Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pietre de polizor

en

Postări Recomandate

Am o piatra de polizor pe care vreau sa o folosesc, dar diametrul gaurii interioare este mai mare decat diametrul la axul polizorului.Care credeti ca ar fi cea mai buna varianta:- sa fac o bucsa din textolit pe strung-din cate stiu se foloseste si metoda cu turnarea de plumb in diametrul interior al pietrei si gaurirea pe strung.Care din ele este mai buna, desi obligatoriu, dupa montaj va trebui sa rectific piatra. Pentru rectificare ce folositi?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• en

7

• mihaighe

7

• philiprobz

5

• ndc74

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Iti spun cum am facut eu. Din aluminiu, teflon sau textolit e bine. Obligatoriu, trebuie rectificata piatra dupa montare in axul polizorului ca sa nu vibreze. Si inca ceva. Intre saibele alea late intre care pui piatra si piatra, hartie groasa cam de 0,5mm.

Link spre comentariu

...Bagheta de carborund special de indreptat pietrele cumparat din targ cu 4 lei.

Atentie! Baghetele din carborund, care pot fi patrate, rotunde sau de orice alta forma, sunt pentru corectia superficiala a pietrelor de polizor. O piatra corectata in acest mod cu o bagheta din carborund tinuta in mana, nu va fi insa si centrata. Pentru centrare se folosesc diamante incastrate si fixate in dispozitive rigide. Daca un polizor nu este prevazut cu un asemenea dispozitiv, atunci piatra se va corecta pe un dorn montat pe strung cu acelasi diamant fixat in port-cutit, la turatia maxima a strungului. Daca se dispune de o piatra de buna calitate, dar care este prea mare in diametru pentru polizorul pe care il avem, atunci ea se poate degrosa, pe acelasi dorn fixat in strung folosind un simplu cutit din otel rapid, dar la turatia cea mai mica a strungului. Cel mai bine se preteaza strungurile mari, avand turatia minima mergand pana la 16 rpm, sau chiar 8 rpm. Dupa degrosare se face o corectie finala cu diamantul, asa dupa cum am aratat mai sus.
Link spre comentariu

Iti spun cum am facut eu. Din aluminiu, teflon sau textolit e bine. Obligatoriu, trebuie rectificata piatra dupa montare in axul polizorului ca sa nu vibreze. Si inca ceva. Intre saibele alea late intre care pui piatra si piatra, hartie groasa cam de 0,5mm.

Chestia asta cu hartia, este foarte buna; eu am uitat sa pun la piatra cu care ascut cutitele, am turatie de 3000 rot/min si este posibil sa ma trezesc odata cu ea in cap. :jytuiyu
Link spre comentariu

...Bagheta de carborund special de indreptat pietrele cumparat din targ cu 4 lei.

Atentie! Baghetele din carborund, care pot fi patrate, rotunde sau de orice alta forma, sunt pentru corectia superficiala a pietrelor de polizor. O piatra corectata in acest mod cu o bagheta din carborund tinuta in mana, nu va fi insa si centrata. Pentru centrare se folosesc diamante incastrate si fixate in dispozitive rigide. Daca un polizor nu este prevazut cu un asemenea dispozitiv, atunci piatra se va corecta pe un dorn montat pe strung cu acelasi diamant fixat in port-cutit, la turatia maxima a strungului. Daca se dispune de o piatra de buna calitate, dar care este prea mare in diametru pentru polizorul pe care il avem, atunci ea se poate degrosa, pe acelasi dorn fixat in strung folosind un simplu cutit din otel rapid, dar la turatia cea mai mica a strungului. Cel mai bine se preteaza strungurile mari, avand turatia minima mergand pana la 16 rpm, sau chiar 8 rpm. Dupa degrosare se face o corectie finala cu diamantul, asa dupa cum am aratat mai sus.
Documentat ca intodeauna ,dar la polizorul meu de 250w cu piatra de 125 mm pentru otel rapid crezi ca se merita ?nu am unde aplica toate teoria asa ca ma rezum la carborund.Un diamant in montura trece de 150 lei asa ca cu un pic de atentie se poate si fara el.
Link spre comentariu

Cum arata acest diamant si de unde se poate procura?Banuiesc ca nu e acelasi ca cel de taiat sticla.

Banuiesc ca este cel folosit pentru rectificarea pietrelor de la masinile de rectificat...Nu cred ca este nici ieftin. Eu raman consecvent la metoda care o folosec eu si multi altii. E simpla ieftina si piatra se centreaza perfect.Am un polizor STAS (romanesc, nu-i stiu denumirea nici puterea) cu motor trifazic (de vreo 18cm diametru, chel fara aripioare de racire), cu 2 pietre fi 220, si un altul rusesc monofazic, cu motor 0,5kw, cu doua pietre, fi 180. Ambele le am de peste 20 de ani.
Link spre comentariu

Carborund am gasit la Dedeman bara de 15cmx4x4 la 20ron. Insa eu folosesc la rectificat o spartura de portelan dintr-o bujie auto. Intamplator am incercat sa polizez o bujie pe piatra de vidia si asa am vazut ca nu am nici un succes, dimpotriva s-a dus piatra.Pentru cealalta problema, cand am luat discul diamantat a trebuit sa-i fac o bucsa avand diametrul mai mare decat axul polizorului. Si la pietre de polizor am preferat sa fac tot bucse din aluminiu. Pe vremuri foloseam si metoda cu plumb turnat in interiorul pietrei dar odata mi s-a spart piatra de la socul termic si nu am mai avut curaj sa fac asta la alta piatra. Atunci am realizat ca pot apare microfisuri in piatra si la turatii mari nu mi-as dori asa ceva.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Ca sa nu deschid topic nou, cred ca se potriveste sa scriu aiciM-am pricopsit cu un diamant industrial fara montura (probabil ca a avut cindva dar a "zburat" din ea)Cum as putea sa-l montez pe un suport? M-am gindit la adezivi gen epoxi, sau poxilina/poxipol, insa nu prea cred ca o sa fie trainic...Am vazut ca diamantele industriale sint asezate in montura cu un aliaj ce seamana cu cel alama, insa cred ca sint ceva mai speciale, probabil prin sinterizare.Mi-e frica ca daca incerc sa-l lipesc cu autogenul, sigur il prajesc...Depunere electrolitica - mai greuCe parere aveti? cum ati proceda?

Link spre comentariu

Ma gandesc ca ai putea incerca dintr-o bucata de alama strunjita conic spre capat si gaurita pe mijloc la o cota cat mai apropiata de cea a diamantului. Apoi poti incerca fie sa indoi marginile exterioare ale alamei, fie sa pui in montura niste lipici care se solidifica (sau chiar ambele variante simultan). Daca cunosti un dentist, poti incerca sa-ti puna in acolo material pt plombe din acela dur care se intareste cu lampa UV.Eu am vazut niste diamante mai micute si cu montura mai scurta in targ in militari si la obor in spate la 10-20 ron/buc. Mi s-a parut un pret super ok.Chiar si avand diamant, ca sa rectifici partea frontala a pietrei e simplu de imaginat un dispozitiv rigid care se fixeaza pe masa de sprijin a polizorului, dar ca sa rectific partile laterale ale pietrei, nu am vazut inca un dispozitiv rigid. Imi puteti sugera asa ceva?

Link spre comentariu

Piatra pe care am folosit-o la ascutirea cutitelor cu carburi metalice, una verde, s-a tocit asa de mult incat nu mai am nici-un spor la ascutit. De la un diametru exterior de 300 a ajuns la 140 . Aproape ca nici nu mai ies scantei. Am incercat sa gasesc o explicatie pt uzura prematura a acesteia si am ajuns la concluzia ca nr de rotatii ale polizorului si deci viteza periferica a pietrei conteaza foarte mult . Fireste ca nu este recomandat sa abuzezi de viteza maxima inscrisa pe piatra dar pt rezultate bune consider ca turatia motorului tr sa se apropie de cea maxima. Polizorul pe care il am are doar 2850 rpm deci putin mai ales cand piatra se toceste . Pe vechea, respectiv noua piatra cumparata scrie max 3400 rpm. M-am apucat asadar de realizat un ax cu rulmenti pe care voi monta piatra si care va fi antrenat prin fulie si curea de la motorul propriu-zis . Am calculat atent diametrul fuliilor si doresc sa obtin 3200 de ture. Prin simpla schimbare a fuliei de pe motor atunci cand piatra se va toci , in functie de diametrul acesteia voi putea controla viteza periferica .

Link spre comentariu

@ndc74 multumesc pentru sugestii, desi in ziua de azi este aproape derizoriu un diamant sintetic, cu asta vreau sa fac ceva pentru ca este mare cit un pietroi (3Kt). A costat 10 RON la piata....

post-1848-139829591339_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări