Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PCF8591 si tensiune cu valoare inversa

nickrvl

Postări Recomandate

Am un montaj care cuprinde un 8-bit A/D and D/A converter, PCF8591, e configurat sa-mi scoata tensiune reglabila intre 0 si 5V, cum "transform" aceasta tensiune in valoare inversa adica cind la pinul sau am 0V sa fie convertit in 5V iar atunci cind am 5V la pinul sau sa fie convertita in 0V, bineinteles sa fie si reglabila.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nickrvl

4

• Mikrosha

3

Top autori în acest subiect

Păi cu un inversor, desigur:

Posted Image

Ca operaţional poţi folosi ceva de tensiune mică rail to rail, de genul MCP6001, LMV721, etc. Eventual dacă îl poţi alimenta la tensiune mai mare decît gama de la ieşire de 0 - 5V, ar fi perfect.

Altă soluţie ar fi să pui 8 inversoare digitale, pe fiecare intrare digitală a DAC-ului. Aşa încît codul maxim 0xFF corespunde lui 0x00, 0xFE corespunde lui 1, etc. Ca inversor digital poţi folosi 74HC04, 74LS04, CD4049, К555ЛН1, etc.

Link spre comentariu

Păi cu un inversor, desigur:.......Ca operaţional poţi folosi ceva de tensiune mică rail to rail, de genul MCP6001, LMV721, etc. Eventual dacă îl poţi alimenta la tensiune mai mare decît gama de la ieşire de 0 - 5V, ar fi perfect.....

Asta i-mi trebuia, multumesc, iara pentru alimentare AO dispun de 12V
Link spre comentariu

M-am răzgîndit, dacă foloseşti MCP6001 sau LMV721, alimentează-l la 5V.Dacă ai şi tensiune negativă, atunci ar fi mai indicat să pui un operaţional de tensiune mai mare, şi să-l alimentezi la -ceva şi +12V. Asta pentru a obţine gama dinamică completă la ieşire, de la 0 la 5V...

Link spre comentariu

M-am răzgîndit, dacă foloseşti MCP6001 sau LMV721, alimentează-l la 5V.Dacă ai şi tensiune negativă, atunci ar fi mai indicat să pui un operaţional de tensiune mai mare, şi să-l alimentezi la -ceva şi +12V. Asta pentru a obţine gama dinamică completă la ieşire, de la 0 la 5V...

Deocamdata sint in probe, si doar dupa masa, cu un 324, in simulator deocamdata. Teoretic regleaza intre 0.49 si 5 V. Este alimentat la 9.4V, stabilizat din 12V ca sa elimin eventualele fluctuatii.
Link spre comentariu

Nah acum te-ai convins unde-i problema. Că nu prea poate să atingă 0V la ieşire. 324 poate să meargă cu 0V la intrare, dar la ieşire este limitat de tensiunea de saturaţie colector-emitor a etajului final. Cu un operaţional CMOS poţi obţine rezultate mai bune, dar tot nu o să poată coborî pînă la 0V.

Link spre comentariu

Nah acum te-ai convins unde-i problema. Că nu prea poate să atingă 0V la ieşire. 324 poate să meargă cu "0"V la intrare, dar la ieşire este limitat de tensiunea de saturaţie colector-emitor a etajului final. Cu un operaţional CMOS poţi obţine rezultate mai bune, dar tot nu o să poată coborî pînă la 0V.

Mi-am dat seama care e problema, sau mai bine zis mi-am adus aminte de la sursele de alimentare reglabile cu 324 unde pentru a cobori pina la 0 V se foloseste o tensiune negativa. Ramine de vazut cind o sa fac proba "live" pentru ca s-ar putea sa nici nu fie nevoie de "0" V. Oricum idea mi-ai dat-o, o sa vad mai departe....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări