Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurare tensiune de intrare!

Netcrusher

Postări Recomandate

Am o intrebare... se poate masura cumva tensiunea de intrare intr-un port parallel, sau doar se pune 1 bit pentru tensiune intre 2.4V si 5V si 0 bit intre 0V si 0.7V? Ceea ce ma intereseaza pe mine, este daca pot sa fac un program care sa-mi arate ce tensiune primeste portul, desigur pana in maxim cei 5V pe care-i suporta...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Netcrusher

4

• The Stressmaker

4

• Bala

3

• one

2

Top autori în acest subiect

Si interfetele cum se fac? De exemplu vreau sa pun un potentiometru, si in functie de valoarea lui pe comp sa-mi dea o valoare, un oarecare program...

Link spre comentariu

Nu ! Nu se poate...Portul paralel stie numai nivele TTL. Ca sa ai un potentiometru trebuie sa ai un convertor analog-numeric si sa se citeasca valoarea numerica de la iesirea convertorul.Daca vrei sa masori o tensiune intre 0 si 5V cu calculatorul cred ca cea mai simpla solutie este sa folosesti un microcontroler PIC care este dotat cu un convertor A/D si sa trimita rezultatul pe portul serial folosind un MAX 232 pentru adaptarea de nivel. Poti face un program in C care este cam de un ecran maxim cu compilatorul CCS.

Link spre comentariu

Contine o rezistenta care va fi in serie cu sursa de tensiune pe care vrei sa o masori pentru a proteja convertorul A/D de supratensiuni, microcontrolerul, integratul MAX 232 a carui schema de conectare este un datasheet-ul lui si o sursa de 5V pentru microcontroler si MAX 232.Am facut odata un astfel de proiect dar nu mai am schema.Daca esti interesat de ea pot sa o desenez dar asta abia maine ca acum stau si eu cu o bere in fata si am o leneeeeeeeee :):bere:

Link spre comentariu

Ok, ramane sa mai vorbim maine. O sa iti explic mai exact ce vreau sa fac, si eventual sa-mi spui tu cat de greu va fi circuitul, si daca are rost sa ma arunc la facut asa ceva.. :) O seara deosebita in continuare!

Link spre comentariu

Asa cum spuneau antevorbitorii mei, portul paralel lucreaza numai cu semnale logice ,la fel si porturile seriale iar singurul conector pe care poti sa il folosesti doar ca introducere de semnal analogic in PC (intern se face conversia analog > digital) este portul "Game" care contine 2 intrari analogice folosite la joystick-uri(2 potentiometre de 100Kohm).Anticul joc Supaplex stie de el :) .PS:Asta in cazul in care iese din discutie placa audio pe care o poti folosi pentru scopul tau.La capitolul programare las pe altii.Succes.

Link spre comentariu

Completez si eu asa ca sa mai stresez un pic :una bucata joystick are doua potentiometre ,cate unul pe fiecare axa plus butoane.PS:Stiam ca`s patru dar acolo am scris in paranteza doar ce interesa ca parte analogica la un singur joystick.Google rulz :) si io bantui pe net destule ore :) .Mea culpa daca am gresit.Si acum bantui aici chiar daca nu mai vad cifrele pe tastatura,noroc cu mouse-ul :) .Dar devin off-topic asa ca ma opresc.

Link spre comentariu

dar daca e vorba de masurat doar valoarea unei rezistente, ce ziceti ce varianta aia cu incarcared unui condensator cu valoare cunoscuta si pe baza timpului de incarcare se determina valoarea rezistenteinu am folosit niciodata metoda asta, dar am vazuto undeva implementata pentru un pic. mai multe nu stiu sa iti spun din pacate.cu portul de joystick am incercat si eu o data, si a mers, cu program facut in pascal. am facut un detector de miniciuni...

Link spre comentariu

da dar eu ma gandesc dak nu cumva nu pot face de genu unui aparat de masura :) sau eu stiu. vad ca in aceste scheme potentiometru ii de 100 kohmi. acu e fff ntresanta idea.

Link spre comentariu

Poti sa faci dar o sa fie slab calitativ (nu are convertor A/D,parerea mea) iar potentiometrul ala e doar pentru divizarea tensiunii de 5V in gama 0 - 5V.Daca vrei poti sa faci un aparat de masura a tensiunii pana la 5V sau cu un divizor cu rezistente poti masura si tensiuni mai mari.DAR ATENTIE CA LA PESTE 5V EXISTA RISCUL SA DISTRUGI DIN COMPONENTELE PLACII DE BAZA SAU CHIAR SA TE ELECTROCUTEZI !!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări