi. Normativul nu e degeaba. Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 16, 2011 Partajează Postat Decembrie 16, 2011 Tu esti turc? The amperage of a typical thunderstorm may vary from 10,000 to 200,000 ampsSi stim ca U=R*I ,deci tensiunea va fi intre 10 si 200kV. Sa ma anunti daca rezisti la o asemenea tensiuneAlte discutii n-au rost,nu intelegi fenomenele electriceElectrocutare placuta! Link spre comentariu
fum3z Postat Decembrie 16, 2011 Partajează Postat Decembrie 16, 2011 Citat conform: NORMATIV PRIVIND PROTECŢIA CONSTRUCŢIILOR ÎMPOTRIVA TRĂSNETULUIIndicativ: I 20-2000D. Prize de pământ 2.3.81. Din punct de vedere al protecţiei împotriva trăsnetului, se recomandă realizarea unei prize de pământ unice-comună pentru IPT, instalaţia electrică, instalaţia de telecomunicaţii şi înglobarea ei în structura construcţiei. Dacă prizele de pământ ale acestor instalaţii sunt separate, ele trebuie interconectate.Notă: Dacă din motive justificate, la construcţii cu structura metalică înglobată, prizele de pământ trebuie să fie distincte pentru diverse instalaţii, ele trebuie totuşi racordate la structura înglobată prin legături pentru egalizarea potenţialelor, conform subcap. 2.3.E.2.3.82. Rezistenţa prizei de pământ folosită în comun poate fi cel mult egală cu 1 ohm, valoare impusă în STAS 12604/4,5 pentru asigurarea protecţiei împotriva şocurilor electrice prin atingere indirectă şi în normele specifice pentru instalaţiile respective, în scopul asigurării funcţionării corespunzătoare a acestora.Pentru fiecare tip de instalaţie se folosesc conductoare distincte pentru legare la priza comună. Fac excepţie armăturile din oţel ale betonului şi pereţii metalici ai construcţiilor care se pot folosi drept conductoare de legare la priza comună pentru toate instalaţiile.E. Legături de echipotenţializare pentru masele şi elementele conductoare din exteriorul construcţiei2.3.108. Legătura de echipotenţializare se execută în măsura posibilităţilor în punctul de cea mai mare apropiere printr-un conductor de echipotenţializare, descărcător sau un eclator legat între conductorul de coborâre şi elementul care trebuie pus la acelaşi potenţial.2.3.111. Legătura de echipotenţializare trebuie să se facă prin eclator în cazul antenelor şi al suportului pentru instalaţia electrică. Legătura se execută în zona în care coborârea este mai apropiată de antenă sau suport se scurtcircuitează prin eclator.2.3.112. Condiţiile de la art. 2.3.111. de mai sus se aplică şi pentru elementele conductoare înglobate, în măsura în care au fost prevăzute borne de legătură la elementele de construcţie respective.2.4. Instalaţie interioară de protecţie împotriva trăsnetelor IIPTA. Legături de echipotenţializareCondiţii generale2.4.1. Pentru reducerea riscurilor de incendiu şi de explozie precum şi a riscurilor de şoc electric pentru persoane, în interiorul spaţiului de protejat trebuie să se execute legături de echipotenţializare.2.4.2. Legătura pentru egalizarea potenţialelor trebuie realizată între părţile IEPT (dispozitive de captare, coborâri, priză de pământ) şi elementele metalice în legătură cu pământul ce se găsesc în interiorul construcţiei de protejat sau în pereţii ei (conducte de apă, de încălzire, de gaze, de stins incendiu, de ventilare-climatizare, şine de ascensoare, echipamente metalice, armătura construcţiei, echipamente ale instalaţiilor electrice şi de telecomunicaţii etc.).2.4.3. Bara pentru egalizarea potenţialelor pentru IPT (BEP) se execută din cupru sau dintr-un material identic cu materialul conductoarelor de echipotenţializare şi trebuie să aibă o secţiune de min. 75 mm2. Pe ea se prevăd borne pentru racordarea conductoarelor de echipotenţializare a prizei de pământ etc. Alte discutii n-au rost,nu intelegi fenomenele electriceElectrocutare placuta!Pana acum am lucrat cu ingineri electricieni si pe instalatii straluciti...nici unul nu lucreaza cu prize separate.Dar ficare face cum doreste... Link spre comentariu
Paulorossi Postat Decembrie 23, 2011 Partajează Postat Decembrie 23, 2011 fum3z are dreptate,si normativul prevede o priza comuna daca priza are sub 1 ohm.D-le Dr.L care e calea de curent?Curentul circula tot timpul pe circuitul cu rezistenta mica,deci nu o sa te curentezi tu sau o sa-ti afecteze aparatele casnice atata timp cat el se poate dispersa in pamant.Cat despre legea lui Ohm,ea nu se aplica in aceste cazuri si nici in calcul curentilor de scurtcircuit,deci fum3z e bine informat. Link spre comentariu
gaby Postat Decembrie 23, 2011 Partajează Postat Decembrie 23, 2011 Daca nu va e draga viata voastra sau a altora luati-va dupa normativ. Ganditi-va unde se descarca energia daca se intrerupe circuitul impamantarii cand loveste fulgerul datorita curentului foarte mare care trece prin circuit chiar daca acesta are sub un ohm. Link spre comentariu
H Robert Postat Decembrie 23, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2011 Ai perfecta dreptate Gaby, un fulger atinge in jur de 28000 grade celsius,la o astfel de temperatura cauzate de sute de mii de amperi,chiar si milioan, s-ar putea ca,coductorul care face legatura dintre paratraznet si impamantare sa nu faca fata. Link spre comentariu
tommymd Postat Decembrie 23, 2011 Partajează Postat Decembrie 23, 2011 Normativele astea sunt facute in urma testelor sau doar teoretic? Pentru ca daca sunt facute teoretic si de catre nepoti incapabili angajati pe ici pe colo s-ar putea sa aveti probleme. (stiu eu cateva de la constructii, unde se dau tolerante de cativa mm)Eu am vazut un paratraznet montat pe o cladire nu prea inalta dar in varf de deal. Cand a traznit in el a curatat vreo 4 metri patrati de tigle din jur.Eu sunt de parere ca mai bine ar fi sa fie realizat undeva in imediata apropire a casei si sa ajunga direct in pamant.Cred ca e cel mai sigur, dar oricum nu ma pricep.Oare cand trazneste in stalpii de curent, de ce arde tot prin casa? Rezistenta de la impamantarea stalpilor e mai mare decat cea a firelor de curent pana la consumator? Link spre comentariu
wally_gatter Postat Decembrie 23, 2011 Partajează Postat Decembrie 23, 2011 posibil ca conductorul de la paratraznet la pamant nu era prea gros , fulgerul a venit hotarat pentru ca la varf era diferenta de potential dar cand sa se scurga nu a putut sa se scurga destul de repede , venind in asa mare cantitate a lovit si tigla .. sarmana tigla.. Link spre comentariu
fum3z Postat Decembrie 23, 2011 Partajează Postat Decembrie 23, 2011 Cand se face coborare de la paratrasnet la priza de pamanat de obicei se merge pe platbanda de OL-Zn 25x4 si nu exista doar o singura coborare ci mai multe...deci e cam imposibil sa se intrerupa circuitul catre pamant. Asta doar in cazul in care cladirea e lasata in paragina si nu are nimeni grija de ea. Masuratorile la priza de pamant si la continuitatea coborarilor se fac regulat...asa e normal. Electrozii in pamant se pun la o distanta optima de 6m intre ei si 1~1,5m de la perete. Nu mai putin pentru a impiedica formarea efectului de condensator si nu mai mult pentru ca apoi nu mai scoti rezistenta sub 1 ohm.Normativele nu sunt teoretice...ele chiar se aplica. Daca ia foc o cladire de la fulger, cladire careia eu i-am proiectat instalatia fara sa respect normativul...raman fara drept de semnatura si imi fac dosar penal. De aceea e bine sa treci pe planse nota ca proiectantul e absolvit de orice vina in cazul in care constructorul nu respecta detaliile de executie si proiectul initial. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum