Vizitator unique Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 buna ziua.am impresia ca modul cum se fac generatoarele eoliene nu e destul de eficient pt ca doar o parte a magnetului trece pe langa bobine.Si cred ca ar fii mai eficient daca magnetul ar trece prin bobina astfel folosind o mai mare parte a campului magnetului.Ceva in genul pistoanelor.sa zicem ca magnetul inel are 60x30mm si gaura de 5mm.ar trebui un mosor cu diametrul interior de 30 + 1 sau 2mm,pe care infasor sarma muulta in functie de puterea magnetului si cu o lungime de 5-6 ori mai mare decat grosimea magnetului.Apoi un sistem gen piston care impinge magnetul prin interiorul bobinei cu viteza mare,cursa scurta sau viteza mica,cursa lunga.E posibil sa se faca un generator de 1-2 kw cu 2-4 bobine maricele si magneti pe masura in sistemul descris mai sus? Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 Cum ar fi dispusi polii pe magnetul cilindric? Pe fetele circulare sau pe suprafata laterala? Link spre comentariu
Vizitator unique Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 Cum ar fi dispusi polii pe magnetul cilindric? Pe fetele circulare sau pe suprafata laterala?pe fete Link spre comentariu
Vizitator unique Postat Noiembrie 28, 2011 Partajează Postat Noiembrie 28, 2011 corectare pt primul post :mosor cu diametrul de 60 + 1-2 mm.Astept pareri de la cei cu experientza :)O saptamana linistita va doresc! Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 29, 2011 Partajează Postat Noiembrie 29, 2011 Cred ca te referi la randament sau mai bine-zis ca nu-i asa de potrivit unghiul dintre planul bobinei si fluxul magnetic.Actualul aranjament este foarte eficient pentru ca:-aranjamentul magnetilor este gandit ca, impreuna cu acele flanse, sa apara un camp magnetic puternic; daca faci o sectiune de-alungul diametrului (cineva pe forum arata toate detaliile in niste poze, si-i multumesc mult pentru asta!) vei vedea ca defapt planul orizontal al bobinelor taie campul magnetic format din 2 magneti opusi si, impreuna cu concentratorul (flansele) formeaza o potcoava! Este ceva similar cu un echipament mobil a unui ampermetru magnetoelectric, de exemplu.Deasemenea, pentru un randament mai bun, se pun mai multe perechi de magneti decat bobine, de ex. la 6 bobine se pun 8 magneti.-dupa cum se observa sistemul este trifazat, o dovada in plus ca Tesla avea dreptate!-permite o constructie sigura si robusta.-un randament bun la intensitati mici ala vantului. (Sa traiasca d-l Piggot, parca-i zice!)L.E. Eu as mai pune un inel cu gauri prin care trec prezoanele fixe pentru ca se inchide mai bine circuitul magnetic; asa numai cele 4 prezoane fixe reprezinta o "rezistenta" magnetica. Link spre comentariu
Vizitator unique Postat Noiembrie 29, 2011 Partajează Postat Noiembrie 29, 2011 Cred ca te referi la randament sau mai bine-zis ca nu-i asa de potrivit unghiul dintre planul bobinei si fluxul magnetic.Actualul aranjament este foarte eficient pentru ca:-aranjamentul magnetilor este gandit ca, impreuna cu acele flanse, sa apara un camp magnetic puternic; daca faci o sectiune de-alungul diametrului (cineva pe forum arata toate detaliile in niste poze, si-i multumesc mult pentru asta!) vei vedea ca defapt planul orizontal al bobinelor taie campul magnetic format din 2 magneti opusi si, impreuna cu concentratorul (flansele) formeaza o potcoava! Este ceva similar cu un echipament mobil a unui ampermetru magnetoelectric, de exemplu.Deasemenea, pentru un randament mai bun, se pun mai multe perechi de magneti decat bobine, de ex. la 6 bobine se pun 8 magneti.-dupa cum se observa sistemul este trifazat, o dovada in plus ca Tesla avea dreptate!-permite o constructie sigura si robusta.-un randament bun la intensitati mici ala vantului. (Sa traiasca d-l Piggot, parca-i zice!)L.E. Eu as mai pune un inel cu gauri prin care trec prezoanele fixe pentru ca se inchide mai bine circuitul magnetic; asa numai cele 4 prezoane fixe reprezinta o "rezistenta" magnetica.Merci pt explicatii.mai stii unde a postat,detalii si poze,utilizatorul de care vorbesti? Link spre comentariu
Vizitator unique Postat Decembrie 3, 2011 Partajează Postat Decembrie 3, 2011 vad ca nu prea prezinta interes ideea mea.Totusi,daca e cineva cu experientza,il rog sa-mi spuna "din ochi",cam cati watti si volti ar scoate o bobina cu diametrul interior de 30mm,cu cca 4000 de spire,sarma de cupru cu grosime de 1mm,prin care trece un magnet de 30/15mm cu forta de aderenta 30kg la viteza de cca 0,4 km/h ? Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 3, 2011 Partajează Postat Decembrie 3, 2011 Ai putea face experimentul si masuratorile, fiindca nu e cine stie ce complicatie. Oricum viteza propusa este suspect de mica. Principiul se foloseste la unele sisteme de captare a energiei valurilor http://en.wikipedia.org/wiki/Wave_power sau lanterne pentru situatii de urgenta (primul caz din http://en.wikipedia.org/wiki/Faraday_flashlight.) Faptul ca in aproape 150 de ani de productie industriala a electricitatii nu s-au impus generatoarele liniare fata de cele rotative ma pune serios pe ganduri asupra eficientei. Mai ales ca miscarea alternativa era disponibila la masinile cu abur cu piston inca din vremurile de pionierat ale masinilor electrice. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Decembrie 4, 2011 Partajează Postat Decembrie 4, 2011 pai o prima problema ar fi inertia, o cantitate de energie din cea produsa de vant se va pierde folosindu-se pentru franarea magnetului intr-o directie si accelerarea in directie opusa si asta de cateva ori pe secunda, deja la viteze mai mari eforturile care apar pe langa energia consumata suplimentar va necesita constructia unui sistem robust si in consecinta mai greu al intregului amsamblu Link spre comentariu
Vizitator unique Postat Decembrie 4, 2011 Partajează Postat Decembrie 4, 2011 Ai putea face experimentul si masuratorile, fiindca nu e cine stie ce complicatie. Oricum viteza propusa este suspect de mica. Principiul se foloseste la unele sisteme de captare a energiei valurilor http://en.wikipedia.org/wiki/Wave_power sau lanterne pentru situatii de urgenta (primul caz din http://en.wikipedia.org/wiki/Faraday_flashlight.) Faptul ca in aproape 150 de ani de productie industriala a electricitatii nu s-au impus generatoarele liniare fata de cele rotative ma pune serios pe ganduri asupra eficientei. Mai ales ca miscarea alternativa era disponibila la masinile cu abur cu piston inca din vremurile de pionierat ale masinilor electrice. Nu stiu unde gasesc sarma de cupru pt bobinaj prin bucuresti ca as face un experiment.Da,e logic ce spui privind experientza de productie a electricitatii. Dar de asemenea mi se pare logic ca o bobina cu spire mai multe sa dea mai mult curent decat una cu spire mai putine. strabatuta de acelasi magnet. Sau se poate face o bobina plata dar cu un diametru mai mare,acelasi nr de spire, pt un sistem rotativ si sa dea acelasi randament? Da eugeniusro si asta ar fii o problema...ma gandeam ca eficientza,ar trebui sa fie o bobina in cerc dar nu ai cum sa invarti magnetul in ea ) ..ma mai gandesc Astept raspuns la intrebarea de mai sus PS:viteza data am calculat o cca 10cm/sec dar se poate mai mult. Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 4, 2011 Partajează Postat Decembrie 4, 2011 Dar de asemenea mi se pare logic ca o bobina cu spire mai multe sa dea mai mult curent decat una cu spire mai putine.Si forta de franare va fi mai mare la spire mai multe,deci trebuie un lucru mecanic mai mare...nimic nou Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 4, 2011 Partajează Postat Decembrie 4, 2011 Nu stiu unde gasesc sarma de cupru pt bobinaj prin bucuresti ca as face un experimentAi dat o cautare pe Google "sarma bobinaj" ?Pai legea Faraday pentru inductie zice ca tensiunea generata E este proportionala cu viteza de variatie a campului magnetic B, adica E = dB/dt . Deci trebuie sa ai un camp magnetic cat mai mare care sa varieze cat mai repede de la 0 la maxim. Asta pentru o spira. Pentru N spire, E se inmulteste cu N.Pentru tensiune mare iti trebuie camp magnetic mare, viteza de variatie mare si numar de spire mare. Atentie, campul magnetic intens are o extindere limitata in jurul magnetului si cuprinde un numar limitat de spire dintr-o bobina lunga cum propuneai mai sus. Iar daca inchizi circuitul, prin el circula un curent I care depinde de E si de rezistenta circuitului (cea interna, functie de grosimea si lungimea firului bobinat, plus cea externa a sarcinii). Trebuie facut un compromis intre numarul de spire (care influenteaza tensiunea generata) si grosimea conductorului (care trebuie sa suporte curentul generat fara incalzire excesiva), fiindca ambele ocupa spatiu in zona limitata unde au loc variatiile campului magnetic. Link spre comentariu
Vizitator unique Postat Decembrie 4, 2011 Partajează Postat Decembrie 4, 2011 Nu stiu unde gasesc sarma de cupru pt bobinaj prin bucuresti ca as face un experiment Ai dat o cautare pe Google "sarma bobinaj" ? Pai legea Faraday pentru inductie zice ca tensiunea generata E este proportionala cu viteza de variatie a campului magnetic B, adica E = dB/dt . Deci trebuie sa ai un camp magnetic cat mai mare care sa varieze cat mai repede de la 0 la maxim. Asta pentru o spira. Pentru N spire, E se inmulteste cu N. Pentru tensiune mare iti trebuie camp magnetic mare, viteza de variatie mare si numar de spire mare. Atentie, campul magnetic intens are o extindere limitata in jurul magnetului si cuprinde un numar limitat de spire dintr-o bobina lunga cum propuneai mai sus. Iar daca inchizi circuitul, prin el circula un curent I care depinde de E si de rezistenta circuitului (cea interna, functie de grosimea si lungimea firului bobinat, plus cea externa a sarcinii). Trebuie facut un compromis intre numarul de spire (care influenteaza tensiunea generata) si grosimea conductorului (care trebuie sa suporte curentul generat fara incalzire excesiva), fiindca ambele ocupa spatiu in zona limitata unde au loc variatiile campului magnetic. "viteza de variatie a campului magnetic B" adica viteza magnetului prin bobina,nu? Atentie, campul magnetic intens are o extindere limitata in jurul magnetului si cuprinde un numar limitat de spire dintr-o bobina lunga cum propuneai mai sus. Da dar da mai mult curent decat o bobina mai scurta,nu? O intrebare:daca "prelungesc" magnetul punand 2 cilindrii de fier sau tzevi,in ambleme parti,acestea vor prelua din campul magnetic si impreuna vor mari curentul emis?fig 2 Preu reducerea frecarii ma gandeam ca ar merge facut mosorul cu mici rotite pe care sa gliseze magnetul. PS:n-am gasit sarma prin zona crangasi unde locuiesc.am gasit pe net,undeva in bucuresti...sa vad cum ajung acolo.Si mosoare mi-ar trebui.... Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 4, 2011 Partajează Postat Decembrie 4, 2011 Vad ca nu prea se stapanesc bine cateva chestii, adica aici trebuie vorbit despre putere; poti obtine un curent mai mare la o tensiune mai mica sau o tensiune mai mare la un curent mai mic, (asta depinde de ce fel de masinarie doresti adica, cum s-a spus si mai sus, sunt masinarii dedicate care produc putere cu curent mai mare sau cu tensiune mai mare). Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 4, 2011 Partajează Postat Decembrie 4, 2011 @gica70 - Sigur, compromisul de care ziceam intre tensiune si curent (numar de spire si diametrul sarmei) odata facut, in final inseamna o putere electrica generata (cu un anumit randament din puterea mecanica). @unique - Da, in cazul tau variatia e datorata deplasarii magnetului fata de bobina. Eu zic ca degeaba e bobina lunga, fiindca generarea se face doar intr-o zona restransa in jurul magnetului, unde campul magetic este intens. Pentru ca tensiunea sa fie mare trebuie ca variatia campului sa se produca simultan in toate spirele bobinei. Liniile de forta ale campului magnetic ies din polul N si intra in polul S, in desenul tau ies lateral ! Daca adaugi piese feromagnetice modifici forma linilor (distributia lor in spatiu), dar nu maresti intensitatea campului magnetic in ansamblu. Practic lungesti magnetul si atat. Iar lungirea portiunilor orizontale ale liniilor din desen nu contribuie la generarea tensiunii pt. ca nu sunt perpendiculare pe conductor. Eu propun sa revezi legea Faraday si inductia electromagnetica din manualele de fizica, fiindca "redescoperim roata" si discutia incepe sa devina inutila pentru ceilalti participanti la forum. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum