Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplica cu tuburi defecta


serban279

Postări Recomandate

Este vorba de o aplica cu 2 tuburi cu halogen-36W (lunga). Acestea sunt alimentate fiecare printr-un montaj electronic (chinezarii) si s-au prajit tranzistorii si o R de 10 ohmi subdimensionata,care poate are rol de siguranta (la unul dintre ele) iar celalalt nu prea vad care ar fi problema, doar un cond. de cativa nano- 1200V care e in scurt dar tot nu vrea.Tranzistorii sunt ZH 3003B- chinezarii. Aveti idee ce echivalent au ca nu gasesc pe net.Eventual poate-mi recomandati o alta schema simpla sa o fac desi ar trebui cumparata alta care se va praji iar dupa 4 luni. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    3

  • blazeu

    2

  • serban279

    2

  • leoncris

    2

Top autori în acest subiect

Ar fi echivalent cu 13003B. Sigur este cu halogen (bec) aplica si nu cu tuburi fluorescente (neon)?Verifica si celelalte componente de obicei se defecteaza si diodele din circuitul de baza al tranzistoarelor. Despre acea rezistenta ai intuit bine, are si rol de siguranta pe langa cel de limitare al curentului instantaneu prin diodele redresoare la alimentare.Parerea mea este ca daca ai spatiu suficient pune un drosel de 36W (daca este cu tub fluorescent, creezi circuitul la o lampa clasica) altfel un transformator daca este cu bec halogen.

Link spre comentariu

Multumesc.Sunt tuburi fluorescente intradevar. Mai verific o data si celelalte componente. Daca nu, alta si gata.Vroiam doar pt pasiunea mea sa vad daca reusesc sa-i dau de cap.Pe curand!

Link spre comentariu

Problema astora e C_ul de 2n2 sau 3n3 care trebuie schimbat din start cu unul la 2kV, iar tranzistorii 13001 (gen BC) cu 13003(gen BD).Ar mai fi si filtrajul de dupa punte , undeva 3u3/250V , dus la 4,7/400V.

Link spre comentariu

Asa-s de naspa lampile astea fara drosel si starter,doar cu montaj electronic de amorsare,incat as risca sa fac recomandarea ca doar daca sunt conditii de restrictie severa de dimensiuni sa se apeleze la acest model,dar daca se vrea ceva fiabil de care sa uiti ca l-ai montat,e mult mai bine sa se tina cont de sfatul de mai sus,in ce priveste montarea unui drosel cinstit/clasic...Am incercat si eu 2 modele,ambele au cedat nervos in cateva saptamani,si la cat sunt de ieftine,nu mi-am batut capul sa vad de ce nu lucra,dar nici n-am mai luat cand am vazut ca si a 2-a a refuzat sa munceasca dupa scurt timp.Faptul ca se aprind instant,nu ca la starter clasic,m-a facut sa iau si eu leapsa,dar acum ca m-am convins,nu cred ca o sa-mi mai trebuiasca...am lucruri mai importante de facut decat sa depanez pocnitori din astea. :rade:

Link spre comentariu

Fiecare cu preferintele lui; eu am cunoscut un nene pasionat de lampile alea cu "gaz"...Am in bucatarie o lampa cu tub fluorescent de 36/40W, alimentata cu o "pocnitoare" de-asta chinezeasca si la mine merge de vreo 3 ani... Droselul clasic e bun pentru instalatiile industriale/institutii, unde arde minim cateva ore pe zi sau functioneaza non-stop, pana se termina, de la cateva luni pana la cativa ani... E nasol sa o tot pornesti, pe mine ma agaseaza palpaiala aia; unde mai pui ca destule balasturi magnetice zbarnaie.... si uneori efectul stroboscopic e destul de deranjant....Sigur ca sunt cateva cerinte privitor la calitatea montajului (ventilatie, filtraj la redresor, dimensionare corecta - condensatorul de aprindere la minim 1,6kV, comanda tranzistoarelor suficienta - acestea trebuie sa fie numai calde, nu fierbinti sa-ti ramana pielea pe ele; si or mai fi...Depanarea e si simpla si dificila: montajul are doar cateva piese, insa orice optimizare nu e chiar la indemana unora care fac prima lipitura. Fara suparare, electronica se face in facultate si mai trebuie si ceva practica...Bafta!

Link spre comentariu

...o "pocnitoare" de-asta chinezeasca si la mine merge de vreo 3 ani...

Asa "e" unii,mai norocosi,eu am avut ghinion,si nici n-am vrut sa mai incerc,tot pt bucatarie am luat un colac cu drosel,si odata la 2 ani schimb lampa si preventiv(ca tot e ieftin)starterul,si n-am nici un stres in privinta asta. :rade:

Fara suparare, electronica se face in facultate si mai trebuie si ceva practica...Bafta!

Pai daca si dupa 40 ani de "inodat piese"(din care vreo 30 pe stat de plata,facultatea am facut-o in timpul muncii,asa au fost conditiile),mai are cineva chef sa depaneze pocnitori,merita toata admiratia,eu chiar n-am tragere de inima sa mai pierd timpul cu asa ceva,nu consider ca e injositor,dar chiar nu mai am rabdare si nici curiozitate cum aveam inainte vreme...o fi din cauza varstei :rade:
Link spre comentariu

Cunostintele (atat teoretice cat practice!) ni le adunam fiecare de pe unde putem si pe unde le gasim!Chestia cu facultatea poate era si o "figura de stil"; ideea era ca o pregatire "sistematizata" poate condensa multa munca gen "incercam si asta"; legat de invatatul din timpul muncii: am tot respectul pentru cine reuseste sa si munceasca si sa invete! Stiu ca e greu (desigur, cand e "pe bune"; am cunoscut destui care au trecut "ca gasca prin apa" si au "iesit" cu diplome fara sa fi ramas cu prea multe notiuni, atat la seral cat si "la zi". Poate am spus-o si pe acest forum: cel mai "tare" electronist pe care l-am cunoscut era AUTODIDACT (nu degeaba se spunea odata ca "meseria se fura"; cand esti atras asimilezi MULT mai repede, bine, complex.Si eu am o anumita varsta si mi s-a cam tocit entuziasmul tineretii; totusi...Va doresc cat mai multe satisfactii!

Link spre comentariu

Si eu am o anumita varsta si mi s-a cam tocit entuziasmul tineretii; totusi...

...va gasiti timp si pt reparat pocnitori...va felicit,am mai spus, am toata admiratia pt cei care reusesc asa ceva,multumesc pt urari,si s-auzim numai de bine.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări