Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montare/fixare bucșe în corp de aluminiu


Arise

Postări Recomandate

De ceva timp mă chinui să înțeleg cum fixez un corp din aluminiu pe două axe de ghidaj rectificate. Din ce am văzut, una din recomandări este să folosesc bucși de bronz.Am pus o poză cam cum ar trebui să arate.post-59493-139829345966_thumb.jpgVorbim de fi 12 să zicem.Mă gândeam să dau găuri cu un burghiu mai mic decât M12 în aluminiu și apoi (nu am idee cum) să lărgesc gaura și apoi să introduc bucșele înauntru.Dar nu știu cum să fixez cât mai fix/strâns bucșele, e ok să le "ard" una cu ciocanul și să intre în gaurile de aluminiu forțat? Sau se duce naigba "planeitatea" din bucșă?E ok dacă le lipesc?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Arise

    5

  • radu cnc

    2

  • leoncris

    2

  • cnc_step

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,Se face gaura mai mica de 12mm si se introduce un alezor care va face gaura exact 12mm in care se pot presA bucsele.Daca nu trebuie presate se introduc usor si se asigura de o parte si de alta cu sigurante Seeger pentru arbore.Cu stima.

Link spre comentariu

De ceva timp mă chinui să înțeleg cum fixez un corp din aluminiu pe două axe de ghidaj rectificate. Din ce am văzut, una din recomandări este să folosesc bucși de bronz.Am pus o poză cam cum ar trebui să arate.[attachment=0]Fireball_V90_CNC_Router_Assembly_761.JPG[/attachment]Vorbim de fi 12 să zicem.Mă gândeam să dau găuri cu un burghiu mai mic decât M12 în aluminiu și apoi (nu am idee cum) să lărgesc gaura și apoi să introduc bucșele înauntru.Dar nu știu cum să fixez cât mai fix/strâns bucșele, e ok să le "ard" una cu ciocanul și să intre în gaurile de aluminiu forțat? Sau se duce naigba "planeitatea" din bucșă?E ok dacă le lipesc?

Daca nu ai posibilitatea de frezare pe placa dreptunghiulara, varianta este asta:Tu vrei sa pui bucsi pentru bari de 12mm sa culiseze lin.Atunci faci bucsile pe strung de la 14 in sus (sa zicem 14,02).In momentul gand gauresti aluminiul cu spiral de 14mm ca sa bagi bucsa vei avea prectic 14,01. Diferenta de o sutime este de ajuns pentru presare. Cel mai bine este sa dai gaurile in aluminiu, vezi ce gaura a iesit si faci bucsa cu plus o sutime (2).Daca nu, si gaura este mai mare pana la 2-3 zecimi, trage-i loctite 638 si acolo va ingheta.
Link spre comentariu

"In momentul gand gauresti aluminiul cu spiral de 14mm ca sa bagi bucsa vei avea prectic 14,01."Pt. mincof, eu nu cred ca la gaurire cu burghiul sa obtine-ti clasa asta de toleranta ci numai daca se foloseste un alezor pentru cota fixa sau un alezor reglabil pentru gauri cu plus sau minus cateva sutmi.Cu stima.

Link spre comentariu

"In momentul gand gauresti aluminiul cu spiral de 14mm ca sa bagi bucsa vei avea prectic 14,01."Pt. mincof, eu nu cred ca la gaurire cu burghiul sa obtine-ti clasa asta de toleranta ci numai daca se foloseste un alezor pentru cota fixa sau un alezor reglabil pentru gauri cu plus sau minus cateva sutmi.Cu stima.

De obicei spiralele cumparate au tolerante. Prin verificari se pot gasi si cote fixe.Oricum orice gaura data in aluminiu si cu un alezor o sa aveti surpriza ca aluminiu umfla. Am lucrat 10 ani in industria aeronautica si stiu ce vorbesc. Numai dural de aviatie nu umfla dupa gaurire.
Link spre comentariu

Mărturisesc că nu sunt tocmai încântat de soluțiile prezentate aici. În mare parte pentru că nu am sculele necesare la dispoziție și nici nu vreau să apelez la un strungar de fiecare dată când mă lovesc de câte o problemă.Am câteva idei în cap, dar nu știu cât de viabile sunt.Bucșa și tija de ghidaj sunt de fi 12 și intenționam să le cumpăr direct de pe internet. Deci nu m-am gândit să "fabric" și bucșa. 1. Prima idee ar fi să găuresc cum pot mai bine, iar gaura rezultată să o curăț/lărgesc cu ceva abraziv înfășurat pe un burghiu care se va roti centrat în interiorul găurii. Nu știu dacă asta este o soluție, dar aș vrea să o încerc. 2. O altă soluție, tot pe ideea de la 1, ar fi să încerc să micșorez diametrul exterior al bucșei astfel încât să intre în gaura frezată în aluminiu. Învârt bucșa fixată cât mai centrat și aplic ceva abraziv pe diametrul exterior.3. În funcție de ce rezultate mai mult sau mai puțin ok obțin la pașii anteriori, mă gândeam să folosesc fludor. Dau gaura în aluminiu puțin mai mare decât diametrul exterior al lucșei. Bucșa are un guler, așa că întorc bucșa (să stea pe guler) și apoi încălzesc bine suprafața și între golul dintre bucșă și aluminiu torn fludor topit.4. În loc să topesc fludorul, îl spiralez în jurul bucșei apoi introduc ansamblul în profilul de aluminiu cu o bătaie ușoară. Elicoidul format, fiind din fludor prespun că este moale și se poate deforma ușor, având suficient spațiu de expandare. 5. Dacă fludorul nu ar prinde cu aluminiul, aș putea folosi o a doua bucșa care să o fixez prin bătaie forțată în aluminiu și apoi să torn fludor între cele două cămăși din bronz.6. Am văzut pe net un adeziv produs de Henkel, anume Loctite 4632. Scump al dracu oficial în România, dar pe ebay am găsit prețuri excelente. Nu știu dacă ce e pe ebay sunt falsuri sau produse Henkel originale, dar aș putea încerca. Nu am idee cum adera la aluminiu.Păreri, comentarii?

post-59493-13982934706_thumb.jpg

Link spre comentariu

Bucsa are Φ12 diametrul interior. Cel puțin eu așa înțeleg. Dacă ai niste bare de ghidaj de Φ12, e normal să se pupe cu niște bucșe de Φ12 nu?În corpul de aluminiu trebuie să dau eu găurile, astfel încât introducând bușele barele de ghidaj să alunece cât mai precis. Asta e cam toata ideea.Deci nu cunosc diametrul exterior al bucșei și nici diametrul din aluminiu (pentru că nu am găurit încă).

Link spre comentariu

Solutii de fixare ar fi mai multe.Cele mai uzuale au fost deja prezentate, as zice ca nu e mare problema de fixat o bucsa de bronz intrun corp de aluminiu, chair daca nu se fixeaza prin presare( desi asta este solutia profi).Poti cumpara un adeziv bicomponent Bizon pt metale iar alezajul din corpul de aluminiu poate fi mai generos (+ 0.1-0.3 mm) . Dificultatea cea mai mare este cum si cu ce dai gaura .Ziceai ca nu vrei sa apelezi la un strungar.Daca vrei sa ai precizie si axa gaurii sa fie aliniata cum trebuie pica din discutie gauritul cu bormasina de mana.Chiar si cu una stationara (cu coloana ) rezultatele sunt slabe de tot, cu exceptia masinilor profesionale de precizie mare sau o masina de frezat.Sau un CNC.

Link spre comentariu

Sunt perfect convins că o bormașină de mână iese din discuție la dat găuri verticale.Dar nu înțeleg de ce o mașină de coloană verticală nu s-ar descurca. Am mai citit (chiar pe aici pe forum un exemplu de Santo/Santos sau cum s-o chema) că cele ieftine sunt și cam proaste și că au joc, dar vorbeam de scule decente (nu profesionale).P.S. Nu știu ce anume înseamnă precizia, mai exact nu îmi dau seama cât de precis înseamnă precis.Later edit. Tocmai am văzut că vorbești de zecimi de milimetru.

Link spre comentariu

o asemenea treaba este intotdeauna complicata, datorita necesitatii ajustarii in multiple planuri. Tehnologia in general este foarte stricta. Gaurile se dau obligatoriu din aceeasi prindere cu piesa asezata pe o masa de freza in echer, bine reglata la 90 de grade. Distanta dintre gauri este si ea ajustata si pentru asta trebuie sa existe posibilitatea controlului cat mai fin al deplasarii pe axa X, sau Y. Dupa gaurire, cu un burghiu mai mic in diametru cu 0,5...0,6 mm, se alezeaza cele doua gauri cu o scula cu un singur tais, pentru a corecta eventualele batai ale burghielor. Bucsele se strunjesc cu ajustaje de strangere nu prea mari (intermediare) si se preseaza mecanic in alezaje.

...Nu știu ce anume înseamnă precizia, mai exact nu îmi dau seama cât de precis înseamnă precis....

In primul rand precizia inseamna strictetea tehnologica si respectarea algoritmilor tehnologici impusi de starea suprafetelor, natura materialelor, regimurile de aschiere, calitatile si precizia utilajelor, precum si cum si cu ce se masoara.Radu are dreptate. Operatia de gaurire are erori destul de mari de precizie si forma a gaurii, datorita fortelor mari de aschiere si a devierii de la traiectorie a sculelor.
Link spre comentariu

Trebuie definit ce vrei sa faci???Pana la urma in poza ta se vede un ansamblu de 4 bucse montate intr-un corp de aluminiu.Culisarea e pe 2 tije paralele. La masinile CNC prelucrarea asta se face in conditii de paralelism intre gauri. De ce iti spun asta. Practic acolo ai 2 gauri lungi de 80-100mm. La capetele lor se afla bucsi de bronz grafitat cu lungimea de 20mm, daca ar fi bucsa de 80-100mm ar ingreuna deplasarea. Sunt 2 metode de aliniere a bucsilor: 1.Faci gaurile perfect alezate si introduci o bucsa de bronz care e taiata in lungime si se aliniaza singura, nu isi modifica diametrul la strangere (presare) si functioneaza rezonabil echipamentul.2. Introduci bucsile prin presare si apoi le alezezi pe amandoua dintr-o trecere ca sa fie pe aceeasi axa si bineinteles si cealalta gaura o faci tot atunci cum s-a explicat mai sus.Executate pe genunchi exista riscul ca dupa ce montezi capetele tijelor sa ti se ingreuneze deplasarea, sau chiar sa se blocheze in anumite locuri nefiind paralele tijele sau bucsele nu sunt pe aceeasi axa. Daca nu ai prelucrat aluminiu pana acum pe masini unelte risti sa strici bucsele, blocul scapa, pentru ca poate fii alezat la o cota mai mare in caz ca gresesti.O solutie ieftina: O bormasina cu coloana, dotata cu masa reglabila X si Y si menghina de calitate. Prinzi blocul, cat mai paralel cu masa masinii, te duci la una din gauri, blochezi masa pe axa scurta, si pe cea lunga. Dai gaura, alezezi, deblochezi axa lunga (cea scurta ramane blocata, astfel gaurile sunt pe aceeasi axa), te muti la gaura 2, blochezi axa lunga, gauresti, alezezi. Bucsele trebuie sa intre cam intre presare si alunecare, adica sa bati cu podul palmei intr-un dorn de lemn si ele sa culiseze. Le bagi pe amandoua din aceeasi directie pana e fiecare in pozitie. Dupa ce le-ai asezat in pozitie, prinzi piesa pe lateral, acum vei da 4 gauri de M4-M8 pentru blocarea bucsilor. Burghiul trebuie sa intre cu varful in bucsa cam 1-2mm fara sa o strapunga. Scoti bucsile pe rand, faci filet, montezi la loc, strangi surubul pana se blocheaza usor fara sa impingi sa deformezi bucsa. Blocarea se va face prin acel con. Surubul trebuie sa-l polizezi la varf cu onghiul burghiului. Pe surub poti pune pasta de blocat filetul ca sa stea, asta avand in vedere ca nu il vei strange foarte tare.Pasta de filet gasesti la magazinele de piese auto 8-10 lei/buc. Exista permanenta ( rosie ) si semipermanenta ( albastra ), marca ABBRO, pentru aici merge cea albastra. Capetele de fixare a tijelor pe sasiu le faci gaurile mai largi cu 0,5 mm fata de surub ca sa poti alinia ansamblul in caz de abateri mai evidente.Poti incerca sa folosesti bucsi din teflon sau poliamida, acolo mai poti trage putin de bucsa si te lasa sa gresesti. Atentie, teflonul se strange puternic la presare prin bataie cu dornul si ciocanul.P.S. Eu am patit asa ceva la un cuplaj intre 2 ansamble ce se roteau. Se cuplau prin deplasarea pe 4 tije de 200mm lungime diametru de 16mm. S-au uzat cele 4 bucsi de bronz grafitat si au trebuit refacute. Practic trebuiau executate mai mici, montate si apoi alezate pe o masa cu divizor pentru ca erau 4 gauri pe o fulie. Nu a iesit prea bine treaba si au trebuit largite gaurile cu smirgel, acum are un joc, mai mic ca inaintea reparatiei, dar nu e bine.

post-4831-139829347157_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sunt perfect convins că o bormașină de mână iese din discuție la dat găuri verticale.Dar nu înțeleg de ce o mașină de coloană verticală nu s-ar descurca. Am mai citit (chiar pe aici pe forum un exemplu de Santo/Santos sau cum s-o chema) că cele ieftine sunt și cam proaste și că au joc, dar vorbeam de scule decente (nu profesionale).P.S. Nu știu ce anume înseamnă precizia, mai exact nu îmi dau seama cât de precis înseamnă precis.Later edit. Tocmai am văzut că vorbești de zecimi de milimetru.

Masinile de gaurit cu coloana sunt si ele de multe feluri.Preturile lor sunt cuprinse intre 80 si 8000 Euro...sau mai mult.Acuma depinde la care ai acces tu pentru respectiva operatie.Cea de 80 de euro nu e potrivita pentru gauritul unei componente CNC in care vor intra bucse care trebuie sa culiseze pe doi arbori. La zecimile de milimetru ma refeream exclusiv la varianta de a da o gaura mai mare cu 0.1-0.3 mm si de a lipi bucsele in alezajul respectiv.Daca bucsele nu sunt paralele intre ele , iar axele lor sa zicem ca intro parte a blocului de aluminiu masoara x , iar in partea opusa masoara x+0.3 mm, piesa rezultata e buna de un press-papier. Eu unul mi-as face griji mai mari in privinta obtinerii paralelismului intre cele doua gauri (adica paralelismul) arborilor+obtinerea unghiului de 90 grd intre "fata" blocului de aluminiu si perpendiculara pe axele arborilor, decat in privinta blocarii-fixarii bucselor in respectivul corp.Solutii de montare bucse sunt destule , au fost spuse.Si varianta cu suruburi de blocare spusa de andreigradu e perfect viabila.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări