Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa comutatie 5v, 60A

Piotr67

Postări Recomandate

Salutare. Am o sursa ca in titlu si ma intrebam la ce o pot folosi. Eventual, sa trec pe iluminat cu leduri in toata casa si sa alimentez ledurile din acea sursa? La 60A as putea alimenta aproximativ 3300 de grupuri a cate 2 leduri in serie si asta ar lua cam 50A. Am calculat bine?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Piotr67

8

• bogdan_

4

• Dr.L

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

..............Nu.

Scurt si la spate pierdut, ca la frizer.

Deci, sa o luam usurel. Am 60A si 5 v, ok? Asa. Daca impartim 60A la 0,015A cat "papa" un led, imi da 4000, adica nr de leduri ce le pot alimenta din 60A. Pana aici e ok? Cu cei 5v pot alimenta 2 leduri legate in serie, corect? Ok. Eu facusem calculul pentru 50A, nu pentru 60, de aiai imi daduse 3300. Stiu ca un led alb, in speta functioneaza la 3,3v si 20mA si ma gandeam ca 2 leduri albe inseriate si alimentate la 5v vor lumina mai slab, decat la 6v dar vor lumina. Sau pun doar un led cu rezistor de limitare al curentului ce trece prin led.(R=U/Ide unde U=5v/0,015A=333,333(333) ohmi, adica aproximativ 330 ohmi). Corect, dom'profesor?

Link spre comentariu

Fucntioneaza in alternativ? In nici un caz :sparge: Ai auzit de tensiune inversa? Ia vezi cat e ea pt leduri....Mai degraba trebuia sa te documentezi inainte,gasesti informatii cu carul despre leduri...

Link spre comentariu

credeam ca este suficientdaca punem leduri pt pom de iarna,de ex rosii,la un curent de 20ma caderea de tens pe ele este sub 2v deci putem pune in serie cate 2 la 5v si mai este loc si de o rezistenta de limitaredaca vrem leduri pt iluminare trebuie sa alegem albe si se vede ca la 2,5v(pt 2 in serie)curentul prin ele ar fi foarte mic si nu vor ilumina suficient

Link spre comentariu

Presupun ca vrei led-uri albe. Alea au nevoie de vreo 3.3 - 3.5V la curentul nominal. Presupunand ca o sa regulezi liniar de la 5V la 3.3, 3.3 / 5 = 0.66, adica 66% eficienta de aici. Daca sursa are si ea 75% eficienta, iti iese eficienta totala de 50%. Adica abia jumate din puterea consumata de la retea ajunge la led-uri. Chiar si led-urile eficiente daca sunt de 2 ori mai proaste nu vor fi prea grozave.In plus o sa ai nevoie de ceva sarmaraie groasa rau de tot ca sa transporti 60A cu cadere mica pe fire. Plus led-urile. Nu vei recupera banii prea curand. Parerea mea...daca nu ai ce face cu ea, gaseste pe cineva care are si faceti o afacere.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sunt convins ca sursa ta scoate, cu reglajele/modificarile corespunzatoare, suficienta tensiune pentru doua LED-uri inseriate, insa nu inteleg rostul. Ce urmaresti, de ce LED-uri si nu bec?Am superflux 3V/25mA sau 1W cu 3,3V/0,3A alb cald/rece. Subliniez prin asta ca nu exista caracteristici universale pentru semiconductoare. Tocmai de aceea orice componenta este insotita de PDF-ul producatorului.Limitate in curent, LED-urile functioneaza perfect in alternativ daca au antiparalel pe fiecare o dioda sau un alt LED (tensiune inversa mica). Nu pe toata lumea, dar pe mine ma deranjeaza perceperea frecventei retelei (ca si la tuburi fl. clasice).Pentru 60A, conductorul este gros, greu si aproape imposibil de mascat.

Link spre comentariu

Fucntioneaza in alternativ? In nici un caz

Nu? Si-atunci de ce se aprinde cand il bag la alternativ? Si se aprinde in ambele sensuri conectat la alterntiv...Adica, direct dupa traf, fara punte redresoare sau macar o dioda....???
Link spre comentariu

Presupun ca vrei led-uri albe. Alea au nevoie de vreo 3.3 - 3.5V la curentul nominal. Presupunand ca o sa regulezi liniar de la 5V la 3.3, 3.3 / 5 = 0.66, adica 66% eficienta de aici. Daca sursa are si ea 75% eficienta, iti iese eficienta totala de 50%. Adica abia jumate din puterea consumata de la retea ajunge la led-uri. Chiar si led-urile eficiente daca sunt de 2 ori mai proaste nu vor fi prea grozave.In plus o sa ai nevoie de ceva sarmaraie groasa rau de tot ca sa transporti 60A cu cadere mica pe fire. Plus led-urile. Nu vei recupera banii prea curand. Parerea mea...daca nu ai ce face cu ea, gaseste pe cineva care are si faceti o afacere.

Am niste leduri albe recuperate dintr-un tub asa zis de neon cu leduri (250 buc) si ma gandeam sa fac un iluminat pentru o cabana de vacanta. Eu vorbeam ca nr maxim de leduri ce poate duce sursa cu 60A, eu insa o sa folosesc mai putine, pe cele disponibile. Sa vad doar cum le impart. Si nici sarma prea groasa n-o sa fie nevoie, plec separat cu fire de la fiecare corp cu leduri pana la sursa. Nu e rea insa nici ideea unui schimb. Multumesc.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu? Si-atunci de ce se aprinde cand il bag la alternativ? Si se aprinde in ambele sensuri conectat la alterntiv...Adica, direct dupa traf, fara punte redresoare sau macar o dioda....???

Ledul functioneaza si in alternativ,aprinzandu-se pe alternanta care il polarizeaza direct;fara o dioda sau un led antiparalel,el poate fi distrus depasindu-se tensiunea inversa.Daca tensiunea alternativa e mica,nu e nevoie de dioda antiparalel.....
Link spre comentariu

Fucntioneaza in alternativ? In nici un caz

Se aprinde in ambele sensuri pentru ca tensiunea alternativa are si o alternanta pozitiva si una negativa. Ochiul filtreaza si te face sa crezi ca el este aprins continuu, dar de fapt nu este.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări